Farby na kov

Najlepšia farba na strechu - natierame a vyberáme

Najlepšia farba na strechu - natierame a vyberáme

Farba na strechu a skúsenosti s ňou. Najlacnejšia farba na strechu, je to to pravé čo potrebujete? Farba na plechovú strechu by mala vydržať pár rokov v dobrej kodícii. Je farba na strechu 3v1 dobrá voľba?

Na tento projekt budete potrebovať

Odhrdzovače Nakupovať
Farby na strechu Nakupovať

Máte doma plechovú strechu? Aj o ňu sa treba z času na čas postarať a udržať ju tak v dobrej kondícii. Preto je potreba obnoviť jej náter. Aj najlepšia farba na strechu časom, vplyvom poveternostných podmienok vybledne, začne sa lúpať alebo sa začnú ukazovať zhrdzavené miesta. Nepodceňte kvalitný náter a pekná strecha vás prežije. Ako postupovať pri natieraní plechovej strechy? Farba na strechu, ktorú si vybrať? 

farba na strechu superkov

Bežná každoročná údržba

Každý rok je vhodné vykonávať pravidelnú údržbu a to umyť strechu, aby nedošlo k rýchlej korózií pri usadení trávy, špiny, prachu, lístia alebo hliny. Tieto prvky môžu viesť ku korózií a tým k poškodeniu plechu. Vhodné je použiť vapku alebo aspoň hadicu s vodou a strechu umyť. 

Pretrieť starý náter nestačí

Ak ste si mysleli, že to bude také jednoduché, žiaľ vyvedieme vás z omylu. Nestačí len kúpiť farbu, a natrieť. Plechovú strechu je potreba pred samotným náterom dobre pripraviť. Vyčistiť, zbaviť ju starého náteru. Farbu je možné nanášať len na skutočne dobre vyčistený podklad, aby sa nová farba so starou spojila. Inak sa môže stať, že celá práca s farbou bude zbytočná, pretože farba dlho nevydrží. 

Strecha natretá Superkovom 2v1 odtieň červenohnedá

farba na strechu

60% úspechu pri životnosti náteru na streche je práve príprava


Nepoužívajte oceľový kartáč, prúd vody je účinnejší

Často máme zaužívané, že starý náter je potreba zo strechy odstraňovať železným alebo oceľovým kartáčom. Dnes na túto činnosť môžete úplne zabudnúť. Omnoho účinnejším a vhodnejším pomocníkom je vysokotlakový čistič - vapka. Pokiaľ ju nevlastníte, tak si ju aspoň od známych alebo príbuzných požičajte. Niektoré požičovne náradia ju taktiež majú v ponuke.

Vapka dokáže vytvoriť tak silný prúd vody, že zo strechy odstráni zbytky starého náteru, prach alebo ďalšiu špinu, ktorá sa na streche usádza. Pokiaľ sa však na streche objavili miesta, ktoré ani pod prúdom vody neodstránite, neostáva nič iného ako zobrať kartáč a tieto miesta lokálne ručne vyčistiť. Akonáhle je strecha zbavená všetkej nečistoty je potreba povrch odmastiť odmasťovačom - technický benzín alebo klasicky saponátom. Aké ďalšie chyby môžu vznikať pri natieraní kovových materiálov sa dozviete v našom ďalšom článku.


Kľúčové je správne počasie

Ešte pred tým ako sa pustite do samotného natierania, buďte si istý, že nehlásia dážď, mráz alebo vysoké teploty, ktorá už nad 25 stupňov môže mať negatívne následky na náter. Tu sa môže teplota plechu vyšplhať na priamom slnku až na 50 stupňov. Samozrejme aj príliš nízka teplota ako 5 stupňov Celzia nie je na náter vhodná. Najvhodnejšiu teplotu na náter vždy udáva výrobca na obale farby. Povrch čerstvo natretého náteru môže tiež poškodiť rosa povrch stratí lesk alebo získa nežiadúci svetlejší odtieň. Pozor aj na búrky, pri výdatnom daždi, ktorý bude padať na strechu sa vám môže stať, že farbu zo strechy zmyje a môžete začať odznova. Najlepšie obdobie na náter strechy je neskoré leto alebo jeseň, kedy teploty nie sú tak intenzívne a počasie je stabilné. 

Strecha natretá Superkovom 2v1 odtieň čierna

farba na strechu bez hrdze

Výber farby

V dnešnej dobe sa v obchode stretnete s veľkou radou náterových hmôt, ktoré sú určené na nátery kovových striech. Pri farbách, ktoré sú určené na plechové strechy je kľúčové, aby mali schopnosť elasticity. Je to hlavne kvôli tomu, že strecha neustále podlieha vplyvom striedavého sa počasia pričom dochádza k jej rozťahovaniu a sťahovaniu. Farba na strechu musí byť elastická. 

Najobľúbenejšia a najlepšia farba na strechu je jednovrstvová farby teda 2v1, ktorá nám ušetrí prácu, čas aj peniaze. Nemusíte pod ňu aplikovať podkladovú farbu. Spájajú vlastnosti základného antikorózneho náteru spolu s vrchnou farbou. Natretie bežnej strechy nám pritom zaberie jeden deň. 

Rýchly postup

  1. Starý olupujúci sa náter odstránime brúsením, môžeme použiť Odstraňovač starých náterov
  2. Hrdzu vybrúsime a na skorodované miesta použijeme Odhrdzovač
  3. Vyvapkujeme / odmastíme celú strechu. Použite aspoň čistič striech
  4. Pokiaľ máte viac skorodovaný povrch odporúčame použiť polyuretánový základ Fest Primer, ktorý zastaví koróziu.
  5. Natierame matnou farbou Superkov alebo pololesklou Superkov Satin 

Pri správnom postupe vydrží farba na streche 8-15 rokov

Prečítajte si naše ďalšie články a dozviete sa viac o tom ako správne natierať kovové materiály. 

Referencia Superkov 2v1 farba na kov

Farby na kovový plot a ako ho správne natrieť?

Farba na kov chyby pri natieraní a správny výber farby?

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu na strechu, využite zákaznícku linku našeho internetového obchodu: 041/202 88 92.

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

 

  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Superkov satin - vysokoodolný antikorózny syntetický náter

Superkov Satin je základná aj vrchná náterová hmota v jednom, ktorá poskytuje aj dokonalú antikoróznu ochranu. Pôsobí proti… Viac
+32 variantov
Odobrať
DETECHA

Fest Primer - základný PU lak na kovy

Fest Primer je ochranný a kotviaci polyuretánový prípravok na kovové aj iné pórovité materiály. Zabraňuje rozvoju korózie,… Viac
+2 varianty
Odobrať
DETECHA

Aluna strieborná - syntetická farba na kov s obsahom hliníka

Aluna je syntetická metalizovaná náterová hmota s obsahom hliníka na kov, betón či drevo. Obsahuje reflexný hliníkový pigment,… Viac
+2 varianty
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
DETECHA

SUPERFEST - Farba 2v1 na strechy v náročnejších podmienkach

Superfest je základná a vrchná antikorózna náterová hmota na kov s vysokým obsahom sušiny. Náterový film je odolný, pružný s… Viac
+16 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

SUPERKOV - Antikorózna syntetická farba 2v1

Superkov je základný i vrchný antikorózny náter na kov, plechové strešné krytiny, oceľové konštrukcie, odkvapy a pod. vystavené… Viac
+19 variantov
Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.