Postupy

Vytvorte si obklad na stenu - Rozhovor so stavbárom Igorom Kullom

Vytvorte si obklad na stenu - Rozhovor so stavbárom Igorom Kullom

V dnešnom rozhovore bude hlavnou témou vytváranie obkladu na stenu pomocou raznice STAMP. Preto som si tu dnes pozvala Igora, ktorý tento obklad vytvára už vyše 10 rokov. So STAMPom si viete vytvoriť krásny obklad s efektom lámaného kameňa, tehly, dreva a rôzne ďalšie. Zásadný rozdiel je v cene. Za obklad vytvorený STAMPom zaplatíte omnoho menej peňazí.

Na tento projekt budete potrebovať

Obklad na stenu, fasádu STAMP Nakupovať
Lepidlá na obklady a dlažby Nakupovať


Pozrite si video nášho rozhovoru, ako si vytvoríte obklad na stenu raznicou STAMP

Dobrý deň, drahí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou bude vytváranie obkladu na stenu pomocou raznice STAMP. Preto som si tu pozvala Igora, ktorý tento obklad vytvára už vyše 10 rokov. V podstate odvtedy, ako sa začal vyrábať. So STAMPom si viete vytvoriť krásny obklad s efektom lámaného kameňa, tehly, dreva a rôzne ďalšie. Zásadný rozdiel je v cene. Za obklad vytvorený STAMPom zaplatíte omnoho menej peňazí. Výrobcom tejto raznice STAMP sme my, efarby.sk. Sme internetoví špecialisti na farby a máme už 30-ročné skúsenosti s farbami a podobným sortimentom. Moje meno je Janka Repáková a vítam Ťa tu, Igor, u nás.
Tak poďme na to...

Môžeš sa nám na úvod predstaviť, z akej pozície si tu?

Ahoj, ďakujem za pozvanie. Ja som tu z pozície stavbára, ktorý využíva túto raznicu STAMP a vytvára ňou obklad na stenu. Ktorý sa dá teoreticky využiť na každej stavbe. Buď ako interiérová dekorácia alebo ako obklad na sokel rodinného domu.

Tak si môžme povedať, čo je raznica STAMP?

Razníc STAMP je niekoľko druhov. Napr. lámaný kameň, imitácia dreva, rustikálna tehla a ďalšie motívy. Môžte ich použiť podľa toho, aký motív chcete vytvoriť. Je vyrobená z veľmi pružného polyuretánového 3-zložkového materiálu. Je prakticky nezničiteľná. Firma efarby ho vyvinula a začala vyrábať.

Stena v obývačke s obkladom STAMP - lámaný kameň

Kde môžme vytvoriť STAMPový obklad?

Dá sa tento obklad vytvoriť v interiéri aj v exteriéri?

Dá sa použiť prakticky všade. Aj v interiéri aj v exteriéri. V exteriéri sa používa na fasády. Tiež ako dekorácia okolo okien a vstupov do rodinných domov. Alebo ako obklad na sokel miesto klasického kameňa. Inak keď sme na stavbách poctivo urobili pravý kamenný obklad, po cca 12 rokoch začal opadávať. Je to tým, že medzi kameňom sú malé medzery a postupne do nich zateká voda. Každú zimu mráz tú medzeru rozťahuje. Aj keď je kamenný obklad spravený hocijako kvalitne, po určitej dobe aj tak opadne. Obklad vytvorený raznicou STAMP je jednoliaty monolit, za ktorý voda nezatečie. Preto má výborné využitie ako fasáda alebo sokel na rodinných domoch. V interiéri sa používa ako dekorácia. Napr. dekoračný pás za TV. Krásne zvýrazní steny v obývačkách, halách a iných miestnostiach.

Výhody obkladu vytvoreného raznicou STAMP

Prečo by si mal človek vytvoriť radšej obklad so STAMPom? Aké sú výhody?

Ako som spomínal, v exteriéri je odolnejší. Ale hlavná výhoda je jeho cena. A tiež manipulácia s ním. Klasický obklad musíte niekde kúpiť, naložiť, previezť, uskladniť, spracovať. A aj opracovanie tých materiálov je finančne náročné. Rezanie, diamantové kotúče. Všetko zdraželo, ceny stúpajú vo všetkom. Pri vytvorení obkladu s raznicou STAMP potrebujete len raznicu a lepidlo. Doveziete si koľko potrebujete a miniete koľko potrebujete. Tým pádom cena STAMPového obkladu je neporovnateľne nižšia, ako pri použití klasických materiálov. Ako napr. lámané kamene, klasické bridlice.

Fasády troch domov s obkladom STAMP - tehla a lámaný kameň

Áno, hlavne v týchto časoch zdražovania, keď všetky stavebné materiály veľmi zdražujú. Toto je výborná alternatíva. Keď človek túži po takomto obklade či vonku alebo vnútri, tak si ho vie vytvoriť. Ušetriť tým veľa peňazí. Pri veľkých plochách vie ušetriť aj 60%.

Minimálne tých 60% ušetrí dopravou, manipuláciou, uskladnením a montážou.

A sú aj iné výhody okrem ušetrenia veľa peňazí?

Má to ešte viacero výhod. Tieto raznice STAMP sú prakticky nezničiteľné. Takže po ich zakúpení ich môžme používať niekoľkokrát na vytvorenie obkladu vnútri aj vonku. Všade, kde chceme niečo zvýrazniť. Takže je to ozaj výhodné.

To znamená, že my ju použijeme, potom vyčistíme a umyjeme. Môžme ňou takto dookola niekoľkokrát vytvárať obklad hocikedy. Alebo ju požičať niekomu v rodine či známemu. Táto raznica STAMP nie je jednorázová.

Áno, stáva sa. Človek si vytvorí takýto obklad. Príde sused, páči sa mu to, tak si raznicu požičia. A dá sa tou raznicou vytvoriť neobmedzené množstvo krásnych obkladov ako v interiéri, tak aj v exteriéri.

Pás obkladu STAMP - lámaný kameň v obývačke za TV

Čo sa týka bezpečnosti. Pri klasickom kamennom obklade sú hrany ostré. Ako je to pri obklade vytvorenom raznicou STAMP?

Bezpečnosť je ozaj nezanedbateľná. Ale klasický kamenný obklad vytvára ostré hrany. Môžme si poraniť kožu, keď sa oň šúchneme. Alebo keď spadne dieťa na tú hranu, tak si rozbije hlavu. Je to dosť nebezpečné. Pri vytváraní tohto STAMPového obkladu na rohoch a stĺpoch brúsime hrany do oblúku. Takže nehrozí také nebezpečenstvo úrazu.

Postup a pomôcky na vytvorenie obkladu raznicou STAMP

Čo všetko potrebujeme? Aké pomôcky a materiál potrebujeme?

V prvom rade raznicu STAMP. Potom lepidlo, miešadlo, ocelové hladítko a vodu.

Aplikácia obkladu STAMP

Aký je presný postup vytvorenia obkladu so STAMPom?

Realizácia v interiéri je jednoduchá. Stenu napenetrujeme. Nanesieme lepidlo, ktoré vyhladíme a potom len otláčame raznicu STAMP. V exteriéri sú už väčšinou rodinné domy zateplené a je na nich sieťka s lepidlom. Takže stena sa tiež len napenetruje, potom nanesie lepidlo, vyhladí a oráža raznica STAMP. Takisto je to jednoduchý pracovný postup. Je s tým jednoduchá robota.

Čo sa týka lepidla. Balenie sa kupuje v prášku. Ako vieme, že je správne pripravené na realizáciu? 

Konzistencia lepidla je veľmi dôležitá. Do riedkého lepidla sa nedá otláčať, lebo steká. Treba vytvoriť konzistenciu, aby sa dalo orážať, ale aby tam nebolo veľa vody. Keď je tam veľa vody, tak pri vyparovaní môžu vzniknúť pukliny. Takže čo najmenej vody. Keď aj vzniknú 0,5-1mm mikrošpáry,  dajú sa krásne vyplniť akrylátovým tmelom a nič nepoznať. Treba to spraviť, keď lepidlo vyzreje po 2-3 dňoch.

Koľko asi schne? Závisí aj od toho, či je obklad vonku alebo vnútri a aké je počasie, či na to svieti alebo nesvieti slnko, však?

Samozrejme, najlepšie je to robiť pri teplote do 20 - 22°C. Vyššie teploty už urýchľujú proces schnutia, čo nie je dobré.  A vôbec nie je vhodné ho robiť na priamom slnku. Podklad môže hneď popraskať. Tam sa voda rýchlo vyparuje a to lepidlo nestihne pružne vyzrieť. Tak vznikajú praskliny. Ale, ako som už spomínal, aj tie praskliny nie je problém opraviť.

Krb s obkladom STAMP - lámaný kameň

Ako dlho trvá realizácia tohto obkladu na stenu?

Keď sa robia dekoračné pásy v interiéri -  napr. stena dlhá 1,5 m a vysoká 2,6 m trvá 4-5 hodín. V exteriéri je to individuálne. Záleží to od zložitosti objektu. Podľa toho, koľko je na fasáde vstupných otvorov. Aká je členitá. Koľko má rohov, stĺpov a pod.

Tiež záleží, koľko m2 obkladu ideme robiť. A či to robí len sám jeden človek alebo aj dvaja, však?

Keď máme robiť fasádu, tak jednému človeku to trvá dvakrát dlhšie. Keď už sú k dispozícií dve raznice je to rýchlejšie a efektívnejšie. Používa sa jedna za druhou. Preto doporučujem kúpiť dve raznice, ak si idete robiť veľkoplošný obklad. Ide o efektivitu práce.

Životnosť STAMPového obkladu

Aká je životnosť obkladu vytvoreného so STAMPom?

Pri terajšej kvalite lepidla, ktoré používame vyše 10 rokov je to dlhá doba. Doposiaľ za tie roky neprišla ani jediná reklamácia na fasádny obklad. A verím, že dlhé roky ani nepríde. Záleží to od toho, aké povrchové náterové hmoty zákazník použil. Je dôležité, aby boli kvalitné. My máme dobré dlhoročné skúsenosti s kvalitnými akrylátovými farbami značky JUB. Majú aj kvalitné akrylátové penetračné emulzie. Tieto produkty sú osvedčené dlhé roky. Keď sa použijú takéto kvalitné náterové hmoty, tak ten STAMP obklad je stále rovnaký. A čo sa týka interiéru, ten obklad nie je vystavený poveternostným vplyvom. V tomto prípade je životnosť tohto obkladu 30-40 rokov.

Plot s obkladom STAMP - lámaný kameň

Dá sa tento obklad namaľovať na hocijakú farbu?

Môžme si vytvorený obklad namaľovať na akúkoľvek farbu chceme?

Áno, to je veľká výhoda. Napr. časom zmeníme odtieň podlahy alebo dekorácie v interiéri. Tak tento obklad jednoducho premaľujeme na odtieň, aký chceme. Nie je problém zobrať farbu a z čiernej ho premaľovať na bielu. Ako často si budete meniť nábytok alebo dekorácie, tak často ho môžte premaľovať na rôzne farby. To isté platí v exteriéroch. Spomeniem jednu konkrétnu situáciu. Kontaktoval ma zákazník, aký je spokojný. Že za ním prišiel sused, či má toľko peňazí, aby tak často menil plot. A on si pritom ten plot len premaľoval. Dá sa aj krásne tieňovať podľa vlastného vkusu.

Vzorkovnica farieb na obklad STAMP

Ako máme postupovať pri maľovaní tohto obkladu?

Nie je to zložité. Prvý náter sa spraví valcom a potom detaily na konkrétnych miestach sa dorobia štetcom. Alebo sa spraví druhý náter tiež valcom, ale len po vrchu. Tým sa vytvorí efekt, že dole v štrbinách ostane tá prvá farba. Dá sa aj tretí spôsob použiť. Hubkou si nanesiete farbu na miesta. Buď vyčnievajúce alebo vnútorné. A podľa vlastného vkusu dorobíte efekt, aký chcete. 

Zvládnem tento obklad spraviť aj ja? Nestavbár?

Zvládne vytvoriť tento obklad aj priemerne zručný človek? Napr. keď si chce v obývačke vytvoriť pás z lámaného kameňa, zvládne si ho sám spraviť?

Určite áno. Priemerne zručný domáci kutil si ho zvládne sám vytvoriť. Preto sa predávajú tieto raznice STAMP. Lebo si ich kupujú bežní ľudia, ktorí si chcú obklad sami vytvoriť. Samozrejme, že aj každý stavbár by tento STAMP mal mať pri sebe. Ale je veľa domácich kutilov, ktorí ho majú doma a tešia sa zo svojho vlastného ručného diela, že ten obklad si vytvorili svojpomocne. Je to ich originálna ručná práca.

Každý stavbár by mal mať raznicu STAMP 

Ty si teraz spomenul, že každý stavbár by mal mať túto raznicu STAMP. Kvôli čomu si to myslíš?

V stavbárskej práci prídete niečo robiť na rodinný dom. A nakoniec sa udeje, že STAMP ukážete domácemu, investorovi rodinného domu, ktorý doposiaľ o tom ani nepočul. Pozrie sa na realizácie, tak hneď reaguje pozitívne a nájde miesta, kam by si tento obklad chcel vytvoriť. Oživiť, zdekorovať nejaké miesta na dome. Napr. okolo okien alebo okolo dverí. Hneď to dotvorí celkový dojem z domu, ktorý už nepôsobí tak jednotvárne. Je to takých 80% percent klientov, ktorých to osloví a chcú si ten dom skrášliť týmto obkladom. 

Aplikácia obkladu STAMP - tehla na fasádu domu

Realizácie

Môžeš nám ešte povedať o nejakých tvojich konkrétnych realizáciách. Napríklad aj u seba doma si si vytvoril tento obklad?

Áno. Doma v obývačke, v predsieni aj na balkóne, kde to tiež krásne ukázalo. Keď sa to ešte doplní dekoráciami, tak je to niečo nádherné. Tiež aj ako dekoračná stena za televízor. A v Turčianskom Svätom Petri sme robili tento obklad na celý rodinný dom. Odspodu až po strechu. To bola taká akcia, že až. Už od kedy je hotový, sa chodia naň ľudia pozerať zo širokého okolia. Bolo to pracné, ale výsledok stojí za to.

Celá fasáda domu s obkladom STAMP - tehla

Tak všetko podstatné sme prebrali a ja Ti veľmi pekne ďakujem, že si prišiel. A tiež ďakujem za Tvoje rady a tipy, ktoré si nám poskytol.

Ďakujem za pozvanie. Ahoj.

A vy, milí čitatelia! Keď si chcete zakúpiť túto raznicu, tak môžte na www.efarby.sk . Kúpou STAMPu sa stanete členom sekcie, kde sú videá s realizáciami. A môžte si zadarmo stiahnuť pdf návod https://akcia.efarby.sk/dokume... . Sme výrobcom STAMPu a máme výhodné veľkoobchodné ceny pre ľudí a firmy, ktorí by mali záujem vo veľkom pracovať so STAMPom. Ak máte hocijaké otázky a potrebujete poradiť, obráťte sa na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Ďakujem Vám veľmi pekne. Dovidenia.

Zhrnutie

V tomto článku sme sa dozvedeli o obklade na stenu vytvorenom raznicou STAMP. Je to obklad, ktorým môžme imitovať kamenný obklad, tehlový obklad, drevený obklad, mozaiku a ďalšie. Tento obklad na stenu si môžme vytvoriť v interiéri aj v exteriéri. 

Jeho najväčšou výhodou je nízka cena. STAMPový obklad môže byť lacnejší až o 60% oproti kamennému obkladu. Efekt tohto obkladu je takmer rovnaký, ako obklad na stenu z pravého materiálu. Jeho životnosť je ešte dlhšia ako pri klasickom obklade. Je to jednoliaty monolit, do ktorého sa voda nedostane. Realizácia je jednoduchá. Tento obklad na stenu zvládne svojpomocne vytvoriť aj priemerne zručný človek. 

Nanesieme flexibilné lepidlo na povrch, vyhladíme a následne otláčame raznicu STAMP. Necháme lepidlo vyzrieť a uschnúť. Po troch dňoch môžme obklad na stene natrieť farbou v požadovam odtieni. Techník maľovania je viacero. Dá sa krásne vytieňovať podľa vlastného vkusu.

Odobrať
STAMP

STAMP Lámaný kameň - kamenný obklad

Kamenný obklad raznica Stamp Lámaný kameň je napredávanejšou raznicou. Raznica má oproti forme hlavnú výhodu v tom, že na… Viac
+1 variant
Odobrať
STAMP

STAMP Tehla Rustical SET1 - 3 profesionálne raznice na výrobu obkladu

Zvýhodnený set najpredávanejšej tehly Stamp tehla rustical. Set obsahuje strednú raznicu a dve dokončovacie raznice. Vďaka nemu… Viac
+1 variant
Odobrať
STAMP

STAMP SET CHLOE - Raznice na obkladový kameň

Krásny veľký vzor kameňa zabalený do setu troch razníc, vďaka ktorému nespozorujete opakovania obkladu. Set je cenovo zvýhodnený… Viac
+1 variant
Odobrať
STAMP

STAMP Staré drevo SET - 2 profesionálne raznice na drevený obklad

Set razníc Stamp Staré drevo teraz kúpite výhodnejšie. Vďaka dvom razniciam nebude vidno opakovania obkladu. Raziť môžete viacerí… Viac
+1 variant
Odobrať
STAMP

STAMP Mozaika Štvorec - Profesionálna raznica na výrobu obkladu

Vyrazte si moaziku pomocou raznice STAMP Mozaika štvorec lacnejšie! Originálne raznice testujú v praxi certifikovaní majstri,… Viac
+1 variant
Odobrať
Den Braven

DEN BRAVEN QUARTZ FX C2TE - Flexibilné lepidlo na STAMP, obklady a dlažbu

Cementové lepidlo určené na lepenie obkladov, dlažieb, izolačných materiálov alebo ako základné lepidlo pri technike STAMP. Má… Viac
+2 varianty
Janka Repáková