Postupy

Chemicky a mechanicky odolný náter betónovej podlahy v priemysle

Chemicky a mechanicky odolný náter betónovej podlahy v priemysle

Potrebujete si vo firme zabezpečiť kvalitný a bezpečný náter betónovej podlahy? Máte ju už v stave ako je na obrázku vyššie? Alebo od Vás požadujú hygienici náter podlahy, ktorý má certifikát a atest pre styk s pitnou vodou a potravinami? Pomôžeme Vám s tým.

Na tento projekt budete potrebovať

Farby na betón Nakupovať
Podlahárske valčeky Nakupovať

Potrebujete si vo firme zabezpečiť kvalitný a bezpečný náter betónovej podlahy? Máte ju už v stave ako je na obrázku vyššie?

Alebo od Vás požadujú hygienici náter podlahy, ktorý má certifikát a atest pre styk s pitnou vodou a potravinami?

Pomôžeme Vám s tým.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak premýšľate nad tým, čím ju natrieť, prečítajte si náš článok.

Popíšeme v ňom v 9. bodoch zásady, ktoré dodržiavajú naši aplikační technici, keď sú u Vás na zákazke, aby dosiahli kvalitný náter na podlahu s vyšším nárokom na zaťaženie napríklad jazdením vysokozdvižnými vozíkmi alebo ropnými látkami.

Podľa tohto návodu si betónovú podlahu natriete za pomoci svojich zamestnancov

Myslite na to, že efarby.sk Vám vedia okrem farby dodať aj skúsených technikov, ktorý Vám podlahu natrú. Stačí, ak nám pošlete dopyt, napríklad cez formulár pri produkte.

Tu je 9 rád a tipov:

1. Betónový povrch musí byť pred náterom suchý, súdržný, očist
betonfestek
ený, dobre 4-6 mesiacov vyzretý a stavebne izolovaný voči spodnej vlhkosti.

Ak do toho pôjdete na vlastnú päsť, tak keď sa už hodíte do gala, potrebujete mať pripravené tieto veci  :  vhodnú farbu na betón, penetračný náter, riedidlo, štetec, valec s násadou, mriežku, špachtlu, dlátko, vysávač, vedro, metlu a lopatku a maskovaciu pásku.

2. Pri staršom betónovom povrchu je pôvodný náter z betónu problematické odstrániť úplne, keďže je farba do betónu vsiaknutá. Odstráňte len olupujúcu sa farbu špachtľou alebo prebrúsením. Nepoužívajte chemické odstraňovače, pretože môžu povrch porušiť.

Doporučujem umyť podlahu tlakovou parou.

3. Poodstraňujte betónové výčnelky, hrbolčeky dlátkom. Podlahu dôkladne zameťte a povysávajte celú plochu, ktorú idete natierať.

4. Prípadné trhliny v betóne vyspravte stierkou, pretože farba ani penetrácia betón nespevnia, chránia len jeho vrchné vrstvy do hrúbky niekoľkých milimetrov.

Podklad musí byť súdržný, pevný, nesmie sa droliť. Pokiaľ je betón poškodený, je nutné ho stavebne opraviť.

5. Ako prvý náter sa nanáša štetcom alebo valčekom penetrácia, ktorá po zaschnutí min. 24 hodín odstráni prašnosť, povrch zacelí  a uzavrie.  Dajte si záležať, aby ste ju vtreli dôkladne do podkladu. Začnite v rohoch.

Penetráciu zvoľte podľa toho, čo v popise udáva výrobca. Mnohokrát doporučuje len rozriediť farbu v pomere 1:1 s riedidlom.

 6.  V prípade podlahy s vysokým zaťažením, ako sú garáže autodielní, kde bude náter prichádzať do styku s ropnými látkami, nekoncentrovanými kyselinami alebo výrobnej haly, po ktorej jazdia vysokozdvižné vozíky a iné ťažké mechanizmy je nutné vyberať také farby, ktoré majú zvýšenú odolnosť na mechanické zaťaženie.

Takými farbami sú epoxidové, polyuretánové alebo chlórkaučukové farby.

 

Akú farbu použiť do strojárskej prevádzky?

5563_1

Do bežnej priemyselnej napríklad strojárskej prevádzky, je vhodná epoxidová farba. Sú to  prípady, kedy sa na podlahu pred strojom alebo v laboratóriu  vyleje olej, nafta, nekoncentrovaná kyselina. Jednoducho ho utriete aj po čase bez toho, aby agresivitou tieto látky narušili epoxidovú vrstvu.

Epoxidová farba je vhodná aj v prípade, ak Vám po hale jazdia plne naložené vysokozdvižné vozíky alebo paletové vozíky, pretože epoxidy sa vyznačujú najvyššou mechanickou odolnosťou.

Expoxidová farba je dvojzložková a vytvrdzuje po zmiešaní s tvrdidlom vzájomnou chemickou reakciou. Následne sa s ňou pracuje ako s bežným náterom s tým rozdielom, že zmiešané zložky farby je potrebné spotrebovať najneskôr do 4 hodín. Po tejto dobe začína farba vytvrdzovať.

Preto si zmiešajte len také množstvo, ktoré stihnete do tejto doby spotrebovať.

Ak potrebujete technikov, sme pripravený spraviť Vám cenovú ponuku na kompletnú prácu.

Častokrát dostávame požiadavku na aplikáciu rovných a pravidelných čiar, na vyznačenie napríklad parkovacích miest. Potom, čo Vám preschne epoxidový náter, siahnite po značkovacích sprejoch v kombinácii so značkovacím vozíkom. Týmto pomocníkom nastriekate rovné čiary rýchlo a efektívne. Ale čiary sa dajú aj natierať. Stačí ak si vyznačíte papierovou páskou ich hrúbku a žtlou farbou ho vymaľujete.

Farba s atestom pre styk s potravinami a pitnou vodou:

Tak v takejto situácii nemáte na výber. Sú len dva druhy farieb ktoré sú Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky podľa §18 ods.1  písm. b) zákovna NR SR č. 272/1994 o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov  schválené pre priamy styk s pitnou vodou a suchými potravinami do 20% obsahu vody.

Ak potrebujete takýto typ farby, tak len biely odtieň ( 1000 ) tejto polyuretánovej farby vyhovuje tomuto nariadeniu. Určite si k farbe pýtajte certifikát, ktorý jej tieto vlastnosti garantuje. Ak si tieto farby objednáte u nás, stačí ak nás na to v poznámke v nákupnom košíku objednávky upozorníte a spolu s farbou dostanete aj tieto certifikáty.

7. Steny tesne nad podlahou oblepte zakrývacou páskou, predíte sa tak nežiaducemu náteru mimo betónovej podlahy.
Môžete si poľahky spraviť soklík, ak pásku nalepíte na stenu cca 10cm od podlahy.

8. Farbu na betón nanášame okrem penetračnej ešte v dvoch vrstvách. Doporučená hrúbka náteru je 60-100 µm suchého filmu.

9. K aplikácii farby na väčšie plochy použijeme valček na teleskopickej násade. V blízkosti stien použijeme štetec, farba sa tak ľahšie dostane do rohov a nerovností. Farbu na podlahu vždy natierame od zadného rohu miestnosti smerom ku dverám, asi viete prečo :)

Pri nátere betónu musí byť prostredie vetrané, nie vlhké , podklad súdržný a nedrolivý a teplota by nemala byť nižšia ako 10 °C.

Výsledok tým bude excelentný!

Ak sa Vám článok páči tak ho podporte a dajte mu like alebo ho zdieľajte so svojimi priateľmi na Facebooku. Je to pre nás motivácia písať ďalej podobné návody. A ak potrebujete takýto druh farby a pomôcok nakúpiť, využite náš špecializovaný eshop efarby.sk resp. sa s nami poraďte na linke našej zákazníckej podpory.

 

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.