Rozhovor: Na prvú o farbách

Epoxidová podlaha - Rozhovor s odborníkom

Epoxidová podlaha - Rozhovor s odborníkom

Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou je epoxidová podlaha. Je vhodná napr. do priemyselných a výrobných hál, autoservisov, stolárskych dieľní alebo aj do garáží. Všade tam, kde je zvýšená mechanická záťaž podlahy. Preto som si tu pozvala Petra, ktorý je regionálny manažér vo firme Detecha už dlhé roky. A má s vytvorením epoxidovej podlahy bohaté skúsenosti.

Na tento projekt budete potrebovať

Epoxidové farby na betón Nakupovať


Pozrite si náš rozhovor, kde je hlavnou témou epoxidová podlaha

Dobrý deň, milí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou je epoxidová podlaha. Je vhodná napr. do priemyselných a výrobných hál, autoservisov, stolárskych dieľní alebo aj do garáží. Všade tam, kde je zvýšená mechanická záťaž podlahy. Preto som si tu pozvala Petra, ktorý je regionálny manažér vo firme Detecha už dlhé roky. Firma Detecha pôsobí na českom a slovenskom trhu s farbami od roku 1954. My, efarby, sme internetoví špecialisti na farby a máme už 30-ročné skúsenosti s farbami a podobným sortimentom. Moje meno je Janka Repáková a vítam Ťa u nás, ahoj.

Tak by si sa nám mohol na úvod predstaviť. Z akej pozície si tu?

Volám sa Petr Janata. Som zamestnaný vo firme Detecha 15 rokov. V súčasnej dobe na pozícii regionálneho manažéra pre Českú republiku. Firma Detecha sa zaoberá farbami na betón veľa rokov. Takže sme schopní poradiť a posúdiť stav podkladu a poradiť správnu farbu, ktorá patrí na príslušný podklad. Čo sa týka betónových podkladov, stierok. A poradiť aj ohľadne epoxidovej podlahy.

Podlaha natretá sivým Epoxybanom

Farby na betón

Aké farby na betón ponúka vaše firma?

My vyrábame 3 typy farieb na betón podľa toho, čím sa riedia. Takže máme vodouriediteľné farby Ekoban 3 typy podľa výšky záťaže a určenia, kam sa farba použije. Ďalej vyrábame farbu Izoban, čo je jednozložkový syntetický náter. Ktorý má vynikajúce izolačné vlastnici. Je to farba na bazény, ale používa sa aj do výrobných hál, dieľní a tiež ako farba na betón do garáže. A najzáťažovejší výrobok je Epoxyban. Čo je dvojzložková náterová hmota.

Na našom e-shope je v ponuke aj Hydroban farba na beton.

Pivnica pred a po nátere modrým Epoxybanom

Takže, keď máme veľké zaťaženie na podlahu, je najvhodnejší Epoxyban. Na aký typ betónu je vhodná epoxidová podlaha?

Na betón, na stierku, na rôznu podlahu, ktorá je strojovo hladená a na väčinu podkladov, ktoré sú savé. To znamená, nielen na betón a na stierku, je možné ho aplikovať aj na drevotriesku, pokiaľ je dobre spravená a na iné savé podklady.

Modrá epoxidová podlaha v autoservise

Epoxidová podlaha a jej prednosti

Má takáto epoxidová podlaha aj iné prednosti?

Epoxyban má prednosti najmä záťažové a odolnosť voči technickým kvapalinám, napr. nafta, olej atď. a k tomu sa ešte dostaneme. Tiež sa ním vie vytvoriť liata podlaha. A to napr. liata podlaha do kúpeľne. Alebo liata epoxidová podlaha do garáže.

A má aj nejaké ďalšie prednosti?

Je to protišmyková farba na betón. Má protišmykový atest a atest na styk s potravinami. Takže ho môžme použiť aj do potravinárskych priestorov.

Červená protišmyková epoxidová podlaha

Keď potrebujeme, aby bola epoxidová podlaha úplne protišmyková, vieme to docieliť?

Protišmykové vlastnosti nám určuje daná norma. No, vo chvíli, kedy sa nám podklad namočí, zamrzne, tak protišmykové vlastnosti sa znižujú. A my máme jeden výrobok Protišmyková prísada. Vďaka čomu má epoxidová podlaha aj liata podlaha zlepšené protišmykové vlastnosti. Do finálneho náteru Epoxybanu pridáme tento prášok, ktorý ten podklad zhrubší a protišmykové vlastnosti ešte vylepší. Tým je vhodný ako epoxidová podlaha do garáže.

Príprava povrchu pred náterom Epoxybanu

Príprava podkladu pred aplikáciou Epoxybanu

Ako si máme pripraviť podklad pred náterom?

Príprava podkladu je veľmi dôležitá. To súvisí s úspešnosťou toho samotného náteru epoxidovej podlahy ako aj liatej podlahy. Pokiaľ je betón pevný a súdržný, tak ho treba pripraviť. A to odsať prach a odmastniť jarovou vodou, keď bol povrch zamastený. Necháme ho vyschnúť a prípadne ešte raz vysajeme prach, aby tam neostali žiadne nečistoty. A následne môžme nanášať náter. Ak podklad nie je v dobrej kondícii, je dôležité spraviť úpravy. Musí byť súdržný ešte pred náterom.

Podlaha počas príprav na náter Epoxybanu

Epoxidová farba na betón exteriér

Sú epoxidové podlahy vhodné aj do interiéru aj do exteriéru?

Epoxyban sa používa najmä do interiéru. Ale môže sa aplikovať aj do exteriéru. Ale má jednu negatívnu vlastnosť, ktorá platí pri všetkých epoxidových náteroch. Vplyvom UV žiarenia kriedovatie. 

Vonkajšia terasa natretá červeným Epoxybanom

Čo znamená pojem kriedovatenie?

Farba stratí lesk a zožltne. Farba je lesklá, ale vplyvom UV žiarenia zmatne.

A ovplyvní to vlastnosti epoxidovej podlahy? Alebo ide len o estetickú zmenu? A je stále odolná proti záťaži, aj keď je vonku?

Mechanické vlastnosti Epoxidovej podlahy to neovplyvňuje. Pokiaľ je správne pripravený podklad, tak Epoxyban mechanicky veľmi dobre funguje aj v exteriéri.

Červená epoxidová podlaha na vonkajšej terase

Je Epoxyban vhodný aj na leštený resp. gletovaný betón?

Gletovaný betón je veľmi hladký uzavretý podklad, ktorý nemá takmer žiadnu savosť. A tým ovplyvňuje priľnavosť náteru. Takže Epoxyban môžme naň aplikovať, ale je potrebné ho vhodne pripraviť. Je potrebné ho prebrúsiť a to preto, aby sa ten hladký povrch narušil a získal pórovitosť.

Je Epoxyban vhodný na značenie čiar?

Mnohí naši zákazníci potrebujú vhodnú farbu na značenie nejakých úsekov alebo čiar v priemyselných priestoroch. Je Epoxyban vhodný aj na značenie čiar?

Áno, je vhodný aj na značenie čiar. Musíme si čiaru ohraničiť. Takže použijeme maskovaciu pásku. V tom ohraničení prevedieme samotný náter. A nemôžme zabudnúť na včasné odstránenie pásky. Musíme ju odlepiť skôr, ako Epoxyban stvrdne. Pretože, ak ju budeme sťahovať, keď už bude zatvrdnutý, tak môžme stiahnuť aj kúsok farby. Takže pásku treba stiahnuť po cca 10 minútach. Radí sa aj ako cestárska farba na betón.

Priemyselné priestory so sivou epoxidovou podlahou a žltými čiarami

Čím môžme Epoxyban aplikovať?

Valcom, štetcom a stierkou. Záleží, kde ho natierame. Veľké plochy nanášame valcom a štetcom rôzne menšie detaily, ako napr. sokle a rohy. Je dôležité použiť velúrové alebo nylonové valce, ktoré odolávajú rozpúšťadlám. 

Správne miešanie a riedenie Epoxybanu

V akom pomere miešame Epoxyban?

Je to uvedené v návode a v technickom liste. Poskytujeme aj šikovné a nápomocné návody, ktoré nás vedú krok po kroku v aplikácii tejto farby. A čo sa týka samotného miešania. Epoxyban sa skladá z dvoch zložiek a to z farby, čo je zložka A a z tužidla, čo je zložka B. Tieto žložky zmiešame v pomere 4 diely farby a 1 diel tužidla. Je to dané a je nutné dodržať tento pomer. Pokiaľ nedodržíme tento pomer, tak nastáva problém.

Muži pri vytváraní epoxidovej podlahy

Ako sa riedi táto epoxidová farba?

Riedi sa len v prvej penetračej vrstve. V pomere 2:1. S riedidlom S 6300. 

Milí čitatelia, my dodávame túto epoxidovú farbu ako set s potrebným množstvom tužidla, ktoré je už v cene.

Pomôcky na aplikáciu Epoxybanu

Aké pomôcky potrebujeme na vytvorenie epoxidovej podlahy?

Potrebujeme dve nádoby na preliatie farby. A to z dôvodu, že keď to premiešame v jednej nádobe a potom prelejeme do druhej, tak sa to lepšie zmieša. Potrebujeme aj mechanickú vŕtačku, pretože Epoxyban musíme ešte takto premiešať. A každé balenie, aj malé 2,5 kg. Nestačí ho len ručne. Ďalej štetec na detaily. Nylonový alebo velurónový valec. V prípade potreby maskovaciu pásku. Držiak na valec alebo násadu na valec, aby sme sa pri aplikácii farby nemuseli hrbiť.

A všetky pomôcky potrebujeme mať po 2 kusy, však?

Áno, pretože pomôcky sa nedajú dostatočne umyť z epoxidovej farby.

Muž pri nátere modrého Epoxybanu na podlahu

Postup správneho nanášania Epoxybanu na podlahu

Aký je správny postup pri vytvorení epoxidovej podlahy?

Veľmi závisí od stavu podkladu.  Musí byť podklad v dobrej kondícii. Pokiaľ je betón nový, tak je dôležité, aby bol betón vyzretý. To trvá cca 30 dní, aby sa vyparila prebytočná vlhkosť. Pokiaľ je teda betón v dobrom stave, tak postupujeme nasledovne. Prvú vrstvu aplikujeme penetračnú. To je nariedený náter riedidlom. Následne nanášame 1-2 vrstvy neriedeného Epoxybanu. Pokiaľ je podklad už zaťažovaný, sú tam praskliny alebo iné nerovnosti. Tak použijeme dvojzložkový polyestérový tmel na vyrovnanie nerovnosti. No a pokiaľ je plocha veľmi poškodená, tak je vhodné použiť záťažovú stierku. Tým sa celý podklad vyrovná a spevní. Alebo sa to dá vyrovnať aj viacerými vrstvami samotným Epoxybanom. Lenže to vyjde drahšie akoby sme použili najskôr tú záťažovú stierku. Vieme si ním vytvoriť aj liatu podlahu.

Epoxidová podlaha cena

Takže pokiaľ je tá podlaha vo veľmi zlom stave, tak odporúčaš použiť najskôr záťažovú stierku a navrch Epoxyban, že je to finančne výhodnejšie, áno?

Záleží od konkrétneho prípadu, je to individuálne. Ale pokiaľ je podlaha veľmi zničená, tak áno. A celkovo je cena epoxidovej podlahy individuálna. Zaleží od veľkosti plochy a koľko vrstiev ideme natierať. Ťažko to úplne konkretizovať.

Liata podlaha cena

Epoxidovou farbou nám môže vzniknúť aj krásna liata podlaha. Vytvoríme ju tak, že si epoxidovú farbu vylejeme v ľubovoľnej vrstve na podlahu a potom rozotrieme valcom. Má samonivelizačnú vlastnosť a tak sa prispôsobí podlahe a výhodou je, že po zaschnutí nemení svoj objem. Liata podlaha vytvorená konkrétne Epoxybanom je lacnejšia ako z iných drahších materiálov. Dokonca má atest na styk s potravinami.

Priestor pred a po vytvorení epoxidovej podlahy

Koľko vrstiev je potrebné naniesť a v akom časovom rozmedzí?

Záleží to od toho, kam ideme Epoxyban aplikovať. Čiže, kde ideme vytvoriť epoxidovú podlahu. Najskôr penetračná a potom 2 - 3 vrstvy neriedenej farby. Záleží, aká bude vytváraná záťaž na danú podlahu. A časové rozmedzie nechávame 24 hodín medzi nátermi. Záleží aj od teploty, ktorá je v miestnosti pri aplikácii. Keď je teplota nižšia, farba dozrieva dlhšie.

Aká je výdatnosť Epoxybanu?

Výdatnosť závisí od hrubky náteru, ktorý spravíme. Zhruba je to 2,5 - 3,5 m2 z 1 kg farby. Spotreba sa môže individuálne líšiť, keďže betóny aj stierky sú rôzne savé. 

Priemyselná hala počas náteru Epoxybanu

My na našom eshope efarby.sk máme pri každej farbe aj pri Epoxybane kalkulačku spotreby, kde si vie zákazník vypočítať, koľko farby potrebuje na dané m2.

Pri akej teplote je vhodné aplikovať túto epoxidovú farbu?

Pri minimálnej teplote 10°C a maximálnej teplote 25°C. Je dôležité si uvedomiť, že teplota vo výške je vyššia, ako teplota na podlahe. Takže teplomer si dáme ku podlahe, aby zistili, aká je tam teplota. Vhodná teplota je dôležitá pre úspešnosť náteru.

Priestor s červenou epoxidovou podlahou so žltými čiarami

Najčastejšie chyby pri vytvorení epoxidovej podlahy

Čo najčastejšie ľudia zvyknú zanedbať, keď robia epoxidovú podlahu?

Napr., že aplikujú Epoxyban na podlahu, ktorá nie je súdržná, lúpe sa a sprašuje. Potom, že nesprávne natužia farbu, nesprávne nariedia alebo nesprávne premiešajú. A potom tiež, že farbu nanášajú pri nesprávnej teplote.

Kedy môžme na podlahu stúpiť?  

Pokiaľ dodržíme všetko, ako treba, tak po 24 hodinách. A plne zaťažiť môžme epoxidovú podlahu po 5 - 7 dňoch. Vtedy už má náter nadobudnuté svoje záťažové vlastnosti.

Predajňa s epoxidovou podlahou

 Je Epoxyban vhodný na podlahové kúrenie?

Áno, spokojne môžme vytvoriť epoxidovú podlahu tam, kde je podlahové kúrenie.

Akú životnosť má epoxidová podlaha?

Aká je životnosť epoxidovej podlahy resp. aj takejto liatej podlahy?

Epoxyban má veľmi dlhú životnosť. A tiež závisí, či je použitý v garáži, kde jazdí jedno auto alebo v priemyselnej hale, kde sú používané ťažké stroje. Ale celkovo má náter životnosť viac ako 10 rokov. Po rokoch stratí možno lesk, ale jeho mechanické vlastnosti ostávajú veľmi dlhú dobu.

Skladové priestory s epoxidovou podlahou

Odtiene a gramáže epoxidovej farby Epoxyban

Aké sú odtiene a gramáže Epoxybanu?

Odtieňov je 10 v RAL stupnici. Najpredávanejšie sú šedé odtiene, najmä RAL 7045. Balenia sú 2,5kg, 5kg a 20kg.

Milí čitatelia, máme aplikáciu Vizualizátor farieb. Tam si jednoducho viete vybrať epoxidovú farbu na podlahu a na fotke Vašej podlahy si môžte vyskúšať všetky odtiene.

Epoxidová podlaha na schodisku v obchodnom centre


Epoxidová podlaha, jej realizácie a recenzie od zákazníkov 

Môžeš nám povedať o Vašich veľkých realizáciách. Kde všade si Vaši zákazníci vytvárajú epoxidové podlahy?

Reálizácií máme veľmi veľa. V poslednej dobe sa vydarili dôležité realizácie. Rôzne skladové priestory, reprezentatívne miestnosti a okrem toho aj veľa garáží rôznych typov aj veľké podzemné. Konkrétne naposledy potravinová banka v Prahe, kde sa natierali skutočne veľké priestory. A doposiaľ sú všetci zákazníci veľmi spokojní.

Auto v garáži na epoxidovej podlahe

Takisto aj my máme mnoho spokojných zákazníkov. A ak chcete, milí čitatelia, tak na našom eshope pri Epoxybane si pozrite viacero recenzií od zákazníkov. Poskytli tam aj svoje reálne fotografie svojich realizácií. Uvidíte, ako si oni vytvorili epoxidové podlahy a prečítate si ich názor a ich rady.

Autoservis s epoxidovou podlahou


Tak všetko podstatné sme prebrali. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si prišiel a ďakujem za Tvoje rady a typy, ktoré si nám poskytol.

Ďakujem za pozvanie. Ahoj.

A vy, milí čitatelia! Keď si chcete zakúpiť tieto farby, tak môžte na www.efarby.sk .A ak by ste mali ďalšie otázky a potrebovali poradiť, obráťte sa na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Tak sa týmto s vami lúčim a ďakujem Vám veľmi pekne za pozornosť. Vidíme sa zase nabudúce. Dovidenia.

Zhrnutie

V tomto článku sme sa dozvedeli, aké farby sú vhodné na betónovú podlahu. Hlavnou témou bola epoxidová podlaha. Zistili sme, že na jej vytvorenie je vhodná 2-zložková farba Epoxyban. Tá vyniká svojou odolnosťou voči vysokej mechanickej záťaži a odolnosťou voči technickým kvapalinám. Má atest na styk s potravinami a protišmykový atest. Epoxybanom si vieme vytvoriť aj liatu podlahu. Tiež ho môžme použiť na značenie čiar. Je vhodný do interiéru aj exteriéru. Vonku nestráca svoje mechanické vlastnosti, len časom esteticky nevyzerá tak pekne. Pred aplikáciou Epoxybanu je dôležité mať súdržný, čistý a odmastený podklad. Mieša sa v pomere 4 diely farby a 1 diel tužidla. Nanášame ho napr. vyliatím na podlahu, valcom, stierkou alebo štetcom. Záleží, kde ho natierame. Menšie detaily natreme štetcom a veľké plochy valcom. Nanášame penetračnú vrstvu riedenej farby a potom 2-3 vrstvy neriedenej farby. Medzi nátermi treba počkať cca 1 deň. Aplikuje sa pri teplote 10°C-25°C. Na epoxidovú podlahu môžme vstúpiť po 24 hodinách. Svoje mechanické vlastnosti nadobúda po 7 dňoch. Epoxidová podlaha má veľmi dlhú životnosť. Aj viac ako 10 rokov. Epoxyban poskytuje 10 odtieňov v RAL stupnici.

  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Epoxyban - epoxidová podlaha, farba na betón

Epoxidová podlaha Epoxyban je dvojzložková epoxidová náterová hmota pre vnútorné nátery betónových plôch a iných savých… Viac
+30 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Izoban - syntetická farba na betón a bazény

Izoban je syntetická farba na betón a bazény, vhodná na vonkajšie aj vnútorné nátery betónu, betónové podlahy (garáže, nebytové… Viac
+31 variantov
Odobrať
DETECHA

Ekoban - náterová hmota na podlahy

Vodou riediteľná náterová hmota vhodná na betón a iné savé podklady s miernou mechanickou záťažou. Náter rýchlo zasychá, je… Viac
+3 varianty
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

EKOBAN FORTE PLUS - Farba na betón pre vyššiu mechanickú záťaž

Vodou riediteľná náterová hmota na betón a iné savé podklady, kde je potrebná vyššia mechanická odolnosť náteru. Náter odoláva… Viac
+12 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Ekoban lak - lak na kameň, betón a drevo

Ekoban lak je vodouriediteľný lak k bezfarebným vonkajším i vnútorným náterom betónu, dreva, muriva, kameňa a ďalších savých… Viac
+3 varianty
Janka Repáková