Inšpirácia

Fialová farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Fialová farba - jej vplyv a použitie v interiéri

Čo vo vás evokuje fialová farba? Radi sa ňou obklopujete? Ak áno, do akej miery? Ladíte svoj odev do fialových odtieňov? Alebo sa ňou obklopujete vo svojom domácom prostredí? Fialová farba je výrazna farba. Ako väčšina farieb aj fialová má viacero odtieňov. Poďme sa pozrieť, aký má na nás vplyv a ako ju zakomponovať do interiéru, aby na nás nepôsobila rušivo. Totiž fialová farba vie krásne oživiť nielen náš outfit, ale aj interiér. Či už na dekoráciách alebo aj na celej stene.

Na tento projekt budete potrebovať

Farebné interiérové farby Nakupovať
Akrylové farby v spreji Nakupovať

Čo vo vás evokuje fialová farba? Radi sa ňou obklopujete? Ak áno, do akej miery? Ladíte svoj odev do fialových odtieňov? Alebo sa ňou obklopujete vo svojom domácom prostredí? Fialová farba je výrazna farba. Ako väčšina farieb aj fialová má viacero odtieňov. Niekoho očiam ulahodí tmavo fialová a niekomu zas bledo fialová farba. Poďme sa pozrieť, aký má na nás vplyv a ako ju zakomponovať do interiéru, aby na nás nepôsobila rušivo. Totiž fialová farba vie krásne oživiť nielen náš outfit, ale aj interiér. Či už na dekoráciách alebo aj na celej stene.

Vír fialovej farby

Fialová farba význam

Fialová farba môže mať rôzne vplyvy na človeka v závislosti od toho, ako je používaná a v akom kontexte sa nachádza. Má najintenzívnejšiu silu vyžarovania a harmonizuje energiu. Fialová môže byť považovaná za symbol luxusu a moci, a preto je príťažlivá pre niektorých ľudí. V niekom môže evokovať pocity tajomnosti. Obklopujú sa ňou ľudia, ktorí sú svojrázni, vášniví, taktní a introvertní s veľkou fantáziou. Fialová symbolizuje duchovnosť a transcendenciu.

Na niektorých ľudí má fialová farba upokojujúci účinok a používa sa na zlepšenie koncentrácie a sústredenia. Pomáha pri zmiernení stresu, úzkosti a podporuje empatické a súcitné vnímanie.

Všeobecne platí, že fialová je farebnou symbolikou pre myšlienky a emócie a môže mať rôzne účinky. Je dôležité si uvedomiť, že vplyv farby na jednotlivca sa môže líšiť. Vplyv farby na človeka je tiež ovplyvnený mnohými ďalšími faktormi, akými sú kultúra, osobná skúsenosť a individuálne vnímanie.

Fialové steny v interiéri s bielym nábytkom

Odtiene fialovej farby a ich vplyv

Fialová farba má mnoho odtieňov, ktoré sa môžu líšiť v intenzite a odtieni. Odtiene fialovej a ich vplyv:

Bledo fialová farba: Je svetlejšia a menej intenzívna ako iné odtiene fialovej. Môže mať tóny ružovej alebo modrej a je považovaná za príjemnú a upokojujúcu.

Tmavo fialová farba: Je intenzívna a tmavá a je považovaná za dramatickú a luxusnú. Môže evokovať pocity tajomnosti.

Fialová s ružovými tónmi: Má ružové tóny, ktoré ju robia menej intenzívnou a menej dramatickou. Je romantická a ženská.

Fialová s modrými tónmi: Má modré tóny, ktoré ju robia chladnejšou a menej príjemnou. Evokuje pocity tajomnosti.

Fialová s hnedými tónmi: Má hnedé tóny, ktoré ju robia menej intenzívnou a menej dramatickou. Je príjemná a upokojujúca.

Fialová s žltými tónmi: Má žlté tóny, ktoré ju robia svetlejšou a menej intenzívnou. Pôsobí príjemne a radostne.

Všetky tieto odtiene fialovej sú len niektoré z mnohých možností a môžu sa líšiť v závislosti od toho, ako sú definované a ako sú vytvorené. 

Na vzorkovníku môžme vidieť zas iné zadefinované odtiene a to: fialová farba, levanduľová farba, ametystovo-fialová farba, tmavo fialová farba, modro-fialová farba, indigová farba, orgovánovo-fialová farba, slivková farba, purpurová farba, sýta purpurová farba, černicová farba, baklažánová farba.

Odtiene fialovej farby

Purpurová farba

Purpurová farba sa nachádza na farebnom kruhu medzi fialovou a modrou. Je kombináciou týchto dvoch farieb a môže mať tóny ružovej alebo fialovej.

Purpurová stena v interiéri
Fialové kvety vo váze

Fialová farba na stenách a jej pôsobenie na človeka

Použitie fialovej farby na stenách môže byť skvelý spôsob, ako oživiť interiér. Fialová môže mať upokojujúci účinok a môže pomôcť zlepšiť koncentráciu a sústredenie. Preto je vhodná do domácej pracovne alebo do štúdia. Ako sme si už spomínali, môže tiež evokovať pocity tajomnosti a je farebnou symbolikou pre duchovnosť a transcendenciu. Vďaka tomu je vhodné ju použiť v miestnosti, kde sa praktizuje meditácia alebo iné formy duchovného rozvoja. Závisí to aj od našej osobnosti. Ako sa vraví 100 ľudí, 100 chutí. 

Umelecká fialová stena v interiéri s fialovým kreslom
Dekorácia z bielych a fialových kvetov v črepníku s fialovou mašľou

Fialová stena - odtiene fialovej farby na stenu

Treba si tiež uvedomiť, že tmavo fialová je intenzívna farba a nie je úplne jednoduché ju zladiť s inými farbami. Pokiaľ sa bavíme o domove, je dobré použiť tmavo fialovú iba na jednej stene alebo ako akcentovú farbu, aby sa zabránilo prehnanému použitiu. Závisí, aký odtieň fialovej chceme na stene použiť. Bledo fialovú farbu môžme použiť na viacerých stenách v miestnosti. Kým tmavo fialovú farbu je vhodnejšie použiť len na jednu stenu alebo len na viaceré doplnky v miestnosti. Napr. závesy na oknách, koberec, vankúše, obrus, dečky, vázy, kvety, svietniky a iné dekorácie. Interiér, kde je viacero stien fialových je prinajmenšom veľmi zaujímavý a vzbudí pozornosť. No, táto miestnosť, ktorá má tmavo fialové steny pôsobí extravagantne, dramaticky a na niekoho až rušivo. Táto voľba je vhodná napr. do klubov a priestorov, ktoré chceme spraviť výraznými a dramatickými. Naopak interiér, kde sú steny alebo detaily bledo fialovej farby pôsobí jemne. Často krát sa s týmto odtieňom fialovej stretneme vo vintage štýle. Fialová sa dobre kombinuje s farbami, ako sú biela, sivá a hnedá.

Extravagantný interiér s tmavo fialovou stenou a bielym nábytkom
Dekoratívne fialové sviečky

RAL vzorkovník fialovej farby

V RAL vzorkovníku sú odtiene fialovej označené nasledovne:

RAL 4001 Červená Lila

RAL 4002 Červenofialová

RAL 4003 Vresová fialová

RAL 4004 Burgundská fialová

RAL 4005 Modrofialová

RAL 4006 Dopravná purpurová

RAL 4007 Purpurová fialová

RAL 4008 Signálna fialová

RAL 4009 Pastelová fialová

RAL vzorkovník fialovej farby

Interiérové farby u nás v efarby

Ak ste sa rozhodli, že chcete použiť fialovú farbu na stene, nábytku či na iných predmetoch (črepník, váza, svietnik), môžte si vybrať z farieb, ktoré ponúkajú viaceré odtiene fialovej farby. Tými sú napríklad: interiérová farba Jupol Classic, umývateľná interiérová farba Jupol Gold, kriedová farba VINTRO Chalk Paint, farba na obkladačky Luja Ceramic Tiles, oteruvzdorná farba Optiva Colour, akrylová farba v spreji Maston One.

V prípade, že ste sa aj vďaka nášmu článku rozhodli pre spomínané produkty, budeme vám vďační, ak si ich zakúpite cez náš eshop alebo v našej predajni.

Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať. Nájdete v nich mnoho ďalších cenných informácií.

  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL CLASSIC - Interiérová farba v palete odtieňov (zákazkové miešanie)

Vnútorná maliarska farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v školách, materských školách, nemocniciach, hoteloch, komerčných i… Viac
+988 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
JUB

JUPOL GOLD - Farebná umývateľná interiérová farba (zákazkové miešanie)

Vnútorná farebná interiérová farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v interiéri s vysokou krycou schopnosťou. Náter je… Viac
+2490 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
VINTRO

VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+194 variantov
Odobrať
Tikkurila

LUJA CERAMIC TILES - Farba na obkladačky (zákazkové miešanie)

Polomatná vnútorná farba na náter keramických obkladov na stenách v suchých a vlhkých miestnostiach a nízko namáhané podlahy v… Viac
+712 variantov

od 26,94 € s DPH

33,16 €
  • Ušetríte 19%
  • skladom 5 variantov

    U vás v stredu

    Odobrať
    Tikkurila

    OPTIVA COLOUR - Oteruvzdorná farba na steny a stropy (zákazkové miešanie)

    Vodou riediteľná oteruvzdorná farba určená pre dekoratívne nátery stien a stropov vo vnútri obytných budov, kancelárskych a… Viac
    +789 variantov
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    MASTON

    Maston One - akrylová farba v spreji

    Vynikajúca, viacúčelová farba v spreji vhodná na rôzne druhy povrchov - drevo, kameň, kov, plast, sklo, keramika, sušené rastliny… Viac
    +59 variantov

    8,24 € s DPH

    10,06 €
  • Ušetríte 18%
  • 1-2 dni

    U vás v stredu

    Janka Repáková