Postupy

Maľovanie bytu domu poradíme vám ako na to

Maľovanie bytu domu poradíme vám ako na to

Maľovanie bytu domu je aktivita, ktorú si zväčša robíme sami a ušetríme množstvo peňazí. Ak si vyberieme aj správnu farbu výsledok vydrží niekoľko rokov. Ak máte aj minimálne zručnosti zvládnete to hocikedy a bez problémov. Plánujete natierať prvý krát, maliarske zručnosti nadobudnete rýchlo. Na maľovaní nie je naozaj nič zložité. Navyše si predstavte váš interiér v novej farbe. Interiér oblečieme do nového šatu. 

Úspech náteru tvorí príprava

Samozrejme pred tým ako začnete je potreba si všetko dokonale pripraviť. Budete k tomu potrebovať napríklad ochrannú pásku, ochrannú fóliu, rebrík, viacero druhov štetcov, aspoň dva valčeky rôznej šírky, vedro na miešanie farby, vaničku na nasávanie farby do valčeku, prípadne mriežku a penetráciu. Samozrejme nesmieme zabudnúť na to najdôležitejšie a to je farba. Ak hľadáte naozaj kvalitnú farbu, ktorú nebudete musieť o rok znovu pretierať, pretože bude špinavá odporúčame Primalex Ceramic, ktorý okrem toho, že je umývateľný je aj čistiteľný. S ňou bude maľovanie bytu domu naozaj jednoduché.

Zoznam pomôcok: 

 

maľovanie bytu domu Primalex Ceramic

Potom ako máme všetky potrebné pomôcky pripravené, môžeme pristúpiť k príprave miestnosti. Obrazy zo stien zvesíme a všetok nábytok posunieme do prostriedku miestnosti. Samozrejmé je aj odmontovanie poličiek. Potom pristúpime k odmontovaniu zásuviek a vypínačov alebo ich oblepíme maliarskou páskou. Ak sú staré, špinavé alebo zažltnuté vymeníme ich za nové. Steny tiež očistíme od prachu a pavučín. Ak na stenách máme pleseň je nevyhnutné sa venovať najskôr odstráneniu plesní, až potom maľovať. 

Steny sú pripravené. Maľovanie bytu domu a stien v nich sa môže zdať pracné ale výsledok stojí za to. Teraz oblepíme maliarskou páskou vypínač, tiež zásuvky, okná, parapety, dvere, zárubne a všetko čo nechceme aby sa nám pri maľovaní zafarbilo. Vytvoríme tak hranicu medzi farbou a povrchom, ktorý nechceme natierať. Je to zdĺhavé a detailné, odmenou nám však bude menej čistenia po maľovaní.

Súčasťou prípravy na maľovanie je aj dôkladné prekrytie nábytku a podlahy. Použite fóliu alebo zakrývací kartón

maľovanie bytu domu Primalex Ceramic

Nerovnosti, diery a praskliny v stene

24 hodín pred maľovaním prekontrolujeme steny. V prípade, ak máme nerovnosti, diery, praskliny v stene bude ich potreba zatmeliť. Ideálne použiť akrylový tmel, pretože ten farba lepšie prekryje.  Ak majú nejaké nechcené diery alebo praskliny, máme čas na to, aby sme ich opravili. Po tom ako nám tmel vytvrdne je dobre ho prebrúsiť jemným brúsnym papierom. Často okolo zásuviek a vypínačov vznikajú praskliny, preto skontrolujeme aj tieto miesta. 

Penetrovať?

Penetráciu je dobré použiť v každom prípade, ak aj maľujete starý alebo nový povrch. Pri starom aj novom povrchu penetráciou zjednotíte nasiakavosť podkladu, spevníte ho a dosiahnete aj lepšiu priľnavosť nového náteru. Farba, ktorú budeme následne nanášať potom lepšie kryje.

maľovanie bytu domu Primalex Ceramic

Maľovanie izieb

Následne môžeme prejsť k samotnému natieraniu stien Primalex Ceramic. Ideálne je natierať počas dňa, keď je najviac svetla a vidíte detaily farby, jej hrúbku nanesenia a schnutie. Maľovanie vždy začína stropom. Ten sa väčšinou odporúča natierať bielou farbou odtieň Primalex Ceramic český krištáľ, pretože iné teplé či studené odtiene môžu priestor opticky zmenšiť.

Pred tým ako budete farbu natierať prečítajte si všetky odporúčania na etikete Primalex Ceramic. Použite kvalitný valček . Farba Primalex Ceramic sa neriedi a preto nesteká ani po valčeku ani po stenách a oveľa rýchlejšie schne. Medzi jednotlivými vrstvami farby je potreba nechať dostatočný čas na uschnutie presne je to viac ako 6 hodín. Potom môžete aplikovať ďalšiu vrstvu farby. Ak budete s maľovaním pokračovať nasledujúci pracovný deň valček zabaľte buď to potravinovej fólie, sáčku alebo ho dôkladne umyte od farieb.

Strop je začiatok

Na natieranie stropu dnes už nepotrebujete rebrík, stačí vám predĺžovacia tyč na valček a nemusíte sa namáhať lezením po rebríku. Tyč nájdete v rôznych dĺžkach a nasadíte ju na valček. Na maľovanie je ideálny valček, ktorý má protišmykovú rúčku je vhodnejší ako celoplastový, ktorý sa môže ohýbať. Nezabudnite pri výbere valčeka dbať aj na kovové jadro. 

Vždy začíname od stropu a snažíme sa jednu stenu v rovnakej farbe vymaľovať naraz. Pokiaľ chcete aplikovať iný odtieň je potreba, aby sa najskôr farba preschla. Pruhy, ktoré pri maľovaní vytvárame musia byť rovnomerne nanesené a prekrývať sa. Pri Primalex Ceramic sa nemusíte báť odtieňov citlivých na kryciu schopnosť, pretože každá z 23 odtieňov perfektne kryje. 

Od detailov k veľkým plochám

Keď máme strop vymaľovaný prejdeme na steny. Začneme menšími detailami ako sú okolia okien, dverí, kúty a potom vymaľujeme vrchnú líniu steny, kde sa rozdeľuje na stenu a strop. Tu môžeme použiť štetec prípadne menší valček. Väčšie plochy potom maľujeme valcom, prípadne štetkou. 

Pravidlo 1/3

Prácu prerušujeme pri namáčaní štetky do nádoby s farbou. Štetku alebo valček namáčame do cca jednej tretiny a vždy otrieme o okraj nádoby prípadne o maliarsku mriežku. Neaplikujte neotretú farbu, pretože sa môže stať že farebná vrstva nebude pravidelná. Najskôr po dvoch hodinách môžeme aplikovať ďalší náter.

maľovanie bytu domu Primalex Ceramic

Nový šat interiéru

Po tom ako farba úplne zaschne môžete odlepiť maskovacie pásky. Potom bude treba dočistiť miesta od farby. Potom si môžete veselo užívať čistotu a pokoj domova. 

Ďakujeme za zdieľanie článku na sociálnych sieťach.

Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať a určite v nich nájdete mnoho ďalších hodnotných informácií:

Farby v interiéri - ako správne kombinovať odtiene z pohľadu cítenia

RECENZIA: Primalex Ceramic je skutočne dobre umývateľná?

Primalex Ceramic môžete teraz výhodne kúpiť na našej stránke efarby.sk a dostanete k  objednávke aj darček - praktický štetec ZADARMO. Objednajte si z pohodlia domova a farba bude nasledujúci deň u vás.

farby v interiéri primalex ceramic

Ak sa potrebujete poradiť individuálne resp. výhodne kúpiť farbu Primalex Ceramic, využite zákaznícku linku nášho internetového obchodu: 041/202 88 92 alebo nám napíšte na objednavky@efarby.sk. Tešíme sa na vás :)

Sme efarby.sk | Internetoví špecialisti na farby pre priemysel aj hoby segment.

Alžbeta Mášová

Členka tímu efarby.sk, pre ktorú neexistujú problémy, iba výzvy. Snaží sa priniesť do tímu kreatívneho ducha a pomáha zákazníkom pri výbere ideálnych produktov priamo pre ich potrebu.