Rozhovor: Na prvú o farbách

Starostlivosť o drevené terasové podlahy - Rozhovor so špecialistom Antonom Macangom

Starostlivosť o drevené terasové podlahy - Rozhovor so špecialistom Antonom Macangom

V dnešnom rozhovore budeme riešiť tému “Natieranie a starostlivosť drevených terasových podláh”. Preto som si pozvala na rozhovor nášho obchodného partnera Antona Macangu, ktorý je v tomto odvetví špecialista a má 20 ročné skúsenosti s natieraním drevených terasových podláh a celkovo dreva.

Na tento projekt budete potrebovať

Terasové náradie Nakupovať
Oleje na terasy Nakupovať

 Pozrite si video nášho rozhovoru, ako sa správne starať o drevenú terasu

 

 

2:13 Odšeďovanie drevenej terasovej podlahy

5:14 Aký náter je vhodný na drevenú terasovú podlahu

8:30 Kedy je vhodné ošetrovať drevenú terasovú podlahu

9:25 Náradie na aplikovanie terasového oleja na drevenú terasovú podlahu

 

 Dobrý deň, milí čitatelia! Som Alžbeta Mášová, členka tímu efarby.sk. V rozhovore budeme riešiť tému “Natieranie a starostlivosť drevených terasových podláh”.
Preto som si pozvala na rozhovor nášho obchodného partnera Antona Macangu, ktorý je v tomto odvetví špecialista a má 20 ročné skúsenosti s natieraním drevených terasových podláh a celkovo dreva. Pracuje pre značku Adler, čo je rakúsky výrobca. Adler sa zaoberá výrobou, distribúciou a technickou podporou farieb nielen na drevo.
Ďakujeme Ti, Tóno, že vďaka Tebe a nám, efarby. sk, vzniká tento rozhovor. Sme prvým e-shopom na Slovensku v segmente farieb a lakov. Máme viac ako 30-ročnú tradíciu. 
Množstvo z vás, našich zákazníkov, sa pýtate práve na starostlivosť o drevené terasové podlahy. Teraz je práve také obdobie, kedy ich budeme natierať, renovovať ich. To je dôvod, prečo sme pozvali Tóna. Aby sme aktuálnu tému prebrali. Budeme sa pýtať Tóna vaše aj moje otázky. Mám totiž drevenú terasu pri dome. Tak, poďme na to…


Čo je najväčším problémom pri údržbe drevených terasových podláh?

- Dobrý deň. Najväčším problémom je, keď si ľudia spravia novú terasu a veľmi zle ju udržujú a nestarajú sa o ňu tak, ako je potrebné.

A čo teda, keď mám zničenú drevenú terasu po zime? Je škaredá, zašednutá. Ako ju dostať zase naspäť do dobrej formy?

- Ľudia by mali dodržiavať nejaké základné postupy. Aké sú aj pri vyčistení drevenej terasovej podlahy. Ktorá je už vplyvom používania zašednutá alebo zničená. Použiť správny výrobok na ošetrenie a dlhodobú ochranu drevenej terasy.

Staré terasové dosky a terasa obnovená Adler Pullex Bodenolom

Drevená terasa natieraná s Adler Pullex Bodenol



 

Ako postupovať pri ošetrení drevených terasových podláh?

A vieš nám opísať správny postup, ako sa o takúto terasu postarať? Ako ju obnoviť?  A je na to nejaký konkrétny výrobok?

- Je na to správny postup a niekoľko výrobkov, ktorými to treba urobiť. Prvoradá vec je vyčistiť drevenú terasovú podlahu od zašednutia. Je to od zničeného ligninu a hnijúceho lístia, ktoré pôsobí na tú terasu. Vyčistíme ju odšeďovačom dreva Clean-Multi-Refresher. Správny postup je takýto: Pripravíme si vapku s vodou, odšeďovač dreva Clean-Multi-Refresher, štetec, ktorým ho natrieme a potom terasový olej Adler Pullex Bodenöl a kefu na natieranie tohto oleja.

Často sa stáva, že ľudia nemajú doma vapky, čo potom?

- Pokiaľ nemáte vapku, tak miesto nej použite hadicu so silnejším prúdom vody. Aby sa drevená terasová podlaha navlhčila. A aby sa vyplavila všetka špina, ktorú odšeďovač dreva  Clean-Multi-Refresher vyčistí z toho dreva von.

Balenia Clean Multi Refreshra

Ako správne aplikovať odšeďovač dreva Clean-Multi-Refresher?

Ako ten odšeďovač dreva Clean-Multi-Refresher aplikovať, aby sa dostal čo najhlbšie do dreva? Aby ho správne vyčistil?

- Drevo je potrebné predtým navhlčiť tak, aby do seba navsiaklo čo najviac vody. Potom zoberiem odšeďovač dreva, ktorý rozotriem kefou po celej ploche terasy. Nechám pôsobiť 15-20 minút, pokiaľ nevyčistí úplne celý podklad. Následne vapkou alebo hadicou vyčistíme všetky nečistoty z drevenej terasovej podlahy preč von.

Nemôže sa stať, potom keď nám to všetko stečie napr. do trávy, že ju to poškodí, že zahynie?

- Nie, s týmto nebude problém. Clean-Multi-Refresher je vyrobený na báze kyseliny šťavelovej, ktorá neohrozuje trávniky ani rastliny. Takže z tohto nemusíte mať obavy. Nič Vám nezahynie, nepoškodí sa.

Aplikácia Clean Multi Refresheru na drevenú terasu


 

Môžem aplikovať Clean-Multi-Refresher aj na rôzne typy drevín? A aké drevo použiť na terasu?

- Dneska sa na Slovensku používajú terasy aj z termizovaných drevín. Ako napríklad thermo borovica, thermo jaseň a sibírsky smrek, bangkirai, cumaru a podobné dreviny. Takže môžete to používať na všetky tieto typy drevín, ktoré sa používajú pri výrobe drevených terasových podláh.

Keď už mám tú terasu pekne vyčistenú tým odšeďovačom dreva, tak čo ďalej s ňou spraviť? Potrebujem asi aj nejakú povrchovú úpravu. Tak čo ďalej aplikovať?

- Hlavne musí byť teplé počasie. Na to, aby sme po vyčistení terasy dostali vlhkosť z dreva preč. Vlhkosť sa musí úplne odpariť. Za pekného počasia trvá jeden až dva dni, kým sa drevená terasová podlaha úplne vysuší. A potom následne môžme natierať Adler Pullex Bodenöl vo zvolenom farebnom odtieni.

Terasa pri aplikácií Adler Pullex Bodenolu

 

Je vhodné na drevené terasové podlahy aplikovať laky alebo lazúry?

Naši zákazníci nám často hovoria, že tam chcú natierať aj laky alebo lazúry. Je vhodný aj takýto náter na terasu?

- Z technického hľadiska na drevenú terasovú podlahu nie je vhodný žiadny iný výrobok okrem terasového oleja. 

A je vhodný aj transparentný olej?

- Toto je jedna z hlavných tém alebo aj problémov, ktoré robia ľudia pri údržbe drevenej terasovej podlahy. Transparentný údržbový olej by sa vôbec nemal používať na údržbu terás. Mal by sa používať odtieň, čo je najbližší odtieňu podkladu, ktorý natierame.

Terasa z bledého dreva natretá olejom Adler Pullex Bodenol
Rozdiel balkóna pred náteroma  po nátere Adler Pullex Bodenolom


 

Neviem, aký je predchádzajúci náter na mojej drevenej terasovej podlahe?

Ja mám drevenú terasu pri dome, ktorú som natierala asi pred rokom až dvoma a nepamätám si, čím bola naposledy natretá. Čo robiť v takomto prípade?

- Ak sa tá terasa šúpe a bola natretá hrubovrstvovou lazúrou alebo iným náterom, ktorý sa šúpe, treba ho odstrániť. Ak tam bol natretý nejaký typ oleja, tak to nie je žiadny problém. Pred samotným náterom treba tú terasu opäť vyčistiť odšeďovačom dreva Clean-Multi-Refresherom a následne spraviť dva nátery Adler Pullex Bodenöl.

A keď mám úplne novú drevenú terasovú podlahu ešte pred montážou, tak mám tie dosky natierať ešte predtým, ako ich zmontujem? 

- Áno. Najideálnejšia varianta pri montáži novej terasy je natrieť si skôr terasové dosky, ako ich zmontujeme na terasu. Záleží, o aký typ dreviny sa jedná. Či o nejaké mäkké alebo tvrdé drevo a do akého stupňa ochrany a odolnosti dreva tá drevina spadá. Záleží, či tú drevinu treba impregnovať proti rôznym škodcom, plesniam, hubám alebo netreba. A potom by som spravil jeden náter Adler Pullex Bodenöl z každej strany tej terasovej dosky. A obe priečne strany by som natrel prípravkom Adler Allwetterlack. Je to lak, ktorý zamedzuje nasiakavaniu vody z bočných hrán tej drevenej terasovej podlahy. Aby nevznikali časom trhliny alebo praskliny, ktoré tú terasu začínajú ničiť. 

Terasa z dreva chránená s Adler Pullex Bodenol

 

Aký trvácny je náter terasovým olejom Adler Pullex Bodenöl?

A aká je trvácnosť náteru Adler Pullex Bodenöl?

- Trvácnosť náteru je pol roka až jeden rok. Správna údržba by sa mala robiť jeden až dvakrát do roka. Začať v jarnom období, hneď po zime, keď už je teplejšie počasie. A na konci letného obdobia, kedy pripravujeme terasu na zimu. Aby bola drevená terasová podlaha odolná voči snehu, mrazu a ďalším vplyvom, ktoré budú na ňu pôsobiť.

A čo, ak jedno z týchto období vynecháme? Napríklad, keď náter vynechám na jar alebo na jeseň? Môže sa stať, že tá terasa sa potom rozpadne alebo niečo podobné?

- Nie. Ale, záleží, či chcem, aby tá terasa bola stále taká pekná, ako keď si ju urobím a starám sa o ňu. Tak, ako sa o tú terasu budem starať, tak aj v priebehu času tá terasa bude vyzerať.

Drevená terasa po natretí Adlerom Pullex Bodenol

 

Ako správne aplikovať terasový olej Adler Pullex Bodenöl?

Poďme ešte k tomu terasovému oleju Adler Pullex Bodenöl. Ako ho správne aplikovať? Aké náradie použiť?

- Čo sa týka aplikácie, Bodenöl môžme natierať dvoma spôsobmi. Buď špeciálnou kefou na natieranie terasových olejov. Alebo nejakým kvalitnejším štetcom, ktorý je určený na rozpúšťadlové nátery. Týmito spôsobmi by som to natieral.

Kefa Adler na nanášanie terasového oleja
Pad na aplikáciu terasového oleja



 

A koľko tých náterov teda aplikovať?

- Vždy aplikovať minimálne dva nátery.

A veľa výrobcov udáva, aká má byť ideálna teplota, ideálna vlhkosť pri natieraní drevenej terasovej podlahy. Vieš nám k tomuto niečo viac povedať?

- Počas teplého, suchého počasia. S tým, že podklad nesmie byť extrémne prehriaty. Stáva sa to najmä v letných mesiacoch alebo už aj v mesiacoch medzi jarou a letom. Najlepšie je drevenú terasovú podlahu natierať doobeda alebo podvečer. Vtedy, keď terasa nie je prehriata.

Chápem. A čo, ak mám na terase ešte aj bazén? Môže to byť nejaký problém?

- Väčšinou sa stretávame s tým, že sú bazény napustené slanou alebo chlórovou vodou. V obidvoch týchto prípadoch by som riešil údržbu tak, že by som tie miesta v blízkosti bazéna natieral viackrát do roka. Pokiaľ chcem, aby tá drevená terasová podlaha okolo bazéna vyzerala naozaj pekne. Takisto pekne, ako tá časť terasy, ktorá je od bazéna ďalej. Pôsobenie slanej alebo chlórovej vody bude mať silnejší vplyv na časť terasy v tesnej blízkosti bazéna. Ošetrovanie daných miest treba určite robiť častejšie.

Šoko natiera drevené terasové dosky pri bazéne Adler Pullex Bodenolom
Šoko natiera drevenú terasovú podlahu pri bazéne Adler Pullex Bodenolom





 

Tak už si nám zodpovedal všetky otázky. Ďakujeme Ti za Tvoj čas a že si prijal pozvanie na tento rozhovor.

- Rád som sa zúčastnil tohto rozhovoru. Ďakujem za pozvanie. Dovidenia.

A vy, drahí čitatelia, ak by ste si chceli objednať terasový olej Adler Pullex Bodenöl, tak navštívte náš eshop efarby.sk. Nájdete tam nielen tento terasový olej, ale aj odšeďovač dreva Clean-Multi-Refresher na vyčistenie terasy. Ak potrebujete s niečím poradiť, tak nás neváhajte kontaktovať na tel. čísle 041/2028892. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk, kde vám s ochotou pomôže náš špecialista na farby, Martin. Ďakujeme veľmi pekne. Dovidenia.


Zhrnutie

V tomto článku sme sa dozvedeli, ako správne udržiavať našu drevenú terasu vo výbornom stave. Odšeďovač dreva Clean-Multi-Refresher do hĺbky vyčistí drevenú terasovú podlahu. Silným prúdom vody vyplavíme nečistoty preč z drevených terasových dosiek. Následne 1 až 2 dni počkáme, kým drevená terasová podlaha úplne vyschne. Potom natrieme terasu minimálne dvomi nátermi terasovým olejom Adler Pullex Bodenöl. Tento postup aplikujeme na jar po zime a na jeseň pred zimou. Terasa ostáva ošetrená a chránená pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Takisto je chránená pred škodcami, hubami a plesňami. Pri takejto starostlivosti bude naša drevená terasa stále krásna ako nová.


Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať. Nájdete v nich mnoho ďalších cenných informácií.
  • Najpredávanejší
Odobrať
ADLER

ADLER PULLEX BODENÖL - Terasový olej na všetky dreviny

Rozpúšťadlový, pigmentovaný olej na vodorovné drevené plochy v exteriéri. Chráni drevo pred ušpinením a vlhkosťou, necháva ho… Viac
+39 variantov

od 16,87 € s DPH

17,84 €
  • Ušetríte 8%
  • skladom 4 varianty

    U vás v pondelok

    Odobrať
    ADLER

    ADLER CLEAN-MULTI-REFRESHER - Odšeďovač a čistič drevených plôch

    Efektívny čistič, obnovovač a odsivovač na zvetrané a zosivené drevo, plasty, kameň a murivo na báze kyseliny šťaveľovej pre… Viac
    +3 varianty
    Odobrať
    ANZA

    ANZA TERRACE SET - Terasové náradie (pad + teleskopická tyč)

    Tento Pad s rúčkou umožňuje precízny náter terasových olejov a moridiel bez zbytočných nevzhľadných presahov natierania.… Viac
    +1 variant
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    ANZA

    ANZA TERRACE TOOL - Pad pre nátery terasy olejom

    Tento Pad umožňuje precízny náter olejov a moridiel bez zbytočných nevzhľadných presahov natierania. Je vhodný pre nátery väčších… Viac
    +1 variant
    Janka Repáková