Pýtate sa nás :)

Kov - interiér / odpovede špecialistu

Kov - interiér / odpovede špecialistu

Radi s vami prekonzultujeme antikoróznu ochranu a poradíme najvhodnejší náterový systém. Zavolajte nám na telefónne číslo 041/202 88 92 kde si môžete tovar zároveň objednať z pohodlia domova alebo práce. Bezpečne ho zabalíme a expresne doručíme.

V tomto článku sa venujeme odpovediam na Vaše otázky z oblasti náteru kovov v interiéri. Sú to najčastejšie otázky a odpovede od zákazníkov, cez ktoré Vám odborne radíme už od roku 2008. Práve vtedy vznikli prvé internetové farby laky na Slovensku - efarby.sk

TIP: Nájdite rýchlo čo hľadáte. Stlačte ctrl + F a napíšte kľúčové slovo.

Ak by ste radšej s nami konzultovali telefonicky, radi Vám poradíme antikorózny náterový systém. Zavolajte nám na telefónne číslo 041/202 88 92, kde si môžete tovar následne objednať z pohodlia domova alebo práce.

Aké farby použiť pri natieraní kovu v interiéri?

 Kovy v interiéri -  na nátery nepôsobia  vonkajšie poveternostné podmienky, korózia býva pomalšia, ale aj tak je potrebné ošetrovať rovnako, ako kovy umiestnené trvalo v exteriéri.

Nový náter na starý: Najlepšie je, keď môžeme natierať rovnakým typom farby, aká bola použitá predtým. Syntetické farby s farbami riedenými vodou síce môžeme kombinovať, ale výsledok nie je zaručený.


 

Chcem. resp. potrebujem si ako laik svojpomocne natrieť staršie, možno viac ráz na bielo natreté kovové zárubne v byte. Dozvedel som sa o syntetickej farbe s tixotropným zložením, vraj nevznikajú šmuhy po štetci. Môžete mi prosím poradiť, čo všetko by som mal urobiť a čo všetko potrebujem, aby som mohol môj zámer s takouto farbou realizovať. Na vašej stránke som našiel transparentnú farbu LAZUROL S1091- matná, bola by vhodná na môj zámer? Dá sa realizovať aj voľba odtieňa farby ?

Váš výber farby nie je správny, nakoľko S1091 lazuol je bezfarebný lak. Doporučujem Vám použiť farbu Alkyton . Použité rozpúšťadlá v nej dodávajú výrobku vynikajúcu zlievateľnosť - pri aplikácii štetcom možno dosiahnuť vzhľad podobnej kvality ako pri striekaní. Modifikácia alkydových živíc uretánmi dodáva výrobku dlhodobú farebnú stálosť a podstatne predlžuje lesk.

Zárubne pred náterom stačí odhrdziť, odmastiť a môžete natierať. Alkyton je základná i vrchná farba v jednom.

Doporučený tovar:

Alkyton - farba na zarubne


Chcela by som natrieť digestor nejakou nerezovou farbou, aby to ladilo s nerezovým sporákom, môžete mi poradiť, či taká farba je ak áno, tak aká?

Približný nezerový efekt / odtieň dosiahnete použitím strieborného spreju Eloxal alebo Iron Mica.

Nemyslím si však, že sa presne trafíte do odtieňu  sporáku. Iron Mica v spreji je antikorózna ochrana a základ v jednom, súčasne vrchný povrchový lak syntetickej kvality.Dodáva kovom trvalo atraktívny vzhľad.

 

Doporučený tovar:

Eloxal

Iron Mica 


 

Rada by som zmenila farbu hnedého oceľového vešiaka na bielu. Vešiak je oceľový s pigmentovanou epoxidovou/polyesterovou práškovou vrstvou (podľa opisu výrobcu). Aký náter je vhodné použiť?

 

Najjednoduchšie budete mať vešiak pretrieť syntetickou farbou S 2013 Industrol. Vešiak si pred tým očistite a odmastite liehom alebo riedidlom. Industrol je  syntetická lesklá farba určená k vrchným lesklým náterom priemyselných výrobkov, konštrukcií ale aj iných kovových materiálov. Aplikuje sa štetcom, valčekom, alebo striekaním.

Riedi sa riedidlom S6006 - 6005 pri nátere štetcom, S6001 pri striekaní.

Doporučený tovar:

S 2013 Industrol - farba na kovový vešiak 

 


Chcel by som sa opýtať, aký mám zvoliť tmel na 30 rokov starú smaltovanú vaňu, ak chcem pre náter vane použiť EPOXIDOVÝ EMAIL NA VANE + TUŽIDLO (BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.)

Môžem pod tento email použiť dvojzložkový polyesterový tmel, akrylový, alebo to musí byť iba epoxidový? Prosím Vás o tuto informáciu, lebo sa bojím toho že nebudú tmel a email kompatibilné a nastane nejaký problém, napr. farba nebude dobre priliehať , odlupovanie farby atď.

Pod epoxidovú farbu na vane Vám doporučujem použiť bežne dostupný polyesterový tmel na kov. Pre tmelenie malých nerovností, rýh a pórov (0 - 2 mm) môžete použiť Polytmel Super plus. Je vhodný na kov aj liatinu. Má veľmi jemnú štruktúru, čo prináša ľahkú aplikovateľnosť a brúsiteľný je po 30min.

Doporučený tovar:

Polytmel Super plus – tmel na smaltované vane

 


 

Aké sú výhody vodou riediteľných farieb?

 

Vodou riediteľné farby sú všeobecne podstatne pružnejšie a dokážu lepšie odolávať popraskaniu vplyvom tepelnej rozťažnosti podkladu než krehké farby syntetické. Z tohto dôvodu sú odborníkmi čím ďalej viac odporúčané na vonkajšie nátery dreva i kovov. Pri práci s nimi nehrozí nadýchanie sa zdravia škodlivých výparov, k riedeniu i umývaniu po práci postačí obyčajná voda, práca pri nanášaní štetcom je ľahšia a príjemnejšia, vo veľkej miere sa jedná o nehorľavé kvapaliny, a tak nehrozí pri práci nebezpečenstvo vzniku požiaru či výbuchu, sú ekologicky šetrné. Vodou riediteľné farby sú zaradené do kategórie odpadu O – ostatné, môžu byť likvidované v bežnom komunálnom odpade.

 


Na liatinových váhach je niekoľko vrstiev farieb, čím by sa dali odstrániť ?

 

Váhy sú členité, preto bude asi najlepšie použiť odstraňovač starých náterov. Odstraňovač natriete štetcom a  nechajte pôsobiť 15-30 minút. Potom špachtľou alebo drôtenou kefou odstráňte zbytky farby. Pokiaľ na váhach zostanú, postup opakujte. Staré nátery sa dajú najrýchlejšie odstrániť abrazívnym spôsobom čistenia.

 

Doporučený tovar:

Odstraňovače starých náterov

 


 

Aká farba sa dá použiť na mastné trubice ?

 

Na mastnom povrchu nebude žiadna farba poriadne držať, buď sa vôbec nechytí už pri natieraní, alebo skôr či neskôr sa olúpe. Mastnotu musíte odstrániť napríklad Odmasťovačom – technickým benzínom

 

Doporučený tovar:

Technický benzín - ODMASŤOVAČ


Čím by sme mali nanášať odstraňovače starých náterov ?

 

Prakticky môžeme použiť akýkoľvek štetec, ale odstraňovače sú agresívne, preto môžu bežnému štetcu výrazne skrátiť životnosť, bude doslova na jedno použitie. Vhodnejšie je špeciálny štetec, ktorý má dlhšie a tuhšie naštepené syntetické vlákna a plastovú obruč.


 

Ktoré zdraviu neškodné a dobre mechanicky odolné farby sa dajú použiť na náter starého šijacieho stroja, ktorý bude umiestnený v interiéri

 

Akonáhle sa po natieraní odparí rozpúšťadlo, nehrozí to v prípade žiadnej farby, ktorá sa používa v interiéri. Medzi najtvrdšie a mechanicky najodolnejšie náterové hmoty patria dvojzložkové, epoxidové alebo polyuretánové farby.  S polyuretánovými farbami Chemopur sa pracuje trošku odlišne, než s bežnými farbami. Pridáva sa do nich druhá zložka, tzv. tvrdidlo, vďaka ktorému prebehne vo farbe chemická reakcia, ktorá má za následok to, že farba je v konečnom dôsledku vysoko mechanicky odolná. Biely odtieň má certifikát pre priamy styk s potravinami. Druhá možnosť je natrieť šijací stoj napríklad kováčskou farbou Hostagrund a tým dosiahnete efektný vzhľad.

 

Doporučený tovar:

Chemopur G, E

Hostagrund Kováčska farba

 


 Chceli by sme znova natrieť elektrický šporák, akú farbu máme použiť ?

 

Medzi najtvrdšie a chemicky aj mechanicky najodolnejšie patria dvojzložkové emaily, napr. epoxidový email S 2321 Epolex Email Profi alebo aj epoxidový náter na vane S 2321. Náter odolá teplote 120°C. Pre povrchy, ktoré budú zaťažené vyššou teplotou, sú vhodné silikónové nátery. Samozrejmosťou sú dôkladné očistenie, zbavenie sa mastnoty a ľahké prebrúsenie podkladu

 

Doporučený tovar:

Epoxidový náter na vane S 2321


 

Ktoré farby obsahujú zdraviu škodlivé polychlorované bifenyly ?

 

Tieto látky kedysi bývali v niektorých farbách, dnes sú však zakázané a nemali by byť v žiadnej náterovej hmote, ktorú kúpite v obchodoch s farbami.

 


 

Akou farbou sa dá ošetriť tepaný kovový nábytok a akým spôsobom – štetcom, alebo striekaním ?

 

Vhodné sú jednovrstvové farby S 2160 Hostagrund 2 v 1 Na železo alebo efektný náter Alkyton Kováčska farba. Tieto farby sa dajú nanášať štetcom aj vysokotlakovou pištoľou.

 

Doporučený tovar:

Hostagrund 2v1

Alkyton Kováčsky

 


Plechová skriňa je vybavená vypaľovanou práškovou farbou Komaxit, chceme zmeniť odtieň, akú farbu môžeme použiť ?

 

Po prebrúsení a zbavení sa mastnoty môžete použiť takmer akúkoľvek náterovú hmotu vhodnú na kov, napr. U 2029 Industrol Profi.. Z emailov pre bežné použitie je vhodný S 2013 Syntetika Extra, ktorý je možné aplikovať štetcom aj striekaním.

 

Doporučený tovar:

S 2013 Syntetika Extra


 

Spodnú liatinovú časť stroja sme dokonale očistili a chceli by sme ho natrieť bezfarebným lakom, aby sme zachovali štruktúru. Aký lak máme použiť ?

 

Na takto pripravený povrch použite S 1002 Lazurol Univerzálny lak alebo mechanicky odolnejší  epoxidový lak S 1300 Epolex Lak.

 

Doporučený tovar:

S 1002 Lazurol Univerzálny lak

S 1300 Epolex


Čím obnoviť vrchnú vrstvu staršej smaltovanej vane, na ktorej sú miestami škvrny ?

 

Pre opravné nátery kovových smaltovaných vaní sa používa buď to kombinácia základného a vrchného emailu na vane v spreji KERAMIK alebo ju môžete natrieť dvojzložkovým epoxidovým emailom S 2321 Epolex Farba na vane. Práve táto farba je  veľmi tvrdá a odoláva vode aj saponátom.  Žiaden náter však nedosahuje kvality pôvodného smaltu, pretože je to iná technológia. Podklad je nutné vyčistiť, zbaviť mastnoty a ľahko prebrúsiť (zdrsniť). Životnosť vane predĺžite o niekoľko rokov.

 

Doporučený tovar:

Keramik sprej – základ

Keramik sprej – vrch

S 2321 Epolex – farba na vane


Akou farbou sa dá natrieť kovový predmet tak, aby mal drsný povrch podobný liatine ?

 

Pre tieto prípady sú na trhu špeciálne farby, napr. S 2160 Hostagrund Kováčska farba v odtieni 0950.

 

Doporučený tovar:

S 2160 Hostagrund Kováčska farba  - odtieň 0950


 

Čím sa dá natrieť kovové zábradlie schodov vo vnútri domu ?

 

Nátery kovov interiéri nie sú nijak extrémne namáhavé. Pre podobné účely sa obvykle používa syntetický email S 2013 Syntetika. Vhodný je aj náter jednovrstvovou Alkyton. Namáhané časti, akými sú napr. madlo, natierame vysoko odolnými epoxidovými alebo polyuretánovými náterovými hmotami.

 

Doporučený tovar:

S 2013 Syntetika

Alkyton 2v1


 

Z pozinkovaného plechu na lodžii sa výrazne lúpala farba neznámeho pôvodu, preto sme ju celú odstránili. Čím by sme mali teraz plech natrieť ?

 

Nutné je použitie základnej farby na ľahké kovy resp. špeciálne jednovrstvové farby  2v1 na pozink, ktoré má veľmi dobrú priľnavosť aj na čerstvý, nezoxidovaný pozinkovaný plech a zároveň ma antikorózne vlastnosti.

 

Doporučený tovar:

Základné reaktívne farby na neželezné kovy

Jednovrstvové farby na neželezné kovy


 

Čím sa dajú natrieť radiátory ústredného kúrenia ?

 

Najskôr je radiátor treba dobre očistiť a zbaviť mastnoty. Pokiaľ sú radiátory nové, nenatierané, použite napr. základnú farbu Syntetika Základ a to v dvoch tenkých vrstvách po 24 hodinách. Ako vrchnú môžete zvoliť emaily S 2119 Radbal Standard alebo S 2120 Radbal Profi alebo vodou riediteľný Denas Univerzál. Tieto farby majú biele pigment upravené tak, aby časom vplyvom tepla nezožltli. Radiátor aj rozvody kúrenia sa natierajú pri vypnutom kúrení – za studena.

Doporučený tovar:

Syntetika základ

Radbal Standard

Radbal Profi


 

Akým lakom sa dá pretrieť medené potrubie ústredného kúrenia ?

 

Potrubie najprv dobre očistite a zbavte mastnoty saponátom. Následne aplikujte impregnačný transparentný náter U2061 Hostagrund Blokátor hrdzi. Po uschnutí môžete použiť ako vrchný lak S 1020 Lazurol Lak vonkajší.

 

Doporučený tovar:

U 2061 Hostagrund Blokátor hrdze

S 1020 Lazurol vonkajší lak


spojoch plechových článkov radiátorov sa objavuje hrdza. Keď hrdzu pretrieme vodou riediteľnou farbou, po čase sa opäť objaví. Kde je chyba ?

 

Hrdzavé miesta najprv poriadne očistite a natrite základnou antikoróznou farbou S 2000 Pragoprimer Standard v bielom odtieni. Potom môžete natierať buď vodou riedeným emailom Denas Radiátor, alebo syntetickým S 2120 Radbal Profi.

 

Doporučený tovar:

Pragoprimer Standard S2000

Radbal Profi

Denas radiátor


 

Máme značne hustú starú syntetickú farbu S 2013, ako sa dá nariediť ?

 

Použite riedidlo S 6006. Ale pokiaľ farba vyzerá ako gél alebo rôsol, riedenie nemá zmysel, farbu už nebude možné použiť.

 

Doporučený tovar:

Riedidlo S 6006

 


Čím sa dá natierať chladnička tak, aby mala inú farbu ?

 

Môžete použiť rôzne syntetické emaily S2013. Dôležité ale je podklad zbaviť mastnoty saponátom a ľahko prebrúsiť jemným šmirgľovým papierom.

 

Doporučený tovar:

Syntetické farby

Odobrať
SLOVLAK

SLOVAKRYL - Univerzálna vodou riediteľná farba

Vodou riediteľná farba v škále najžiadanejších odtieňov pre použitie na rôzne povrchy v interiéri i exteriéri - drevo, drevené… Viac
+50 variantov
Odobrať
DUPLI COLOR

ALKYTON - Antikorózna farba na hrdzu 2v1

Syntetická farba pre náter kovových podkladov s vynikajúcou pružnosťou, odolnosťou voči úderu a dobrou charakteristikou… Viac
+102 variantov

od 8,40 € s DPH

10,75 €
  • Ušetríte 22%
  • skladom 4 varianty

    U vás v stredu

    Odobrať
    Balakryl

    BALAKRYL UNI matný - Univerzálna vrchná farba

    Vodou riediteľná univerzálna farba do interiéru i exteriéru pre použitie na drevo či kov. Je vytvorený pre náter rôznych častí… Viac
    +35 variantov

    od 9,62 € s DPH

    12,30 €
  • Ušetríte 22%
  • skladom 1 variant

    U vás v stredu

    Odobrať
    Chemolak

    U 2081 CHEMOPUR E - Vrchná polyuretánová farba

    Vrchná, polyuretánová dvojzložková farba určená na nátery kovu - strechy, brány, ploty, nádrže alebo konštrukcie. Polyuretánový… Viac
    +586 variantov
    Odobrať
    Chemolak

    SYNTETIKA S 2013 U - Vrchná syntetická farba na kov a drevo

    Syntetická vrchná farba na kov a drevo pre použitie do interiéru aj exteriéru. Na povrch vytvára súvislý film, ktorý chráni… Viac
    +72 variantov
    Odobrať
    Chemolak

    V 2045 EKOKRYL MAT - Univerzálna vodou riediteľná farba

    Moderná, ekologická matná farba farba v štýlových odtieňoch vhodná pre rôzne podklady v interiéri i exteriéri. Vytvára dekoračný… Viac
    +16 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    HOSTAGRUND 3v1 PRIM S2177 - Jednovrstvá farba na kov

    Hľadáte farbu na kov? Ideálne takú ktorá má dlhú životnosť ušetrí vám peniaze, námahu aj čas? Ako natrieť strechu, plot alebo iné… Viac
    +25 variantov
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DETECHA

    Superkov satin - vysokoodolný antikorózny syntetický náter

    Superkov Satin je základná aj vrchná náterová hmota v jednom, ktorá poskytuje aj dokonalú antikoróznu ochranu. Pôsobí proti… Viac
    +32 variantov

    od 13,93 € s DPH

    skladom 5 variantov

    U vás vo štvrtok

    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    EPOLEX S2321 -Epoxidová farba na vane

    Špeciálna dvojzložková farba určená na renováciu smaltových vaní a vaničiek sprchových kútov. Vytvára odolný náter s dlhou… Viac
    +1 variant

    24,67 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v pondelok

    Odobrať
    Chemolak

    CHEMOPUR G U 2061 - Základná polyuretánová farba

    Polyuretánová dvojzložková farba slúžiaca ako základný náter na kovové podklady - strechy, nádrže, ploty, brány alebo konštrukcie… Viac
    +12 variantov
    Odobrať
    BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

    DENAS UNIVERZAL MAT - farba na kov a drevo

    Denas univerzal matný je vodou riediteľná vrchná krycia farba na nátery kovových a drevených výrobkov, konštrukcií a materiálov v… Viac
    +23 variantov
    Odobrať
    RAPTOR

    Raptor - čierny tvrdý ochranný náter - SET

    Tvrdý ochranný 2K náter určený pre mnoho oblastí použitia - ložné časti nákladných automobilov, podvozky, lode, priemyselné… Viac
    +2 varianty

    od 38,40 € s DPH

    46,08 €
  • Ušetríte 17%
  • 1-2 dni

    U vás v stredu

    Michal Fojcík

    Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.