Postupy

Whiteboardová tabuľa z celej steny. Ako spraviť popisovateľnú stenu.

Whiteboardová tabuľa z celej steny. Ako spraviť popisovateľnú stenu.
Whiteboardová tabuľa z celej steny. Ako spraviť popisovateľnú stenu.

Mám v kancelárii voľnú jednu stenu a keď sme do sortimentu pridali whiteboardovú farbu, neváhal som ani sekundu. 

 

Aj cena za takéto 3m2 je o dve tretiny nižšia, než keby ste si kúpili 3m2 klasickej whiteboardovej tabule v papierníctve. 

 

Chcel som ju teda vyskúšať a používať pri poradách, nápadoch alebo plánoch ktoré máme. Pri písaní fixou som sa nechcel obmedzovať veľkosťou bežne dostupných whiteboardových tabulí. 

Táto farba sa vyrába buď biela alebo transparentná. Ja som chcel mať whitebordovú stenu žltú, aby mi každý deň v kancelárii svietila a pripomínala slnečné dni a preto som zvolil transprarentnú whiteboardovú farbu Sketch paint ktorú som natrel na žltú stenu.

Ako som teda postupoval?

  1. Ako podklad mám na stenách sadrokartón. Čiže ideálny hladký povrch. Ak máte omietku (zrniečka) a chceli by ste takúto stenu, museli by ste ju najprv prestierkovať do hladka napríklad stierkou Stemal.
  2. Ako prvé som si premyslel, odkiaľ-pokiaľ chcem mať popisovateľnú stenu. Rozmery mojej whiteboardovej steny sú 3,8m x 1,7m. Spočítal som si, že je to cca 6,5m2 a bude mi stačiť 1L whiteboard farby SketchPaint v matnom prevedení a cca 2L žltej interiérovej farby, ktorú použijem ako podklad.Vzorkovník tabuľovej farby
  3. Stenu som skontroloval, či je hladká, čistá, bez prachu alebo mastnoty. Veľmi dôležité: čím hladší povrch, tým jednoduchšie čistenie.
  4. Vodováhou a ceruzkou som si na steny naznačil vodiace vodorovné čiary, podľa ktorých som potom nalepil maskovaciu pásku. Páska mi určila plochu, ktorú idem maľovať.Whiteboard - popisovateľná farba sketch paint
  5.  Stenu som napenetroval univerzálnou penetráciou a natrel v dvoch vrstvách žltú interiérovou farbou Optiva Ceramic, ktorá mi slúži ako podklad pre môj whiteboard. Prečo žltá? Lebo je slniečková a páči sa mi :)
  6. Na druhý deň, keď žltá uschla čakal ma náter v dvoch vrstvách matnou transparentnou popisovateľnou farbou. Sketchpaint je vlastne 2-zložková vodouriediteľná vrchná farba na báze polyuretánovo-akrylovej disperzie. To znamená, že je dodávaná v dvoch plechovkách, ktoré som spoločne medzi sebou zmiešal a nechal 10min zreagovať. Takto zmiešaná farba Vám celkom stuhne do 2 hodín. Preto som si zmiešal len polovičnú dávku, ktorá bude tvoriť prvú z dvoch vrstviev. Veľmi dôležité: čím hladši povrch, tým jednoduchšie čistenieSketchPaint - popisovateľná farba whiteboard
  7. Maľoval som moltoprénovým valčekom, vďaka čomu som sa vyhol stopám po štetci a zároveň efektu pomarančovej kôry, ktorý by vznikol pri použití klasického valčeku. S whiteboardovou farbou sa pracovalo výborne. Pri práci skoro vôbec nezapáchala, ale aj tak som si prácu naplánoval na záverečnú resp. na víkend, aby mala svoj čas poriadne zaschnúť a mohol som vyvetrať.SketchPaint - popisovateľná farba whiteboard
  8. Spravil som takto 2 vrstvy a čo čert nechcel, trochu farby mi ostalo. Tak som teraz začal behať po kanceláriách a predajni a zháňal som vhodnú stenu, kde by som zvyšnú farbu spotreboval. Našťastie som taký kúsok steny našiel a tak som spravil radosť aj kolegyniam na predajni :)Sketchpaint - popisovateľná farbaSketch paint
  9. Strhol som maskovacie pásky a popisovateľnú plochu steny som  ohraničil washi páskou. ohranicenie whiteboard tabule
  10. Než som mohol začať na stenu písať whiteboard fixami, muselo uplynúť 5 dní. To je čas, ktorý SketchPaint potrebuje na to, aby úplne vyzrela a vytvrdla. Samozrejme čiarku som si spravil a zotrel ju už na druhý deň, ale sám som pozoroval, že to ešte nie je ono.Whiteboard hubka na zotieranie
  11. Po piatich dňoch som tabuľu začal naplno testovať. Písal som po celej ploche a zotieral whiteboard hubkou. Funguje to skvelo. Fixka na stenu píše výborne. Zároveň sa zotiera jedným ťahom a neostáva po nej žiadna stopa.     

 

Za mňa úplná spokojnosť a môžem túto farbu odporúčať ako skvelého pomocníka či už do kancelárií, zasadačiek ale aj do domácností, detských izieb alebo kuchýň. Využitie a potenciál má táto farba obrovský. 

Sketch paint whiteboard farba

 

Sketch paint whiteboard farba

Sketch paint whiteboard farba

Asi Vás zaujíma, ako ľahko ide zotieranie takej fixy zo steny. Na to vám najlepšie zodpovie toto video. Stena bola popísaná 1,5 mesiaca, čiže fixka na nej dobre uschla.

 

Ak sa Vám článok páčil, podporte ho zdieľaním alebo nákupom farby a pomôcok u nás cez internetový obchod efarby.sk. Ďakujeme.

 

kUPIT SKETCH PAINT EFARBY.SK

  

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.