Inšpirácia

Impregnačné nátery na drevo - ochrana dreva v exteriéri

Impregnačné nátery na drevo - ochrana dreva v exteriéri

Na tento projekt budete potrebovať

Penetrácie a impregnácie Nakupovať

adler pullex impregnacia

Po dodržaní zásad konštrukčnej ochrany drevostavby altánku, plotu či terasy o čom som písala v predošlom článku, a správnom výbere druhu dreva, o sa dočítate taktiež v predošlom článku, je potrebné drevo v exteriéri dlhodobo ochrániť pred drevokaznými škodcami, hubami a plesňami. Táto ochrana sa zabezpečí napustením nového dreva napúšťadlom, biocídnym prostriedkom na drevo, alebo použitím základného impregačného náteru na drevo. Impregnačné nátery na drevo sa rozdeľujú do niekoľkých kategórií, o tom si povieme v tomto článku.

Kedy nie je potrebné drevo napúšťať?

Pokiaľ si zvolíte použitie niektorej z najtvrdších exotických drevín ako je teak, iroko, či merbau, takáto drevina je sama odolná voči škodcom, hubám a plesniam. Drevo z exotických drevín nie je potrebné impregnovať. Pre všetky ostatné menej odolné dreviny z ktorých bude drevostavba v exteriéri postavená, sa odporúča ošetriť aj impregnačnou biocídnou ochranou.

Impregnačné nátery - rozdelenie impregnácie na drevo podľa účinnosti

Impregnačné nátery na drevo rozlišujeme podľa svojej účinnosti do 3 skupín. Toto označenie nájdete uvedené aj na samotnom balení impregnácie na drevo:

  • B - účinnosť voči zamodraniu
  • P - účinnosť voči drevokazným hubám
  • Lv - účinnosť voči drevokaznému hmyzu

Impregnačné nátery na nové drevo použijete preventívne. Impregnáciu môžete natrieť rovnako tak aj na staré drevo po jeho obrúsení. Už napadnuté drevo napríklad červotočom, sa ošetruje špeciálnymi napúšťacími nátermi na napadnuté drevo.

Rozpúšťadlové impregnácie a vodouriediteľné impregnácie

Impregnačné nátery si môžete vybrať na rozpúštadlovej báze alebo na vodouriediteľnej báze. Výber sa odporúča vždy prispôsobiť tomu, akým typom vrchnej lazúry, budete natierať. / či vodouriedeľou lazúrou, rozpúšťadlovou lazúrou, alebo olejom/. Aj pri starom dreve impregnáciu prispôsobte typu pôvodného náteru.

Príklad : Pokiaľ si volíte ako vrchný náter tenkovrstvovú lazúru Lignovit Lasur, je vhodné drevo vopred impregnovať impregnáciou Lignovit Primo. Pokiaľ budete natierať olejom na drevo, ako základný náter použite impregnáciu pod olejové nátery.

Impregnačné nátery okrem ochrany voči škodcom,  zamedzujú aj vniku vody do konštrukcie. Pre celkovú ochranu drevostavby je však potrebné na impregnované drevo naniesť aj ďalší, vrchný lazúrovací náter.

Ochranná lazúra 3v1

Novinkou na trhu sú  lazúry s označením 3v1, ktoré v sebe impregnačný základ a biocídnu ochranu už obsahujú. Je to napríklad lazúra Karbolineum či Pullex 3v1. Sú ideálne pre použitie na nové či staršie drevenice, drevené šindle. Pokiaľ sa rozhodnete lazúru 3v1 použiť, nie je potrebné vopred drevo impregnovať. Musíte však aplikovať viac vrstiev, odporúčajú sa tri, tak aby sa zabezpečila dostatočná ochrana dreva.

Ppokiaľ nenatierate drevodom ale zrub či dreveničku, pomocou lazúry Pullex 3v1 viete vytvoriť aj efekt "starej chalupy" pri novom dreve. Aj nová drevenička tak môže dostať výzor staršej chalupy - s produktom Pullex 3v1. Náter vyzerá presne tak ako na obrázku nižsie.

pullex 3v1 katacovane drevo

V prípade ak máte pred sebou náter zrubu, či dreveničky, určite si vyberiete jeden z týchto 5 už hotových odtieňov. Ak by ste si náhodou nevybrali niektorý z pripravených odtieňov lazúry s biocídnou ochranou Pullex 3v1 zo vzorkovnice, namiešame Vám odtieň podľa vlastného výberu.

pullex 3v1

Adler Pullex 3v1 kupit

Váhate aký odtieň či postup zvoliť? Neviete ako správne drevo ošetriť ? Zavolajte nám a my za Vami pošleme nášho vyškoleného technika.

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.