Farby na steny

Biela farba - jej vplyv a využitie v interiéri

Biela farba - jej vplyv a využitie v interiéri

Čo prvé si predstavíte v bielej farbe? Aké pocity vo vás vyvoláva biela farba? Obklopujete sa ňou alebo skôr výraznými a pestrými farbami? Čo máte radi v bielej farbe a čo naopak nie? Pôsobenie bielej farby na jednotlivca je individuálne. Takisto závisí, čo všetko v interiéri je v bielej farbe a z akého je to materiálu. Totiž, nie všetko biele musí pôsobiť chladne a sterilne.

Na tento projekt budete potrebovať

Biele interiérové farby Nakupovať
Farby na textil Nakupovať
Farby na tvár Nakupovať

Pre každého dobre známa biela farba. Čo prvé si predstavíte v bielej farbe? Aké pocity vo vás vyvoláva biela farba? Obklopujete sa ňou alebo skôr výraznými a pestrými farbami? Čo máte radi v bielej farbe a čo naopak nie? Niektorí z nás často svoje outfity ladia do bielej farby, krémovej farby či béžovej farby. Iní si bielu farbu na sebe nevedia predstaviť. Biela farba je populárna aj v interiéroch. Kým niektorí majú svoj domov ladený do odtieňov bielej, druhí sa jej vyhýbajú a všetko ladia v pestrých farebných tónoch. Prečo tomu tak je? Význam farieb a vplyv na človeka je individuálny. Takisto závisí, čo všetko v interiéri je v bielej farbe a z akého je to materiálu. Totiž, nie všetko biele musí pôsobiť chladne a sterilne. Poďme sa o bielej farbe dozvedieť viac…

Biele kvety

Biela farba a jej význam

Biela farba môže mať viaceré významy a symbolizovať rôzne veci v odlišných kultúrach a kontextoch. Všeobecne sa biela farba považuje za farbu čistoty, nevinnosti a čistého sveta. V tejto súvislosti sa deťom pri krstoch dávajú biele košieľky, dievčatá pri svojom prvom svätom prijímaní majú oblečené biele šaty a taktiež nevesty sú v deň svadby oblečené v bielych šatách. Biela farba môže symbolizovať aj mier, jednotu, nerozlišnosť a neutralitu. Čo je menej známe, že v niektorých kultúrach je biela farba považovaná za farbu smútku a žiaľu.

Vintage interiér zladený v odtieňoch bielej farby

Odtiene bielej farby

Odtieňov bielej farby je neúrekom. Také základné rozdelenie je na: jasné, teplé a studené odtiene. Niektoré odtiene bielej žiaria ako sneh. Niektoré sú akoby zašednuté. Iné zase pôsobia zožltnuto.

Odtiene bielej vytvoríme rôzne v závislosti od prísad alebo zloženia, ktoré sú použité. Niektoré z mnohých odtieňov sú nasledovné:

Snehovo biela farba - Polárna biela farba: žiarivo biela farba ako sneh.

Smotanová farba: teplý jemne nažltlý odtieň bielej farby.

Slonovinová farba - Ivory: špecifický odtieň bielej, ako sú kly slona.

Krémová farba: mäkká a jemná biela farba s tónmi pomaranča alebo žltej farby. Krémová farba je svetlejšia od béžovej farby. Je príjemná a ukľudňujúca. Často sa používa v interiérovom dizajne ako neutrálna farba. Obzvlášť ľudia, ktorí chcú vytvoriť teplý pocit z interiéru ich domova volia na steny a doplnky práve krémovú farbu miesto čisto bielej farby. Krémová farba sa často používa aj v textilnom priemysle na výrobu odevov a iných textilných výrobkov. Má viaceré odtiene, od svetlých až po tmavé. Ako všetky odtiene bielej farby aj krémová farba sa ľahko kombinuje s inými farbami. Elegantne ladí s čiernou farbou alebo hnedou farbou. No, ľahko ju vieme zladiť aj s pestrými farbami a vytvoríme zaujímavý a sofistikovaný vzhľad interiéru.

Vintage jedáleň ladená v tónoch krémovej farby

Vanilková farba: svetložltá biela farba s tónmi krému.

Béžová farba: teplý a jemne nahnedlý odtieň bielej farby. Béžová farba je svetlejšia, tmavšia alebo stredne tmavá farba (v závislosti od jej odtieňa), ktorá sa nachádza medzi bielou a hnedou na farebnej škále. Môže byť odtieňom kože alebo hliny a často sa používa ako neutrálna farba v interiérovom dizajne. Béžová farba je mimoriadne teplá farba a tým pôsobí na človeka veľmi príjemne a ukľudňujúco.

Vintage interiér so schodiskom ladený do béžovej farby

Viacero ďalších odtieňov bielej farby nájdete v konkrétnych vzorkovníkoch  a katalógoch farieb. Vždy si však treba uvedomiť, že konkrétne odtiene bielej farby môžu vyzerať odlišne podľa toho, na akom povrchu sú použité a v akom sú svetle. Z toho dôvodu vždy vyskúšajte konkrétny odtieň farby na danom povrchu.

Moderná obývačka s chladnými odtieňmi bielej farby

Biela farba RAL vzorkovník

V systéme RAL sú k dispozícii tisíce odtieňov farieb, vrátane bielej farby. Tu sú niektoré z RAL odtieňov bielej farby:

RAL 9003 – Signálna biela

RAL 9003 je najbelšia zo všetkých štyroch a čoraz viac sa používa v domácnostiach. Interiér omaľovaný touto farbou pôsobí naozaj jasne. Je to tvrdá biela farba. Práve tento odtieň sa považuje za klasickú bielu farbu. 

RAL 9010 – Biela

RAL 9010 má oficiálny názov „Pure White“ – čistá biela. Je menej žiarivá a tvrdá ako signálna biela a vyzerá veľmi sviežo. Avšak je oveľa belšia než RAL 9001. RAL 9010 je najpredávanejším odtieňom bielej farby na steny.

RAL 9016 – Dopravná biela

RAL 9016 má nádych modrej a tým pôsobí chladnejšie v porovnaní s ostatnými farbami RAL. Postupne sa zvyšuje dopyt po tejto farbe v interiéroch.

RAL 9001 – Krémová biela

RAL 9001 má krémový podtón. Táto farba je teplejšia ako tvrdé biele farby. Nie je tak jasná a tým sa hodí aj k odtieni, ktoré máme na stene už dlhšiu dobu. Tento odtieň bol mimoriadne obľúbený v minulosti.

RAL 1013 - Perlová biela

RAL 1013 je popisovaná ako jemný, ľahký odtieň bielej farby s miernym odtieňom šampanského. Je to jemný, elegantný odtieň, ktorý sa často používa v interiéroch ako napríklad v kancelárskych priestoroch, hoteloch alebo rezidenčných interiéroch. Táto farba sa však tiež často používa ako vonkajšia farba na fasádach budov.

RAL1015 - Slonová kosť svetlá

RAL 1015 má jemný odtieň šedej a bledej farby. Je obľúbená na vonkajšej fasády budov alebo interiérových stien. Je to čistá, jednoduchá farba, ktorá vytvára príjemnú atmosféru. Slonová kosť svetlá sa často kombinuje s inými neutrálnymi odtieňmi, ako je napr. sivá, hnedá alebo modrá.

RAL 9002 - Šedobiela

RAL 9002 je chladný odtieň bielej farby s miernym odtieňom šedej. Tiež je to obľúbený odtieň na fasádu budovy aj na steny v interiéri. Je to jednoduchá, čistá farba, pôsobí príjemne. Šedobiela sa ladí s inými neutrálnymi farbami, napr. so sivou, hnedou alebo čiernou.

RAL 9018 - Papírusová biela

RAL 9018 je jemný, teplý odtieň bielej farby s odtieňom krémového. Obľúbená farba na steny interiérov, a tiež aj do kúpeľní. Je to jemný, elegantný odtieň a vytvára pokojnú atmosféru. Papirusová biela sa s obľubou ladí so sivou, hnedou a zelenou.

Interiér v teplom bielom tóne s drevenou podlahou

Zvoliť jeden alebo viaceré odtiene bielej v jednej miestnosti?

Aký odtieň bielej zvolíme do nášho interiéru na steny, strop, okenné rámy alebo dvere? Väčšina z nás z praktických dôvodov zvolí jeden odtieň bielej na všetko. No, odtiene farieb v interiéri vedia zmeniť celkový dojem z miestnosti a majú na nás veľký vplyv. Správnym zvolením odtieňov na určitých miestach vytvoríme krajší vzhľad. 

Najvhodnejšie použitie bielych odtieňov v miestnosti

Strop je najlepšie namaľovať najsvetlejším odtieňom bielej. Steny tmavším odtieňom bielej. A dvere so zárubňami najtmavším odtieňom bielej farby. Možno o tejto voľbe počujete prvý krát, ale výsledok vás zaručene milo prekvapí.

Moderný biely interiér s bielo-čiernou drevenou podlahou

Biela farba na steny v interiéri

Použitie bielej farby v interiéri môže priniesť do miestnosti pocit čistoty, svetlosti a priestoru. To je výborným riešením pre menšie miestnosti, pretože biela farba opticky zväčšuje priestor. Biela farba môže pôsobiť chladnejšie a formálnejšie, takže sa často kombinuje s inými teplejšími farbami, aby sa dosiahla vyváženejšia atmosféra. Tiež sa často používa ako pozadie pre iné farby alebo dekorácie, tým viac vyniknú. Treba si tiež uvedomiť, že biela farba sa ľahko znečistí a vyžaduje častejšiu údržbu.

Biela stena v obývačke ladenej v industriálnom štýle
  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL CLASSIC - Biela interiérová farba na steny

Vnútorná maliarska farba určená na dekoračnú ochranu stien a stropov v obytných, občianskych i komerčných budovách. Náter je… Viac
+4 varianty

od 8,45 € s DPH

10,81 €
  • Ušetríte 25%
  • skladom

    U vás v utorok

    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    JUB

    JUPOL GOLD - Umývateľná interiérová farba na steny

    Vnútorná maliarska farba s vysokou krycou schopnosťou šetrná k životnému prostrediu. Náter je dobre paropriepustný a odolný proti… Viac
    +5 variantov

    od 6,20 € s DPH

    7,93 €
  • Ušetríte 41%
  • skladom 1 variant

    U vás v utorok

    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    JUB

    JUPOL CITRO - Protiplesňová farba s vôňou citrónu

    Vnútorná maliarska farba na problematickejšie povrchy s možnosťou intenzívneho rozvoja rôznych druhov plesní na stenách. V… Viac
    +3 varianty

    od 10,70 € s DPH

    13,69 €
  • Ušetríte 25%
  • skladom

    U vás v utorok

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    JUB

    JUPOL THERMO -Termoizolačná farba na steny

    Vnútorná maliarska farba s obsahom dutých guľôčok, ktorými sa vytvorí tepelná zábrana, ktorá poskytuje na pocit teplejší a… Viac
    +1 variant

    43,56 € s DPH

    57,60 €
  • Ušetríte 24%
  • skladom

    U vás v utorok

    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    JUB

    JUPOL EKONOMIK - Lacnejšia interiérová farba na steny

    Biela vnútorná maliarska farba vhodná na dekoračnú ochranu stien a stropov v školách, materských školách, hoteloch, školách, ale… Viac
    +3 varianty
    • Najpredávanejší
    • EKO
    Odobrať
    JUB

    JUPOL BIO APNENA - Ekologická vápenná interiérová farba na steny

    Vápenná vnútorná farba vyrobená na základe haseného vápna. Náter je paropriepustný a odolný voči suchému oteru. Vhodná je najmä… Viac
    +2 varianty

    od 18 € s DPH

    23,04 €
  • Ušetríte 25%
  • skladom

    U vás v utorok

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    JUB

    JUPOL WEISS - Voňavá ekologická interiérová farba

    Vnútorná maliarska farba na dekoráciu vnútorných povrchov v rôznych obytných priestoroch - nemocnice, školy, domovy dôchodcov,… Viac
    +2 varianty

    od 14,63 € s DPH

    18,72 €
  • Ušetríte 25%
  • skladom

    U vás v utorok

    Biela fasáda

    Biela fasáda domu pôsobi elegantne, čisto a štýlovo. Obľubou je kombinovať bielu farbu na fasáde aj s inými farbami, ako sú napríklad pastelové odtiene alebo tmavšie farby na doplnenie. Aktuálne je veľmi trendy biela fasáda s antracitovou farbou, ktorá je použitá napr. na rámoch okien, na dverách. Alebo aj priamo na fasáde v podobe dekoračného pásika a pod. Treba podotknúť, že biela farba je náchylná na znečistenie a vyžaduje pravidelné čistenie, aby zostala čistá a žiarivá.

    Biela fasáda na modernom dome
    Odobrať
    JUB

    ACRYLCOLOR - Akrylátová fasádna farba (zákazkové miešanie)

    Akrylátová fasádna farba vhodná hlavne na dekoratívnu ochranu pevných, hladkých resp. jemne drsných fasádnych povrchov. Vyznačuje… Viac
    +998 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    JUB

    ACRYL Fas - akrylátová fasádna farba

    Acryl Fasádna farba od JUB je mikroarmovaná fasádna farba vyrobená na základe vodnej disperzie polymérnych spojív. Možné je aj… Viac
    +3 varianty
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    JUB

    SILICONECOLOR - Mikroarmovaná silikónová fasádna farba

    Mikroarmovaná fasádna farba vhodná na dekoratívnu úpravu a ochranu všetkých druhov fasádnych povrchov. Farebný film, ktorý je… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    REMAL FASADA - fasádna farba

    REMAL FASÁDA je moderná akrylátová fasádna farba. Je umývateľná, paropriepustná, výborne kryje a odoláva poveternostným vplyvom.… Viac
    +4 varianty

    Biela farba na drevo

    Biela farba je obľúbená voľba pre natieranie drevených povrchov, pretože dodáva drevu svetlý a čistý vzhľad. Je vhodná pre rôzne štýly interiérov, od tradičných po moderné. Pri výbere náteru na drevo treba zvážiť, na aké miesto ho ideme aplikovať. Či je to vonku alebo vnútri, či je to nábytok, obklad na stene alebo pochôdzna plocha. Treba vybrať vhodný kvalitný produkt, aby sme zabezpečili dobrú ochranu dreva a dlhú životnosť farby.

    Vintage interiér s obkladom steny a podlahou z bieleho dreva
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    ADLER

    ADLER PULLEX COLOR - Ochranná farba na drevo do exteriéru

    Rozpúšťadlová, hodvábne matná, krycia farba na drevo v exteriéri. Vďaka vysokému obsahu sušiny je šetrná k životnému prostrediu.… Viac
    +265 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    ADLER

    Adler Pullex Renovier Grund - polokrycí renovačný základný náter na zvetralý drevodom či okná

    Ochranná krycia impregnácia na drevo určená pre sanáciu silno zvetralých povrchových úprav v exteriéri. Okrem impregnovania aj… Viac
    +4 varianty
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    VINTRO

    VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

    Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
    +194 variantov
    Odobrať
    SOPUR

    NEWCOLOURS - Akrylová farba na drevo, kov i keramiku

    Akrylová viacúčelová farba pre dekoratívne i ochranné nátery rôznych povrchov - drevo, keramika, kov, sklo i plast. Ľahko sa… Viac
    +58 variantov
    Odobrať
    Balakryl

    BALAKRYL UNI satén - Univerzálna vrchná farba

    Vodou riediteľná farby na vnútorné aj vonkajšie použitie na kov a drevo. Je vhodná na nové aj renovačné nátery s dlhodobou… Viac
    +17 variantov

    od 11,84 € s DPH

    15,15 €
  • Ušetríte 22%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    Biela farba na kov

    Bielou farbou sa často natierajú aj kovové povrchy, ako sú napríklad kovové trubky, kovové dvere alebo kovové ploty. Je vhodná pre rôzne štýly interiérov a exteriérov. Pri výbere farby na natieranie kovu je tiež dôležité zvážiť kvalitu farby, ktorá sa použije, aby sa zabezpečila dobrá ochrana kovu proti korózií a dlhá životnosť farby.

    Biela kovová konštrukcia v interiéri
    Odobrať
    Chemolak

    U 2081 CHEMOPUR E - Vrchná polyuretánová farba

    Vrchná, polyuretánová dvojzložková farba určená na nátery kovu - strechy, brány, ploty, nádrže alebo konštrukcie. Polyuretánový… Viac
    +586 variantov
    Odobrať
    SLOVLAK

    SLOVAKRYL - Univerzálna vodou riediteľná farba

    Vodou riediteľná farba v škále najžiadanejších odtieňov pre použitie na rôzne povrchy v interiéri i exteriéri - drevo, drevené… Viac
    +50 variantov
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    ALKYTON - Antikorózna farba na hrdzu 2v1

    Syntetická farba pre náter kovových podkladov s vynikajúcou pružnosťou, odolnosťou voči úderu a dobrou charakteristikou… Viac
    +102 variantov

    od 8,40 € s DPH

    10,75 €
  • Ušetríte 22%
  • skladom 4 varianty

    U vás vo štvrtok

    Odobrať
    Balakryl

    BALAKRYL UNI lesklý - Univerzálna vrchná farba

    Vodou riediteľná vrchná farba pre vnútorné aj vonkajšie použitie na drevo a kov. Farba je rýchloschnúca, bez zápachu s rýchlym… Viac
    +20 variantov

    od 13,97 € s DPH

    17,87 €
  • Ušetríte 22%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    Biela farba na betón

    Betónové povrchy, ako napr. betónové podlahy, betónové steny a ďalšie sa takisto zvyknú natierať bielou farbou. Biela farba betónu dodá čistý a svetlý vzhľad. Pri výbere bielej farby na betón treba dbať na jej účel a kvalitu, aby sa zabezpečila dobrá ochrana betónu a dlhá životnosť farby.

    Moderný chladný interiér s bielou betónovou podlahou a stenami
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Epoxyban - epoxidová podlaha, farba na betón

    Epoxidová podlaha Epoxyban je dvojzložková epoxidová náterová hmota pre vnútorné nátery betónových plôch a iných savých… Viac
    +30 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Izoban - syntetická farba na betón a bazény

    Izoban je syntetická farba na betón a bazény, vhodná na vonkajšie aj vnútorné nátery betónu, betónové podlahy (garáže, nebytové… Viac
    +31 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    BETEX 2V1 NA BAZENY S 2852 - farba na bazény

    Betex 2v1 na bazény je určený na nátery betónových podkladov, muriva a omietky vystavených účinkom vody, vodným parám alebo… Viac
    +2 varianty

    Biela farba na tvár

    Biela farba sa používa na tvár alebo aj na celé telo, keď sa chceme namaľovať na karneval či na iné zábavné akcie. Pri používaní farieb na pokožku treba brať do úvahy možnosť alergických reakcií a používať kvalitné produkty, ktoré sú vhodné pre použitie na pokožku. Na výber sú viaceré farby na tvár.

    Deti s namaľovanými tvárami ako zvieratká

    Zatiaľ žiadne produkty.

    Biela farba na textil

    Bielou farbou na textil vieme vytvoriť unikátny kúsok oblečenia alebo iného textilu. Môžme si naň niečo napísať alebo vytvoriť obrázok. Na výber je aj viacero iných farebných odtieňov.

    Tričko s bielym nápisom
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    DC TEXSTYLE SPRAY - Farba na textil v spreji

    Akrylová farba v spreji na tvorbu a dekoráciu na textil. Má vynikajúcu priľnavosť na textil a žiadna ďalšia fixácia spreja nie je… Viac
    +8 variantov
    Odobrať
    Nerchau

    NERCHAU - Zažehľovacia farba na tmavý textil

    Ozdobte si originálne tričko, nohavice, tašku, dáždnik či obrus! Skombinujte svoju nápaditosť a kreativitu s farbami na textil… Viac
    +18 variantov
    Odobrať
    Darwi

    DARWI TEX - Farba na textil

    Vodou riediteľné farby na textil s kvalitnými svetlostálymi pigmentmi. Veľmi dobre sa udržia na prírodných textíliách ako bavlna,… Viac
    +54 variantov

    Biely sprej na rôzne povrchy

    Keď chceme nejaký menší objekt premaľovať na bielo, vieme to jednoducho spraviť aj pomocou bieleho spreju. Farba v spreji je tekutá farba v aerosolovej nádobke. Použitie farby v spreji je alternatívnou metódou maľovania k tradičnému natieraniu štetcom. V našej ponuke sú k dispozícii rôzne textúry a povrchové úpravy pre každý typ povrchu. Či už vysoko lesklé, matné alebo farby v spreji na vysoké teploty.

    V našej ponuke nájdete biely sprej na rôzne typy povrchov:


    biely sprej na drevo
    biely sprej na kov
    biely sprej na plast
    biela farba na textil v spreji
    biela farba na auto v spreji
    biela kriedová farba v spreji
    biely sprej na disky a mnohé ďalšie.

    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    MASTON

    Maston One - akrylová farba v spreji

    Vynikajúca, viacúčelová farba v spreji vhodná na rôzne druhy povrchov - drevo, kameň, kov, plast, sklo, keramika, sušené rastliny… Viac
    +59 variantov

    8,24 € s DPH

    10,06 €
  • Ušetríte 18%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    PRIMA - Akrylová farba v spreji na všestranné použitie

    Nitro-kombinačný sprej v širokej škále odtieňov pre vonkajšie i vnútorné použitie. Vhodný je na rôzne podklady ako drevo, kov,… Viac
    +72 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    Aerosol-Art - rýchloschnúci akrylát v spreji

    Akrylový lak je vhodný na drevo, kov, papier, sklo, niektoré plasty, textílie, betón, kameň a iné povrchy. Vyrába sa v širokej… Viac
    +93 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    FLY

    FLY COLOR - akrylová farba v spreji

    Môže byť použitý v dekoračnom segmente, ako aj v priemysle. Akrylový lak je vhodný na drevo, kov, papier, sklo, niektoré plasty,… Viac
    +48 variantov
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    DC TEXSTYLE SPRAY - Farba na textil v spreji

    Akrylová farba v spreji na tvorbu a dekoráciu na textil. Má vynikajúcu priľnavosť na textil a žiadna ďalšia fixácia spreja nie je… Viac
    +8 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    MoTip

    AUTOSPREJ ŠKODA - Farba na auto v spreji

    Vysoko kvalitná akrylátová farba v spreji, ktorá je vyrábaná v odtieňovej rade ŠKODA. Vhodná je pre vonkajšie i vnútorné použitie… Viac
    +55 variantov
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    MoTip

    MOTIP AUTO - Sprej na disky kolies

    Vysokokvalitný akrylátový sprej s metalickým efektom. Je vhodný na plechové, hliníkové disky a puklice. Svetlostály, odolný voči… Viac
    +6 variantov

    V prípade, že ste sa aj vďaka nášmu článku rozhodli pre spomínané produkty, budeme vám vďační, ak si ich zakúpite cez náš eshop alebo v našej predajni.

    Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

    Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať. Nájdete v nich mnoho ďalších cenných informácií.
    Janka Repáková