Inšpirácia

Interiérové farby a najčastejšie chyby pri ich natieraní

Interiérové farby a najčastejšie chyby pri ich natieraní

Dôležité je vedieť na aký materiál budete farbu aplikovať. Inak sa nanáša na omietku, sadrokartón, betón, tapety alebo drevo. Je dôležité vybrať farbu s dobrou priľnavosťou a krytím. Časté chyby pri natieraní interiérových farieb sú aj podcenenie prípravy podkladu, niekedy samotná príprava býva dôležitejšia ako samotný náter.

Na tento projekt budete potrebovať

Interiérové farby Nakupovať
Farebné interiérové farby Nakupovať

Maľovanie stien vyzerá úplne jednoducho. Zvládne ju každý domáci kutil alebo šikovná žienka. Je však potreba venovať dostatočný čas príprave podkladu a vybrať si správne produkty v dostatočnej kvalite. Interiérové farby a najčastejšie chyby pri ich natieraní ?

V našom poslednom článku sme písali o hodnotení interiérových farieb. O rozdieloch medzi umývateľnou a oteruvzdornou farbou. O tom ako si namiešať farbu a koľko jej budete potrebovať. 

Na aký materiál budete farbu nanášať?

Pokiaľ plánujete natierať musíte zohľadniť v prvom rade účel náteru, veľkosť a svetelnosť priestoru. Nezabudnite na materiál, na ktorý budete farbu aplikovať. Rôzne materiály majú rôznu savosť farby, to znamená, že niekde jej budete potrebovať viac a niekde menej. Dôležitá je aj štruktúra steny, pretože v póroch sa vám môže farba zachytávať a tým pádom jej znova budete potrebovať väčšie množstvo. Ako postupovať pri maľovaní steny? Dozviete sa v našom článku. 

Dôležité je vedieť na aký materiál budete farbu aplikovať. Inak sa nanáša na omietku, sadrokartón, betón, tapety alebo drevo. Je dôležité vybrať farbu s dobrou priľnavosťou a krytím. Časté chyby pri natieraní interiérových farieb sú aj podcenenie prípravy podkladu, niekedy samotná príprava býva dôležitejšia ako samotný náter. 

chyby pri natieraní interiérových farieb

Najčastejšie chyby pri maľovaní s interiérovými farbami

Chyba: Vyberáme rovnaký typ na všetky druhy podkladov. Je potreba rozlišovať medzi natieraným podkladom a novým, ktorý nebol natretý absolútne ničím. Taktiež záleží od materiálu na ktorý budeme farbu nanášať a rozlíšiť menej a viac savý povrch. 

interiérové farby a chyby pri ich natieraní

Chyba: Na viacnásobný náter, ktorý je natretý napríklad betónovou efektnou stierkou alebo farby s menším obsahom disperzie, nanášate ďalšie nátery. Prípadne farby sa odlupujú a nabaľujú na valec. Môže sa stať aj v prípade tapiet. Je potreba dbať na to, aby sa pred natieraním povrch najprv obrúsil až potom sa aplikovali interiérové farby. Je potreba použiť aj penetračný náter. Rovnako aj v prípade farby, ktorá sa odlupuje.

Chyba: Vypínače alebo zásuvky neoblepíte ani ich neodstránite. Potom sa snažíte maľovať okolo nich. Výsledok je potom taký, že vypínače a zásuvky máte celé zašpinené od farby. 

Chyba: Naši zákazníci sa snažia v každom prípade natierať steny len valčekom a aj v tom prípade, že nie je povrch dokonale hladký a upravený. Valček je vhodné použiť len v prípade úplne upraveného povrchu, avšak je potreba taktiež použiť kvalitnú farbu. Štetcom pri nerovnomerných povrchoch docielite rovnomernejšie nanesenie. 

Chyba: Keď maľujete interiérové farby, neodporúča sa mať otvorené okno z toho dôvodu, že farba pri otvorenom okne neschne rovnomerne. Preto je vhodné maľovať počas vykurovacej sezóny a bez vetrania. 

chyby pri nátere interiérových farieb

Chyba: Nesprávne použité interiérové farby. Ak máte napríklad farbu na báze oleja je potreba, aby ste aj ako vrchný náter ďalej používali olejovú farbu. V opačnom prípade je potreba povrch zbrúsiť a potom natrieť. Toto tiež platí v prípade latexovej farby. Ak by sme na ňu naniesli klasickú interiérovú oteruvzdornú farbu začala by sa vám po nejakom čase odlupovať. 

Chyba: Zákazníci zabúdajú na tmelenie, opravu dier, prasklín alebo opadanej omietky. Toto je kľúčové pre finálny vzhľad. Farba by sa mala nanášať na hladký, súdržný a čistý povrch.

Taktiež je dôležitá oprava prasklín v starých domoch, ktoré vznikajú vplyvom gravitácie alebo v nových domoch pôsobením vlhkosti a zmeny teplôt. Pokiaľ vám takéto praskliny na stene vznikli, je potreba zvážiť, či by ste nemali zhodiť celú omietku a nahodiť ju nanovo. 

interiérové farby a chyby pri ich natieraní

Aké interiérové farby  vybrať?

V prvom rade si musíme vybrať o aký druh farby máme záujem, či máte záujem o umývateľnú, oteruvzdornú alebo špeciálnu farbu. Presné rozdiely medzi nimi sa dozviete v našom predošlom článku.

Pri výbere farieb každý zákazník bezprostredne sleduje najmä cenu, avšak nesmieme zabudnúť farby deliť aj podľa kategórií, čo obsahuje farba aké jednotlivé zložky. Preto si nechajte poradiť od odborníkov na interiérové farby a dozviete sa čo jednotlivé farby spĺňajú a v akej kategórií sú zaradené. Tiež je dôležité informovať sa o výdatnosti náteru. Po tejto informácií sa vám nemusí zdať farba až taká drahá.

Naše odporúčanie kvalitnej farby Jupol Gold od spoločnosti JUB.

Z našej strany je dôležité poznamenať, že naši zákazníci, čím ďalej tým viac vyhľadávajú ekologické farby a preto sme zvolili tento výber Jupol Gold. Táto farba je nadčasová a dlho vydrží. Je to vďaka jej zloženiu a to, že farba je latexová. Preto je aj vodou umývateľná, čo vám zjednoduší život najmä pri malých deťoch a ich kreslení po stenách, prípadne v priestoroch ako kuchyňa alebo chodba, kde sú steny náchylnejšie na znečistenie. Jednoducho špinu z tejto farby zotriete. Môže ísť aj o mastnú špinu, ktorú vyčistíte saponátom.

Farba je latexová, takže sa nemusíte báť, že sa rýchlo opotrebuje. Je vysoko odolná aj voči vlhkosti. Navyše jej aplikácia je rýchla a jednoduchá ak zoberieme do úvahy, že budete natierať u vás doma pri izbovej teplote farba zaschne za 2 hodiny. Pri natieraní sa nemusíte báť zrazenín ani, že sa vám farba nepriľne na podklad. Výhodou je aj vysoká výdatnosť, takže tejto farby vám vystačí z 1l až 14m2. Za nás jedna z najkvalitnejších farieb v ponuke.

 

Ak potrebujete poradiť napíšte nám na objednavky@efarby.sk alebo zavolajte 041 202 88 92.

Tešíme sa na vás.

 

  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL CLASSIC - Biela interiérová farba na steny

Vnútorná maliarska farba určená na dekoračnú ochranu stien a stropov v obytných, občianskych i komerčných budovách. Náter je… Viac
+4 varianty

od 9,94 € s DPH

10,80 €
  • Ušetríte 12%
  • skladom 1 variant

    U vás v stredu

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    PAM

    Biozor Pento + s rozprašovačom - Protiplesňový bezfarebný náter

    Biozor Pento+ s rozprašovačom je určený na sanáciu omietok, murív a stierok v interiéroch voči plesniam, hubám, kvasinkám s… Viac
    +2 varianty

    od 6,43 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v stredu

    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    REMAL Tekutá Tónovacia farba

    REMAL TEKUTÁ TÓNOVACIA FARBA je určená pre interiéry a používa sa k tónovaniu bielych maliarskych farieb. Farebné odtiene sú… Viac
    +39 variantov
    Odobrať
    PAM

    Biozor Normál + protiplesňová farba na steny

    Biozor Normál+ je protiplesňová farba, ktorá Vám skutočne pomôže opäť fungovať v zdravom prostredí. Podklady napadnuté plesňou,… Viac
    +5 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    VINTRO

    VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

    Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
    +194 variantov
    Odobrať
    PAM

    Dispam Tabuľovka - tabuľová farba na tabule, sololit, steny

    Pomocou Dispam Tabuľovky si vytvoríte tabuľu skoro z akéhokoľvek povrchu. Je primárne určená na povrchovú úpravu sololitových… Viac
    +6 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    REMAL PROTIPLESŇOVÝ - Farba s protiplesňovým účinkom

    Maliarska paropriepustná farba s preventívnym účinkom proti rastu plesní rôzneho typu. Maximálny preventívny účinok zabezpečuje… Viac
    +3 varianty
    • Na tomto ušetríte
    Odobrať
    JUB

    JUPOL CITRO - Protiplesňová farba s vôňou citrónu

    Vnútorná maliarska farba na problematickejšie povrchy s možnosťou intenzívneho rozvoja rôznych druhov plesní na stenách. V… Viac
    +3 varianty

    od 12,04 € s DPH

    13,68 €
  • Ušetríte 12%
  • skladom

    U vás v stredu

    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    REMAL TERMOKOMFORT - termoizolačná farba na steny

    Steny natreté touto farbou Vám teplo, ktoré vyrobíte, budú odrážať späť do miestnosti. Tým šetríte náklady za vykurovanie.… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    Q-Therm

    Q-Therm - tepelnoizolačná stierkova hmota Q therm

    Q-therm je vysoko kvalitná stierková hmota hustej konzistencie. Jej využitie je ideálne pri vnútornom zateplení obvodových stien… Viac
    +1 variant
    Odobrať
    HG Helios Group

    Spektra MAGNETIC - magnetická farba

    Vnútorná farba do interiéru s magnetickým účinkom. Obsahuje špeciálnu feromagnetickú látku, ktorá umožňuje prichytenie magnetov… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    KITTFORT

    Primatón prášková farba

    Farba Primatón je vyrobená zo svetlostálych pigmentov a je určená predovšetkým pre tónovanie vápenných náterov , vápna na… Viac
    +22 variantov
    • Ako správne vymaľovať steny?

      Ako správne vymaľovať steny?

      Čas < 1 minúta
    • Ako vybrať valček na maľovanie?

      Ako vybrať valček na maľovanie?

      Čas 5 minút
    • Maľovanie bytu domu poradíme vám ako na to

      Maľovanie bytu domu poradíme vám ako na to

      Čas 6 minút
    • Tabuľová farba /blackboard paint/ - Inšpirácia pre využitie

      Tabuľová farba /blackboard paint/ - Inšpirácia pre využitie

      Čas 2 minúty
    Alžbeta Mášová

    Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.