Postupy

Renovácia terasy: olej na terasové dosky

Renovácia terasy: olej na terasové dosky

Ako sa postarať o terasu, aby dlho vydržala? Nezľaknite sa, keď vám terasa zošedivie. Použite olej na terasové dosky spolu s odšeďovačom. Olej sa na natieranie terasy hodí najviac. Ochráni terasu pred poveternostnými podmienkami a UV žiarením. Drevo nešedivie a nestráca svoju krásu a vlastnosti.

Na tento projekt budete potrebovať

Stroje pre údržbu drevených podláh a terás Nakupovať
Terasové náradie Nakupovať
Oleje na terasy Nakupovať

Drevená terasa je krásna pokiaľ sa o ňu svedomito staráte. Drevo na terase potrebuje svoju ochranu pred vlhkosťou, poveternostnými vplyvmi, UV žiarením a mechanickým poškodením. 

Olej na terasové dosky sa pomaly z dreva vymýva pod vplyvom poveternostných podmienok. Ak sa olej na terasové dosky z povrchu dreva vymyje úplne, drevo začne strácať svoje vlastnosti. Drevo žltne a zarastá machom, preto potrebuje pravidelnú starostlivosť a ochranu dreva. 

Ako často natierať terasu?

Pri drevených terasách, ktoré nie sú kryté je potrebná pravidelná obnova náteru 1-2 krát do roka. Ideálne obdobie je najmä po zime a pred zimou - na jar a jeseň. Sneh a ľad najviac poškodzujú drevené terasy, preto je potrebné ich chrániť. 

Pokiaľ je drevená terasa krytá stačí ju natrieť každé 2-3 roky. Zastrešenie terasy je jednoduchým riešením, ktoré ochráni drevenú terasu a nemusíte často náter obnovovať. 

Prečo natierať drevo na terase?

Odolnosť dreva závisí na jeho hustote a celkovej tvrdosti. Exotické dreviny sú spravidla odolnejšie ako európske dreviny. Európske dreviny sú napríklad smrekové drevo a podobne. Exotické dreviny obsahujú vlastné oleje, preto by ste k natieraniu mali pristúpiť až dva mesiace po položení dreva na terasu, kedy už oleje budú dostatočne vymyté. Tmavé oleje sa vymývajú, napríklad vplyvom dažďa a môžu zafarbiť svetlé steny, betónové dosky alebo iné konštrukčné diely. Preto dajte pozor, aby vám okolie terasy nezafarbili. 

Šednutiu dreva zamedzíte nanesením dvoch náterov na drevo. Olej na terasy sa vpíja hlboko do dreva a vyživuje ho zvnútra. Olej je potrebné nanášať v tenkej vrstve v smere vlákien dreva. Na natieranie dreva môžete použiť aj kefu na natieranie podláh. Takto môžete natierať v stoji, bez zbytočného krčenia. Schnutie oleja sa odhaduje na cca 12 hodín. Avšak závisí aj od vlhkosti a vonkajšej teploty. 

Bezfarebné oleje je ideálne natierať na farebne upravený povrch. 

Pri natieraní dbajte na to, aby terasové dosky boli natreté zo všetkých strán, vrátane koncov dosiek a bokov. Ideálne, ak náter aplikujete ešte pred montážou terasových dosiek aspoň v jednej vrstve. Druhú vrstvu stačí aplikovať po montáži z vrchu terasovej dosky. My odporúčame už pred montážou natrieť drevo na terasu 2-krát, pretože sa neskôr už k nemu nedostanete. 

Ako zachrániť zošednutú terasu?

Zošednutiu dreva môžete predchádzať jeho pravidelnou údržbou. Pravidelné natieranie olejmi je dôležité. Drevo ochránite pred plesňami, hubami, škodcami. 

Ak sa vám aj tak drevo nepodarilo zachrániť pred zošednutím, nemusíte drevo meniť, vyhadzovať ho alebo brúsiť. Zošednutie dreva je len povrchové a je možné sa ho jednoducho zbaviť odšeďovačom dreva. Drevo ošetrené týmto odšeďovačom vyzerá ako nové a môžete ho použiť, nie len na terasové dosky, ale napríklad aj na záhradný nábytok. Odšeďovač dreva nájdete v ponuke ako Adler Multi-Refresher. Odstraňovač zošednutého dreva odstraňujú zošednuté drevo chemickým spôsobom bez toho, aby ste museli drevo mechanicky brúsiť. 

Odstraňovač zošednutého dreva sa nanáša na vlhké drevo. My sme ho taktiež použili a terasu najskôr vapkou očistili od prachu, špiny, listov a podobne. Následne sme aplikovali Adler Multi Refresher a nechali ho pôsobiť 30 minút. Následne sme znovu použili tlakový čistič a odšeďovač z povrchu dreva vystriekali. Tu dávajte pozor na príliš vysoký tlak, ktorý by mohol povrch terasy poškodiť. Ideálne je nastaviť nižší tlak a miesto radšej viac krát prejsť. 

Ako sme natierali terasu olejom?

Vybrali sme si farebný, teda napigmentovaný olej na terasové dosky. Pigmentovaný olej si vyberte v prípade, že chcete nafarbiť drevenú terasu. 

Na našu terasu sme vybrali olej na terasy Adler Pullex Bodenöl. Cena za terasu o veľkosti 20m2 je cca 50€. Je vhodný na každý typ dreviny, aj na exotické drevo. Terasové dosky boli z jednej strany kartáčované, čo spôsobilo väčšiu spotrebu oleja. Kartáčovaná strana dosky pila oveľa viac.

Terasových olejov nájdete na internete množstvo. Adler Pullex Bodenöl sme si vybrali kvôli jeho kvalite a jednoduchému nanášaniu. Je na rozpúšťadlovej báze, čo sú najčastejšie používané oleje. Oleja na terasové dosky sme kúpili viac, ako bolo treba. Vďaka jeho vysokej výdatnosti náteru 15 m2/L nám ešte aj ostalo. 

Prvý deň sme precízne natreli olejom terasové dosky zo všetkých strán ešte pred montážou. Nezabudnite vynechať aj hrany, boky. Druhý náter sme aplikovali na ďalší deň po tom, ako sme terasové dosky namontovali. 

.

Všetky farby Adler nájdete na našej stránke efarby.sk. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farby Adler, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás.

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hobby segment.

  • Najpredávanejší
Odobrať
ADLER

ADLER PULLEX BODENÖL - Terasový olej na všetky dreviny

Rozpúšťadlový, pigmentovaný olej na vodorovné drevené plochy v exteriéri. Chráni drevo pred ušpinením a vlhkosťou, necháva ho… Viac
+39 variantov

od 16,87 € s DPH

17,84 €
  • Ušetríte 8%
  • skladom 4 varianty

    U vás v piatok

    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    Tikkurila

    VALTTI WOOD OIL - Olej na terasy (Puuöljy) (zákazkové miešanie)

    Rozpúšťadlový olej na drevo s obsahom vosku do exteriéru pre záhradný nábytok, schody, holé drevo a pod. Chráni drevo pred… Viac
    +123 variantov
    Odobrať
    OSMO

    OSMO Terasový olej 430 - protišmykový olej na terasu

    Osmo je jednak čisto prírodný olej na terasové dosky. Z podlahy tým vyžaruje pozitívna prírodná energia.STIAHNITE SI ZDARMA… Viac
    +3 varianty
    Odobrať
    OSMO

    Osmo Terasový olej na ČERVENÝ SMREK (modřín) - prírodný

    Prírodné oleje preniknú hlboko do dreva. Osmo Terasový olej na ČERVENÝ SMREK (modřín) je prírodný olej. Uchováva drevo zdravé a… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    Naturalis Oils

    NATURALIS OILS - Terasový olej

    Terasový olej je exteriérový olej, ktorý je vhodný na všetky typy drevín - mäkké, tvrdé i špeciálne druhy dreva. Je to tzv. ,… Viac
    +28 variantov
    Odobrať
    ANZA

    ANZA TERRACE SET - Terasové náradie (pad + teleskopická tyč)

    Tento Pad s rúčkou umožňuje precízny náter terasových olejov a moridiel bez zbytočných nevzhľadných presahov natierania.… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    OSMO

    Osmo Terasový olej na THERMO DREVO - prírodný

    Prírodné oleje preniknú hlboko do dreva. Osmo Terasový olej na THERMO DREVO je prírodný olej. Uchováva drevo zdravé a elastické a… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    LAZUROL S 1080 - terasový olej

    LAZUROL terasový olej je určený k ochranným náterom všetkých typov dreva vrátane tropických drevín, vystaveného poveternostným… Viac
    +4 varianty
    Odobrať
    OSMO

    Osmo Terasový olej na BANGKIRAI - tmavý

    Prírodné oleje preniknú hlboko do dreva. Uchovajú drevo zdravé a elastické a nenechajú ho vyschnúť. Drevo môže dýchať. Vlhkosť… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    OSMO

    Osmo Terasový olej na TÍK - prírodný

    Terasový olej ideálny pre ochranu dreva vo vonkajšom prostredí na terasy i záhradný nábytok. Je odolný voči vode, poveternostným… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    Remmers

    REMMERS PFLEGE-ÖL - TOP Terasový olej

    Dekoratívny olej na báze rozpúšťadiel pre drevené terasy a drevený záhradný nábytok. Náter je odolný voči poveternostným vplyvom,… Viac
    +15 variantov
    Odobrať
    Chemolak

    DREVOLUX - Olej na drevené terasy

    Olej na terasy určený na pravidelnú údržbu a ochranu drevených terás a iných pochôdznych plôch. Je vhodný na ochranu mäkkého,… Viac
    +12 variantov
    Alžbeta Mášová

    Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.