Inšpirácia

Renovácia drevených fasád - ochrana dreva v exteriéri

Renovácia drevených fasád - ochrana dreva v exteriéri

Na tento projekt budete potrebovať

Lazúry na drevo Nakupovať

adler pullex renovacia fasady

Renovácia drevených fasád : zašednuté a zvetralé drevené fasády a drevené konštrukčné diely budú poľahky vyzerať ako nové. Ako na to, s pomocou profesionálnych produktov Adler, dočítate v tomto článku.

Použitie dreva na fasády budov je obľúbenou voľbou. Voľna architektov smeruje stále viac k obnoviteľným prírodným zdrojom ako je drevo. Drevené fasády vyzerajú atraktívne, moderne, alebo taktiež môžu byť aj tradičné.

Počasie dáva drevenej fasáde zabrať, najskôr je horúco a slnečno, potom sa ochladí, fúka, prší, sneží. Drevo časom hnedne, šedne a dokonca černá, pokiaľ ho napadnú huby a plesne. Trpia tým aj všetky drevené stavby, ktoré sú v exteriéri. Ak sa nechcete zmieriť s pohľadom na škaredú, ušpinenú drevenú fasádu, zašednutý balkón alebo zvetralý plot, pomôže nový náter. Zoberte štetec, farbu a pustite sa do toho. S týmto postupom to hravo zvládnete.

Pomocou rokmi overeného renovačného systému Pullex od spoločnosti Adler, vyzerá zašednuté a zvetralé obloženie, balkóny alebo prístrešky razom ako nové, dokonca aj bez namáhavého brúsenia.

Renovácia drevených fasád by sa mala vykonávať vtedy, keď je ideálne suché a teplé počasie - nátery rýchlejšie schnú. Pred tým ešte ako začnete natierať otestujte podklad.

Otestovanie podkladu pred natieraním

Drevo by malo byť pred natieraním obrúsené tak hlboko, aby sa Vám podarilo rýpnuť do neho nechtom.

1. Krok : renovácia drevených fasád - Príprava

Zbytky starého laku, zašednuté a zvetralé, zaprášené drevo musí ísť preč. Drevo okartáčujte mosadznou drôtenou kefou vždy v smere vlákien. Odstránite tým špinu a uvoľnené časti. Pokiaľ použijete mosadznú kefku nie je potrebné iné brúsenie. Na hrany použite brúsny papier na drevo o zrnitosti 60-100. Následne dôkladne očistite z dreva prach a nečistoty.

2. Krok : renovácia drevených fasád - Základný náter

Po brúsení máte najťažšiu časť renovácie hotovú :)

Naneste na drevo jednu vrstvu renovačného základného náteru Pullex Renovier-Grund. Táto impregnácia pomôže podklad dreva vyrovnať a zosvtetliť. Zmiznú fľaky. Drevo je teraz chránené pred zamodraním a napadnutím drevokaznými hubami a hmyzom. Náter nechajte schnúť 12 hodín ideálne cez noc.

Tip od profesionálov: Dbajte na to, aby ste dosiahli pekného, rovnomerného nánosu vsrtvy náteru. Nie je dobré nanášať príliš silnú vrstvu - plocha má byť jednotne natretá, ale drevo nemá byť celkom prekryté. Natierajte pekne postupne drevenú dosku za doskou. Silne savé drevené konštrukčné diely, môžu byť do max. pol hodiny druhýkrát natreté systémom "mokrý do mokrého".

3. Krok : renovácia drevených fasád - Natieranie

Teraz nasleduje náter s Pullex Plus-Lasur. Sú potrebné 2 vrstvy. Aplikujte prvú vrstvu Pullex Plus Lasur vo zvolenom odtieni. Nechajte 12 hodín uschnúť. Potom aplikujte druhú vrstvu Pullex Plus Lasur ako vrchný náter.

Tip od profesionála: taktiež teraz by ste mali natierať postupne dosku za doskou a na záver urobiť ešte jeden ťah štetcom od samého začiatku až na koniec laty. Takto zabránite možným viditeľným ťahom štetca.

Pokiaľ potrebujete v renovácii pokračovať aj pri oknách či drevách, renovačný systém Pullex je na to vhodný tiež. Renovácii revených okien a eurookien som sa venovala v tomto článku.

Ak sa Vám článok páčil dajte ho zdieľať na Facebook alebo ho pošlite kamarátovi, ktorému by mohol pomôcť.

Ak plánujete renováciu drevenej fasády a neviete si poradiť s postupom či výberom vrchnej lazúry, napíšte nám alebo nám zavolajte. Radi Vám poradíme s pracovným postupom výberom vhodného materiálu a aj jeho dodaním až k Vám. Však sme eshop s farbami :)

Titulna-strana-ebook-zdarma-stiahnut

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.