Farba na drevo, olej na drevo - aký náter na drevo použiť?

Farba na drevo, olej na drevo - aký náter na drevo použiť?

Aký náter na drevo použiť? Čo je impregnácia, a aký rozdiel je, keď na drevo zvolíte olej, lazúra, lak, vosk, farba, moridlo? Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne nakúpiť, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92.

Drevo je vždy jeden z najkrajších prvkov interiéru a exteriéru. Ochrana dreva je dôležitá. Dokáže predĺžiť životnosť dreva a vylepšiť jeho vzhľad. Poradíme vám ako ako si vybrať najvhodnejší náter pre drevo. 

Drevo bez ochrany reaguje na poveternostné vplyvy, vlhkosť, UV žiarenie, častokrát aj mechanické či chemické zaťaženie priamo doma alebo býva napadnuté škodcami, hnilobou. Na trhu je dostupných viac druhov náterov. Rozdiely sú najmä pri výslednom efekte, spôsobe a životnosti ochrany dreva a ďalších faktorov. 

Aký náter na drevo použiť?

  • impregnácia
  • olej
  • lazúra
  • lak
  • vosk
  • farba
  • moridlo

1. impregnácia na drevo

Impregnácia slúži na základnú ochranu dreva. Impregnáciu je vhodné aplikovať po lazúru, farbu, lak aj vosk. Vhodná je najmä na surové drevo, ktoré nebolo ešte ničím natreté. Obsahuje biocídne látky. Tie sa vsakujú hlboko do dreva. Impregnácia na drevo chráni pred škodcami, vlhobou, plesňami, hubami. Sama o sebe však impregnácia nemá ochranu pred UV žiarením a poveternostnými vplyvmi. Preto je vhodné aplikovať povrchovú úpravu na impregnáciu napríklad lazúru, farbu, lak a podobne.

Biocídna impregnácia sa rozdeľuje na fungicídnu a insekticídnu. Fungicídna je najčastejšie používaná impregnácia na drevo. Chráni pred plesňami a hubami používa sa najmä v exteriéri ale aj vo vlhkom interiéri. Práve vlhké prostredie predstavuje miesto pre výskyt drevokazných škodcov. Insekticídna impregnácia na drevo chráni pred drevokaznými škodcami. Ideálne je na ochranu dreva použiť fungicídnu aj insektícídnu impregnáciu v jednom.   

NÁŠ TIP: Ak hľadáte kvalitnú impregnáciu do exteriéru odporúčame Adler Pullex Imprägnier Grund  - impregnačná ochrana na drevo voči plesniam a hmyzu. Chráni proti zamodraniu, hubám, plesniam a pôsobí preventívne proti napadnutiu drevokazným hmyzom. Nezabudnite aj na povrchovú úpravu.

2. olej na drevo

Najprirodzenejšiu štruktúru dreva dosiahnete olejom, tie sú často úplne prírodné, bez rozpúšťadiel.

Olej na drevo sa zaraďuje ako úplne prvý prostriedok na ochranu dreva. Preniká hlboko do štruktúry dreva a zbraňuje jeho vlhnutiu aj vysychaniu. Olej na drevo je však potreba 2x ročne obnovovať vždy na jar a na jeseň. Olej na povrchu nevytvára film a neposkytuje ochranu pred UV žiarením. Olej drevo oživí. Na olej nie je možné aplikovať lak. Nakoľko porch zmastnie žiadny iný náter na olej nechytí. Na olej na drevo je možné nanášať len náter na báze oleja. 

NÁŠ TIP: Na podlahy je vhodný olej na parkety. Pri natieraní je výhoda ak takto olej rýchlo schne. Kvalitný olej na parkty je Adler Legno-Öl - rýchloschnúci olej na drevené obklady, podlahy aj detské hračky v interiéri. Môžete ho použiť aj na povrchy, ktoré sú použité na iné účely. 

Najčastejšie používaný je ľanový olej na drevo na impregnáciu dreva. Vhodný je na nátery zrubov, úpravu historického nábytku, impregnácia sudov alebo údržba drevených hudobných nástrojov. Preniká hlboko do dreva a chráni ho pred vlhkosťou. Ľanový olej na drevo zvýrazňuje kresbu dreva nepraská a nelepí. 

Voskový olej na drevo je na báze prírodného včelieho vosku. Voskový olej do interiéru je vhodný na podlahu, schodisko, nábytok a iné. 

3. Lazúra na drevo

Lazúra na drevo je narozdiel od vosku pružná. Dokáže reagovať na postupné vysychanie dreva. Lazúra na drevo rýchlo schne a preto nezapácha, takže ju môžete natierať aj v interiéri. Drevo z časti impregnuje a niektoré lazúry v sebe majú aj oleje. Olejová lazúra má výhodu, že drevo nemusíte impregnovať. Ak chceme zmeniť odtieň dreva použijeme lazúru v požadovanom odtieni. Drevo jemne sfarbí a zároveň e transparentná a obsahuje pigmenty, ktoré chránia drevo pred UV žiarením. Navyše na povrchu zanecháva lesklu vrstvu laku. 

 Lazúra drevo chráni pred poveternostnými vplyvmi a dovoľuje mu dýchať a pracovať aj pod náterom. V interiéri vydržia kvalitné lazúry 8-10 rokov v exteriéri je to o polovicu menej. Do exteriéru vždy odporúčame tmavšie odtiene. Tie obsahujú viac pigmentov a tak aj drevo lepšie chránia pred zošednutím. 

Lazúra na drevo sa rozdeľuje na tenkovrstvovú a hrubovrstvovú lazúru. Tenkovrstvová lazúra na drevo je vhodná na vlhkejšie menej vyschnuté drevo. Hrubovrstvová lazúra alebo aj silnovrstvová je určená na dokonale vyschnuté drevo.

NÁŠ TIP: Tenkovrstvová lazúra na drevo Adler Pullex Top Lasur do exteriéru na rozmerovo nestabilné a čiastočne i rozmerovo stabilné drevené prvky - drevostavby, drevené obklady, striešky, profilové dosky, okenice, balkóny, brány. Máme s ňou praktické skúsenosti a naši zákazníci sú s ňou veľmi spokojný. Má dlhú životnosť a jednoduchú aplikáciu. 

4. Lak na drevo

Lak na drevo je transparentný a lesklý. Lak na drevo sa aplikuje najmä na zaťažované plochy ako podlaha, obklady a na miestach, ktoré sa vyznačujú rozličnými teplotami. Napríklad okná a dvere pracujú počas zimy. Lak na drevo vytvára na povrchu ochrannú vrstvu. Tá chráni drevo pred vlhkosťou a mechanickým poškodením. Exteriérové laky na drevo majú aj UV ochranu, avšak nedosahujú taký vysoký lesk ako interiérové laky. 

Najobľúbenejší je lodný lak na drevo. Jeho hlavnými výhodami sú odolnosť voči vlhkosti a pomáha predchádzať vlhnutiu dreva, hnilobe, plesniam a hubám. Je veľmi odolný voči opotrebovaniu. Lak poskytuje odolnosť a trvanlivosť voči oderu. Lodný lak na drevo je odolný aj chemikáliám a jednoducho ho môžete udržiavať domácimi čistiacimi prostriedkami. Výhodou lodného laku je aj jeho relatívne nízka cena. Lodný lak nepodlieha škodlivému UV žiareniu. Obsahuje špeciálne zložky, ktoré absorbujú toto žiarenie. Vytvára tak atraktívny povrch. Nevýhodou je jeho náročnosť na obnovu. Pred novým náterom je potreba celý povrch prebrúsiť. Nevýhoda lodného laku je aj jeho nízka flexibilita. Ak natriete dokonale nevysušené drevo, bude praskať. Nevysušené drevo totiž pri schnutí pracuje. 

NÁŠ TIP: Lodný lak Adler Allwetterlack. Bezfarebný lak zo syntetickej živice pre drevo v interiéri i exteriéri - záhradný nábytok, pivné stoly, brány. Vhodný je pre natieranie lodí i k prelakovaniu lakov syntetickej živice alebo vodouriediteľných farebných lakov, aby sa zabránilo odretiu farby.


5. Vosk na drevo

Vosk na drevo je tiež skvelou možnosťou na zvýraznenie štruktúry dreva. Vosk na drevo chráni drevo pred znečistením. Vosk je transparentný. Neprekrýva štruktúru dreva a odtieň dreva zvýrazní. Funguje ako mäkšie laky. Predávajú sa v tekutej, pastovej forme alebo v tyčinkách.Vosk odpudzuje vodu a nevsiakava sa do povrchu. Navoskované drevo vyzerá veľmi prirodzene. Vosk na drevo je vhodný na masívny nábytok, ak chceme zachovať pôvodný vzhľad. Neodporúčame však na kuchynský nábytok, ktorý je viac namáhaný.  

  • Olej a vosk na drevo používajte vždy na nové alebo surové drevo. Ak je drevo nalakované, je potrebné brúsiť pôvodný náter na čisté drevo a potom aplikovať olej a vosk.
  • Ak povrch už bol ošetrený voskom alebo olejom a nemá žiadne ryhy alebo nejaké poškodenia, nemusíte náter brúsiť. Stačí povrch očistiť od prachu a umyť ho vlažnou vodou. Taktiež mastnotu je potreba odstrániť odmasťovačom.
  • Pri renovačných náteroch voskom alebo olejom stačí jedna vrstva náteru. Pri viac zaťažovaných plochách, ako napríklad parkety je potreba aplikovať aspoň dve vrstvy.

NÁŠ TIP: Najobľúbenejší je včelí vosk na drevo Bondex. Je určený do interiéru na všetky druhy dreva a drevených materiálov. Po vyleštení je možné dosiahnuť efekt patiny alebo kovový efekt. Včelí vosk na drevo je vhodný na nábytok, dvere, parkety, trámy. 

Lak alebo vosk na drevo?

Vosk aj lak sa aplikuje ako povrchová úprava dreva, najmä ako ochrana pred vonkajšími vplyvmi. Taktiež plní svoju estetickú funkciu. Či už matný alebo lesklý povrch pôsobí určite efektne. Netreba zabúdať, že drevo stále pracuje. Keď na neho nanesiete lak alebo vosk predlžujeme jeho zdravie aj vzhľad. 

Vosk sa zväčša využíva na nábytok a drevené povrchy, ktoré sú menej namáhané. Lak je vhodný na povrchy s vysokou záťažou napríklad kuchynská linka alebo pracovná doska, detský nábytok alebo stoličky. 

6. Farba na drevo

    Drevo, ktoré nemá peknú svoju pôvodnú štruktúru alebo je nejako poškodené je vhodné ho natrieť s plným krytím farbou na drevo. Na výber máte spomedzi množstva odtieňov. Vybrať si môžete napríklad z RAL vzorkovníka. Pri výbere farby na drevo dbajte na to, kde bude farba použitá. Farba na nábytok v interiéri nepotrebuje byť taká odolná ako farba na pergolu v exteriéri, ktorá je neustále pod vplyvom poveternostných podmienok. Farba na drevo v exteriéri musí byť oveľa odolnejšia, aby sa nepoškodila a nebledla. 

    Taktiež je dôležité pred natieraním farby na drevo odstrániť starý náter. Ak aplikujete farby na drevo na surové drevo natrite ho najskôr impregnáciou. Tá predĺži jeho životnosť a ochranu pred hubami, plesňami a drevokazným hmyzom, čo je dôležité hlavne pri dreve v exteriéri. 

    Náter na drevo typu farba sa rozdeľuje na syntetické a vodouriediteľné - akrylové. Syntetická farba na drevo je vhodná na drevo, ktoré už bolo niečim natreté. Naopak vodouriediteľné akrylové farby na drevo môže ísť na drevo surové. Podrobnejšie vysvetlenie druhu farieb nájdete tu.

    NÁŠ TIP: Vodouriediteľná univerzálna farba nie len na drevo ale aj na kov a iné materiály. Slovakryl farba v škále najžiadanejších odtieňov pre použitie na rôzne povrchy v interiéri i exteriéri

    7. Moridlo na drevo

      Ak chceme zachovať prírodný vzhľad dreva použite moridlo na drevo. Moridlo na drevo môže čiastočne zmeniť farbu dreva a zachová jeho prirodzenú štruktúru. Jeho výhodou je zvýšená odolnosť proti UV žiareniu a vysychaniu. Moridlo na drevo vsakuje hlboko do dreva a zvýrazní tak tóny farby dreva. Dá sa použiť aj na čerstvé drevo, ktoré nie je vôbec vysušené. Na záver je vhodné použiť lak. 

      NÁŠ TIP: Jeden z najpredávanejších náterov na drevo z našej ponuky je Liehové moridlo Lazurol. Liehové moridlo je určené na morenie dreva a všetkých poréznych materiálov (napr. betón, OSB dosky, tehly). Liehové moridlá sa vyrábajú v 20 základných odtieňoch, ďalšie odtiene získate vzájomným miešaním farieb.

      Lazúry, farby, impregnácie, oleje, moridlá, vosky, laky nájdete na našej stránke efarby.sk. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

      Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne nakúpiť, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás.

      Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

      Zatiaľ žiadne produkty.

      Alžbeta Mášová

      Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.