Rozhovor: Na prvú o farbách

Rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne - Ako natrieť obkladačky?

Rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne - Ako natrieť obkladačky?

Ako natrieť obkladačky? V tomto rozhovore je hlavnou témou efektívna rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne farbou na obkladačky Luja Ceramic Tiles od značky Tikkurila. Pozvala som k nám obdorníka a aplikačného technika Mateja Holka. Rozprávali sme sa o tom, ako natrieť kachličky.

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na obkladačky Nakupovať

Pozrite si náš rozhovor, kde je hlavnou témou Rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne - Ako natrieť obkladačky?

Dobrý deň, milí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou bude efektívna rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne farbou na obkladačky Luja Ceramic Tiles od značky Tikkurila. Dozviete sa, ako natrieť obkladačky. Pozvala som k nám odborníka a aplikačného technika Mateja Holka. Moje meno je Janka Repáková a vítam Ťa tu, Matej, ahoj.

Na úvod sa nám môžeš predstaviť, z akej pozície si tu?

Dobrý deň. Volám sa Matej Holko a som aplikačný technik. Prichádzam zo spoločnosti Dejmark s.r.o. Dlhodobo sa venujeme distribúcii dekoratívnych a priemyselných farieb rôznych značiek a maliarskeho náradia všetkého druhu. Medzi nimi je aj prémiová fínska značka Tikkurila. Prišiel som sem, aby sme sa porozprávali, ako natrieť obkladačky farbou Luja Ceramic Tiles.

Pôvodná bielo žltá kúpeľňa
Bielo-modrá kúpeľňa po nátere Luja Ceramic Tiles

Môžeš nám povedať, aký druh farby je Luja Ceramic Tiles?

Luja ceramic Tiles je vodou riediteľná, umývateľná  a mechanicky odolná  farba na báze akrylátu. Slúži na veľmi jednoduchú a rýchlu renováciu obkladačiek. 

Ako natrieť obkladačky touto farbou? Môžme ju aplikovať priamo na kachličky bez použitia iného produktu, akým je napr. adhézny mostík?

Áno,  je to farba, ktorá sa aplikuje priamo na obkladačky. Bez nutnosti použitia napr. adhézneho mostíka alebo iného špeciálneho základného náteru.

A keď máme kupeľňu z umakartu, môžme ju natrieť aj priamo naň?

Áno, môžmu ju aplikovať priamo na umakart.

Detail na obkladačky natreté s Lujou Ceramic Tiles

Efektívna rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne

Čím je výnimočná táto farba na obkladačky oproti iným farbám jej druhu?

Farba Luja Ceramic Tiles je výnimočná predovšetkým tým, že je to rýchle a lacné riešenie obnovy starších kúpeľní alebo kuchýň. Veľkou výhodou je, že nezapácha, je vodouriediteľná. Veľmi jednoducho sa s ňou pracuje. Pokiaľ budete farbu aplikovať v paneláku, nemusíte sa báť, že tam večer nebudete môcť spať, lebo by farba zapáchala v celom byte. Ani susedia sa neprídu sťažovať, že im cez stúpačky ide neznesiteľný zápach. Najväčšou výhodou je jej efektívnosť a pomer cena vs. kvalita. Je to efektívne riešenie, keď človek potrebuje rýchlu obnovu.

Pôvodná biela kuchyňa
Kuchyňa s premaľovanými obkladačkami na tmavo modro

Čiže rekonštrukcia kúpeľne a kuchyne touto farbou je výborná voľba pre človeka, ktorý chce zrenovovať a zmodernizovať staršiu kúpeľňu a kuchyňu za lacno a bez búrania. Napr. aj človek, čo kúpil investičný byt a chce ho efektívne prerobiť. Taktiež túto low cost prerábku využijú výrobné prevádzky, fitness centrá do spŕch a reštaurácie do ich kuchýň. Takže jej najväčšia výhoda a výnimočnosť je práve v tom, že za lacno a veľmi rýchlo vieme spraviť rekonštrukciu kúpeľne a kuchyne.

Áno, presne, ako vravíš. Na všetky tieto účely je vhodná. A nie je nutné nič búrať, nakupovať nové materiály, zháňať a platiť realizátorov obkladov. Je to lacné, rýchle, efektívne riešenie. Ktoré zvládne každý človek s dvomi rukami.

Premaľované obkladačky Lujou Ceramic Tiles

Áno a behom pár dní máme novú kúpeľňu alebo kuchyňu. A keby si aj po krátkom čase rozmyslíme, že chceme opäť zmeniť výzor našej kúpeľne či kuchyne - tak je to veľmi jednoduché, stačí si obklad znova premaľovať odtieňom, ktorým chceme.

Samozrejme, to ďalšie premaľovanie už je o to jednoduchšie, že stačí dať 2 vrstvy bez nejakých relatívnych predúprav a máme úplne nový dizajn kúpeľne alebo kuchyne. Čiže táto farba je veľmi dobrá voľba.

Pôvodná kúpeľňa v béžových tónoch
Biela kúpeľňa po renovácii s Luja Ceramic Tiles

Odolnosť voči vode a čistiacim prostriedkom

Je Luja Ceramic Tiles vhodná aj priamo do sprchových kútov a na steny ku vani, ktoré sú pravidelne vystavené vode?

Áno, táto farba je vhodná aj na priamy kontakt s vodou. Akurát na takýchto viac namáhaných miestach by som sa kvalitne povenoval predpríprave povrchu. A aplikoval by som o 1 vrstvu viac, ako je bežné. Takže 3-4 vrstvy.

Pôvodná modrá kuchyňa počas maľovania
Renovácia kúpeľne po natretí obkladačiek Lujou Ceramic Tiles

Aká je potom údržba? Je odolná voči čistiacim prostriedkom?

Údržba natretého povrchu je rovnaká ako pri obkladačkách. Vypichol by som veľkú výhodu, že sa na nej omnoho menej tvorí vodný kameň. Samozrejme, je odolná voči bežným čistiacim prostriedkom a ľahkým rozpúšťadlám. Akurát neodporúčam používať tvrdé kefy na čistenie. A tiež ani veľmi agresívne rozpúšťadlá a chemikálie. 

Milí diváci, u nás na e-shope efarby.sk nájdete aj pri tejto farbe Luja Ceramic Tiles hodnotné recenzie od našich spokojných zákazníkov. Ktorí tam pridali aj reálne fotografie, ako maľovali s touto farbou svoje obkladačky v kuchyni alebo kúpeľňi. A takisto tam poskytli mnoho svojich poznatkov a rád. Takže kľudne si ich pozrite.

Pôvodná oranžovo hnedá kuchyňa
Obkladačky v kuchyni natreté farbou na obkladačky Luja Ceramic Tiles

Farba na obkladačky v 300 krásnych odtieňoch

Koľko odtieňov ponúka táto farba na kachličky?

Pri tejto farbe máme k dispozícii cca 300 odtieňov. Všetky tieto odtiene poskytujú v efarby.sk. A o 1-2 dni máte farbu doma.

Príprava podkladu pred rekonštrukciou kúpeľne a kuchyne

Ako máme správne pripraviť povrch pred natieraním farby na obkladačky Luja Ceramic Tiles?

Príprava povrchu pred maľovaním je 50% úspechu. To platí pri akejkoľvek maliarskej činnosti. Pred natieraním tejto farby na obkladačky, odporúčam podklad priraviť nasledovne: V 1. rade si plochu ohraničíme maskovacou páskou. Zamaskujeme miesta, ktoré nechceme natierať. Následne odstránime starý silikón ostrým nožom. Na zvyšky silikónu, ktoré tam ostali, použijeme odstraňovač silikónu. Pokiaľ je povrch znečistený vodným kameňom, tak naň aplikujeme produkt Supi Saunapesu Cleaner. Ten vodný kameň a podobné vápenaté nánosy efektívne odstráni. Pokiaľ sa jedná o povrch v kuchyni, ktorý je znečistený mastnotou, tak naň aplikujeme produkt Maalipesu, ktorý je na to určený. Následne opláchneme povrch veľkým množstvom vody, aby sme odstránili zvyšky čistiaceho prostriedku. Čakáme, kým povrch úplne vyschne aj špáry medzi kachličkami. Potom povrch jemne prebrúsime brúsnym papierom. Odstránime prach vlhkou handričkou. A následne môžeme aplikovať farbu na obkladačky.

Stena v kúpeľni s obkladačkami natretými na bielo

Aké pomôcky budeme potrebovať na prípravu podkladu? 

Maskovaciu pásku, handričku na čistenie. Čistiace produkty Supi Saunapesu Cleaner a Malipesu.

Na nedostupné miesta a rohy je vhodný štetec Anza Elite. Krásne rozotrie farbu po hladkom povrchu, neostanú ťahy po štetci. Má vysokú efektivitu, pretože nasaje veľa farby a následne ju celú rovnomerne rozotrie po povrchu. 

Na plochy odporúčam použiť plstený valček Anza Elite Felt s výškou vlasu 5 mm - čo je ideál, pretože farba Luja Ceramic Tiles sa nanáša v tenkých vrstvách. Vytvoríme ním pekný hladký efekt. Z tejto značky máme aj rúčku a maliarsku vaničku. 

Balíček príslušenstva na natieranie obkladačiek

Milí čitatelia, na efarby.sk vám ponúkame balíček, ktorý obsahuje spomínané produkty a náradie. Nemusíte ich osobitne vyhľadávať a vyklikávať. Zjednodušili sme vám to.

Dá sa použité náradie v budúcnosti znova použiť? Ako ho treba očistiť?

Samozrejme, spomínané náradie je veľmi kvalitné. Môžeme ho opakovane použiť, pokiaľ ho dobre očistíme. Farbu vymyjeme pod tečúcou vodou. V prípade, že farba mierne zaschne, použijeme ekologický čistič náradia Pensselipesu Cleaning.

Ako sa pripravuje farba na aplikáciu? Treba ju riediť?

Nie, ničím sa neriedi. Farba je pripravená na použitie, len ju pred aplikáciou dôkladne premiešame.

Aplikácia farby Luja Ceramic Tiles na obkladačky

Ako natrieť kachličky?

Aký je správny postup pri natieraní farby na obkladačky Luja Ceramic Tiles?

Najprv štetcom natrieme rohy a nedostupné miesta, kde sa valčekom nedostaneme. Dôkladne farbu rozotrieme, aby neostali ťahy zo štetca. Následne na celú plochu v tenkej vrstve natierame farbu na obkladačky plsteným valčekom. Aby sme dosiahli rovnomerný výsledok, musíme nanášať tenkú vrstvu, ktorú precízne rozotrieme.

Farbu na obkladačkách necháme schnúť 16 hodín. Potom môžeme aplikovať ďalšiu vrstvu. V tomto postupe aplikujeme všetky ďalšie vrstvy. V prípade, že sme pred aplikáciou odstraňovali starý silikón, po zaschnutí poslednej vrstvy môžeme aplikovať nový silikón.

Pôvodná biela kúpeľňa
Kúpeľňa po rekonštrukcii s Lujou Ceramic Tiles

Moderný vzhľad po efektívnej rekonštrukcii kúpeľne a kuchyne bez búrania

Ako je to so špárami?

Pokiaľ nie sú špáry poškodené a hmota z nich nevypadáva, tak len natrieme farbu na celý povrch. Pokiaľ špárovačka vypadáva, tak ju doplníme ešte pred náterom farby a počkáme, kým zaschne. V prípade, že sme pred aplikáciou odstraňovali starý silikón, po zaschnutí poslednej vrstvy môžeme aplikovať nový silikón.

Keď natrieme túto farbu na obkladačky, vznikne nám moderný celistvý jednofarebný vzhľad steny. Obkladačky so špárami majú rovnakú farbu. Zanechá sa len reliéf obkladačiek. Renovácia kúpeľne a kuchyne je efektívna, bez búrania.

Bledá kúpeľňa po renovácii s Luja Ceramic Tiles

Aká je výdatnosť farby Luja Ceramic Tiles?

Štandardne 10-12 m2  v jednom nátere. Spotrebu si treba vypočítať podľa m2 plochy a koľko vrstiev ideme natierať.

Milí čitatelia, na našom e-shope efarby.sk máme kalkulačku spotreby pri každej farbe. Jednoducho si vieme vypočítať, koľko farby potrebujeme. Stačí si zadať m2 plochy, ktorú budeme natierať a počet vrstiev. Kalkulačka nám hneď vypočíta, koľko farby potrebujeme.

Biele obkladačky v kúpeľni natreté Lujou Ceramic Tiles

Kedy farba na obkladačkách nadobudne svoje vlastnosti? Po akej dobe ju môžme namočiť?

Farbu na obkladačkách je možné zľahka zaťažovať (sprchovanie sa) po 48 hodinách. Avšak farba úplne vytvrdne a nadobudne svoje vlastnosti (chemickú a technickú odolnosť) cca po 28 dňoch pri štandardnej izbovej teplote. 

Dlaždice na podlahe natreté Lujou Ceramic Tiles

Je farba na obkladačky vhodná aj na podlahu?

Je možné natierať touto farbou aj podlahu? Resp. je vhodné, keby náter Lujou na podlahe ešte prelakujeme?

Áno, Lujou Ceramic Tiles môžeme natrieť aj dlaždice na podlahe. Avšak len do miestností v domácnosti, kde je mierne zaťaženie. Napr. do toalety a kúpeľne. Ale do viac frekventovaných miestností, ako je napr. chodba, kde sa chodí často v topánkach, by som odporučil farbu, ktorá je na to určená. A tou je Betolux Akva, tá má vysokú odolnosť. 

Čo sa týka prelakovania podlahy natretej farbou Luja Ceramic Tiles - neodporúčam to, pretože pri namočení by bola podlaha extrémne klzká. A to je naozaj veľmi nebezpečné.

Natieranie podlahy v kúpeľni farbou Luja Ceramic Tiles

Životnosť farby na obkladačky Luja Ceramic Tiles

Aká je životnosť tejto farby na kachličkách? Koľko vydrží na stene a koľko na podlahe?

Závisí to od frekvencie a spôsobu zaťaženia náteru. Čo sa týka podlahy, záleží, ako často sa po nej bude chodiť a či len v ponožkách alebo aj v nejakej obuvi. Takže je to veľmi špecifické a individuálne. Ale celkovo odhadujem, že určite min. 5 rokov a viac.

A čo sa týka stien, pokiaľ boli dodržané všetky aplikačné podmienky - tak v 4-člennej domácnosti môže byť životnosť tejto farby cca 15 rokov a viac.

Pôvodná kuchyňa s bielo-modrými obkladačkami
Obkladačky v kuchyni natreté Lujou Ceramic Tiles

Prečo by si ľudia mali kúpiť farbu na obkladačky Luja Ceramic Tiles práve od nás z efarby.sk?

S efarby.sk dlhodobo spolupracujeme. Vaši zamestnanci majú široké znalosti o našich produktoch, a preto vedia odborne poradiť. A zákazník tu nájde nielen farbu, ale aj potrebné príslušenstvo. Skrátka všetko, čo na realizáciu potrebuje. Všetko vybaví z pohodlia domova a tovar má dodaný rýchlo.

Rekonštrucia kúpeľňe s Luja Ceramic Tiles

Ďakujeme za uznanie. Tak všetko podstatné sme prebrali. Dozvedeli sme sa, ako natrieť obkladačky. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si prijal pozvanie. A ďakujem za Tvoje poskytnuté rady a poznatky.

Ďakujem pekne a prajem pekný deň. 

A vy, drahí čitatelia! Keď si chcete zakúpiť túto farbu na obkladačky - Luja Ceramic Tiles od značky Tikkurila, tak môžte na www.efarby.sk. Ak by ste mali ďalšie otázky a potrebovali poradiť, obráťte sa na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Majte sa pekne! Dovidenia.

Odobrať
Tikkurila

LUJA CERAMIC TILES - Farba na obkladačky (zákazkové miešanie)

Polomatná vnútorná farba na náter keramických obkladov na stenách v suchých a vlhkých miestnostiach a nízko namáhané podlahy v… Viac
+712 variantov

od 26,94 € s DPH

33,16 €
  • Ušetríte 19%
  • skladom 5 variantov

    U vás pozajtra

    Odobrať
    ANZA

    Sada na čistenie a maľovanie obkladačiek

    Vytvorili sme pre Vás sadu na odmastenie podkladu a maľovanie, ktorá obsahuje univerzálny čistič, štetec a valček s vaničkou.… Viac

    28,17 €s DPH

    1-2 dni

    U vás pozajtra

    Odobrať
    Tikkurila

    Supi Saunapesu Cleaner - čistiaci prostriedok do sáun

    Kyslý čistiaci prostriedok, ktorý dezinfikuje a rozpúšťa povlaky vápenných sedimentov v saunách a vlhkých miestnostiach. Na… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    SPOKAR

    Páska maskovacia maliarska Profi

    MASKOVACIA PÁSKA INTERIÉROVÁ PROFI, mierne krepový papier, vnútorné použitie do 60°C (80°C max. 30min.) Viac
    +5 variantov

    od 2,63 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás zajtra

    Janka Repáková