Inšpirácia

Natieranie dreva : lazúry a oleje - ochrana dreva v exteriéri

Natieranie dreva : lazúry a oleje - ochrana dreva v exteriéri

Na tento projekt budete potrebovať

Lazúry na drevo Nakupovať
Oleje a vosky Nakupovať
Penetrácie a impregnácie Nakupovať

Drevené fasády sa obvykle ošetrujú náterom, aby boli lepšie ochránené pred poveternostnými vplyvmi, či zamodraním, hubami a hmyzom. Zároveň natieranie dreva chráni drevenú fasádu pred nežiadúcim šednutím a farebnými rozdielmi. Pre životnosť nanášaného lazúrovacieho náteru hrá dôležitú úlohu spôsob prípravy dreva. V predošlom článku som spomínala 2 spôsoby : drevo môže byť rezané alebo kartáčované.

Rozdiel pri natieraní rezaného a kartáčovaného dreva lazúrou Pullex Silverwood môžete vidieť na tomto obrázku:


© ADLER

Pre fasádne drevené povrchy v exteriéri odporúčame použiť kartáčované drevo, pretože pri natieraní je menej nasiakavé.

Natieranie dreva - odporúčaný postup

1. Príprava dreva pred natieraním

Z dreveného povrchu sa prebrúsením odstraňujú hrubé voľné častice a prach. Pri brúsení použite najskôr hrubný potom jemnozrnný brúsny papier. Brúsi sa vždy v smere kresby dreva. Staré nátery odstráňte pomocou škrabky. Odstráňte brúsny prach, živicu z dreva špeciálnym odstraňovačom živice a následne acetónovým riedidlom aj mastnotu. Odporúča sa suchý, čistý drevený absorbčný povrch. Len tak sa dosiahne správny prienik ochranných lazúrovacích náterov do dreva.

2. Základný impregnačný náter

Zvoľte správny impregnačný základ – pod vodourieditený náter na drevo, vodoriediteľnú impregnáciu. A naopak – pod syntetickú rozpúšťadlovú lazúru na drevo, použite rozpúšťadlovú impregnáciu. Ponechajte impregnáciu na drevo čo najlepšie nasiaknuť a následne nechajte povrch dobre preschnúť. Nezabudnite aj na natretie rezných hrán dreva.

3. Natieranie - medzivrstva

Prvý ochranný náter olejom či tekovrstvovou lazúrou veďte štetcom v smere kresby dreva. Pokiaľ chcete natierať olejom použite špeciálny štetec na oleje a ochranný olej do exteriéru napr. Pullex Holzol. Drevo ochráni a má v sebe UV ochranu. Nechajte dobre preschnúť. Následne po uschnutí povrch jemne prebrúste brúsnym papierom.

4. Konečný náter

Druhý finálny náter olejom, alebo tenkovrstvovou či strednovrstvou lazúrou nanášajte na drevo v požadovanom farebnom odtieni v 1 či v 2 vrstvách. Je dobré si vybrať stredné farebné odtiene. Svetlé a bezfarebné lazúry majú málo pigmentov, a nedokážu tak drevo ochrániť voči UV žiareniu. Naopak tmavé lazúry sa na slnku zahrievajú a drevo namáhajú. Pokiaľ ste si nevybrali odtieň zo vzorkovnice, produkty značky Adler, všetky lazúry Pullex a Lignovit vieme namiešať do akéhokoľvek odtieňa.

anza stetce na drevo

Akým štetcom náter na drevo aplikovať?

V prípade, ak idete aplikovať rozpúšťadlovú lazúru na drevo, odporúča sa použiť štetec z prírodnými vláknami. Pokiaľ plánujete natierať s vodouriedeteľnou lazúrou, tak Vám odporúčame použiť štetec s umelými vláknami, prípadne stetec zo zmesí prírodných a umelých vlákien. Na oleje na drevo sa doporučujú špeciálne štetce na olej.

Vodouriediteľná verzus rozpúšťadlová lazúra

Čoraz populárnejšie sú bezrozpúštadlové, vodouriedeľné lazúry. Vodouriediteľné lazúry na drevo sú nielen ekologickejšie, ale sú aj odolnejšie, a dokonca sa doporučujú na použitie v exteriéri. Vodouriediteľné lazúry, sú pružnejšie oproti rozpúšťadlovým, odolávajú lepšie popraskaniu, ktoré zvykne vzniknúť pod vplyvom tepla a slnečného žiarenia.

Pokiaľ renovujete starší náter, a nie ste si istý, akým typom lazúry bol vykonaný pôvodný náter /či vodoriedeteľnou alebo rozpúšťadlovu lazúrou/ odporúčame použiť rozpúšťadlovú lazúru.

Hrubovrstvová verzus tenkorvstvová lazúra

Pre natieranie dreva dostať na trhu tenkovrstvové alebo hrubovrstvové lazúry. Tenkovrstvová lazúra sa ľahko vpíja do dreva, mala by sa použiť ako medzivrstva medzi impregnáciou a konečným náterom. Pre konečný náter sa zvykli používať hrubovrstvové lazúry, ktoré vytvoria ochranný lakový film na povrchu dreva. Hrubovrstvový náter má však veľa nevýhod, napr. ťažšie sa v budúcnosti renovuje. Keďže drevo pod ním „nedýcha“, môže dôjsť vplyvom času k jeho znehodnoteniu. V súčasnosti sa čoraz viac odporúča namiesto hrubovrstvovej lazúry, použiť tenkovrstvovú lazúru v 2-3 vrstvách aj ako konečný náter.

Farba, lazúra či olej na drevo?

Drevostavbu môžete natrieť aj čisto ekologicky - prírodnými olejmi na drevo. Takýmto olejom je napríklad Pullex Aqua Terra.Krásne vynikne štruktúra dreva. Olej zabezpečí to, že drevo vlhkosť nielen pohlcuje ale opäť vylučuje. Veľkou výhodou je to, že nátery olejom sa veľmi ľahko renovujú, keďže ich stačí časom len pretrieť. Na trhu sú k dispozícii oleje či olejové lazúry, v rôznych farebných prevedeniach.

V prípade, ak máte záujem si namiešať iný odtieň ako zo štandardného vzorkovníka, kontaktujte nás. Namiešame akýkoľvek odtieň farby na drevo zo vzorkovníkom Ral/Ncs pre svoju drevostavbu, obloženie či altánok na objednávku. Napríklad aj takéto originálne pastelové odtiene oleja Pullex Aqua Terra.

Pullex Aqua Terra

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.