Postupy

Renovácia drevených okien a ich údržba s produktmi Adler

Renovácia drevených okien a ich údržba s produktmi Adler

Renovácia drevených okien je nutná najmä vtedy, ak pravidelne nevykonávate údržbu drevených okien. V prvom rade musíme zhodnotiť, v akom stave sú drevené okná, a či vôbec má zmysel renováciu uskutočniť. Čo budete potrebovať?


Renovácia drevených okien : Akú zvoliť povrchovú úpravu a ako presne postupovať si vysvetlíme v tomto článku o procese renovácie drevených okien.
Drevené okná sú rovnako kvalitné ako tie plastové. Naviac sú však estetickejšie, ekologickejšie. No o drevené okná je potrebné sa v priebehu času starať. Časom na okná vplývajú poveternostné vplyvy a drevo je zvetralé, prípadne nátery sa môžu začať olupovať. Renovácia drevených okien je nutná najmä vtedy, ak pravidelne nevykonávate údržbu drevených okien.

V prvom rade musíme zhodnotiť, v akom stave sú drevené okná, a či vôbec má zmysel renováciu uskutočniť.

Renovácia drevených okien: Čo budete potrebovať?

adler pomôcky na renováciu dreva<br />

Renovácia drevených okien - pomôcky. Pripravte si materiál, farby, pomôcky.


Budete potrebovať:

maskovacia páska na okná

adler vyber odtiena farby na drevo

Príprava povrchu pred natieraním


Po vybratí okenných krídel, je potrebné odstrániť kovanie : pánty, okenné kľučky, úchyty. Ponechajte len tie kovové časti, ktoré slúžia k zachovaniu statickej súdržnosti ako je L uholník. Tieto časti natrite antikoróznym náterom, a vrchnou farbou na kov. Okno oblepte fóliou a páskou.


Brúsenie starého náteru


Pred samotným brúsením okna, zhodnotíme stav starého náteru. Ak nie je náter poškodený a je dobre priľnutý na farbe a neolupuje sa, postačí prebrúsenie vrchnej zdegradovanej vrstvy brúsnym papierom najskôr so zrnitosťou 80. Následne je nutný aj druhý prebrus papierom so zrnitosťou 120-240. Pokiaľ starý náter vykazuje väčšie poškodenie, tak musíme náter odstrániť po poslednú nepoškodenú vrstvu, alebo na holé drevo pomocou špeciálnej škrabky na drevené okná.


Aby bolo možné farbu lepšie a ľahšie zoškrabnúť, použite na starý náter v smere vlákien dreva teplovzdušnú pištoľ. Na pôvodnom nátere sa s pomocou teplovzdušnej pištole vytvoria "puchliny" ktoré ľahšie zoškrabnete. Pre lepší efekt môžete použiť aj odstraňovač starých náterov.
Nezabudneme vybrúsené okno oprášiť, je to z dôvodu priľnavosti nového náteru.
Pokiaľ je to potrebné, otvory a praskliny zatmelíme tmelom na drevo a znova jemne prebrúsime.

adler pullex renovačná lazúra<br />


Na takto pripravené okná prichádza renovácia drevených okien s prvým - renovačným náterom Pullex Renovier Grund. Je to základný impregnačný biocídny prostriedok na ochranu dreva. Zároveň drevo prekryje a zosvetlí. Najpoužívanejším odtieňom je Beige - béžová. V prípade potreby je možné ju natónovať do akéhokoľvek odtieňa. Pullex Renovier Grund sa aplikuje v 2 vrstvách, doba schnutia jednotlivých vrstiev je 12 hodín. Medzi jednotlivými vrstvami je vhodné spraviť medzibrus s brúsnym papierom so zrnitosťou 120.

Ako vrchný konečný náter sa odporúča Pullex Fenster Lasur. Odporúčajú sa aplikovať opäť dve vrstvy s časovým rozostupom 12 hodín. Týmto je renovácia drevených okien hotová. Zo vzorkovníka Pullex Fenster Lasur si môžete vybrať odtieň, ktorý sa Vám páči, prípadne Vám vieme namiešať akýkoľvek odtieň na požiadavku.

pullex fenster lasur vzorkovnik

Ako vyzerá postupne priebeh renovácie dreveného okna, si môžete pozrieť na tomto obrázku. Je tam viditeľný: pôvodný náter, prebrúsenie pôvodnej vrstvy náteru, aplikovanie renovačnej lazúry Pullex Renovier Grund, a vrchná vrstva strednovrstvovej lazúry Pullex Fenster Lasur.


Ošetrovanie a údržba drevených okien

Aby ste časom opäť predišli veľkej renovácii drevených okien, je potrebné kvalitu náteru pravidelne udržiavať. Slúži na to táto udržiavacia sada okná. Obnovuje lesk a uzatvára trhliny a póry na dreve. Sadou na údržbu drevených okien veľmi ľahko zabezpečíte, že okná budú po celý rok ochránené pred poveternostnými vplyvmi počasia, teplom, slnkom, dažďom a snehom.


ADLER PFLEGESET PLUS - SADA NA OŠETROVANIE A ÚDRŽBU DREVENÝCH OKIEN


Táto prvotriedna sada od spoločnosti ADLER na báze čistiacich látok a vybraných živíc poskytne dreveným oknám a dverám efekt nového, lesklého povrchu. Je potrebné však ju pravidelne používať 1x ročne.
Špeciálnym čističom dreveného povrchu - Top Cleaner a priloženou kefkou umyte všetky drevené časti. Následne aplikujte vrchný konečný prípravok na drevené okná Top Finish.
Ak sa už na svoje staré okná nemôžete pozerať, neváhajte sa pustiť do práce. Renovácia drevených okien a jej výsledný efekt stojí za to. Vy si môžete tak s radosťou vychutnávať pohľad na svoje krásne drevené okná.

A ak potrebujeme zrenovovať plot, altánok, terasu alebo celú fasádu drevodomu, odporúčam stiahnite si náš ebook, v ktorom Vám poradíme ako ochrániť drevo v exteriéri. Stiahnuť si ho môžete tu.

Titulna-strana-ebook-zdarma-stiahnut

Ak Vás renovácia drevených okien zaujala a chceli by ste zistiť viac informácii, isto oceníte aj náś druhý článok. V ňom sme rozobrali svojpomocnú renováciu okien ešte viac do hĺbky. Nájdete v ňom aj videonávod s konkrétnymi krokmi, ako dať eurooknám opäť nový náter. 

Ak potrebujete osobnú konzultáciu využite našu linku zákazníckej podpory 041/2028892, kde Vám radi odborne poradíme a pomôžeme s vytvorením objednávky.

Budeme veľmi radi ak sa rozhodnete materiál na renováciu okien nakúpiť v našom eshope.

Odobrať
ADLER

Adler Pullex Fenster Lasur - renovačná lazúra na eurookná, okná, dvere, okenice

Renovačná lazúra so špeciálnymi pigmentami a UV filtrom zaručujúcimi dlhodobú ochranu voči poveternostným vplyvom. Vhodná je pre… Viac
+22 variantov
  • Najpredávanejší
Odobrať
ADLER

Adler Pullex Renovier Grund - polokrycí renovačný základný náter na zvetralý drevodom či okná

Ochranná krycia impregnácia na drevo určená pre sanáciu silno zvetralých povrchových úprav v exteriéri. Okrem impregnovania aj… Viac
+4 varianty
Odobrať
ADLER

ADLER WINDOOR CARE-SET - Ošetrovacia sada na okná a dvere

Ošetrovacia sada na okná a dvere s lazúrovacou alebo krycou povrchovou úpravou, ako aj záhradný nábytok - vyrobené z dreva,… Viac
+1 variant

23,97 € s DPH

26,34 €
  • Ušetríte 9%
  • skladom

    U vás v stredu

    Odobrať
    ANZA

    ANZA PLATINUM PRECISION BRUSH - Precízny štetec

    Anza Platinum Precízny štetec je tou najlepšou voľbou ak potrebujete dosiahnuť najvyššiu kvalitu. Anza precízny štetec je vhodný… Viac
    +2 varianty
    Michal Fojcík

    Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.