Inšpirácia

5 krokov pre dlhú životnosť dreva - ochrana dreva v exteriéri

5 krokov pre dlhú životnosť dreva - ochrana dreva v exteriéri

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na drevo Nakupovať
Laky na drevo Nakupovať
Lazúry na drevo Nakupovať
Oleje a vosky Nakupovať
Penetrácie a impregnácie Nakupovať

adler lignovit recenzia

Dlhoročná ochrana dreva a atraktívna a profesionálna povrchová úprava pre drevodomy, ploty, altánky, terasy či drevené obloženie

Chráňte drevo od prvého dňa, a ono vám bude robiť radosť po dlhý čas.

Drevo je krásny a obľúbený prírodný stavebný materiál. Radí sa medzi najstaršie zo stavebných materiálov, zároveň je aj stavebným materiálom budúcnosti. Drevo je nielen surovina, ale biotický materiál - živý organizmus. Ak ste drevár či výrobca zrubov a drevodomov, alebo sa venujete inej práci s drevom, isto viete, že drevo ako prírodný materiál prirodzene starne a časom degraduje – a to hlavne v exteriéri.

Či už vlastníte dreveničku a potrebujete ju zrenovovať, alebo máte v pláne si postaviť drevodom a potrebujete ošetriť nové drevo, prípadne sa práci s drevom venujete profesionálne, tento článok je určený pre vás. Aby ste sa vy alebo vaši zákazníci mohli tešiť z krásy svojej drevostavby niekoľko desiatok rokov, je potrebné ju nielen správne postaviť, ale aj ošetriť a udržiavať.

Vysvetlíme a povieme ako postupovali profesionáli pri natieraní týchto moderných drevostavieb.

Všetky drevené stavby na obrázkoch boli ošetrené a natierané produktami rakúskej spoločnosti Adler, ktorá je lídrom v ochrane dreva a lakov na drevo. Produkty na drevo do exteriéru od firmy Adler, ktoré využívajú profesionáli, sú značky Pullex a Lignovit. Nájdete ich aj v našej ponuke na eshope efarby.sk. Produkty Adler z rady Pullex a Lignovit vieme namiešať podľa akejkoľvek vzorkovnice aj od iných výrobcov.

Prečo sa drevostavba v exteriéri časom poškodzuje a čo všetko na ňu vplýva, a rovnako na náter sa dozviete v nasledujúcich odstavcoch.

Zároveň zhrnieme 5 krokov, ako si krásu dreva uchovať na niekoľko desaťročí.

Adler drevodom lignovit recenzia

Čo skracuje životnosť drevostavby?

Drevodomy, ploty, altánky, terasy či obloženie v exteriéri sú veľmi náchylné, oproti drevu, ktoré sa nachádza v interiéri. Ešte pred tým, ako budete drevený povrch natierať napúšťacími a tenkovrstvovými lazúrami značky Pullex alebo Lignovit, je dôležité si uvedomiť, čo poškodzuje štruktúru dreva.

Drevo je vystavené po celý čas poveternostným vplyvom - UV žiarenie, voda, teplotné zmeny a zároveň ho môžu napadnúť biotické činitele - huby, plesne, hmyz.

Ako poškodzujú drevostavbu poveternostné vplyvy?

  • slnečné a UV žiarenie zapríčiňuje prehrievanie a rozklad lignínu, čím drevo časom šedne
  • pôsobenie vody, dažďa, snehu, ľadu a vzdušnej vlhkosti spôsobuje rozmerové zmeny dreva, čo má za následok uvoľnenie spojov, rôzne deformácie dreva a trhliny na dreve
  • agresivita prostredia a rôzne látky nachádzajúce sa v ovzduší, môžu vyvolať nežiadúce chemické reakcie na drevenej konštrukcii

Ako poškodzujú drevostavbu biotické činitele:

  • drevokazné a drevo-zafarbujúce huby – sú najvážnejším škodcom, postupne drevo rozkladajú, darí sa im vo vlhkom dreve
  • pliesne a baktérie spôsobujú zafarbenie dreva vo forme škvŕn a povlakov
  • drevokazný hmyz poškodzuje drevo nielen povrchovo ale aj hĺbkovo

Ako ochrániť drevostavbu v exteriéri?

Na to, aby bolo drevo dlhodobo ochránené a ošetrené, je dôležitá jeho komplexná ochrana.

Na prvotnú ochranu drevostavby je potrebné prihliadať ešte
pred jej zhotovením, tak aby sa vhodnými stavebnými prvkami čo najviac
zabránilo vnikaniu vlhkosti či slnečného a UV žiarenia do dreva.

Je dôležité zvoliť správny typ dreviny. Nové drevo sa ešte pred natieraním napúšťa impregnačným biocídnym prostriedkom, ktorý ho ochráni pred drevokazným hmyzom či plesňami.

Aby sme zabezpečili ochranu aj pred poveternostnými vplyvmi, je potrebné drevo po napustení natrieť vhodnými lazúrovacími nátermi či olejmi. Nátery sú buď na báze rozpúšťadlovej - Pullex plus Lasur, olejovej ako je Pullex Holzol, alebo majú vodouriediteľný základ ako je Adler Lignovit Lasur.

Na záver, po rokoch, je dôležité drevo v exteriéri pravidelne čistiť, ošetrovať napr. drevené eurookná sadou na čistenie a ošetrovanie okien.Drevenú terasu je potrebné aspoň 1-2x do roka očistiť špeciálnym odšeďovačom dreva a pretrieť olejom na drevené terasy.

Adler pullex bodenol
Náter Adler Pullex Bodenol

5 krokov ako si zabezpečiť dlhú životnosť dreva

1. Konštrukčná ochrana drevostavby

Základ živostnosti každej drevostavby, drevodomu, obkladu, altánku, plotu, či terasy sa začína pri konštrukčnom riešení stavby.

Princípom je zamedzenie prieniku vlhkosti do dreva.

O tom, ako má takáto ochrana správne vyzerať sa môžete dočítať v samostatnom článku.

2. Výber správnej dreviny

Ešte pred samotnou stavbou drevodomu, plotu, balkónu či terasy je dôležité vybrať vhodný typ dreviny. Drevo z jednotlivých stromov sa odlišuje vlastnosťami ako je farba a štruktúra. Čo je podstatnejšie drevo sa líši aj celkovou odolnosťou - trvanlivosťou. Každá z drevín má inú mieru tvrdosti a riziko napadnutia biologickými škodcami.

Porovnanie odolnosti jednotlivých drevín a ich vhodné využitie a to, ako ich správne ošetriť náterom nájdete v nasledovnom článku.

3. Impregnačná ochrana dreva

Po dodržaní zásad konštrukčnej ochrany drevostavby altánku, plotu či terasy a po správnom výbere dreviny, je potrebné drevo v exteriéri dlhodobo ochrániť pred drevokaznými škodcami, hubami a plesňami. Ako sa jednotlivé impregnácie líšia a či si zvoliť vodouriediteľnú impregnáciu na drevo alebo rozpúšťadlovú impregnáciu, sme zhrnuli v samostatnom článku o impregnačných náteroch.

4. Ochrana dreva nátermi

Drevené fasády sa obvykle ošetrujú náterom, aby boli lepšie ochránené pred poveternostnými vplyvmi, či zamodraním, hubami a hmyzom. Zároveň náter chráni drevenú fasádu pred nežiadúcim šednutím a farebnými rozdielmi. Finálny náter dodá stavbe atraktívnosť.

Ako si správne vybrať spomedzi jednotlivých druhov náterov, a ako správne postupovať pri natieraní, napr. aké štetce použiť pri natieraní olejmi, sa dočítate v nasledovnom článku.

5. Údržba dreva, renovácia

Akým spôsobom a ako často je potrebné nátery pretierať? Vhodné rady, na údržbu a renováciu dreva, aké produkty na údržbu sú k dispozícii na trhu, sa dočítate tu.

Na záver zhrniem, že :

"Samotný náter dreva nikdy nenahradí nedostatočnú konštrukčnú ochranu dreva. Rovnako tak, len konštrukčná ochrana dreva zvyčajne nestačí. Optimálna ochrana drevostavby sa dodatočne zabezpečí povrchovou úpravou, čiže olejmi alebo lazúrami.

Netreba zabúdať, že po rokoch, je dôležitá pravidelná údržba drevostavby pomocou renovačných lazúr,či špeciálnych prípravkov na drevo."

Ak ste architekt, developer, zrubár, alebo si len svojpomocne realizujete výstavbu zrubu či drevenej chatky, isto riešite aj správny náter. Pokiaľ chcete mať istotu a drevostavbu natretú kvalitne profesionálnymi nátermi, poradíme Vám, ako profesionálne ochrániť drevo.

Stiahnite si náš dokument zdarma, kde nájdete aj inšpiráciu, recenzie a fotky profesionálne natrených fasád. Je v ňom predstavená aj novinka, ktorou sú bezúdržbové fasády, ktoré sú momentálne trendom u svetových architektov.

Adler, Pullex, Lingovit

Kontaktujte nás 041/ 2028892 a dohodnite si s nami stretnutie.

Radi Vám na skúšku zašleme najmenšie balenie lazúry či oleja na drevo. Zabezpečíme technickú podporu. Naviac Vám vieme namiešať akýkoľvek odtieň, aj presne ten, ktorý už teraz používate :)

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.