Rozhovor: Na prvú o farbách

Farby na strechu - Rozhovor s odborníkom Petrom Janatom

Farby na strechu - Rozhovor s odborníkom Petrom Janatom

V dnešnom rozhovore bude hlavná téma "Farby na strechu". Preto som pozvala Petra, ktorý je regionálny manažér vo firme Detecha už dlhé roky. Má dlhoročné skúsenosti aj s farbami na strechu.

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na strechu Nakupovať


Pozrite si náš rozhovor o farbách na strechu

Dobrý deň, milí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou budú farby na strechu. Preto som sem pozvala Petra, ktorý je regionálny manažér vo  firme Detecha už dlhé roky. Firma Detecha pôsobí na českom a slovenskom trhu s farbami od roku 1954. My, efarby, sme internetoví špecialisti na farby a máme už 30-ročné skúsenosti s farbami a podobným sortimentom. Moje meno je Janka Repáková a vítam Ťa, Peter, u nás.

Tak by si sa nám mohol na úvod predstaviť. Z akej pozície si tu?

Volám sa Petr Janata. Som zamestnaný vo firme Detecha 15 rokov. V súčasnej dobe pracujem na pozícii regionálneho manažéra pre náterové hmoty v Českej republike. Firma Detecha pôsobí na trhu veľlmi dlhú dobu. Takže dokážeme svojím zákazníkom veľmi dobre poradiť ohľadne aplikácii, prípadných problémov a teda aj s farbami na strechu.

Červeno-hnedá strecha chaty natretá farbou Superkov

Tieto farby na strechu môžme použiť aj na iné účely?

Okrem striech sa naše farby dajú použiť na ploty, brány, parapety a kovové konštrukcie. Čo sa týka podkladu, tak sú vhodné na pozink, železné kovy a hliník.

Brána natretá sivou farbou Superkov
Nákladné auto natreté zelenou farbou Superkov

Chyby pri aplikácii farby na strechu

Aké chyby ľudia robia pri natieraní strechy? Máš nejaké skúsenosti?

Najčastejšiou chybou býva, že si zákazník dostatočne nepripravý podklad. Alebo natiera pri nevhodných teplotných podmienkach.

Milí čitatelia, na našom e-shope efarby.sk pri týchto farbách na strechu nájdete množstvo recenzií. Sú od našich spokojných zákazníkov s reálnymi fotkami, ako s danou farbou pracujú. Nájdete tam od nich množstvo poznatkov a rád. 

Strecha chaty pred a po nátere farbou Superkov

Kedy je vhodné natierať strechu?

Za akého počasia je vhodné natierať farbu na strechu?

Počasie pri samotnom nátere je veľmi dôležité. Doporučujeme min. teplotu 5°C a max. teplotu 25°C. Náter by nemal zmoknúť. Občas je problém v ročnom období takéto podmienky mať. Ale je podstatné tieto podmienky pri natieraní farby dodržať.

Strecha chaty natretá farbou Superkov

Čiže nie, keď je úplne rozpálená strecha cez leto. Farbu na strechu treba natierať v ranných hodinách alebo potom v neskorých hodinách. A ráno treba dať pozor, aby ešte na streche nebola rosa.

Áno, v lete už počas dňa strecha môže byť veľmi rozpálená. V prípade rozpálenej strechy, sa farba “pripečie” skôr, ako ju stihneme rozotrieť. Je dobré začínať s náterom ráno. Ale, keď už nie je strecha mokrá od rannej rosy.

Odstránenie hrdze zo strechy

Keď máme hrdzu na povrchu, ako ju zastavíme? Je na to nejaký vhodný produkt? 

Pokiaľ je na streche hrdza, tak základ je tú povrchovú hrdzu odstrániť. Keď sa nám to podarí, tak po očistení a odmastení aplikovať Fest Primer. Ale len na tie hrdzavé miesta. Je to veľmi kvalitný produkt. Hrdzu zakonzervuje, zastaví. Vďaka tomu sa hrdza ďalej nerozširuje.

Hrdzavá strecha pred náterom
Strecha natretá s Fest Primer a potom sivou farbou Superkov

Keď nanesieme Fest Primer, tak potom môžme hneď natierať farbu na strechu alebo až keď úplne vyschne?

Fest Primer pôsobí na princípe adhézneho mostíka. Spraví akoby kotvu medzi podkladom a farbou. Je dôležité dodržať dobu natierania farby. Natierame ju vtedy, keď je Fest Primer ešte lepkavý. Nemôžme ho nechať úplne vyschnúť. Potom priľnavosť farieb na strechu a Fest Primeru nie je úplne ideálna.

Strecha domu pred a po nátere farbou Superkov satin

Príprava podkladu na aplikáciu farby na strechu

Ako máme pripraviť podklad pred natieraním?

Správna príprava podkladu je nesmierne dôležitá. Pokiaľ sú na streche staré nátery, ktoré sú nesúdržné, treba ich odstrániť. Zbrúsiť nesúdržné miesta. Je podstatné sa tomuto kroku dôkladne venovať. Aby sme podklad pripravili tak, ako má byť. Odstránime hrdzu, ako sme si už spomínali. Ďalej odstránime prach a nečistoty, ktoré tam nalietali z okolia. A podklad odmastníme. Napr. saponátovou vodou. Necháme strechu vyschnúť a môžme natierať farbu na strechu.

Strecha domu pred a po nátere farbou Superfest

Postup správneho natierania strechy

Keď už máme podklad správne pripravený, tak aký je správny postup pri natieraní farby na strechu?

Najskôr si farbu na strechu mechanicky premiešame, napr. vŕtačkou. Nariedime ju príslušným riedidlom. Riedenie odporúčame v maximálnom objeme do 5%. Čo sa týka striech. Ich skladba môže byť rôzna. Sú tam rôzne zákutia strechy, olemovanie, oplechovanie a falce. Takže najskôr sa natrú tieto detaily. A potom pokračujeme v celej ploche. Plochu natierame valcom do kríža. Takže kolmo k sebe a od seba a ďalší ťah pozdĺž seba. Tým eliminujeme odtieňové rozdiely. Aby farba vyzerala aj v odlesku tak, ako si predstavujeme. Pretože, nie vždy nanesieme presnú vrstvu, aká má byť. A tým natieraním do kríža to môžme eliminovať.

Strecha domu počas natierania farbou Superkov satin

 Koľko vrstiev je potrebné naniesť?

V technických listoch uvádzame tzv. mikrónovú vrstvu, čo je hrúbka náteru. Pri dodržaní tejto hrúbky doporučujeme 2-3 vrtstvy náteru. Záleží to aj od spôsobu nanášania aj od nariedenia farby.

Strecha domu pred a po nátere farbou Superkov satin

Aké časové rozostupy máme dodržať medzi nátermi?

Keď aplikujeme farbu štetcom a valcom, tak okolo 5-6 hodín. Kľudne dlhšie, nič sa nestane. Ale treba ju potom znova očistiť od nečistôt. Ešte je druhá varianta nanášania farby striekacou technikou. Vtedy sa dá nanášať farba tzv. “mokré do mokrého”. To znamená, že prvá vrstva nie je ešte suchá a nastrieka sa druhá vrstva.

Natieranie farby Superfest na strechu domu

Techniky nanášania farby na strechu

Akými technikami môžme nanášať farby na strechu?

Štetec, válec alebo striekacia technika. Na e-shope nájdete konkrétne striekacie zariadenie aj s vhodnou tryskou. Valec musí byť odolný rozpúšťadlám - riedidlám. Aby sa netrhal. Štetec odporúčam profesionálny. Aby farbu dobre udržal a aby sa nám s ním dobre pracovalo.

A štetcom si najskôr natrieme detaily, lemy, časti okolo komína. A potom valcom celú plochu do kríža.

Áno, presne tak. Začneme štetcom detaily a potom celú plochu valcom.

Chata, ktorá má strechu natretú farbou Superfest

Životnosť farieb na strechu

Aká je životnosť týchto farieb na strechu?

Životnosť náteru závisí od prípravy podkladu. Aj tá najlepšia farba dlho nevydrží, keď podklad nebol správne pripravený. Tieto naše farby na strechu majú životnosť 8-10 rokov. Záleží aj od okolia a prostredia, kde sa strecha nachádza. Sú rôzne priemyselné aerály, vďaka ktorým je strecha vystavená priemyselnému prachu a znečisteniu. Potom zavisí aj od poveternostných podmienok a na ktorú svetovú stranu je strecha otočená.

Zelená strecha kostola natretá farbou Superkov

Vhodné farby na strechu

Akú farbu na strechu môžme použiť priamo na pozinkovaný plech?

Z nášho portfólia môžme použiť všetky farby na strechu. Vymenujem konkrétne a o každej poviem bližšie. 

Na trhu je veľmi známa farba Aluna. Vyrába sa dlhé roky. Má strieborný hliníkový pigment. Zlepšuje komfort natieranej plochy. Takže strecha sa nám tak nerozpaľuje. Odráža slnečné žiarenie. A ďalšia veľká výhoda je, že sa nelúpe, ale rokmi sprašuje. To má vplyv na obnovenie náteru. Stačí ju očistiť, odmastniť a veľmi jednoducho ju natrieme. Netreba nič brúsiť. 

Ďalej máme radu farieb 2v1. Čo znamená, že je aj základná aj vrchná farba v jednom. Z tejto rady 2v1 máme dva typy farby Superkov. Superkov satin má hodvábny pololesk. Vyrába sa v RAL stupnici v 8 odtieňoch. A Superkov mat je matná farba v 5 odtieňoch. 

Zelená strecha chaty natretá farbou Superkov

A potom máme Superfest, ktorý je veľmi pružný. Dobre odoláva teplotným rozdielom. Tie mávame napr. na horách a v iných klimaticky náročných podmienkach. Napr. v noci je 0°C a o 10-tej ráno je už 15°C. Takéto výkyvy farbu veľmi negatívne ovplyvňujú. Ale Superfest ostáva odolný a je vhodný aj do takýchto náročných klimatických prostredí. 

Každá táto farba má svoje vlastnosti a prednosti. Podľa nich si vyberieme najvhodnejšiu farbu na našu strechu.

Strecha chaty natretá farbou Superfest

Najobľúbenejšie odtiene farieb na streche

Aké sú najpredávanejšie odtiene? 

Na strechy je všeobecne obľúbený odtieň červenohnedý, hnedý a šedý. Superkov satin je aj v odtieni antracitovej a ten je tiež veľmi obľúbený. Medzi najpredávanejšie patria RAL 8017, 8011, 7016.

Milí čitatelia, máme aplikáciu Vizualizátor odtieňov. Tam si vyberiete vhodné farby na strechu a na fotke Vašej strechy si jednoducho vyskúšate všetky odtiene.

Horská chata, ktorá má strechu natretú farbou Superfest

Akú majú tieto farby na strechu výdatnosť?

Zavisí to od spôsobu nanášania farby na strechu a aj od jej nariedenia. Napr. pri striekacej technike sa viac riedi farba a to 5-7%. Výdatnosť týchto farieb na strechu je zhruba 8-10m2 z 1kg farby.

Na našom e-shope efarby.sk máme kalkulačku spotreby pri každej farbe. Jednoducho si vieme vypočítať, koľko farby na strechu potrebujeme. Stačí si zadať m2 plochy, ktorú budeme natierať.

Na akej báze sú dané farby na strechu?

My vyrábame syntetické náterové hmoty. Tieto farby na strechu majú veľmi dobré vlastnosti a vďaka tomu dlhú životnosť v exteriéri.

Červeno-hnedá strecha chaty natretá farbou Superkov

Čerstvý pozink

Sú tieto farby na strechu vhodné aj na čerstvý pozink?

Odporúčame farby natierať na pozink, ktorý je už zoxidovaný. To znamená, úplne na čerstvý pozink nie. Pretože čerstvý pozink nemá takú priľnavosť. Farba sa naň neprichytí tak, ako by mala. Treba počkať aspoň 1 rok, kým čerstvý pozink zoxiduje.

Sivá strecha natretá farbou Superfest

Tak všetko podstatné sme prebrali. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si prišiel a ďakujem za Tvoje rady a tipy, ktoré si nám poskytol.

Rado sa stalo. Ďakujem za pozvanie. Ahoj.

A vy, milí čitatelia! Keď si chcete zakúpiť tieto farby na strechu, tak môžte na www.efarby.sk. Ak by ste mali ďalšie otázky a potrebovali poradiť, obráťte sa na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Dovidenia.

Zhrnutie

V tomto článku sme sa dozvedeli, že vhodné farby na strechu sú Superkov satin, Superkov matSuperfest a Aluna. Každá z týchto farieb má aj svoje špecifické vlastnosti. Vďaka ním sa vieme rozhodnúť, ktorá farba je najvhodnejšia na našu strechu. 

Zistili sme, ako si poradiť s hrdzou. Vďaka produktu Fest Primer hrdzu zastavíme a ukotvíme. Ďalej sa rozširovať nebude. Fest Primer aplikujeme len na hrdzavé miesta, nie na celú plochu. Kým ešte dolepuje, nanesieme naň farbu. Povrch je potrebné dôkladne očistiť a odmastiť pred nanesením farby na strechu. Natierame 2-3 vrstvy farby na strechu. Treba medzi nimi dodržať časový rozostup cca 6 hodín, aby farba stihla uschnúť. 

Najskôr farbu nanášame štetcom na zákutia strechy. Akými sú napr. falce, olemovanie, oplechovanie, okolie komína a ďalšie detaily. Potom do kríža natierame farbu valcom po celej ploche. Prípadne sa dá farba na strechu nanášať aj striekacou technikou. Na čerstvý pozink sa tieto farby nenanášajú. Je potrebné nechať pozink zoxidovať po dobu 1 roka.

  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Superkov satin - vysokoodolný antikorózny syntetický náter

Superkov Satin je základná aj vrchná náterová hmota v jednom, ktorá poskytuje aj dokonalú antikoróznu ochranu. Pôsobí proti… Viac
+32 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

SUPERKOV - Antikorózna syntetická farba 2v1

Superkov je základný i vrchný antikorózny náter na kov, plechové strešné krytiny, oceľové konštrukcie, odkvapy a pod. vystavené… Viac
+19 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
DETECHA

SUPERFEST - Farba 2v1 na strechy v náročnejších podmienkach

Superfest je základná a vrchná antikorózna náterová hmota na kov s vysokým obsahom sušiny. Náterový film je odolný, pružný s… Viac
+16 variantov
Odobrať
DETECHA

Aluna strieborná - syntetická farba na kov s obsahom hliníka

Aluna je syntetická metalizovaná náterová hmota s obsahom hliníka na kov, betón či drevo. Obsahuje reflexný hliníkový pigment,… Viac
+2 varianty
Odobrať
DETECHA

Fest Primer - základný PU lak na kovy

Fest Primer je ochranný a kotviaci polyuretánový prípravok na kovové aj iné pórovité materiály. Zabraňuje rozvoju korózie,… Viac
+2 varianty
Janka Repáková