Postupy

Kriedová farba Shabby chic - ako dosiahnuť vzhľad opotrebovaného nábytku

Kriedová farba Shabby chic - ako dosiahnuť vzhľad opotrebovaného nábytku

Určite máte doma staršie kúsky dreveného nábytku napr. ako stôl, stoličky, poličky, komody, prípadne bedničky či záhradný nábytok, ktoré si pýtajú farebne oživiť či zrenovovať premaľovaním. V prípade ak nie, tak tieto drevené kúsky nábytku poľahky zoženiete v svojom okolí či v bazári za pár eur.

DIY decoratívny nápad ako si zrenovovať a oživiť kriedovou farbou chalk paint drevený nábytok v žiadanom vidieckom štýle Shabby chic.

ako-dosiahnuť-vzhľad-opotrebovaného-nábytku---kriedova-farba-shabby-chic

 

Čo je „Shabby chic“ ?

Momentálne je v interiérom dizajne trendom očarujúci „francúzsky štýl“ alebo inak povedané aj vidiecky vzhľad „vintage“. Nemíňajte veľké peniažky za nákup nového drahého dreveného nábytku, ale dodajte nádych vidieka a romantiky pôvodným dreveným kúskom s pomocou chalk paint - kriedových farieb na nábytok.

 

Ako na žiadaný vidiecky vzhľad ?

Určite máte doma staršie kúsky dreveného nábytku napr. ako stôl, stoličky, poličky, komody, prípadne bedničky či záhradný nábytok, ktoré si pýtajú farebne oživiť či zrenovovať premaľovaním.

V prípade ak nie, tak tieto drevené kúsky nábytku poľahky zoženiete v svojom okolí či v bazári za pár eur.

Následne už stačí len premyslieť, aké farebné tóny sa vám páčia a budú rovnako korešpondovať s odtieňmi vo vašom interiéri. Pred kúpou kriedovej farby chalk paint, je dobré prihliadať na to, aké farby máte na stene, či v akých tónoch máte ostatný nábytok.

Odtiene kriedovej farby na nábytok Aqualux Shabby chic:

 

Čo budem okrem nábytku potrebovať ?

V prvom rade budete potrebovať kriedovú farbu Aqualux Shabby chic. Jedná sa o matnú farbu chalk paint, ktorá dodáva vzhľad starého dreva. Tým, že je farba vyrobená na báze vody, je bez nepríjemného zápachu.

Kriedová farba je ideálnym kreatívnym prostriedkom pre vytvorenie retro, vintage, shabby chic, provance a iných dizajnových povrchov. Kriedovú farbu môžete použiť na nové, ale rovnako tak aj na staré povrchy. Je ideálna pre použitie do interiéru aj do exteriéru. Kriedová farba Aqualux Shabby chic je vhodná na drevo, tehlu, kameň, laminát, kartón. Odporúčame však prelakovanie konečnej vrstvy lakom či lazúrou na drevo.

Aplikácia vrstvy kriedovej farby sa vykonáva štetcom alebo valčekom.

V závislosti od požadovaného efektu budete potrebovať tiež brúsny papier, či brúsnu hubku.

Na záver je vhodné výsledný náter prelakovať finálnou vrstvou transparentného laku alebo lazúry.

 

Aký je postup pri natieraní?

Ešte pred samotným natieraním je dôležitá príprava povrchu. Drevený podklad musí byť suchý, prebrúsený a zbavený prachu. Následne kriedovú farbu dobre premiešajte a aplikujte štetcom prípadne valčekom v rôznych smeroch. Kriedová farba je veľmi ľahko spracovateľná.

Je viac možností ako dekorovať drevenú plochu. Môžete napríklad aplikovať len 1 farebnú vrstvu. Následne môžete urobiť štruktúru prebrúsením za mokra prípadne po vyschnutí, v závislosti od požadovaného efektu.

 

V prípade ak chcete dosiahnuť efekt „shabby chic“ budete potrebovať 2 rôzne farebné odtiene, na aplikáciu 2 vrstiev.

Ako na to:

  • Vyberte si 2 celkom odlišné farebné odtiene kriedovej farby Aqualux Shabby Chic
  • Naneste prvú vrstvu farby na nábytok ako podklad, ktorý bude na finálnom povrchu po prebrúsení vystupovať
  • Nechajte vrstvu uschnúť. Medzináterový interval je 1 hodina
  • Po zaschnutí naneste druhú kontrastnú vrstvu v rôznych smeroch.
  • Keď je náter suchý, prebrúste niektoré časti, najlepšie vystúpené časti nábytku a hrany brúsnym papierom, tak aby sa na nich objavil podklad
  • Povrch zafixujte finálnym lakomlazúrou na drevo alebo voskom na kriedové farby

 

Tip na záver

Kriedovou farbou môžete poľahky zrenovovať starú jedálenskú vitrínku. Prípadne dodajte nový a iný vzhľad svojej starej drevenej kuchynskej linke. Stačí, ak vhodnou kombináciou farieb premaľujete drevené kuchynské dvierka. Výsledný efekt bude stáť za to.

 

Dúfam, že Vás môj článok inšpiroval. Ak sa chcete dozvedieť viac o technike patinovania, odporúčam náš clánok, v ktorom opisujeme hneď niekoľko možností ako patinovať drevo.  

V prípade ak by ste sa radi pustili do práce ale nie ste si istí a potrebovali poradiť, neváhajte zavolať našu zákaznícku podporu 041/2028892, radi vám poradíme. 

kriedova farba shabby chic kupit

 

  • Najpredávanejší
Odobrať
VINTRO

VINTRO CHALK PAINT - Kriedová vodou riediteľná farba (zákazkové miešanie)

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodou riediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+194 variantov
  • Na tomto ušetríte
Odobrať
Chromos-Svjetlost

AQUALUX SHABBY CHIC - Kriedová farba na drevo

AQUALUX SHABBY CHIC je kriedová farba na báze akrylového polyméru, určená pre dekoráciu drevených povrchov nábytku v ´´Shabby… Viac
+12 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO PRIMER - Základný náter pod kriedovú farbu

Vintro Primer je základná vodouriediteľná podkladová farba. Ideálna je pre náter nových alebo neošetrených povrchov z mäkkého… Viac
+1 variant
Odobrať
VINTRO

VINTRO METALLIC - Metalická kriedová farba

Vintro Chalk Paint je kriedová ekologická vodouriediteľná farba. Je nekvapkajúca, ľahko sa nanáša, rýchlo schne a má vynikajúce… Viac
+6 variantov
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada tmavá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Odobrať
VINTRO

VINTRO Started Kit - Štartovacia sada svetlá

Uvádzacia štartovacia sada, ktorá je výberom všetkého, čo k práci s kriedovými farbami budete potrebovať. Súčasťou balenia je… Viac
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.