Postupy

Pleseň na stene zbavte sa jej navždy

Pleseň na stene zbavte sa jej navždy

Väčšina plesní, aj keď ich cítime nie sú pre človeka škodlivé. Problém nastáva u tých, ktorí sú astmatici, alergici alebo ľudia s oslabenou imunitou. Osobitou kategóriou sú napríklad poľnohospodári, ktorí sú vystavení vplyvu plesní pravidelne a často. Náchylné môžu byť aj deti a starší ľudia. Pleseň na stene zbavte sa jej navždy.

Na tento projekt budete potrebovať

Čistiace prostriedky proti plesni Nakupovať
Biele protiplesňové interiérové farby Nakupovať
Pohlcovače vlhkosti Nakupovať
Likvidácia plesní Nakupovať

Vonku zima a my si sedíme v teple našich domovov. Zbytočne nevetráme, predsa nechceme aby nám teplúčko utieklo von oknom. V tom zacítite zatuchnutý zápach. Ani vo sne by vás to nenapadlo, že na vašej novej stene bude pleseň. Odtiahnete skriňu a je to tam čierne na bielom. Pleseň. Ako ju odstrániť? Pleseň na stene zbavte sa jej navždy.

Pleseň naša každodenná

Kedysi bola pleseň na stenách výhradou starých budov, vlhkých miestností ako sú pivnice alebo garáže. Dnes tento problém vidíme v nových domoch. Dôvodom je stavebný materiál používaný v posledných desaťročiach, ktorý je náchylnejší na pleseň.

Napríklad taký sadrokartón je perfektným domovom pre plesne. Sadrokarón sa skladá zo sadrovej malty pokrytej z oboch strán kartónom. Tu sa pleseň na stenách rada zabýva, pretože malta zachytáva vlhkosť. To je ideálne prostredie pre plesne, tu môžu klíčiť, rásť a živiť sa papierom.

Väčšina plesni, aj keď ich cítime nie sú pre človeka škodlivé. Problém nastáva u tých, ktorí sú astmatici, alergici alebo ľudia s oslabenou imunitou. Osobitou kategóriou sú napríklad poľnohospodári, ktorí sú vystavení vplyvu plesní pravidelne a často. Náchylné môžu byť aj deti a starší ľudia. Pleseň na stene zbavte sa jej navždy.

zastavte plesen

Ako odstrániť pleseň zo steny?

Odstránenie bežnej plesne nie je nič náročné. Sóda bikarbóna proti plesni je recept našich starých mám. Dnes máme množstvo postrekov a rôznych chemických prípravkov, ktorými sa jej rýchlo zbavíme. To však nestačí. Ak sa vám na stene vytvorí pleseň, spúšťa sa tým kolotoč, predíďte tomu použitím protiplesňových farieb, hlavne v miestnostiach, kde sa dá predpokladať výskyt plesní. Je veľmi ťažké zabrániť jej návratu. Je preto dôležité objaviť vznik, príčinu plesní. Zbavte sa plesne navždy.

TU nájdete 5 Bodov ako sa zbaviť plesne na stene!

protiplesnovy pripravok

Pleseň na stene bojujte s ňou

Vetrajte - je dôležité, aby ste pravidelne nechali otvorené okná aspoň na 5 minút. Tým sa znižuje teplota v miestnosti a aj jej vlhkosť. Ideálne je mať vlhkometer a v lete udržiavať vlhkosť v rozmedzí 45-65% v zime 55-60%. Ak máte vyššiu teplotu v domácnosti zráža sa tu aj viac vodnej pary, to znamená, že prostredie je náchylnejšie na tvorbu plesní. Samozrejme netreba kúriť na plné pecky. Ideálna teplota je okolo 21-23 stupňov. Taktiež nie je dobrá ani nižšia teplota pretože steny môžu prechladnúť a opäť sa na nich vytvára pleseň.

pleseň na citróne

Plesniam sa darí aj na miestach za skriňami a rôznymi nábytkami. Pleseň sa sem rada schová. Pleseň horšie znáša otvorené priestory, preto je dôležité jej ho dať. Nábytok nechajte odsunutý od steny aspoň 5 centimetrov, aby stena mohla dýchať.

Sušenie bielizne môže byť tiež prospešné pre život plesne vo vašom vyvoňanom domove. V lete tento problém. Poviete si: “Kde inde to sušiť v zime?” Samozrejme nebudeme vás presviedčať o tom, aby ste sušili prádlo na mraze. Kúpte si sušičku, ktorá vás zbaví problému s mokrým oblečením. Ak ani túto možnosť nemáte a sušíte prádlo vnútri, znova platí vetrajte. Ideálne ak ho sušíte pri otvorenom okne.

Kameň úrazu je v každej domácnosti v kúpeľni. Tu sa nachádza pleseň skoro v každej domácnosti. Predísť tomuto problému viete, ak pri sprchovaní necháte zatvorené dvere, aby sa vlhkosť nešírila do ďalších miestností. Ak na dlažbe následne ostane voda je dobré ju zotrieť či už z podlahy alebo zo stien.

Riešenie termoizolačné farby

Termoizolačné farby majú výnimočnú vlastnosť a to je, že odrážajú teplo naspäť do miestnosti a nedovolia tak stenám prechladnúť a kondenzovať v rohoch vodu. Takto v miestnosti nebudú vznikať plesne. Stena bude stále teplá. Navyše takto ušetríte aj náklady na vykurovanie domu, keďže farba funguje ako zateplenie.

V ponuke efarby nájdete náter Q-Therm je termoizolačná farba. Rieši problém so zrážaním vlhkosti a rastu plesní na studených stenách. Ako sme už písali vyššie vznik vlhkosti vzduchu je z viacerých zdrojov v domácnosti a človek ich nesmie podceniť, inak by sa pleseň mohla objavovať znova a znova. Q-Therm znesie naozaj vysoký vlhkostný tlak, avšak ak človek ignoruje základy zbavenia sa vlhkosti, tak ani výledok termoizolačnej farby nebude dokonalý.  

Zákazníci často aplikujú Q-Therm len na jedno problematické miesto a keď vidia, že náter problém naozaj rieši pokračujú s natieraním ďalších miest. Q-Therm odporúčame podľa našich skúseností aplikovať vo vrstve 1mm. Dôvod tak hrubej vrstvy farby je ten, že veľa zákazníkov malo veľmi prechladnutú stenu a slabá vrstva nestačila, následne museli aplikovať ďalšie. Vieme, že každá stavba je iná vlhkosť pôsobí inak a chceme predísť tomu aby sa problém znova prejavil , čiže 1 mm je ideálny. 

Vaše recenzie

pleseň na stenách

Náš odporúčaný postup ako sa zbaviť plesne na stenách:

1. V prvom rade treba skoncovať s plesňou, na to Vám odporúčame použiť

Natrite jednou vrstvou a keď pleseň vystúpi na povrch, zotrite ešte za mokra jemne hubkou. Až potom naneste druhýkrát a nechajte uschnúť.

2. Následne aplikujte protiplesňovú farbu

aspoň v 2-3 vrstvách:

3. Ak sa vám vytvarajú doma tepelné mostíky - napríklad ak máte zle izolujúce okná alebo vstavanú skriňu na stene, ktorá je smerovaná navonok odporúčame termoizolačnú farbu

pleseň na stene

TU nájdete 5 Bodov ako sa zbaviť plesne na stene!

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farby na plesne, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

Odobrať
Q-Therm

Q-Therm - tepelnoizolačná stierkova hmota Q therm

Q-therm je vysoko kvalitná stierková hmota hustej konzistencie. Jej využitie je ideálne pri vnútornom zateplení obvodových stien… Viac
+1 variant
Odobrať
PRIMALEX

Primalex Mykostop Prevencia - protiplesňová prísada

Primalex Mykostop prevencia je novinka v boji proti plesniam. Ide o profesionálnu protiplesňovú prísadu – koncentrát, ktorý… Viac
+1 variant
Odobrať
PRIMALEX

Primalex Mykostop - protiplesňová interiérová farba

Oteruvzdorný vnútorný náter chrániaci steny pred plesňami. Vhodný na omietky a sadrokartónové dosky vo vnútorných priestoroch.… Viac
+3 varianty
Odobrať
Ceresit

CERESIT STOP - Pohlcovač vlhkosti AERO 360°

Pohlcovač vlhkosti AERO 360° je špeciálne navrhnutý pre 450 g absorpčnú tabletu, ktorá pomáha znižovať vzdušnú vlhkosť, zápach,… Viac
+2 varianty
Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.