Inšpirácia

6 kľúčových vlastností, ktoré musí mať ekologická farba

6 kľúčových vlastností, ktoré musí mať ekologická farba

6 kľúčových vlastností, ktoré musí mať ekologická farba

Pred pár dňami som dávala za efarby interview pre časopis Moja Psychológia na tému ekologické interiérové farby. Rozobrala som si túto tému pekne do hĺbky a preto som sa rozhodla napísať tento blog. Priblížim vám tým to, ktorých 6 kľúčových vlastností musí spĺňať farba, aby sme ju mohli prehlásiť za ekologickú interiérovú farbu.

Obalka Moja Psychologia a efarby.sk

Čakáte bábätko alebo už bývate s novorodeniatkom, deťmi prípadne so staršími členmi rodiny? Alebo ste denne ako doktor vystavený chorým ľuďom? Máte zvieratko ako domáceho miláčika a máte alergiu na roztoče?

Toto sú len niektoré dôvody prečo by sme mali myslieť na „eco-friendly“ aspekt našeho bývania a prikloniť sa pri nákupe k výberu ekologických farieb na stenu.

Zvolením ekologickej interiérovej farby, ktorá má nízky prípadne nulový obsah škodlivých prchavých látok zvýšime kvalitu ovzdušia v interiéri a tým z dlhodobého hľadiska ovplyvníme svoje zdravie.

Ešte pred tým, ako odštartujeme jarný detox a upratovanie svojich domovov – nábytku, okien a kobercov, mali by  sme začať so samotnými stenami.

 

1. Rozdiely medzi eko a ostatnými farbami

Ekologické interiérové farby sú vyrobené z ekologicky šetrných surovín. Neobsahujú ťažké kovy. Eko a bio farby neobsahujú ani obvykle pridávané prchavé organické zlúčeniny, prípadne obsahujú len malé množstvo týchto zlúčenín.

Prírodné farby na steny, sú šetrné nielen k vašemu zdraviu, ale majú aj nižší dopad na životné prostredie.  Zaujímavosťou je to, že tieto farby sú dostupné pre spotrebiteľa štandardne biele aj farebné. Cenovo bývajú /okrem výnimiek/ len o niečo málo drahšie, oproti štandardným farbám.

 

2. Kvalita náteru ekologických farieb

Ak sa bojíte že odlišné zloženie ekologických a bio farieb sa môže odraziť na zníženej kvalite náteru, mýlite sa.  Dokonca sa ekologické farby na steny zvyknú rovnako ľahko nanášať ako iné štandardné interiérové farby. Nanášajú sa rovnakým spôsobom - zväčša valčekom.

 

3. Výhody eko interiérových farieb

Ekologické farby na steny sú bez zápachu a majú dezinfekčný účinok. Miestnosť je hneď po aplikácii obývateľná. Eko farby sú obzvlášť určené na výmaľbu tých miestností, ktoré sú obývané osobami náchylnými k alergiám.

Ak Vás teda trápia alergie, mali by ste uvažovať nad špeciálnou farbou, ktorá je vyrobená na základe bio surovín, akými sú draselné vodné sklo. Z takýchto surovín je vyrobená farba Jupol Bio Silicate, ktorá získala certifikát od Slovinského inštitútu ECARF. Odporúčame ju pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť neskoršej senzibilizácii a neprijemným alergickým reakciám.

Na výmaľbu stien v detských izbách, učebniach, školách, materských školách,  centrách voľného času,  a daľších podobných spoločenských priestorov odporúčam ekologickú farbu Jupol Junior. Táto ekologická interiérová farba sa môže pochváliť národnou cenou v oblasti životného prostredia.

Bio farby sú ideálne  pre použitie na výmaľbu stien  v pamiatkových objektoch. Tým, že bio farby sú vyrobené na základe prírodnej suroviny, ktorá poskytuje pórovitosť konečnej vrstve náteru, zabezpečuje tak farba vysokú paropriepustnosť náteru. Takéto bio farby sú určené na steny do priestorov so stále zvýšenou vlhkosťou vzduchu a jedná sa o vápenné bio nátery. Takouto farbou je Jupol BIO 

 

4. Špeciálne antibakteriálne farby a čističky vzduchu

Osobitou kategóriou a cenovo drahšie bývajú antibakteriálne farby, ktoré nachádzajú uplatnenie v oblastiach so zvýšenými nárokmi na hygienu ako sú zdravotnícke zariadenia, ambulancie doktorov, nemocnice, sanatóriá, laboratóriá a iné.

Svojimi unikátnymi vlastnosťami a prímesou nanočastíc prečisťujú vzduch.

Antibakteriálne farby fungujú na princípe fotokatalytickej reakcie - ošetrená plocha náterom je aktivovaná dopadom denného svetla na stenu.

farba cisticka vzduchu

Dochádza pritom k bezpečnej reakcii pri ktorej sú baktérie a vírusy rozložené na CO2 a H2O. Výsledkom je odstraňovanie pachov a zvýšenie kvality ovzdušia. Eliminuje sa tvorba plesní, redukcia alergénov v miestnosti. Takúto funkciu poskytne stenám farba Steripaint.

Steny vymaľované farbou Steripaint majú vysokú:

  • antibakteriálnu účinnosť
  • odstraňujú z miestnosti zápach (cigaretový dym, výfukové splodiny...)
  • redukujú alergény v miestnosti
  • eliminujú tvorbu plesní
  • ionizujú vzduch v miestnosti
  • zvyšujú celkovú kvalitu ovzdušia v miestnosti

Ordináciu aj čakáreň sme touto farbou maľovali u MUDr. Hajdáka v Žilinskej nemocnici. Vďaka nej má pán doktor "štít" a je chránený voči baktériám a vírusom, ktorými sú denne aj so sestričkou vystavovaní.

antialergicka farba

5. Ako si vybrať eko farbu?

Farbu je potrebné zvoliť s prihliadnutím na nároky prostredia kde ju budeme aplikovať, či to bude detská izba, chodba, ambulancia, spoločenská miestnosť, bio domček z hliny, prípadne či to budú steny v pamiatkovom objekte.

Musíme zvážiť nároky aké máme na vlastnosti farby – či chceme biely alebo farebný náter. Kvalitná ekologicky šetrná interiérová farba nemusí byť len biela. My v efarby.sk Vám ju vieme namiešať až do 263 farebných odtieňov – napr. Tikkurila Optiva Ceramic

Vzorkovník tabuľovej farby

Ďalej môžeme zvážiť to, či má byť  výsledný náter po zaschnutí nielen paropriepustný, ale či má byť aj oteruvzdorný prípadne umývateľný. Takouto farbou je zase Jupol Gold

V poslednom rade môžeme zvážiť cenu.

 

6. Ako spoznám eko farby

Medzi výrobcami naturálnych eko farieb nie je jasne stanovená definícia čo presne eko farba je.

Určitým pomocníkom pri hľadaní ekologických farieb môže byť enviromentálne označovanie - logo, ako napr:

  • Environmentálna značka EÚ Ecolabel,

  • národné enviromentálnej značky Ekologicky šetrný výrobok

  • Enviromentálnych vhodný produkt

  • Allergy - friendly Quality Tested - ECARF

ECARF antialergická farba

 

Tieto bývajú udelené na základe splnenia platných národných alebo európskych kritérií.

Niektoré z eko farieb získali hypoalergénne osvedčenia, alebo rôzne iné eko ocenenia. Farba z našej ponuky Jupol Junior farebná interiérová farba sa môže pochváliť národnou cenou v oblasti životného prostredia. Táto farba získala cenu ekologický výrobok roku 2011 v Slovinsku.  Jupol Junior sa prezentuje ako "sedmokráska životného prostredia"

 

Jednotlivé nátery môžu mať rôzne "eko stupne". V závislosti od toho koľko prchavých zlúčenín obsahujú, ich môžeme rozdeliť na:

a. eko farby s nízkym obsahom prchavých látok

b. eko farby s nulovým obsahom prchavých látok.

 

Jediná cesta ako sa rozhodnúť pri výbere farby správne je čítať pozorne etikety a zloženie a zvážiť všetky údaje ktoré udáva o farbe výrobca. Do textu som Vám pridala linky a uľahčila som Vám tým výber ekologickej farby u nás v efarby.sk.

Keď to mám zhrnúť, tak dnes sú už všetci výrobcovia nútený vyhovieť prísnym EU limitom a modernizovať výrobu na základe ktorej sa znižuje obsah škodlivých látok, pričom kvalita náteru je zachovaná.

odborné poradenstvo efarby.sk

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.