Inšpirácia

Červená farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Červená farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Červená farba. Farba, ktorá zaručene vzbudí našu pozornosť. Máte ju radi vo svojom okolí alebo na vás pôsobí rušivo? Je rozdiel v akom kontexte a v akej miere je použitá. S červenou farbou sa stretávame v bežnom živote na každom kroku. No, táto ohnivá farba vie krásne vyniknúť na našom odeve a taktiež aj v interiéri. Páči sa vám červená farba v interiéri? V tomto článku si rozoberieme, v akej miere ju použiť, aby nám jej prítomnosť neprekážala.

Na tento projekt budete potrebovať

Spreje Nakupovať
Farebné interiérové farby Nakupovať
Farby na textil Nakupovať
Farby na tvár Nakupovať

Červená farba. Farba, ktorá zaručene vzbudí našu pozornosť. Máte ju radi vo svojom okolí alebo na vás pôsobí rušivo? Je rozdiel v akom kontexte a v akej miere je použitá. 

S červenou farbou sa stretávame v bežnom živote na každom kroku. Zvlášť v doprave. No, táto ohnivá farba vie krásne vyniknúť na našom odeve a taktiež aj v interiéri. Sú priestory a domácnosti, kde je červená farba dominantou. Potom domácnosti, kde je použitá minimálne na oživenie priestoru. A tiež také domácnosti, kde červená farba nemá miesto. Do ktorej skupiny patríte vy? Páči sa vám červená farba v interiéri? Význam farieb a vplyv na človeka je individuálny.

V tomto článku si rozoberieme, ako červená farba pôsobí na ľudí. A v akej miere ju použiť, aby nám jej prítomnosť neprekážala.

Stena z červených svetielok

Červená farba význam

Červená farba má odlišný význam v rôznych kultúrach a kontextoch. Avšak, všeobecne sa červená farba asociuje so silnými emóciami. Ako sú vášeň, láska, vzrušenie, napätie a hnev. V symbolike červená farba často predstavuje silu, odvahu a sebadôveru. Môže tiež symbolizovať radosť a lásku. V ľudskom telesnom jazyku, červená farba tváre značí rozrušenie alebo hnev. V marketingu a reklame je červená farba používaná na zvýraznenie dôležitosti a pripútanie pozornosti na dôležité informácie. V umení a dizajne býva červená farba použitá na vytvorenie dramatického alebo emocionálneho efektu. 

Tisíce červených ružičiek

Červená farba má mnoho ďalších symbolických významov, ktoré sa líšia v závislosti od jej použitia v konkrétnom kontexte. Niektoré zo známych symbolických významov červenej farby sú:

  • vášeň, láska, náklonnosť
  • hnev, agresia, nebezpečenstvo
  • sila, odvaha, životaschopnosť
  • prestíž, dôležitosť, bohatstvo
  • farba krvi

Je dôležité vziať do úvahy celý kontext, keď sa rozpráva o symbolickom význame farby. Pretože význam môže byť veľmi rôzny.

Obývačka v chladných farbách s červenými závesmi a vankúšmi


Červené schody v historickej vile

Odtiene červenej farby

Odtiene červenej farby sa dajú narátať v hojnom počte. Najmä zavísí od toho, pridaním akej farby jej odtieň vytvárame. Červená farba sa mení tiež v závislosti od svetla, ktoré na ňu dopadá. Aj od pozadia, ktoré ju obklopuje. Existuje veľa odtieňov červenej farby, niektoré z nich sú:

  •  sytá červená farba: jasná červená farba bez pridania iných farieb
    • purpurová farba: tmavšia červená farba s odtieňom fialovej
    • oranžovo-červená farba: žiarivá červená farba s oranžovými tónmi
    • tmavo červená farba: menej jasná, tlmená, hlboká červená farba
    • bordová farba: tmavo červená farba s nádychom hnedej farby
    • vínová farba: tmavá červená farba, s veľmi jemným nádychom fialovej farby
    • tehlová farba: tmavo červená farba, s nádychom tmavej oranžovej farby
    • koralová farba: ružovo-červená farba - žiarivá, veselá červená farba so silným odtieňom rúžovej farby
    Zasadacia miestnosť s červenou stenou a závesom

    Umelecký interiér s luxusným bordovým kreslom

    RAL vzorkovník červenej farby

    RAL 3000 - ohnivá červená
    RAL 3001 - signálna červená
    RAL 3002 - karmínová červená
    RAL 3003 - rubínová červená
    RAL 3004 - purpurová červená
    RAL 3005 - vínovočervená
    RAL 3007 - čiernočervená
    RAL 3009 - hrdzavá červená
    RAL 3011 - hnedočervená
    RAL 3012 - béžovočervená
    RAL 3013 - tomatová červená
    RAL 3016 - korálovo červená
    RAL 3018 - jahodová červená
    RAL 3020 - dopravná červená
    RAL 3027 - malinová červená
    RAL 3031 - orientálna červená

    RAL vzorkovník červenej farby


    Bordová stena s luxusnými obrazmi

    Bordová farba

    Bordová farba je tmavá červená farba s nádychom hnedej farby. Na farebnej palete sa nachádza medzi hnedou a červenou. Môže byť vytvorená zmiešaním týchto dvoch farieb. Bordová farba je často považovaná za elegantnú a sofistikovanú, a preto sa často používa v interiéroch a móde. Niekedy sa tiež nazýva ako burgundy.

    Bledý interiér s kobercom, závesom a vankúšmi v červenej farbe

    Červená farba v interiéri

    Použitie červenej farby na steny v interiéri môže byť veľmi efektívne a pôsobivé. Ale aj veľmi ťažké na správne zladenie. Červená farba môže vytvoriť v miestnosti silný emocionálny náboj a tým zvýšiť energiu v miestnosti. V týchto priestoroch môže červená farba prispieť ku kreativite a odvahe, ktoré sú potrebné pre prácu alebo stretnutia s ľuďmi.

    Obývačka v bledých tónoch s výraznou červenou sedačkou

    Červenú farbu v interiéri treba voliť opatrne, pretože je veľmi výrazná a dominantná. Je vhodné ju zladiť s prvkami v jemných farbách a s materiálom, ako je drevo, textil a kov, aby zjemnili celkový dojem. Pokiaľ chceme mať domácnosť, ktorá pôsobí harmonicky, tak červenú farbu zvoľme ako doplnkovú farbu k iným farbám. Červená farba sa odporúča v priestoroch, kde sa očakáva väčšia aktivita a interakcia. Ako je napr. jedáleň, obývačka, kancelária. A odvážnejší ľudia ju môžu zvoliť do kúpeľne a spálne.

    Výrazný interiér s červenými stenami

    Štýlová kúpeľňa v sýtych farbách s červenou skrinkou

    Samozrejme, odlišné odtiene červenej pôsobia na nás odlišne. Tmavšie odtiene červenej, ako je burgundská, môžu pôsobiť ako stabilný a útulný prvok, zatiaľ čo svetlé odtiene, ako je klasická červená, môžu byť vzrušujúce. Odporúča sa tiež používať červenú farbu v kombinácii s inými farbami a prvkami v interiéri, aby bol celkový efekt príjemný. Môžme zvoliť aj jednu červenú stenu a zjemniť dojem bledými doplnkami. Viaceré červené steny v miestnosti sa zvyknú dávať napr. do klubov, barov a tam, kde má miestnosť pôsobiť dramaticky a vzrušujúco.

    Pár sediaci v podniku s červenou tehlovou stenou

    Podnik s červenými stenami, stoličkami a efektívnou presklenou stenou

    Červená farba na stenu

    Chcete červenú farbu na stenu? Máme na výber klasické červené interiérové farby a tiež aj červenú umývateľná alebo oteru vzdornú červenú farbu. Pred použitím farby na steny vždy použijeme penetračný náter, ktorý dostatočne spevní podklad a zjednotí nasiakavosť.

    Červené steny v miestnosti s obrazmi a kvetom
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    JUB

    JUPOL CLASSIC - Interiérová farba v palete odtieňov (zákazkové miešanie)

    Vnútorná maliarska farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v školách, materských školách, nemocniciach, hoteloch, komerčných i… Viac
    +988 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    JUB

    JUPOL GOLD - Farebná umývateľná interiérová farba (zákazkové miešanie)

    Vnútorná farebná interiérová farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v interiéri s vysokou krycou schopnosťou. Náter je… Viac
    +2490 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    JUB

    JUPOL TREND - Umývateľná tónovaná maliarska farba

    Vnútorná maliarska farba šetrná k životnému prostrediu pre maľovanie stien a stropov. Vhodná je na podklady - jemné omietky,… Viac
    +18 variantov

    Červená fasáda

    Červená fasáda na dome či hocijakej budove rozhodne vzdbudí pozornosť každého okoloidúceho. Väčšina ľudí volí jemnejšie farby na fasádu, no samozrejme, niekomu sa páči mať výrazný dom. Častejšie sa stretávame s odtieňom červenej napr. na školách, škôlkach a pod.

    Červená fasáda podniku
    Odobrať
    JUB

    ACRYLCOLOR - Akrylátová fasádna farba (zákazkové miešanie)

    Akrylátová fasádna farba vhodná hlavne na dekoratívnu ochranu pevných, hladkých resp. jemne drsných fasádnych povrchov. Vyznačuje… Viac
    +998 variantov
    Odobrať
    JUB

    TRENDCOLOR - siloxanová fasádna farba pre intenzívne odtiene (zákazkové miešanie)

    Trendcolor je siloxanizovaná, mikroarmovaná fasádna farba pre intenzívne odtiene vyrobená na základe vodnej disperzie polymérnych… Viac
    +513 variantov
    Odobrať
    Chemolak

    ETERNEX V 2019 - Vonkajšia latexová farba

    Latexová vonkajšia farba určená pre dekoračné nátery povrchov v exteriéri. Odoláva poveternostným vplyvom, vode, mrazu a vytvára… Viac
    +7 variantov

    Červená strecha a iné kovové konštrukcie

    Červené strechy sú veľmi obľúbené. Je viacero červených odtieňov, z ktorých si môžme vybrať. Od čisto červenej po červenohnedú farbu. Červenou farbou na kov môžme natrieť, čo chceme, napr. aj kovovú konštrukciu auta.

    Chata s červenou strechou
    Nákladné auto s červenou konštrukciou
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Superkov satin - vysokoodolný antikorózny syntetický náter

    Superkov Satin je základná aj vrchná náterová hmota v jednom, ktorá poskytuje aj dokonalú antikoróznu ochranu. Pôsobí proti… Viac
    +32 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    DETECHA

    SUPERFEST - Farba 2v1 na strechy v náročnejších podmienkach

    Superfest je základná a vrchná antikorózna náterová hmota na kov s vysokým obsahom sušiny. Náterový film je odolný, pružný s… Viac
    +16 variantov
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    ALKYTON - Antikorózna farba na hrdzu 2v1

    Syntetická farba pre náter kovových podkladov s vynikajúcou pružnosťou, odolnosťou voči úderu a dobrou charakteristikou… Viac
    +102 variantov

    od 8,40 € s DPH

    10,75 €
  • Ušetríte 22%
  • skladom 4 varianty

    U vás pozajtra

    Červená farba na betón

    Akýkoľvek betónový prvok aj podlahu v interiéri alebo v exteriéri môžme natrieť červenou farbou. 

    Červená podlaha v športovom centre
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Epoxyban - epoxidová podlaha, farba na betón

    Epoxidová podlaha Epoxyban je dvojzložková epoxidová náterová hmota pre vnútorné nátery betónových plôch a iných savých… Viac
    +30 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Izoban - syntetická farba na betón a bazény

    Izoban je syntetická farba na betón a bazény, vhodná na vonkajšie aj vnútorné nátery betónu, betónové podlahy (garáže, nebytové… Viac
    +31 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    DENAS UNIVERZAL MAT - farba na kov a drevo

    Denas univerzal matný je vodou riediteľná vrchná krycia farba na nátery kovových a drevených výrobkov, konštrukcií a materiálov v… Viac
    +24 variantov

    Červená farba na drevo

    Červený nábytok a iné drevené prvky vedia krásne ozvláštniť náš interiér, záhradu, altánok aj budovu, napr. v podobe výrazných červených dverí.

    Červené drevené stoličky v kaviarni
    Drevené červené dvere na historickej budove
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    VINTRO

    VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

    Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
    +194 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    ADLER

    ADLER PULLEX COLOR - Ochranná farba na drevo do exteriéru

    Rozpúšťadlová, hodvábne matná, krycia farba na drevo v exteriéri. Vďaka vysokému obsahu sušiny je šetrná k životnému prostrediu.… Viac
    +265 variantov
    Odobrať
    SLOVLAK

    SLOVAKRYL - Univerzálna vodou riediteľná farba

    Vodou riediteľná farba v škále najžiadanejších odtieňov pre použitie na rôzne povrchy v interiéri i exteriéri - drevo, drevené… Viac
    +52 variantov

    Červené spreje

    Na rôzne povrchy môžme použiť aj sprej, ktorým jednoducho nastriekame červenú farbu na objekt.

    Červená váza s farebnými kvetmi
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    PRIMA - Akrylová farba v spreji na všestranné použitie

    Nitro-kombinačný sprej v širokej škále odtieňov pre vonkajšie i vnútorné použitie. Vhodný je na rôzne podklady ako drevo, kov,… Viac
    +72 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    MASTON

    Maston One - akrylová farba v spreji

    Vynikajúca, viacúčelová farba v spreji vhodná na rôzne druhy povrchov - drevo, kameň, kov, plast, sklo, keramika, sušené rastliny… Viac
    +59 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    FLY

    FLY COLOR - akrylová farba v spreji

    Môže byť použitý v dekoračnom segmente, ako aj v priemysle. Akrylový lak je vhodný na drevo, kov, papier, sklo, niektoré plasty,… Viac
    +48 variantov

    Červená farba na textil

    Červenou farbou na textil dokážeme vytvoriť originálny kúsok oblečenia alebo iného textilu. Môžme si naň čokoľvek namaľovať či napísať. U nás máte na výber aj viacero iných farebných odtieňov.

    Odobrať
    DUPLI COLOR

    DC TEXSTYLE SPRAY - Farba na textil v spreji

    Akrylová farba v spreji na tvorbu a dekoráciu na textil. Má vynikajúcu priľnavosť na textil a žiadna ďalšia fixácia spreja nie je… Viac
    +8 variantov
    Odobrať
    Nerchau

    NERCHAU - Zažehľovacia farba na tmavý textil

    Ozdobte si originálne tričko, nohavice, tašku, dáždnik či obrus! Skombinujte svoju nápaditosť a kreativitu s farbami na textil… Viac
    +18 variantov
    Odobrať
    Darwi

    DARWI TEX - Farba na textil

    Vodou riediteľné farby na textil s kvalitnými svetlostálymi pigmentmi. Veľmi dobre sa udržia na prírodných textíliách ako bavlna,… Viac
    +54 variantov

    Červená farba na tvár

    Keď si predstavíme červenú farbu na tvári, väčšine sa to spojí s krvou. Na to sa azda červená farba používa najčastejšie. Keď ideme na halloweensku párty a chceme sa "premeniť" na nejakú strašidelnú bytosť. Takisto červenú farbu na tvár môžme použiť, keď idú deti na karneval a chcú byť nejakým zvieratkom alebo rozprávkovou bytosťou. U nás nájdete farby na tvár v každej farbe, aby ste sebe alebo deťom vytvorili dokonalý look.

    Žena s pomaľovanou tvárou v kostýme

    Zatiaľ žiadne produkty.

    V prípade, že ste sa aj vďaka nášmu článku rozhodli pre spomínané produkty, budeme vám vďační, ak si ich zakúpite cez náš eshop alebo v našej predajni.

    Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

    Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať. Nájdete v nich mnoho ďalších cenných informácií.
    Janka Repáková