Inšpirácia

Modrá farba - jej vplyv a využitie v interiéri

Modrá farba - jej vplyv a využitie v interiéri

Čo vám prvé napadne, keď sa povie modrá? Myslím, že viacerým z nás práve voda, more, oceán alebo aj obloha. Aj z tohto dôvodu modrá farba pôsobí na človeka relaxačne, pretože mu asociuje práve vodu a nebo. Modrá farba nám ponúka mnohé zaujímavé odtiene. A v tomto článku si povieme o jej vplyvoch a ako ju zakomponovať do interiéru, aby pôsobila príjemným dojmom.

Na tento projekt budete potrebovať

Fasádne farby Nakupovať
Spreje Nakupovať
Farebné interiérové farby Nakupovať
Farby na textil Nakupovať
Farby na tvár Nakupovať

 Význam farieb a vplyv na človeka je individuálny. Čo vám prvé napadne, keď sa povie modrá? Myslím, že viacerým z nás práve voda, more, oceán alebo aj obloha. Aj z tohto dôvodu modrá farba pôsobí na človeka relaxačne, pretože mu asociuje práve vodu a nebo. Modrá farba nám ponúka mnohé zaujímavé odtiene. A v tomto článku si povieme o jej vplyvoch a ako ju zakomponovať do interiéru, aby pôsobila príjemným dojmom.

Modrá farba a jej vplyv

Ako každá farba, tak aj modrá farba má na ľudí rôzny vplyv a dokáže ovplyvňovať naše emócie, náladu a psychický stav. Vo všeobecnosti je modrá farba často spojená s pokojom, harmóniou a oslobodenou mysľou. Môže pomôcť znížiť úzkosť a stres a vytvoriť pocit pohody a relaxácie. Tým, že modrú farbu si spájame s vodou, tak je používaná najmä v motíve námorníctva.

Modrá farba v interiéri

Prítomnosť modrej farby v miestnosti by mala mať upokojujúci účinok na človeka. Tým sa stáva modrá farba skvelou voľbou pre náš interiér. Modrá je farba, ktorá pekne ladí s rôznymi farebnými kombináciami. Ak chceme miestnosti dodať ďalší rozmer, je výborná kombinácia modrej farby s neutrálmi, ako je biela, sivá či hnedá. Kombinácia modrej farby s teplejšími farbami, ako je oranžová alebo žltá, vytvorí zaujímavý kontrast.
Modrá je dostupná v rôznych odtieňoch, od svetlých a vzdušných až po tmavé a sýte. Modrá farba sa hodí k rôznym dizajnovým štýlom. Svetlé farby modrej sa často používajú v námorníckom štýle alebo vo vzdušných a prírodných interiéroch. Na druhej strane tmavo modrá vytvorí dramatický a zaujímavý priestor. Modrá farba na stenách vytvára odlišné vizuálne efekty na základe toho, aký odtieň zvolíme.

Treba brať do úvahy veľkosť miestnosti a jej osvetlenie. Modrá farba pôsobí inak na základe osvetlenia. Je tiež rozdiel, či je prírodné alebo umelé. Je odlišné zariadzovať miestnosť s dostatkom denného svetla a miestnosť s obmedzeným osvetlením. Tam je lepšie zvoliť svetlo modrú, aby sme predišli pocitu stiesnenia. Vo všeobecnosti, keď túžime po modrej stene, je určite vhodnejšie zvoliť bledé odtiene modrej. Pretože svetlá modrá dodá miestnosti sviežosť a rozjasní ju. Rozšíri priestor, vizuálne ho zväčší.
Pokiaľ sa rozhodneme pre tmavomodrú, je lepšie ju použiť len na doplnky v miestnosti. Ako sú dekorácie alebo nábytok. Pri správnom osvetlení tmavo modrá vytvorí intímnejšiu a relaxačnú atmosféru. Je len na nás, akú atmosféru interiéru chceme dosiahnuť.

Dekorácie a doplnky v modrej farbe

Modré doplnky v interiéri sa stanú osviežujúcim a štýlovým prvkom. 
Modré vankúše či prestieranie na posteľ a sedačku dodajú živý a farebný akcent. Avšak treba vybrať vhodný odtieň modrej, ktorý sa hodí k farebnej schéme miestnosti. A pomocou vzorov alebo odlišných materiálov látky dodáme interiéru viacero štruktúr.
Umelecký a osobný dotyk do interiéru pridáme obrazmi a fotografiami s modrými prvkami. Modré keramické vázy, misky, svietniky, sviečky a ďalšie dekorácie sú peknými doplnkami v interiéri. 

Možno nájsť kombináciu modrej s inými farebnými odtieňmi, ako je biela alebo zemitá hnedá, aby ste vytvorili zaujímavý kontrast.
Modré závesy môžu byť výrazným prvkom v miestnosti. Odvážnejší môžu zvoliť látku s nejakým vzorom či textúrou, ktoré priestoru dodajú hĺbku.
Modré koberce sú taktiež zaujímavým doplnkom v miestnosti. Môžme si vybrať jednoduchý modrý koberec s textúrou alebo sa rozhodnúť pre koberec so vzorom, ktorý obsahuje modrú farbu.
Jedinečnú atmosféru vytvára aj modré osvetlenie. Pridá jemný nádych farebnosti.

Obľúbené odtiene modrej farby

Tyrkysová farba

Tyrkysová farba je svetlý a svieži odtieň modrej s prímesou zelenej farby. Je inšpirovaná farbou drahokamu tyrkyzit (tyrkysová), ktorý je známy svojou charakteristickou svetlou modrozelenou farbou. Tyrkysová farba je vnímaná ako exotická farba a pripomína juhovýchodné moria a tropické lagúny. Pôsobí osviežujúco, relaxačne aj energicky. Je to farba, ktorá pripomína prírodu a prináša do miestnosti pocit harmónie. Tyrkysová farba sa často používa v interiéri a exteriéri na vytvorenie príjemnej a vzdušnej atmosféry. Môže sa nachádzať na stenách, nábytku, dekoráciách a textíliách. Dobre sa kombinuje s neutrálnymi farbami, ako je biela farba, sivá farba, hnedá farba.

Petrolejová farba

Petrolejová farba je odtieň modrej farby s prímesou zelenej. Petrolej je tejto farby, takže od neho je odvodený jej názov. Je to intenzívna pomerne tmavá a sýta farba. Petrolejová farba má rôzne odtiene, od jasnejších a svetlejších po hlbšie a tmavšie. Petrolejová farba vytvára sofistikovaný a príjemný dojem. Tento odtieň sa často používa v interiéroch a exteriéroch na vytvorenie štýlových a výrazných dizajnov. Vďaka jej zemitosti môžme pridať do miestnosti pocit hĺbky a eleganciu. Petrolejová farba sa dobre kombinuje s rôznymi farebnými schémami. Môže sa použiť v kombinácii s neutrálmi ako je biela alebo sivá, aby zdôraznila jej výraznosť. Tiež môže vytvárať pekné kontrasty s hnedou, oranžovou alebo žltou farbou. Celkovo je petrolejová farba univerzálna a prispôsobivá, a preto sa často využíva na vytvorenie štýlových a moderných interiérov.

Mentolová farba

Mentolová farba je veľmi svieži odtieň zelenomodrej farby, ​​ktorý je inšpirovaný farbou a vôňou mäty. Je to jasnejší a svetlejší odtieň modrej farby s miernou prímesou zelenej farby. Mentolová farba je často spojená s pocitom chladu a osvieženia, podobne ako samotná mäta. Je známa svojou sviežou, živou a energetickou povahou. Tento odtieň môže mať rôznu intenzitu, od svetlejších a pastelovejších po živšie a výraznejšie. Mentolová farba sa často používa v interiéroch a exteriéroch na vytvorenie príjemnej a vzdušnej atmosféry. Jej osviežujúci charakter je vhodný do každého interiéru, najmä do priestorov určených na relaxáciu.

Modrá farba RAL vzorkovník

RAL 5000 - Fialovomodrá
RAL 5001 - Zelenomodrá
RAL 5002 - Lazúrová modrá
RAL 5003 - Zafírová modrá
RAL 5004 - Čiernomodrá
RAL 5005 - Signálna modrá
RAL 5007 - Brilantná modrá
RAL 5008 - Šedomodrá
RAL 5009 - Azúrová modrá
RAL 5010 - Enciánová modrá
RAL 5011 - Oceľová modrá
RAL 5012 - Svetlo modrá
RAL 5013 - Kobaltová modrá
RAL 5014 - Holubia modrá
RAL 5015 - Nebeská modrá
RAL 5017 - Dopravná modrá
RAL 5018 - Tyrkysová modrá
RAL 5019 - Modrá Capri
RAL 5020 - Modrá Oceán
RAL 5021 - Vodná modrá
RAL 5022 - Nočná modrá
RAL 5023 - Šedomodrá
RAL 5024 - Pastelová modrá

Modrá farba na steny v interiéri

Ako sme si už spomenuli vyššie v článku, modrá farba je výbornou voľbou aj na steny v interiéri. Stačí si len vybrať svoju obľúbenú modrú zo širokej palety odtieňov modrej farby. 

Stena natretá na bielo-modro a drevený stolík so stoličkami
  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL CLASSIC - Interiérová farba v palete odtieňov (zákazkové miešanie)

Vnútorná maliarska farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v školách, materských školách, nemocniciach, hoteloch, komerčných i… Viac
+988 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
JUB

JUPOL GOLD - Farebná umývateľná interiérová farba (zákazkové miešanie)

Vnútorná farebná interiérová farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v interiéri s vysokou krycou schopnosťou. Náter je… Viac
+2490 variantov
Odobrať
HET

KLASIK COLOR Tónovaná interiérová farba

Interiérová farba v sýtych i jemných odtieňoch pre oživenie každej miestnosti vo vašom domove. Vytvára matný povrch s vysokou… Viac
+108 variantov

Modrá fasáda

Modrá fasáda na dome či budove nie je až takou klasikou ako bežné neutrálne farby. Avšak, pokiaľ chceme, aby dom, panelák či iná budova bola nápadnejšia, máme na výber z fasádnych náterov  vo viacerých odtieňov modrej farby.

Modrá fasáda na dome
Odobrať
JUB

ACRYLCOLOR - Akrylátová fasádna farba (zákazkové miešanie)

Akrylátová fasádna farba vhodná hlavne na dekoratívnu ochranu pevných, hladkých resp. jemne drsných fasádnych povrchov. Vyznačuje… Viac
+998 variantov
Odobrať
JUB

TRENDCOLOR - siloxanová fasádna farba pre intenzívne odtiene (zákazkové miešanie)

Trendcolor je siloxanizovaná, mikroarmovaná fasádna farba pre intenzívne odtiene vyrobená na základe vodnej disperzie polymérnych… Viac
+513 variantov
Odobrať
Finkolora

FINKOLORA FACADE - Fasádna akrylátová farba (zákazkové miešanie)

Ekologická akrylátová farba určená na vonkajšie aj vnútorné použitie. Po zaschnutí vytvára matný povrch, ktorý je odolný voči… Viac
+714 variantov

Modrá farba na drevo

Modrá farba krásne ukáže aj na nábytku alebo iných drevených prvkoch v interiéri.

Drevený šuflíkový stolík natretý na modro-zlato-bielo
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
ADLER

ADLER 5in1-COLOR - Univerzálna vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Univerzálna matná farba do interiéru aj exteriéru s výbornými všestrannými vlastnosťami. Vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou voči… Viac
+602 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
VINTRO

VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+194 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
ADLER

ADLER PULLEX COLOR - Ochranná farba na drevo do exteriéru

Rozpúšťadlová, hodvábne matná, krycia farba na drevo v exteriéri. Vďaka vysokému obsahu sušiny je šetrná k životnému prostrediu.… Viac
+265 variantov

Modrá farba na kov

U nás nájdete viaceré modré farby na kov v mnohých odtieňoch. Stačí si len vybrať.

Odobrať
Tikkurila

HELMI 30 - Akrylová nábytková farba (zákazkové miešanie)

Akrylová nábytková farba určená na nátery rôznych drevených a kovových povrchov v interiéri - nábytok, dvere, lišty, skrinky,… Viac
+100 variantov
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
ADLER

ADLER 5in1-COLOR - Univerzálna vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Univerzálna matná farba do interiéru aj exteriéru s výbornými všestrannými vlastnosťami. Vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou voči… Viac
+602 variantov
Odobrať
Chemolak

U 2081 CHEMOPUR E - Vrchná polyuretánová farba

Vrchná, polyuretánová dvojzložková farba určená na nátery kovu - strechy, brány, ploty, nádrže alebo konštrukcie. Polyuretánový… Viac
+586 variantov

Modrá farba na betón
Chcete prekryť betónový prvok v interiéri zaujímavým modrým odtieňom? Nech sa páči...

  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Izoban - syntetická farba na betón a bazény

Izoban je syntetická farba na betón a bazény, vhodná na vonkajšie aj vnútorné nátery betónu, betónové podlahy (garáže, nebytové… Viac
+31 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
DETECHA

Epoxyban - epoxidová podlaha, farba na betón

Epoxidová podlaha Epoxyban je dvojzložková epoxidová náterová hmota pre vnútorné nátery betónových plôch a iných savých… Viac
+30 variantov
Odobrať
BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

DENAS UNIVERZAL lesk - farba na kov a drevo

Denas univerzal lesklý je vodou riediteľná vrchná krycia farba na nátery kovových a drevených výrobkov, konštrukcií a materiálov… Viac
+21 variantov

Modrá farba v spreji
Na rôzne povrchy môžme použiť aj sprej, ktorým jednoducho nastriekame modrú farbu na objekt.

Dekoračná krhlička premaľovaná modrou farbou
  • Veľmi kvalitný
Odobrať
MASTON

Maston One - akrylová farba v spreji

Vynikajúca, viacúčelová farba v spreji vhodná na rôzne druhy povrchov - drevo, kameň, kov, plast, sklo, keramika, sušené rastliny… Viac
+59 variantov

8,24 € s DPH

10,06 €
  • Ušetríte 18%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    • Najpredávanejší
    Odobrať
    DUPLI COLOR

    PRIMA - Akrylová farba v spreji na všestranné použitie

    Nitro-kombinačný sprej v širokej škále odtieňov pre vonkajšie i vnútorné použitie. Vhodný je na rôzne podklady ako drevo, kov,… Viac
    +72 variantov
    Odobrať
    MASTON

    Maston Hammer sprej - hladká farba na kov v spreji

    Farba v spreji vhodná pre použitie v interiéri i exteriéri. Sprej je 3v1 a je možné ho použiť priamo na hrdzu na železo, oceľ,… Viac
    +10 variantov

    Modrá farba na tvár

    Modrou farbou spolu s inými farbami vieme tvár premeniť na hocijakú rozprávkovú bytosť alebo zvieratko. A tak na karneval alebo na halloweensku párty budeme mať dokonalú masku. U nás nájdete farby na tvár v každej farbe, aby ste sebe alebo deťom vytvorili dokonalý look.

    Pomaľovaná tvár pestrými farbami
    Odobrať
    JOVI

    JOVI - Farby na tvár v mini kelímku

    JOVI prináša široký výber vysoko kvalitných líčidiel s jemnou textúrou, ktoré sú vhodné už pre deti od 3 rokov. Možno ich… Viac
    +15 variantov

    od 2,45 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v utorok

    Odobrať
    JOVI

    JOVI - Farby na tvár v tyčinkách

    Farby na tvár s obsahom pigmentu, ktorý je absolútne bezpečný pre pokožku s príjemnou, mäkkou textúrou pre aplikáciu. Farby majú… Viac
    +1 variant

    Modrá farba na textil

    Modrou farbou na textil dokážeme vytvoriť originálny kúsok akéhokoľvek textilu, ktorý môžme použiť ako dekoráciu. Napríklad obľúbený námornícky štýl. Alebo si vytvoriť jedinečný kúsok oblečenia. Môžme si naň čokoľvek namaľovať či napísať. U nás máte na výber aj viacero iných farebných odtieňov.

    Odobrať
    DUPLI COLOR

    DC TEXSTYLE SPRAY - Farba na textil v spreji

    Akrylová farba v spreji na tvorbu a dekoráciu na textil. Má vynikajúcu priľnavosť na textil a žiadna ďalšia fixácia spreja nie je… Viac
    +8 variantov
    Odobrať
    Nerchau

    NERCHAU - Zažehľovacia farba na tmavý textil

    Ozdobte si originálne tričko, nohavice, tašku, dáždnik či obrus! Skombinujte svoju nápaditosť a kreativitu s farbami na textil… Viac
    +18 variantov
    Odobrať
    Darwi

    DARWI TEX - Farba na textil

    Vodou riediteľné farby na textil s kvalitnými svetlostálymi pigmentmi. Veľmi dobre sa udržia na prírodných textíliách ako bavlna,… Viac
    +54 variantov

    Prečítajte si ďalšie inšpiratívne články, v ktorých sa dozviete rôzne zaujímavosti.

    Janka Repáková