Inšpirácia

Čierna farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Čierna farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Nadčasová, extravagantná, luxusná, elegantná a tajomná. Áno, presne taká je čierna farba. Táto farba je absencia všetkých farebných spektier. Čierna farba absorbuje všetky svetelné lúče, ktoré na ňu dopadajú. Symbolizuje tiež smútok, tajomstvo a moc. V mnohých kultúrach sa tiež považuje za symbol úcty a posvätnosti. Čierna farba za odlišných okolností na nás môže pôsobiť viacerými dojmami. Poďme sa pozrieť, čo všetko čierna farba symbolizuje a ako ju vkusne zladiť v našom interiéri.

Nadčasová, extravagantná, luxusná, elegantná a tajomná. Áno, presne taká je čierna farba. Táto farba je absencia všetkých farebných spektier. Čierna farba absorbuje všetky svetelné lúče, ktoré na ňu dopadajú. Symbolizuje tiež smútok, tajomstvo a moc. V mnohých kultúrach sa tiež považuje za symbol úcty a posvätnosti. Čierna farba za odlišných okolností na nás môže pôsobiť viacerými dojmami. Poďme sa pozrieť, čo všetko čierna farba symbolizuje a ako ju vkusne zladiť v našom interiéri.

Čierna farba a jej vplyv na človeka

Čo je zaujímavé, že čierny odev obľubujú ako introverti, tak aj extroverti. Len s tým rozdielom, že introverti majú svoj čierny outfit celkom fádny a extroverti nosia čiernu tak, že zaujme všetkých navôkol. Veľa spraví už len strih čierneho odevu, ktorý máme na sebe. A ďalšiu úlohu zohrajú doplnky. Keď zvolíme zlaté alebo strieborné doplnky, nášmu čiernemu outfitu tým dodáme punc luxusu. Ale všeobecne je čierna farba považaná za formálnu farbu, preto je vhodná na pracovné schôdzky, pohovory a ďalšie formálne záležitosti. Napríklad aj v spojení s nejakým bledým kúskom oblečenia, ako je košeľa alebo blúzka. Čo sa týka čiernej farby v interiéri, zvolia ju podobné typy ľudí.

Čiernu farbu by sme našli v domácnosti ľudí, ktorí majú radi extravaganciu a výstrednejší štýl. Niekto si pomyslí, že čierna farba pôsobí smutne, ale nie je to tak. Všetko závisí od toho, koľko čiernej a na akých miestach ju použijeme. Na veľkých plochách môže čierna pôsobiť naozaj dramaticky, ale pozor, dá sa krásne zjemniť detailami a dekoráciami v jemných a bledých. Čiernej farby sa niet prečo báť. Čierna farba je neutrálna a pri správnom zladení, budeme mať z celého interiéru príjemný dojem s nádychom elegancie a luxusu.

Čo symbolituje čierna farba?

Symbolika čiernej farby je ovplyvnená kultúrou a kontextom, v ktorom sa používa. Niektoré z bežných symbolov, ktoré sa s ňou spájajú sú:

Smútok a zármutok: Čierna farba vo väčšine zemí na svete označuje zármutok a smútok.

Tajomnosť a nebezpečie: Symbolizuje niečo neznáme a nebezpečné, pretože absorbuje všetky svetelné lúče, ktoré na ňu dopadajú.

Moc a autorita: Symbolizuje silu a dôležitosť.

Elegancia a sofistikovanosť: Je spájaná s módou a módnou branžou. Považuje sa za jednu z najelegantnejších farieb.

Úcta a posvätnosť: V mnohých kultúrach sa čierna farba považuje za symbol úcty a posvätnosti. Práve tým, že sa považuje za farbu smútku a zármutku.

Hudba a hudobný priemysel: Najčastejšie je spájaná s rockom a metalom.

Technológia a inovácia: Čierna farba sa využíva aj v tomto odvetví.

Luxus: Najmä v spojitostí so zlatom, striebrom a diamantmi.

Čierna farba v interiéri

Používanie čiernej farby v interiéri môže priniesť výhody aj nevýhody. Pozrime sa, aké to sú:

Výhody:

Pôsobí elegantne a sofistikovane: Čierna farba môže v interiéri pôsobí veľmi elegantne a sofistikovane, čo prispieva k luxusnému vzhľadu miestnosti.

Zvyšuje kontrast: Použitie čiernej farby v interiéri zvýši kontrast medzi rôznymi prvkami v miestnosti, tým je interiér o niečo zaujímavejší.

Pôsobí upokojujúco: Čierna farba môže pôsobiť upokojujúco, pretože absorbuje všetky svetelné lúče, ktoré na ňu dopadajú.

Zvýrazňuje iné prvky: Použitie čiernej farby na stene zvýrazní iné prvky v miestnosti, napríklad nábytok alebo doplnky.

Nevýhody:

Pôsobí depresívne: Čierna farba býva často spájaná so smútkom a zármutkom, preto môže v interiéri vyvolávať depresívne pocity a znižovať náladu. Preto je dôležité jej správne a vyvážené zladenie s jemnými farbami v miestnosti.

Pôsobí klaustrofobicky: Použitie veľkého množstva čiernej farby v interiéri môže vytvoriť pocit klaustrofóbie, pretože absorbuje svetlo a opticky priestor zmenšuje.

Náročná na údržbu: Viditeľne sa na nej ukazujú bledé nečistoty, ako napr. prah.

Znižuje svetlosť: Čierna farba na stene znižuje svetlosť v miestnosti, pretože absorbuje svetlo.

Aby sa predišlo negatívnym vplyvom čiernej farby v interiéri, musíme ju kombinovať s inými svetlými farbami, ktoré pomôžu rozptýliť svetlo a vytvoriť vizuálne zaujímavé kontrasty. Taktiež sa dá použiť ako doplnková farba, napríklad na nábytok, dekorácie, doplnky, obrazy atď.

Ladenie čiernej s inými farbami

Čierna farba sa môže v interiéri kombinovať s rôznymi farbami, aby sa dosiahli rôzne vizuálne efekty. Niektoré z najobľúbenejších kombinácií sú:

Biela farba: Čierna a biela sú klasická kombinácia, ktorá pôsobí elegantne a sofistikovane. Táto kombinácia tiež zvyšuje kontrast medzi farbami a prispieva k vizuálnej zaujímavosti.

Strieborná farba a zlatá farba: Strieborná a zlatá sú vynikajúcou voľbou pre kombináciu s čiernou farbou, pretože prispievajú k luxusnému vzhľadu miestnosti.

Pastelové farby: Pastelové farby, ako napríklad ružová, modrá alebo žltá, sú skvelou voľbou pre kombináciu s čiernou farbou, pretože rozptýlia a rozjasnia miestnosť.

Prírodné odtiene: Prírodné odtiene, ako napríklad zelená, hnedá alebo sivá, sú skvelou voľbou pre kombináciu s čiernou farbou, pretože vytvoria príjemné a útulné prostredia.

Červená farba: Červená farba v spojení s čiernou vytvoria silný akcent, dramatickosť a kontrast.

No, pamätajme, že kombinácia farieb je individuálna, lebo závisí od nášho osobitého vkusu. Je dôležité experimentovať s rôznymi kombináciami a vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje našim potrebám a preferenciám.

Odtiene čiernej

Existuje niekoľko odtieňov čiernej farby, ktoré sa líšia intenzitou a odtieňom. Medzi niektoré z najbežnejších odtieňov čiernej farby patria:

Šedá čierna: má šedý nádych, čo ju robí menej intenzívnou.

Tmavá čierna: má silnú a intenzívnu čiernu farbu.

Matná čierna: má matný povrch.

Lesklá čierna: má lesklý povrch.

Antracitová: má sivý nádych, čo ju robí menej intenzívnou.

Oxidovaná čierna: má hnedý nádych, menej intenzívna.

RAL vzorkovník čiernej farby

RAL 9004 - Signálna čierna

RAL 9005 - Čierna

RAL 9011 - Grafitová čierna

RAL 9017 - Dopravná čierna

RAL 8022 - Čiernohnedá

RAL 7021 - Čiernosivá

RAL 9004 Signálna čierna: Táto farba sa vyznačuje tmavou, hlbokou čiernou farbou s nádychom sivej. Je to jeden z najintenzívnejších odtieňov čiernej farby v systéme RAL a je často používaný na vytvorenie dramatického kontrastu. RAL 9004 sa často používa v signalizačných a označovacích systémoch, ako aj v automobilovom priemysle, pretože sa považuje za robustnú a odolnú farbu. Využitie nájde v interiéroch, ako sú napr. kancelárie, kde sa hodí pre vytvorenie profesionálneho vzhľadu.

RAL 9005 Čierna: Je jedným z najintenzívnejších odtieňov čiernej farby. Má silnú a hlbokú čiernu farbu, ktorá je vhodná pre vytvorenie dramatického kontrastu. RAL 9005 sa často používa v signalizačných a označovacích systémoch, ako aj v automobilovom priemysle, pretože sa považuje za robustnú a odolnú farbu. Je tiež často používaná v interiéroch, ako sú kancelárske priestory, kde sa hodí pre vytvorenie profesionálneho vzhľadu. Tiež sa často používa v exteriéri ako na fasády budov alebo garáže. Je to farba, ktorá sa hodí pre tých, ktorí chcú dosiahnuť moderný dizajn.

RAL 9011 Grafitová čierna: Táto farba má sivý nádych, čo ju robí menej intenzívnou ako tmavú čiernu. Je vhodná pre vytvorenie elegantného a sofistikovaného vzhľadu. Používa sa na priemyselné a architektonické aplikácie.

RAL 9017 Dopravná čierna: Táto farba obsahuje tmavú červenú farbu, ktorá ju robí menej intenzívnou ako tmavú čiernu. Je vhodná pre vytvorenie dramatického kontrastu a vizuálne zaujímavého vzhľadu. Bežne sa používa v doprave a priemysle. Farba sa zvyčajne používa pre veci, ako sú dopravné značky, dopravné kužele a iné položky, ktoré musia byť dobre viditeľné pri slabom osvetlení.

RAL 8022 Čiernohnedá: Je to veľmi tmavohnedá, takmer čierna s jemným hnedým podtónom. Farba sa zvyčajne používa pre priemyselné a architektonické aplikácie, ako sú kovové konštrukcie, mosty a tiež ako neutrálna farba pre interiérový dizajn.

RAL 7021  Čiernosivá: Je tmavošedá s jemným šedým podtónom. Táto farba sa tiež používa napr. na kovové konštrukcie, mosty, a tiež aj v interiérovom dizajne. Je tiež populárna vo vojenskom a bezpečnostnom vybavení kvôli nízkej viditeľnosti pri slabom osvetlení.

Ako vytvoriť extravagantný čierny interiér?

Ak chcete vytvoriť extravagantný čierny interiér, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť:

- Môžete použiť rôzne odtiene čiernej farby, ako napríklad tmavú čiernu, matnú čiernu a lesklú čiernu, aby ste vytvorili vizuálne zaujímavé kontrasty.

- Kombinujte čiernu farbu s inými farebnými odtieňmi, napríklad striebornou alebo zlatou, aby ste vytvorili luxusný a extravagantný vzhľad.

- Zvoľte vysokokvalitný nábytok a doplnky, ako napríklad kožené sedačky, sklenené stolíky a luxusné svietidlá, aby ste vytvorili vizuálne ohromujúci interiér.

- Používajte textúry, ako napríklad hrubé látky, kov alebo kameň, aby ste pridali hĺbku do interiéru.

- Vystavte vizuálne prvky, ako napríklad kvety alebo umelecké diela, aby ste pridali život do interiéru.

- Vyberte si svetlá, ako napríklad LED svetlá alebo svietidlá s difúzerom, aby ste pridali svetlo do interiéru.

Vytváranie extravagantného čierneho interiéru závisí od osobných preferencií a kontextu. Experimentujte s rôznymi prvkami a vyberte tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a preferenciám.

Čierna stena, ako ju zladiť? S akými farbami ladiť čiernu farbu v interiéri?

- Používajte svetlé farby, ako napríklad bielu, na ostatné steny v miestnosti, aby ste vytvorili kontrast s čiernou stenou a aby ste pridali svetlo do interiéru.

- Kombinujte čiernu stenu s inými farbami, ako napríklad striebornou alebo zlatou, aby ste vytvorili luxusný a extravagantný vzhľad.

- Používajte nábytok a doplnky v rôznych farbách, ako napríklad červený, žltý alebo modrý, aby ste vytvorili vizuálne zaujímavé kontrasty.

- Používajte textúry, ako napríklad hrubé látky, kov alebo kameň, aby ste vytvorili vizuálne zaujímavé kontrasty a aby ste pridali hĺbku do interiéru.

- Používajte vizuálne prvky, ako napríklad kvety, kvety alebo umelecké diela, aby ste vytvorili vizuálne zaujímavé kontrasty a aby ste pridali život do interiéru.

- Používajte svetlá, ako napríklad LED svetlá alebo svietidlá s difúzorom, aby ste vytvorili vizuálne zaujímavé kontrasty a aby ste pridali svetlo do interiéru.

Opäť, vytváranie krásneho a harmonického interiéru závisí od osobných preferencií a kontextu. Je dôležité experimentovať s rôznymi prvkami.

Čierne dekorácie

Pokiaľ cheme mať vo svojom ionteriéri  čierne kúsky, ale predsa nie moc veľa čiernej, zvážte nasledovné alternatívy. Nimi vytvoríme vizuálnu zaujímavosť interiéru a dramatický kontrast. Vznikne tak elegantný a sofistikovaný vzhľad celej miestnosti.

- Čierne obrazy a fotografie: 

- Čierne svietidlá: Stolné lampy, stojacie lampy alebo nástenné svietidlá.

- Čierne kvety: 

- Čierne kuchynské a jedálenské doplnky: Čierne kuchynské a jedálenské doplnky, ako napríklad čierne hrnce, panvice, taniere a poháre.

- Čierne koberce a koberčeky: 

- Čierne nábytkové kúsky: Čierne nábytkové kúsky, ako napríklad pohovky, kreslá, stoly a skrine.

Čierna farba na steny v interiéri

Čierna farba v interiéri vdýchne do miestnosti dramatickosť a eleganciu. Ak sa nám páči čierna stena v interiéri, musíme starostlivo zvážiť, ako ju doladíme. Aby celkový dojem z miestnosti nebol pochnúrny. Na výber máme z viacerých interierových farieb, ktoré disponujú rôznymi vlastnosťami.

  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL CLASSIC - Interiérová farba v palete odtieňov (zákazkové miešanie)

Vnútorná maliarska farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v školách, materských školách, nemocniciach, hoteloch, komerčných i… Viac
+988 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
JUB

JUPOL GOLD - Farebná umývateľná interiérová farba (zákazkové miešanie)

Vnútorná farebná interiérová farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v interiéri s vysokou krycou schopnosťou. Náter je… Viac
+2490 variantov
  • Na tomto ušetríte
Odobrať
JUB

JUPOL TREND - Umývateľná tónovaná maliarska farba

Vnútorná maliarska farba šetrná k životnému prostrediu pre maľovanie stien a stropov. Vhodná je na podklady - jemné omietky,… Viac
+18 variantov

Čierna strecha a čierne farby na kov

Chcete natierať na čierno nejakú kovovú konštrukciu alebo strechu? Môžte si vybrať z nášho výberu farieb.

Odobrať
DUPLI COLOR

ALKYTON - Antikorózna farba na hrdzu 2v1

Syntetická farba pre náter kovových podkladov s vynikajúcou pružnosťou, odolnosťou voči úderu a dobrou charakteristikou… Viac
+102 variantov

od 8,40 € s DPH

10,75 €
  • Ušetríte 22%
  • skladom 4 varianty

    U vás v piatok

    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    Chromos-Svjetlost

    HARDLUX DIRECT 3v1 - Antikorózna farba na kov

    Antikorózny základný aj vrchný náter pre ochranu vnútorných aj vonkajších povrchov. Je možné ho aplikovať priamo na skorodovaný… Viac
    +42 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    HOSTAGRUND 3v1 PRIM S2177 - Jednovrstvá farba na kov

    Hľadáte farbu na kov? Ideálne takú ktorá má dlhú životnosť ušetrí vám peniaze, námahu aj čas? Ako natrieť strechu, plot alebo iné… Viac
    +25 variantov

    Čierna farba na drevo

    Vdýchnite do svojho interiéru trochu dramatickosti a elegancie. Natrite si skrinky, šuflíky, stôl, stoličky alebo iný nábytok čiernou farbou. Takisto môžte natrieť na čierno svoj záhradný nábytok alebo nejaký drevený prvok na vašej terase či v altánku. Pridáte tým punc luxusu a modernosti.

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    VINTRO

    VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

    Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
    +194 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    ADLER

    ADLER PULLEX COLOR - Ochranná farba na drevo do exteriéru

    Rozpúšťadlová, hodvábne matná, krycia farba na drevo v exteriéri. Vďaka vysokému obsahu sušiny je šetrná k životnému prostrediu.… Viac
    +265 variantov
    Odobrať
    SLOVLAK

    SLOVAKRYL - Univerzálna vodou riediteľná farba

    Vodou riediteľná farba v škále najžiadanejších odtieňov pre použitie na rôzne povrchy v interiéri i exteriéri - drevo, drevené… Viac
    +52 variantov

    Čierna farba na betón

    Chcete nejaký betónový prvok natrieť na čierno? Vyberte si z vhodných farieb na betón.

    Odobrať
    Balakryl

    BALAKRYL UNI lesklý - Univerzálna vrchná farba

    Vodou riediteľná vrchná farba pre vnútorné aj vonkajšie použitie na drevo a kov. Farba je rýchloschnúca, bez zápachu s rýchlym… Viac
    +20 variantov

    od 13,56 € s DPH

    17,36 €
  • Ušetríte 22%
  • 1-2 dni

    U vás pozajtra

    Odobrať
    Chemolak

    V 2045 EKOKRYL MAT - Univerzálna vodou riediteľná farba

    Moderná, ekologická matná farba farba v štýlových odtieňoch vhodná pre rôzne podklady v interiéri i exteriéri. Vytvára dekoračný… Viac
    +16 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    DENAS UNIVERZAL lesk - farba na kov a drevo

    Denas univerzal lesklý je vodou riediteľná vrchná krycia farba na nátery kovových a drevených výrobkov, konštrukcií a materiálov… Viac
    +21 variantov

    Čiera farba v spreji

    Na rôzne povrchy môžme použiť aj sprej, ktorým jednoducho nastriekame čiernu farbu na objekt.

    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    MASTON

    Maston One - akrylová farba v spreji

    Vynikajúca, viacúčelová farba v spreji vhodná na rôzne druhy povrchov - drevo, kameň, kov, plast, sklo, keramika, sušené rastliny… Viac
    +59 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    PRIMA - Akrylová farba v spreji na všestranné použitie

    Nitro-kombinačný sprej v širokej škále odtieňov pre vonkajšie i vnútorné použitie. Vhodný je na rôzne podklady ako drevo, kov,… Viac
    +72 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    FLY

    FLY COLOR - akrylová farba v spreji

    Môže byť použitý v dekoračnom segmente, ako aj v priemysle. Akrylový lak je vhodný na drevo, kov, papier, sklo, niektoré plasty,… Viac
    +48 variantov

    Čierna farba na textil

    Čiernou farbou na textil dokážeme vytvoriť originálny kúsok oblečenia alebo iného textilu. Môžme si naň čokoľvek namaľovať či napísať. U nás máte na výber aj viacero iných farebných odtieňov.

    Odobrať
    DUPLI COLOR

    DC TEXSTYLE SPRAY - Farba na textil v spreji

    Akrylová farba v spreji na tvorbu a dekoráciu na textil. Má vynikajúcu priľnavosť na textil a žiadna ďalšia fixácia spreja nie je… Viac
    +8 variantov
    Odobrať
    Nerchau

    NERCHAU - Zažehľovacia farba na tmavý textil

    Ozdobte si originálne tričko, nohavice, tašku, dáždnik či obrus! Skombinujte svoju nápaditosť a kreativitu s farbami na textil… Viac
    +18 variantov
    Odobrať
    Darwi

    DARWI TEX - Farba na textil

    Vodou riediteľné farby na textil s kvalitnými svetlostálymi pigmentmi. Veľmi dobre sa udržia na prírodných textíliách ako bavlna,… Viac
    +54 variantov

    Čierna farba na tvár

    Čierna farba na tvári pôsobí strašidelne. Preto je veľmi obľúbená na vytvorenie dokonalého looku na halloweensku pártu. Samozrejme ju vieme použiť aj s inými farbami a vytvoriť milú tváričku hocijakého zvieratka alebo rozprávkovej bytosti. U nás nájdete farby na tvár v každom odtieni, aby ste svoju alebo tvár vášho dieťatka premenili na koho chcete.

    Čierna farba na tvár

    Zatiaľ žiadne produkty.

    Janka Repáková