Rozhovor: Na prvú o farbách

Prírodné oleje na drevo - Rozhovor so stolárom Tomášom o Odie´s Oil

Prírodné oleje na drevo - Rozhovor so stolárom Tomášom o Odie´s Oil

Vítam vás pri dnešnom rozhovore, kde hlavnou témou budú univerzálne oleje Odie´s Oil. Preto som si tu dnes prizvala Tomáša, ktorý je stolár a vo svojej dielni vyrába krásne drevené stoly popretkávané s epoxidovou živicou. Tie sú ošetrované olejom Odie´s Oil. Táto povrchová úprava je mimoriadne univerzálna a zároveň prírodná.

Na tento projekt budete potrebovať

Nanášacie rúna a pady Nakupovať
Prírodné oleje Nakupovať


Pozrite si video nášho rozhovoru o univerzálnych olejoch Odie´s Oil


Ahojte, milí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde hlavnou témou budú univerzálne oleje Odies Oil.
Preto som si tu pozvala Tomáša, ktorý je stolár a vo svojej dielni vyrába krásne drevené stoly popretkávané s epoxidovou živicou. Tie sú ošetrované olejom Odie´s Oil. Táto povrchová úprava je mimoriadne univerzálna a zároveň prírodná.  Za nás za efarby som tu ja, Alžbeta Mášová. Sme internetoví špecialisti na farby a máme najširší sortiment farieb na internete. A taktiež poskytujeme odborné poradenstvo.
Takže Tomáš, vítame Ťa tu pri dnešnom rozhovore. Poďme na to...

Čo by si nám o sebe a značke Odies Oil na úvod povedal?

 - Ahojte. Chcel by som v prvom rade povedať, že tu sedím v pozícii človeka, ktorý má svoju dielňu na výrobu nábytku z masívneho dreva. Denno denne sa stretávame u nás v dielni - vo výrobe s olejom Odie´s Oil. Používame ho na akýkoľvek druh nábytku. Preto viem o ňom informácie z prvej ruky. Zároveň chcem povedať, že je to mimoriadne univerzálna povchová úprava.To je jej najväčšie špecifikum. Univerzalita spočíva práve v tom, že dokážeme použiť tento olej na drevo, ale aj na iné materiály. Napr. na kov, plast, kožu, kameň a epoxidové živice. Taktiež ich vieme použiť v interiéri aj v exteriéri. V interiéri ich môžme použiť na podlahu, stôl, komodu, na nejaké pracovné dosky, dvere a zárubne. Pomocou pigmentov vieme dosiahnuť rôzne odtiene a lesklý alebo matný vzhľad. Takže univerzalita je číslo 1, čo charakterizuje túto povrchovú úpravu. 

Oleje Odies Oil

Univerzalita povrchovej úpravy Odie´s Oil

Aké sú hlavné výhody Odie´s Oil?

- Výhoda je, že je to 100% prírodná povrchová úprava. Ktorá je vyrobená z rôznych druhov olejov, voskov a výťažkov zo stromov. Preto veľmi ľahko drevo nasiakne  olej Odie´s Oil do seba. Výhodou je, že nádherne vonia. Nepotrebujeme žiadne ochranné pomôcky pri práci s Odie´s Oil. Je 100% prírodný, neobsahuje žiadne chemické látky, ktoré by nám škodili pri práci. Ruky máme sústavne nakrémované, hydratované týmto prírodným olejom. Dielňa nám vonia krásne. A tá univerzalita je jeho najväčšia výhoda.

Aký produkt by si mal stolár vybrať z Odies Oil, ak nehce mať na polici 10 olejov, k tomu každý v inom odtieni? Čo by si odporučil?

- Aby fungoval, ako my v dielni. Najčastejšie používame v dielni ODIE´S OIL SUPER PENETRATING OIL a ODIE´S OIL WAX. V prípade, ak potrebujeme docieliť nejaké iné odtiene povrchovej úpravy, použijeme pigmenty ODIE´S OIL CREATIVE COLOURS , ktoré sa pridávajú do niektorých z týchto olejov. Ale práve tá univerzalita je odpoveďou na to, ktorý mať na polici. Jeden ODIE´S OIL WAX. Ak robíte dosky na krájanie, kúpeľňové dosky alebo kuchynské stoly, tak na každú máte “plechovku”. Kdežto Odie´s Oil je olej na drevo a všetky iné povrchy.

Aké odtiene dosiahneme s Odies Oil?

Keďže sa tam miešajú pigmenty, tak ako si má stolár vybrať pigment, keď chce napr. odtieň palisander?

- Je veľmi dôležité, čo je prvotným materiálom, na ktorý sa ide pigmentovaný olej aplikovať. My nemáme žiadne vzorky, pretože vzorka je zbytočná. Podľa toho, aký odtieň chcete, tak v takom množstve pridávate postupne pigment. Dosiahnete akýkoľvek odtieň potrebujete k nábytku. A intenzita pigmentu závisí aj od toho, na aký materiál ho aplikujete. Čiže menej pigmentu miniete na orech a tmavšie dreviny. Ako, keby chcete dosiahnuť tmavý odtieň pri smrekovom dreve, ktoré je svetlé. To znamená, že tá intezita musí byť vyššia. Pri pigmentovaní si do malej nádobky odlejete z týchto dvoch produktov ODIE´S OIL CREATIVE COLOURS a ODIE´S OIL WAX alebo výborný na pigmentovanie je aj ODIE´S OIL SUPER DUPER. Pridáte si malé množstvo pigmentu, rozmiešate a aplikujete na povrch. Zhodnotíte, či tá intenzita a tón povrchovej úpravy je taký, ako ste si priali. Ak nie, doplníte ďalší pigment v kontrolovanom množstve, premiešate a aplikujete. Ak je ten odtieň finálny, pokračujete v aplikácii na celej doske. Hotovo. A dôležité je práve to, že máte jednu povchovú úpravu, nie viacero plechoviek rôznych odtieňov.

Aplikácia pigmentovaného Oleje Odies Oil


Na aký typ dreviny môžme použiť túto povrchovú úpravu?

- Môžme ich použiť na akúkoľvek drevinu. Či sú to naše domáce dreviny mäkké, tvrdé alebo pokojne aj na exotické druhy drevín. A možno by som to nekonkretizoval len ako olej na drevo. Treba si uvedomiť, že je to povrchová úprava, ktorá sa dá aplikovať aj na kov. Čiže dokáže kov efektívne ochrániť proti hrdzi. Plasty vie takisto oživiť a ochrániť ich pred vonkajšími vplyvmi, napr. vodou. Je to olej na drevo aj na kožu,  kameň, betón a tehlu. Na všetky tieto povrchy.

Príprava dreveného podkladu na aplikáciu Odie´s Oil

Keby sme chceli nejaké odporúčanie pre stolárov. Ako si majú pripraviť napr. ten povrch dreva?

- Aplikácia tejto povrchovej úpravy nie je bežná, ako sú ľudia zvyknutí, že aplikujú olej štetcom alebo valčekom. Odie´s Oil sa aplikuje padmi, ktoré sú vhodné práve na aplikovanie olejov na drevo. Odporúčam povrch pred aplikáciou pripraviť. Obrúsiť na požadovaný stupeň zrnitosti. Podľa toho, aký lesklý a hladký povrch chceme dosiahnuť na dotyk. Kľudne môže byť povrch obrúsený zrnitosťou 150, 250, 320, 800 aj vyleštený do 5 000. A následne aplikovať povrchovú úpravu Odie´s Oil, ktorý nepozná slovo “nedá sa”.

Pady na použitie olejov Odies Oil

Takže môže ísť aj na leštené drevo, áno?

- Áno. Pokojne na leštené a dokonca aj na kartáčované drevo. Tam už je len dôležité zvoliť ten správny aplikačný postup. Ak mám kartáčované drevo, ktoré je príliš reliéfne hlboké, tak sa mi veľmi ťažko bude zachádzať tým padom do týchto častí dreva. Zoberiem si nejaký molitánový kúsok alebo kuchynskú hubku, trošku ju namočím do Odie´s Oil a dostanem sa hubkou do tých častí, kde sa padom nedostanem. Štetcom ho môžu aplikovať struhári alebo sochári, keď robia z dreva nejaké busty a len ním sa dostanú do ťažších úzkych partií.

Starostlivosť o povrch natretý s Odies Oil

A ako často by sa mal obnovovať takýto už natretý povrch?

- Závisí od účelu použitia daného povrchu, na ktorý sa Odie´s Oil aplikoval. Ak je táto povrchová úprava aplikovaná napr. na dvere, tak tam vydrží dlhšie ako napr. na podlahe. Čiže nie je zadefinované výrobcom, ako dlho náter vydrží. Závisí to od stupňa a náročnosti používania povrchu.

Ako čistiť už takto natretý povrch?

- Keďže je to prírodná povrchová úprava, tak nedáva zmysel používať chemické čistiace prostriedky. Preto odporúčam čistiť povrch zmesou octu a vody. 1 diel octu ku 10 dielom vody. Pripraviť ho do nádoby s rozprašovačom. A podľa potreby aplikovať. Napr., keď je to kuchynský stôl, tak raz za týždeň po nedelňajšom obede nastriekať tento koncentrát. Ocot demineralizuje stopy po vode, odmastňuje, napr. stopy po jedle a zároveň dezinfikuje. Takže nastriekať, nechať trošku pôsobiť, zotrieť, vyleštiť a hotovo.

Aká je spotreba Odie´s Oil?

- Poviem vám takú jednu príhodu z poslednej aplikácie. Šli sme k zákazníkovi a poskytli mu jeden stroj na aplikáciu tejto povrchovej úpravy. Kde na zrnitosť 150 obrúsené dubové parkety aplikoval 0,8 L na 70 m2. Naspodu mu ešte ostalo trochu oleja. Z toho veľkého ODIE´S OIL SUPER PENETRATING OIL išla prvá vrstva. A po 48 hodinách v druhej vrstve aplikoval jedno balenie a necelú polovicu z druhého na 70 m2. Takže moja odpoveď je, že je potrebné ho použiť veľmi málo na veľkú plochu. Tým, že je veľmi silným koncentrátom, nie je potrebné ho dávať vo veľkom množstve, aby ste dosiahli vysokú výdatnosť. Takže pri ODIE´S OIL WAX je štandardná výdatnosť pokojne aj 40 m2 a pri ODIE´S OIL SUPER PENETRATING OIL kľudne okolo 110 m2. Ale stále to závisí od stupňa vybrúsenia. Od druhu dreviny a od nasiakavosti danej dreviny alebo iného materiálu, kde aplikujeme tento olej na drevo a na iné povrchy.

Ako postupovať pri natieraní povrchovej úpravy Odie´s Oil?

Vieš nám podrobnejšie opísať, aký je postup aplikácie týchto olejov?

- Aplikácia Odie´s Oil je veľmi jednoduchá, príjemná a veľmi komfortná. To viem povedať z vlastnej skúsenosti. A u nás v dielni sa fakt “bijeme” o to, kto ide olejovať. Treba dôkladne rozmiešať olej, ktorý sme si vybrali na aplikáciu. Naniesť veľmi malé množstvo. Pokojne prstami. Odie´s Oil je 100% prírodný, tak žiadne naberačky nie sú potrebné. Padom ho vmasírujeme do povrchu. Drevo sa masírovaním otvára, pretože trením vzniká teplo. Zároveň tým teplom sa olej viac rozpúšťa, viac sa poddáva, tým prechádza hlbšie do dreva. Následne masírujeme celý povrch dôkladne a dôsledne. Povrch necháme 40 minút až 8 hodín odležať, zrelaxovať, aby táto povrchová úprava vsiakla do dreva. Zhruba po ôsmych hodinách sa vrátime a kvalitným bavlneným uterákom zloženým na najmenši kúsok ho vytierame. Odstraňujeme prebytočný olej, ktorý sa nevstrebal do dreva. Dôkladne v smere, krúživými pohybmi, stále čistou časťou. Na konci aplikácie je dôležité, aby sme prešli po vrchu prstami. Správne zotretý aplikovaný povrch je vtedy, keď po prejdení prstami neostane na povrchu žiadna stopa po prstoch. Vtedy je hotovo. A povrch môže prejsť do ďalšieho momentu, kedy budeme aplikovať 2.vrtvu oleja, ak je potrebná. Alebo nechávame povrch vyzrieť po dobu zrenia, ktorá je potrebná pre dané drevo.

Roztieranie Odies Oil oleja na drevo pomocou padu

No a je potrebné klasicky aplikovať dve vrstvy tejto povrchovej úpravy?

- Stačí jedna vrstva. Ale stále si treba logicky zvážiť, aká je namáhanosť daného povrchu. Pokiaľ ideme robiť dienka alebo kuchynskú linku, tak osobne by som išiel do dvoch vrstiev. Aby som zvýšil každou vrstvou Odie´s Oilu odolnosť a lesk. A zároveň nie je hranica, koľko vrstiev tejto povrchovej úpravy môžme aplikovať. Môžme aj deväť. Čo pochopiteľne nie je nutné. Len chcem povedať, že to nie je, ako pri iných typoch povrchových úprav. S ktorými nemôžte spraviť viac vrstiev, lebo reálne ostávajú na povrchu. Kdežto tento olej vsiakne do dreva a zároveň sa z toho dreva aj zotiera tá vrstva, ktorá je prebytočná.

Drevo po aplikácii Odies Oil

Od čoho sa odvíja cena povrchovej úpravy Odies Oil?

Všimla som si, že oleje Odie´s Oil sú oveľa drahšie ako iné povrchové úpravy od iných značiek. Takže odráža sa táto cena na kvalite? Alebo prečo sú také drahé? Určite tam je aj tá výdatnosť nejak zarátaná.

- Áno, presne, ako hovoríš. Je viacero faktorov, ktoré udávajú cenu povrchovej úpravy, ktorá sa v prvom momente zdá byť vysoká. U nás nie sme zvyknutí platiť za malé množstvo veľa, ale naopak za veľké množstvo málo. Ale keďže tento produkt je veľmi silno koncentrovaný, používa sa vo veľmi malom množstve. Odie´s Oil má veľmi veľkú výdatnosť. Preto je dôležité, aby sa tá cena rozpočítavala nie na množstvo oleja, ale na jeho výdatnosť. Keď si to človek prepočíta, tak sme s cenou výrazne nižšie za m2, ako štandardné používané povrchové úpravy na trhu. Takže je diskutabilné baviť sa o cene, či je to drahé alebo nie.

Takže treba si to vlastne prepočítavať na m2.

- Áno, treba prepočítavať na m2. Tiež treba brať ohľad na to, že napr. pri smrekovom dreve je vyššia spotreba ako pri dubovom dreve. Čo sa pochopiteľne tiež odzrkadlí na cene. Treba zohľadniť aj ďalšie faktory a to, že Odie´s Oil vonia. Takže celá dieľňa vám vonia. Dokonca aj zákazníkov produkt vonia, nesmrdí. Vy komfortne aplikujete tento olej na drevo alebo íné povrchy a domov idete voňaví. V zime po aplikácii si ním pretriem ruky a idem domov. A to je práve to gro. To je to, čo ma tiež zaujíma popri cene. Lebo ja, ako výrobca nábytku musím zohľadňovať všetky faktory a kvalitu povrchovej úpravy. Nie, aby som pracoval s tým najlacnejším. V prepočte 1m2 Odie´s Oil stojí 1,80€.

Dobre, tak Ti ďakujeme, že si prišiel a tiež za Tvoje rady a tipy. 

- Aj ja ďakujem, ahojte.

A vy milí čitatelia, keď si chcete zakúpiť tento olej Odie´s Oil, tak môžte na www.efarby.sk . Ak by ste mali ďalšie otázky a potrebovali poradiť, obráťte sa na nášho špecialistu na farby Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo napíšte mail na specialista@efarby.sk. Ďakujeme veľmi pekne. Dovidenia.


Zhrnutie

V tomto článku sme sa dozvedeli, aké máme možnosti pri povrchových úpravách. Výrobky Odies Oil sú univerzálne. Sú to oleje na drevo, betón, kov, plast, kameň, tehlu, kožu a epoxidovú živicu. Odie´s Oil sa aplikuje padmi, ktoré sú vhodné práve na aplikovanie olejov na drevo. 

Povrch pred aplikáciou pripravíme. Obrúsime na požadovaný stupeň zrnitosti. Podľa toho, aký lesklý a hladký povrch chceme dosiahnuť na dotyk. Dá sa aplikovať na leštené a aj na kartáčované drevo. Pri natieraní kartáčového dreva môžme použiť aj kuchynskú hubku, aby sme sa dostali hlbšieho do reliéfu. Veľmi malé množstvo nanesieme prstami, pretože Odie´s Oil je 100% prírodný. Padom ho vmasírujeme do povrchu. 

Povrch necháme schnúť 40 minút až 8 hodín, kým povrchová úprava vsiakne do dreva. Následne prebytočný olej vytrieme bavlneným uterákom. Nakoniec prejdeme prstami po povrchu a  nemala by ostať na ňom žiadna stopa po prstoch. Potom aplikujeme 2. vrstvu alebo necháme povrch určitý čas dozrieť. Odie´s Oil aplikujeme po takom čase, ako rýchlo sa daný povrch opotrebuváva. Napríklad podlahu natierame častejšie ako sochu.


Prečítajte si aj naše ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujať. Nájdete v nich mnoho ďalších cenných informácií.

Odobrať
ODIE´S OIL

ODIE´S OIL SUPER PENETRATING OIL - Penetračný olej

Prenikavý olej s jednoduchou aplikáciou, ktorý prebudí a obnovuje vzhľad. Neobsahuje toxické látky a obsahuje UV inhibítory,… Viac
+1 variant
Odobrať
ODIE´S OIL

ODIE´S OIL UNIVERSAL FINISH - Univerzálny finálny olej

Univerzálny prírodný olej vytvorený z prírodných olejov a voskov so širokou škálou použitia. Má smotanovú, svetlú jantárovú farbu… Viac
+2 varianty
Odobrať
ODIE´S OIL

ODIE´S OIL SUPER DUPER EVERLASTING OIL LIGHT - Povrchový olej

Olej typu Danish oil vhodný na styk s potravinami bez obsahu škodlivých látok. Má príjemnú citrusovú vôňu a je kombinovateľný s… Viac
+2 varianty
Odobrať
ODIE´S OIL

ODIE´S OIL CREATIVE COLOURS - Pigmenty do ODIE´S olejov

100% čisté, jemne zomleté pigmenty vytvorené špeciálne pre použitie do všetkých ODIE´S produktov. Pomocou pigmentov si vytvoríte… Viac
+15 variantov
Janka Repáková