Farby na fasády

Fasádne nátery / odpovede špecialistu

Fasádne nátery / odpovede špecialistu

Vitajte v sekcii najčastejšie otázky zo série fasády.

Najrýchlejšie pre získanie odpovede na Vašu otázku je použiť klávesovú skratku ctrl+F a napísať kľúčové slovo.

 

  1. Potrebujem natrieť vonkajšiu stenu balkóna. Ktorý náter by bol vhodný, aby farba bola do škoricová.

Predpokladám, že sa bavíme o murovanej stene, ktorá je omietnutá. Na takúto stenu môžete natierať V 4014 Barlet akrylát, ktorý si buďto sám natónujete tónovacou farbou Barlet alebo si ju necháte natónovať v tónovacích centrách.

 

Doporučený tovar:

Barlet Akrylát - fasádna farba

Bartlet tónovacia farba 

 

  1. Potrebovala by som radu, aké farby zvoliť na dom, aby pôsobil vyššie. Máme biele okná a tmavohnedú strechu, vpredu máme vsunutý balkón.

 

Osvedčenou optickou technikou je na dom namaľovať zvislé pásiky. Opticky ho tým zvýši a zároveň bude pôsobiť moderne.

 

  1. Akú farbu by som mala zvoliť na dom s tmavomodrou strechou je to dom štvorec so stanovou strechou okna sú biele plastové, cokeľ domu je vykladaný prírodným sivým kameňom. Momentálne je dom svetlomodrý.

 

Na dom by sa hodil šedý odtieň fasády. Môžete kombinovať rôzne sýtosti, prípadne v použite kombináciu s bielou. Tolerantná sivá dokonale zdôrazňuje ďalšie farby.

 

Ďakujem pekne, tiež som uvažovala nad sivou.

  

  1. Potrebovala by som poradiť vo výbere vhodnej farby na fasádu novostavby. Teraz budeme dom zatepľovať a hľadáme farbu, ktorá by sa nám tam hodila. Strechu máme Mediterán Coppo-Ferrara, okná a vchodové dvere zlatý dub, odkvapovú rúru medeno-hnedú.

 

Máte neskutočne veľa možností akým odtieňom fasádu natrieť. Ak ste konzervatívny typ a máte rada sýte odtiene môžete ísť cestou prírodných odtieňov zelenej prípadne hnedej. Môžete farby kombinovať napríklad s bielou a tým dosiahnuť veľmi zaujímavú kombináciu. Ak ste skôr introvertný typ, voľte odtiene jemnejšie "nenápadnejšie" Môžete na fasádu použiť jemne žltý prípadne jemne oranžový odtieň.

 

 

  1. Chcel by som sa opýtať, či sa dá ta výplňová fasádna farba miešať podľa farebného odtieňa a či je možné použiť ju na jednoročnú akrylátovú fasádnu farbu Fasaden,na jednej strane domu mám fľakatú omietku a chcel by som to pretrieť takým istým odtieňom ako je omietka,bude stačiť jeden náter a treba použiť aj penetrák a je ta farba odolná voči vplyvom počasia?

 

Výplňová farba Novoplast FF sa používa na povrchovú úpravu fasád s drsným povrchom a na nerovnomerne vyhladené omietky. Vypĺňa nerovnosti. Je odolná voči vplyvom počasia, dobre odvádza vlhkosť.

Je možné ju tónovať tónovacími farbami určenými do exteriérov. Doporučujem nanášanie na hĺbkovú penetráciu v 1-2 vrstvách.

 

Doporučený tovar:

Novoplast FF - výplňová fasádna farba

Hetcolor - tónovacia farba  

 

 

  1. Chceli by sme trošku oživiť klasický panelákový balkón bielou farbou. Balkón je zasklepený. Čo môžeme na to použiť, poprípade aký je postup? Aké iné farby, okrem bielej sa dajú použiť?

 

Keďže je balkón zasklený, môžete použiť buďto interiérové farby alebo aj fasádne farby. Doporučujem použiť umývateľnú farbu Dulux Colour of the world, ktorá je dodávaná v hotových namiešaných odtieňoch.

 

Doporučený tovar:

Dulux Colour of the world - farba na balkón 

 

 

  1. Akou farbou obnoviť vonkajší náter rod.domu OKAL? Pôvodný je latexový náter.

 

Staré montované domy známe ako Okál, je možné natrieť fasádnou farbou. Vhodnou je napríklad BARLET Akrylát V 4014

 

Doporučený tovar:

BARLET Akrylát V 4014 - fasádna farba na OKAL

 

 8. Prosím o radu, čo s asi 30 ročným šúchaným brizolitom na dome. Moja predstava je takáto: VAPkou odstrániť nečistoty, nechať vyschnúť, natrieť penetráciou a potom namaľovať haseným vápnom s Primatónom. Vydrží toto aspoň 5 rokov? Akú penetráciu použiť?

 

Očistenie a penetrácia je potrebná tak oko ste ich popísala. Ak bol brizolit v minulosti natretý vápnom tak ho môžete použiť znova. Ako dočasná ochrana a skrášlenie fasády je ho vhodné použiť.

Ak však chcete fasádu obnoviť a ochrániť na viac rokov, uvažujte skôr o fasádnych farbách či už akrylátových alebo silikónových.

 

 

  1. Mám 31 ročný dom s brizolitovou fasádou. Menila som okná, takže by som chcela oživiť farbu brizolitu. Fasádu nechcem meniť, čo by ste mi odporučili?

 

Brizolitovú omietku stačí natrieť fasádnou farbou. Pokiaľ bývate v prašnej oblasti použite farbu na silikónovej báze. Tieto sú odolnejšie voči zašpineniu a majú vynikajúcu kryciu schopnosť.

Ak bývate v čistejšou prostredí použite akrylátovú farbu.

 

Doporučený tovar:

Primalex Malvena

Primalex Fasada 

Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.