Rozhovor: Na prvú o farbách

Lazúra 3v1 na šindeľ, drevostavbu či národnú kultúrnu pamiatku

Lazúra 3v1 na šindeľ, drevostavbu či národnú kultúrnu pamiatku

Drahí čitatelia, vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou bude natieranie šindľov na strechách, národných kultúrnych pamiatok, historických drevostavieb, zrubov, dreveníc a pod. A to práve osvedčenou lazúrou Karbolineum extra 3v1. A počas tohto rozhovoru sa dočkáte aj darčeka. Tak ostaňte s nami!

Na tento projekt budete potrebovať

Olejové lazúry Nakupovať

Pozrite si náš rozhovor o Lazúre 3v1 na šindel, drevostavbu či národnú kultúrnu pamiatku


Dobrý deň, drahí čitatelia! Vítam Vás pri rozhovore, kde hlavnou témou bude natieranie šindľových striech, zrubov, dreveníc a všeobecne rôznych drevostavieb. A to práve osvedčenou lazúrou Karbolineum extra 3v1. A počas tohto rozhovoru sa dočkáte aj darčeka. Tak ostaňte s nami! Moje meno je Janka Repáková a Peter, vítam Ťa tu, ahoj.

Kostol Veľké Karlovice natretý Karbolineom

Na začiatok si môžme povedať, ako ochrániť šindel a všeobecne drevo pred prirodzeným stárnutím?

Drevo je živý materiál, ktorý podlieha všetkým poveternostným vplyvom. Vďaka svojím vlastnostiam má aj špecifické nároky na údržbu. Vysoké nároky na ošetrenie má drevo najmä v exteriéri, kde je vystavené slnečnému žiareniu, vlhkosti a teplotným rozdielom. Všetky tieto aspekty ovplyvňujú jeho prirodzené starnutie. Životnosť a prirodzenú krásu dreva môžeme ovplyvniť prípravkami na ochranu dreva.

Národná kultúrna pamiatka v Libušíne natretá s Karbolineom

Aké typy náterov do exteriéru dnes existujú na trhu?

Ponuka sortimentu na starostlivosť o drevo je široká. Na nátery dreva v exteriéri môžeme použiť tenkovrstvé alebo hrubovrstvé lazúry, oleje, vosky, prípadne aj krycie farby. Z praktického hľadiska a tým je následná údržba, sú dnes najpoužívanejšie tenkovrstvé lazúry.

Šindle na streche natreté Karbolineom

Tak nám môžeš povedať, aký druh lazúry je Karbolineum extra 3v1? Čo znamená 3v1? 

Detecha už dlhé roky vyrába produkt Karbolineum extra 3v1. Je to syntetická tenkovrstvá lazúra, ktorá obsahuje látky, ktoré preventívne chránia proti plesni a hubám. Môžeme ho teda zaradiť práve k lazúram, pod ktoré nie je treba aplikovať žiadne napúšťadlo. Názov 3v1 znamená, že je to komplexná ochrana dreva. Prevediete hĺbkovú impregnáciu, ktorá zaistí spoľahlivú ochranu proti všetkým vonkajším vplyvom a farebný odtieň zvýrazní prirodzenú krásu použitého dreva a zároveň ho chráni proti UV žiareniu.

Šindle na hrade Švihov natreté Karbolineom

A aké ďalšie vlastnosti má Karbolineum?

Je to lazúra na drevo s výbornými impregnačnými vlastnosťami. Unikátna receptúra zaistí dlhodobú ochranu natretého šindľa a dreveného povrchu. Lazúra drevo neuzatvára, nepraská a nelúpe sa. Zároveň preventívne chráni proti plesniam a hubám. Hmota obsahuje jemné mikropigmenty, ktoré vďaka nízkemu kryciemu efektu vytvoria náter, ktorý drevo nezakryje, ale zvýrazní jeho prirodzenú kresbu bez krycieho filmu. Náter sa jednoducho obnoví jednoduchým pretretím bez nutnosti brúsenia. V porovnaní s niektorými inými lazúrami má pomerne vysoký obsah sušiny. To je časť náterovej hmoty, ktorá zostáva v podklade po odparení rozpúštadiel a dodáva náteru konečné vlastnosti.

Strecha na Múzeu Zlín pri aplikácií Karbolinea na šindle

V čom je Karbolineum výnimočné oproti iným lazúram?

Karbolineum je vďaka svojím jedinečným vlastnostiam dnes najpoužívanejším prípravkom pre nátery šindľov, resp. šindľových striech, historických objektov, národných kultúrnych pamiatok a pamiatkové rezervácie ľudovej architektúry. Sú ním natreté šindlové strechy mnohých hradov a zámkov. Obľúbujú ho tiež majitelia zrubov a dreveníc.

Kanadský zrub Rozkoš natretý Karbolineom

Čo všetko ním môžme natierať?

Karbolineum sa používa všeobecne na akékoľvek drevostavby. Vo veľkom na nátery šindľových striech. Používa sa aj na historické budovy v pamiatkových rezerváciach ľudovej architektúry, národné kultúrne pamiatky - drevenice v skanzenoch, kostoly, hrady, vodné mlyny. Ďalej aj farmy, horské apartmány, hotely, zruby, rozhľadne a aj ploty. Všeobecne na akékoľvek drevostavby.

Hotel Alba v horách natretý Karbolineom

Si dlhé roky regionálny manažér pre náterové hmoty v spoločnosti Detecha už a máš bohaté skúsenosti. Môžeš nám spomenúť nejaké vaše významnejšie realizácie? 

ZOO Praha - drevená lávka k novému pavilónu goríl
Skanzeny Rožnov pod Radhoštěm, Veselý Kopec, Krňovice – šindle
Zvonice, kostoly Velké Karlovice, Dobrá voda, Veliny – šindle
Hrady Švihov Roštejn, Malenovice – šindle
Ľudová tvorba – drevené sochy
Vyhorená chata Libušín na Pustevnách - šindle
Rozhľadne – Jurkovičova, Orlík, Milada na Předním Chlumu
Veterný mlyn Kuželov – šindle
Rodný dom Sigmunda Freuda v Příboru – šindle
fy. Bekr servis – výroba drevených plotov
Davidovy boudy – drevené obloženie

Veterný mlyn v Kuželove

My máme za sebou tiež viaceré významnejšie realizácie. Spomenula by som napr. drevenice Lipky na Liptove. Sú nádherné a zasadené v tichej prírode pod horou. Ďalšou krásnou realizáciou je aj Vodný mlyn v Kolárove. Karbolineom natierali šindle na streche. Leží na mŕtvom ramene Malého Dunaja. Je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Ďalšou realizáciou je Oravský hrad. Jeho drevené časti sú tiež natreté Karbolineom. A taktiež aj nádherné luxusné zruby, ktoré vyrába pán Pavlák a dodáva aj do zahraničia.

Zrub natretý Karbolineom

A drahí čitatelia, u nás na e-shope efarby.sk nájdete pri tejto lazúre Karbolineum extra 3v1 tieto spomínané recenzie a mnoho ďaľších od našich spokojných zákazníkov. Ktorí tam pridali aj reálne fotografie, čo všetko natierali s touto lazúrou. A takisto tam poskytli svoje postrehy a rady. Takže kľudne si ich pozrite.

Národná kultúrna pamiatka Vodný mlyn v Kolárove

Aké odtiene Karbolineum ponúka?

Odtieňová rada zahrňuje celkom 10 farebných a 1 bezfarbý odtieň. Farebné odtiene sú v prevedení jantar, pínia, dub, orech, mahagón, palisander, jedľa, gaštan, tík a čerešňa. Máme veľmi dobré vzorkovníky. Zákazníci si môžu pozrieť odtiene naživo a ohmatať drevo natreté Karbolineom.

Šindle natierané Karbolineom na streche Vodného mlyna

Akým spôsobom odporúčaš natierať Karbolineum? A v koľkých vrstvách?

Nanáša sa štetcom (menšie plochy), valcom (veľké plochy), striekacou pištoľou aj máčaním. Karbolineum sa neriedi (na čistenie pomôcok použite riedidlo S 6005, S 6006). Ešte nenatreté drevo odporúčam natrieť 2 vrstvami. V prípade obnovy náteru niekedy stačí 1 vrstva. Vždy záleží na savosti a type dreva.

Drevenice Lipky na Liptove natreté Karbolineom

A milí čitatelia, mám pre vás spomínaný darček. A to Štúdiu od pána Spěváčka. Je skúsený aplikátor náterov šindľov na streche. Môžte si ju stiahnuť v PDF formáte.

Roštej u Telče - šindľové strechy natreté Karbolineom

Aká je životnosť tohto náteru?

Životnosť náteru ovplyvňujú miestne poveternostné podmienky. Obnovu náteru odporúčame robiť cca po 3-6 rokoch. Obnova nie je náročná. Povrch očistíte a jednoducho pretriete bez odstraňovania starého nátěru.

Šindľová strecha na Vodnom mlyne v Kolárove natretá Karbolineom

V akých baleniach sa Karbolineum vyrába? 

Karbolineum extra je na trh dodávaný v 5 rôznych baleniach a to: 0,7 kg; 3,5 kg; 8 kg; 50 kg súd; 160 kg súd. Karbolineum má vynikajúcu penetračnú schopnosť a veľkú vzlínavosť samotnej hmoty. Z týchto dôvodov sú obaly zaopatrené šrobovacím viečkom s bezpečnostným uzáverom.

Kostol Veliny natretý Karbolineom

Drahí čitatelia, my, efarby.sk, vám vieme dodať aj veľké 160kg sudy priamo na miesto, kde sa chystáte natierať. A môj kolega Martin, ktorý je obchodný zástupca, zabezpečí, aby vám tovar prišiel včas a v poriadku.

Rozhľadňa Milada na Předním Chlumu natretá Karbolineom

Aká je výdatnosť Karbolinea?

Spotreba pre dostatočnú hĺbkovú ochranu šindľa/dreva je min. 150 g/m² (6,7 m²/1 kg) podľa savosti dreva. Záleží, či už bolo drevo niečím natierané, aké je drevo staré. Na nové drevo odporúčame 2 vrstvy. To znamená, že z 8 kg balenia natrieme cca do 40 m2 plochy pri 2 vrstvách v závislosti na savosti a typu dreva.

ZOO Praha - lávka natretá Karbolineom

Ako dlho Karbolineum vyrábate? 

Karbolineum sa začalo vyrábať v 80. rokoch 20. storočia.
Základ produktu vznikal suchou destiláciou pevného čierneho uhlia, z ktorého vznikal tzv. karbolový olej. Táto surovina bola základom pre vznik názvu výrobku Karbolineum.

Hotel Alba v horách natretý Karbolineom

V 1992 prebehla inovácia výrobku.
Karbolový alebo aj kreozotový olej bol nahradený destilačnými zbytkami kyseliny benzoovej a pridané boli aj biocídne látky, ktoré mali zlepšiť odolnosť voči drevokaznému hmyzu a plesniam.

Davidovy boudy natreté Karbolineom

V 2006 boli pridané stálofarebné pigmenty. Farebná škála výrobku bola rozšírená o 4 nové odtiene, ktoré boli na trh uvedené pod názvom Karbolineum extra plus.

Historické drevenice Libušín natreté Karbolineom

V 2010 dochádza k poslednej zásadnej zmene a je vyvinutá úplne nová originálna receptúra. Táto obsahuje ľanový olej, biocídne zložky, alkyduretanovú živicu a ultra jemné organické pigmenty oxidu železa. Ďalej napr. petrolej. V súčasnej dobe sa Karbolineum extra vyrába v 10 farebných odtieňoch a bezfarebnom odtieni.

Jurkovičova rozhledna natretá Karbolineom

Prečo by si ľudia mali kúpiť lazúru Karbolineum extra 3v1 práve od nás, z efarby.sk? 

S efarby.sk spolupracujeme už niekoľko rokov. Vieme, že tu máte odborníkov na svojom mieste. Máte vynikajúci servis. A ste dobrí predajcovia, ktorí na trh zaslúžene patria. A skrátka tá spolupráca funguje. My s vami veľmi radi spolupracujeme.

Guty v Třínci natreté Karbolineom

Ďakujeme Ti krásne za uznanie. Tak všetko podstatné sme si povedali. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si prijal pozvanie. A ďakujem za Tvoje poskytnuté rady a poznatky.

Kostol sv. Anny z Větřkovic natretý Karbolineom

A vy, milí čitatelia! Keď si chcete kúpiť túto lazúru Karbolineum 3v1, tak môžte na www.efarby.sk. Ak by ste mali ďalšie otázky, potrebujete poradiť, prípadne ste firma, ktorá potrebuje individuálny prístup, tak sa obráťte na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Majte sa pekne! Dovidenia.

Vizitka na obchodno-technického zástupcu Martina Vikisályho


  • Na tomto ušetríte
Odobrať
DETECHA

Karbolineum Extra 3v1 - olejová lazúra na drevo

Karbolineum Extra 3v1 je impregnačná a ochranná náterová hmota na drevo s dekoratívnymi vlastnosťami. Kombinácia kvalitného… Viac
+55 variantov

od 12,48 € s DPH

skladom 17 variantov

U vás v piatok

Odobrať
ADLER

ADLER CLEAN-MULTI-REFRESHER - Odšeďovač a čistič drevených plôch

Efektívny čistič, obnovovač a odsivovač na zvetrané a zosivené drevo, plasty, kameň a murivo na báze kyseliny šťaveľovej pre… Viac
+3 varianty
Odobrať
ANZA

ANZA GO OUTDOOR SET - Sada štetcov na farby do exteriéru

Súbor Go Outdoor Set štetcov pre bežné maľovanie pre farby a lazúry pre exteriér. Súbor obsahuje štetce 75 mm, 100 mm a 120 mm. Viac
+1 variant

14,67 € s DPH

skladom všetky varianty

U vás v utorok

Janka Repáková