Rozhovor: Na prvú o farbách

Protipožiarny náter na drevo - Protipožiarna ochrana

Protipožiarny náter na drevo - Protipožiarna ochrana

Vitajte pri rozhovore, kde je hlavnou témou protipožiarna ochrana na drevo. V súčasnosti je daná tématika veľmi aktuálna. Moje meno je Martin Vikisály a som obchodno-technický zástupca pre náterové hmoty v efarby.sk. Vítam tu pani Kirinovič, konateľku spoločnosti Color Company, ktorá dané nátery prináša na slovenský trh.

Na tento projekt budete potrebovať

Protipožiarna ochrana dreva Nakupovať
Protipožiarne nátery na drevo Nakupovať

Pozrite si náš rozhovor, kde je hlavnou témou Protipožiarny náter na drevo - Protipožiarna ochrana

Dobrý deň, milí diváci! Vitajte pri rozhovore, kde hlavnou témou bude protipožiarna ochrana na drevo. V súčasnosti je daná tématika veľmi aktuálna. Moje meno je Martin Vikisály. Som obchodno-technický zástupca pre náterové hmoty v efarby.sk. A vítam tu pani Kirinovič, konateľku spoločnosti Color Company, ktorá dané náterové hmoty prináša na slovenský trh. Ivana, vítam Ťa u nás. Tak prejdime rovno na zodpovedanie otázok, tie ma zaujímajú aj z pozície člena dobrovoľného hasičského zboru.

Prečo sú potrebné protipožiarne nátery na drevo? Odpoveď je dôležitá najmä pre investorov a realizátorov náterov.

Protipožiarne nátery na drevo majú 2 hlavné úlohy. A to:

  1. najdôležitejšou úlohou je záchrana ľudského života
  2. záchrana majetku

Treba si uvedomiť, že pri investičných projektoch, ktoré sú za desiatky miliónov eur veľakrát investori opomínajú protipožiarnu ochranu. Nechcú investovať peniaze do protipožiarnej ochrany. Avšak tá má veľký vplyv a efekt v prípade požiaru. Ako napr. nedávno bol požiar v historickom centre Banskej Štiavnice, škody by neboli až také veľké, ako vznikli.

Takže to je dôležitá informácia aj pre investorov.

Aplikácia protipožiarneho náteru na drevo

Referencie protipožiarneho náteru na drevo

Vieš uviesť aj nejaké referencie objektov, ktoré boli natierané týmto protipožiarnym náterom na drevo?

Protipožiarny náter na drevo sme dodávali pre viaceré projekty na Slovensku, spomeniem také najzaujímavejšie. Napr. Solivar v Prešove. Tam sa aplikoval náter HR PROF na nosnú strešnú konštrukciu. Taktiež aj na rekonštrukciu hradu Krásna hôrka. Ďalej sme dodávali protipožiarny náter na drevo pre knižnicu v Prešove. Potom aj na polyfunkčný dom v Piešťanoch. Kde sa obnovovala pôvodná nosná drevená konštrukcia a obkladové drevo vo verejných priestoroch. Ktoré bolo treba riadne očistiť, lebo tá stavba bola veľmi zanedbaná. A následne aplikovali AMONN AMOTHERM WOOD WSB. Tieto protipožiarne nátery na drevo sme dodávali aj na malé projekty. Ako sú rôzne rekonštrukcie alebo stavby rodinných domov. Aj na rekonštrukciu podkrovia Gymnázia v Púchove. A na mnohé ďalšie stavby.

Takže viacmenej uvedomelé spoločnosti, ktoré vzali v úvahu záchranu života aj ochranu svojho majetku. Milí čitatelia, ak máte podobný projekt, oslovte nás, efarby, vieme vám pripraviť riešenie. Prípadne kolega vie odkonzultovať danú zákazku priamo na mieste a vypracovať cenovú ponuku. 

Drevená konštrukcia Solivaru v Prešove

Typy protipožiarneho náteru na drevo

Aký typ náteru zvoliť na drevenú konštrukciu?

Sú 2 typy protipožiarneho náteru na drevo. Buď vypeňovací alebo nevypeňovací náter.

Nevypeňovací náter sa naviaže na štruktúru dreva. V prípade vzniku požiaru, drevo karbonizuje, nehorí priamym plameňom. A ak vznikne plameň, tak sa povrch zahasí.

Vypeňovací náter v prípade požiaru a vysokej teploty začne vypeňovať bielou zhášacou penou a tým znemožní rozšírenie požiaru.

Rekonštrukcia Solivaru v Prešove

Môžem tento protipožiarny náter na drevo aplikovať aj sám alebo musí certifikovaný realizátor?

Oba tieto spomínané nátery nie sú viazané na nejakého certifikovaného aplikátora alebo firmu. Čiže každý ho môže aplikovať po zaučení a oboznámení sa, ako sa má náter aplikovať. Takže aplikovať ho môže ktokoľvek.

Hrad Krásna hôrka pri rekonštrukcii

Renovácia protipožiarneho náteru na drevo

Kedy a ako treba náter zrenovovať? Prípadne treba ho po nejakom čase obhliadnuť, či nevznikli nejaké odery?

Odporúčame každých 5 rokov náter vizuálne skontrolovať. Či nie je poškodený mechanicky alebo poveternosťou. V prípade, že je náter poškodený, tak odporúčame náter zrenovovať.

Takže treba po 5 rokoch spraviť obhliadku a podľa toho zvážiť obnovu protipožiarneho náteru na drevo.

Požiar Daňového úradu v Košiciach

Aký ostane povrch po použití tohto náteru? Transparentný alebo má nejaký odtieň?

Pri oboch protipožiarnych náteroch ostane povrch transparentný. Po HR PROF je povrch úplne prirodzený, takmer ani nie je vidieť, že je niečím napustený. Zachová pôvodný vzhľad toho dreva.

Daňový úrad Košice

Po AMONN AMOTHERM WOOD WSB ostane povrch vizuálne jemne impregnovaný. Pretože tento náter je dvojkrokový. 1. krok je protipožiarny náter. A 2. krok je vrchný uzatvárací lak AMONN AMOTHERM WOOD TOP WSB, ktorý treba aplikovať. A ten zanechá povrch jemne impregnovaný - satin - hebký na dotyk. Nie je to žiadna hrubovrstvá lazúra. 

Takže treba aplikovať aj základný aj vrchný náter, bez toho to nemá účinnosť.

Drevená konštrukcia pri aplikácii protipožiarneho náteru

Aplikácia protipožiarneho náteru na drevo

Aký je správny postup pri aplikácii týchto protipožiarnych náterov?

Treba, aby bol povrch čistý, odmastený, suchý. V prípade, že na povrchu sú staré nátery, tak ich treba odstrániť - zbrúsiť alebo ošmirglovať. A na takto ošetrený povrch sa môže natierať protipožiarny náter v doporučených vrstvách.

Pri prípravku HR PROF odporúčame aplikovať 360g/m2. Pri produkte AMONN AMOTHERM WOOD WSB záleží od požiadavky zákazníka. Ak má mať 15 min. požiarnu odolnosť, tak odporúčame aplikovať 360g/m2. Pri 30 min. požiarnej odolnosti je to 450g/m2. Pri 45 min. požiarnej odolnosti je to 670g/m2. Avšak, vždy treba zvážiť konkrétnu požiadavku a konkrétny prvok. Inak sa posudzujú nosné konštrukcie a inak obkladové drevo. Ale pre predstavu, pri jednom nátere sa jedná o cca 160-200g/m2.

Drevená konštrukcia natretá protipožiarnym náterom

A nanášajú sa pri 15 min. požiarnej odolnosti 2 vrstvy, pri 30 min. požiarnej odolnosti 3 vrstvy a pri 45 min. požiarnej odolnosti 4 vrstvy.

Áno, je dôležité dodržať doporučenie, aby vznikla požadovaná požiarna ochrana.

Solivar pri rekonštrukcii

Je tento požiarny náter na drevo riadne certifikovaný?

Áno. Oba tieto požiarne nátery sú riadne certifikované. HR PROF je testovaný podľa európskej normy 13 501, ktorý deklaruje reakciu na oheň. A AMONN AMOTHERM WOOD WSB je certifikovaný podľa normy 13 381, kde deklaruje nielen reakciu na oheň, ale aj odolnosť voči ohňu. Už záleží podľa požiadavky zákazníka. A teda aj od investora, ako je to v projekte navrhnuté. 

Drevená konštrukcia natretá protipožiarnym náterom

Tento náter treba riediť alebo je už pripravený priamo na aplikáciu?

Obidva tieto produkty sú pripravené priamo na použitie. V prípade potreby sa AMONN AMOTHERM WOOD WSB môže zriediť 5% vodou. A 2. krok - vrchný lak AMONN AMOTHERM WOOD TOP WSB sa nesmie riediť. Treba ho aplikovať neriedený, tak ako je.

Aplikácia protipožiarneho náteru na drevo

Čím je najlepšie aplikovať tieto nátery?

Valcom, štetcom alebo striekaním. Záleží, ako to komu vyhovuje. Ako sú realizátori zvyknutí. 

Drevená nosná konštrukcia po protipožiarnom nátere

Preukázanie sa kontrolným orgánom s certifikátom o aplikácii protipožiarneho náteru na drevo

Ako vieme nejakému kontrolnému orgánu dokázať, že sme protipožiarny náter aplikovali?

Po tom, ako sa zákazníkovi vypracuje cenová ponuka, odsúhlasí sa, on zakúpi tento protipožiarny náter na drevo na efarby.sk, tak dostane osvedčenie o autorizácií k tomuto produktu. Kde je názov daného realizátora, stručne špecifikovaný projekt, o čo sa jedná, koľko m2 sa natrelo. Týmto sa zákazník preukáže kontrolným orgánom.

Takže pri zakúpení týchto protipožiarnych náterov cez náš eshop efarby.sk vám vieme vybaviť aj spomínaný certifikát.

Hrad Krásna hôrka pri rekonštrukcii

Protipožiarny náter na drevo je určený do interiéru aj do exteriéru?

Obidva spomínané nátery sú určené do interiéru. No, môžu sa použiť aj do exteriéru na drevo, ktoré je čiastočne prekryté a chránené voči poveternosti.

Sú určené na bežné drevené povrchy? Alebo len na niektoré?

Predovšetkým sú určené na nosné konštrukcie a obkladové drevo. Nie sú určené na pochôdzne plochy, umakart ani na OSB dosky. Z dôvodu nízkej pórovitosti týchto materiálov. Náter by do nich riadne nevsiakol. Preto povrch musí mať drevenú hrúbku cca 1,5 cm.

Nosná drevená konštrukcia

Vedela by si našim potenciálnym zákazníkom povedať, prečo si majú tieto protipožiarne nátery kúpiť práve od nás, z efarby.sk?

V efarby.sk nájdete odborný personál, rýchly servis, dobré ceny a ústretový prístup. Takže v prípade vašej požiadavky na protipožiarnu ochranu dreva určite neváhajte kontaktovať práve efarby.sk.

Ďakujem pekne, že si sa zúčastnila tohto rozhovoru. A za tvoje rady a odborné poznatky.

Ďakujem za pozvanie. Dovidenia.

Milí čitatelia, ak máte záujem o protipožiarny náter na drevo a máte ďalšie otázky, potrebujete poradiť, tak vieme odkonzultovať vašu požiadavku aj priamo na mieste a vieme vám vypracovať cenovú ponuku. Kľudne sa na mňa obráťte na tel. č. 041/202 88 92. Alebo mi napíšte mail na specialista@efarby.sk. Ďakujem za pozornosť. Majte sa pekne. Dovidenia.

Vizitka obchodno-technického zástupcu Martina Vikisályho


Odobrať
COLOR COMPANY

HR PROF - Protipožiarny náter na drevo

Protipožiarny náter, ktorého hlavnou úlohou je obmedzenie možnosti vzplanutia ohňa a zároveň zabraňuje šíreniu ohňa u drevených… Viac
+4 varianty
Odobrať
COLOR COMPANY

AMONN AMOTHERM WOOD WSB - Protipožiarny náter na drevo

Jednozložkový ohňu odolný náter na drevené konštrukčné prvky v interiéri. Náter je schopný vytvárať penu s tepelnoizolačnými… Viac
+2 varianty
Odobrať
COLOR COMPANY

Amonn AMOTHERM WOOD TOP WSB - Vrchný ochranný lak k protipožiarnému náteru

Vrchný ochranný lak Amonn Amotherm Wood Top WSB na rozpúšťadlovej báze je nevyhnutný na zabezpečenie dokonalej protipožiarnej… Viac
+1 variant
Janka Repáková