Farby na drevo

Ak plánujete záhradnú chatku, pozrite na skúsenosti Adriána

Ak plánujete záhradnú chatku, pozrite na skúsenosti Adriána

Povedal som si, že ak všetko zo stavby záhradnej chatky mapujem a fotím, urobím si pamiatku pre naše deti alebo priateľov, ktorým jednoducho ukážem, ako sa to všetko dialo a deje. Navyše to možno pomôže aj iným, ktorí sa na rovnakú dráhu vyberú a záhradné chatky zatiaľ plánujú. Fotím veci presne tak, ako sú. Neretušujem, neupravujem.

Pozeráte na internete záhradné chatky? Prinášame Vám tip na katalóg dobrechatky.sk, kde náš fanúšik Adrián napĺňa katalóg predajcov montovaných záhradných chat a altánkov a keďže len nedávno spolu s manželkou kúpili pozemok, prešli si celým procesom stavebného povolenia vrátane povolenia na vŕtanú studňu s hydrogeologickým posudkom a taktiež jednu takúto chatku dali postaviť. Prečítajte si rozhovor s autorom katalógu dobrechatky.sk, ktorý sa navyše rozhodol celý proces stavby ich záhradnej chatky aj autenticky zachytiť na svojom instagrame. Detailnými fotografiami a videami mapuje presný postup, ako to celé prebiehalo a prebieha.

Prečo si sa rozhodol zdieľať množstvo informácii s ostatnými zadarmo?

Je to jednoduché. Nie som stavbár a taktiež som si mnohé veci hľadal na internete. Povedal som si, že ak to celé mapujem a fotím, urobím si pamiatku pre naše deti alebo priateľov, ktorým jednoducho ukážem, ako sa to všetko dialo a deje. Navyše to možno pomôže aj iným, ktorí sa na rovnakú dráhu vyberú a budú plánovať stavbu takejto záhradnej chatky tiež. Fotím veci presne tak, ako sú. Neretušujem, neupravujem. Skrátka, ak sa studničná šachta zašpinila, lebo sme museli vrt prefukovať kompresorom a vystrelený kal zospodu vrtu spravil svoje, tak to na fotke jednoducho bude krásne špinavé :)

Aké si mal skúsenosti s kúpou chaty? Na čo by si rád upozornil?

Je toho viac. Drevo na tieto chatky sa nosí logicky už narezané.

U nás šlo o tzv. sibírsky smrekovec. Je údajne tuhší, keďže rastie v náročnejších poveternostných podmienkach. Samozrejme sú aj predajcovia, ktorí používajú iné drevo. K stavebnému povoleniu a kolaudácii môže byť potrebný certifikát k drevu chaty a tiež posúdenie statiky chaty. Prejdite si to so svojim projektantom.

Ak má chatka aj zastrešenú terasu s prednými „hranolmi“, rátajte, že chatky napr. z Poľska majú niekedy predné dekoračné „hranoly“ duté, nejde preto ani o hranoly, ale skôr o 4 dosky zlepené do tvaru hranola. To bol aj náš prípad. Našťastie v tomto mieste nepôsobí väčšia váha. Podkladové hranoly a nosné prvky sú už samozrejme pevné a masívne. To je super. Ako je už známe, dielce chatky prídu v surovom stave bez ochranného náteru. Natreté proti plesniam a hubám sú len podkladové hranoly. Avšak, strešné dielce a palubovka, ku ktorej druhej strane dosiek sa po zložení chaty už len tak nedostanete, budú, žiaľ, z týchto strán nenatreté.

Strechu spravidla zakryje fínsky šindel, no pod neho niektoré firmy nevkladajú tzv. lepenku. Ukladajú to rovno na drevené dielce strechy. Hrany strechy ukončujú kvôli cene iba doskami. Tie by po roku-dvoch odhnili a preto ich ako prvé môžete rovno odmontovať a dorobiť plechy ako sa patrí. Tie musia zaliezť pod šindel a svojim tvarom zabezpečiť pekný odvod dažďovej vody do okapového systému. Ten si spravidla musíte doobjednať. Drevo pracuje, o to viac, keď je chata zložená zo surového dreva. Po zložení je preto potrebné chatu okamžite natrieť ochranným náterom napr. Bochemitom a to aspoň 2x. Následne je dobré chatu natrieť ochrannými lazúrami v exteriéri a vhodnými nátermi v interiéri. 

To rozoberám práve na dobrechatky.sk v časti „Čim natrieť chatu“. Mrknite tam, ak máte minútku. Po pár mesiacoch však uvidíte, ako sa niektoré dielce odkrývajú. Surové drevo totiž pracuje a hľadá si svoju kvázi finálnu polohu, schne, vlhne, schne, skrátka pracuje a to aj voči váhe, ktorá na tieto dielce pôsobí a tiež voči nerovnostiam podkladu, na ktorom je posadená. Preto rátajte, že po natretí budete vidieť niekoľko vykúkajúcich častí, ktoré bude vhodné donatierať.

Madlá na vrchu ohraničenia terasy sú z rovnakého dreva ako zvyšok chaty. Ale madlá by mali byť z dreva tvrdého. Smrek je mäkké drevo. Aj preto rátajte, že to na dotyk nebude až tak komfortné. Nie každý diel je z bezchybného dreva, sú tam niekedy rôzne tmavé uzly a škvrny. Dohliadnite, aby Vám montážnici takto vizuálne poškodený kus dosky nevložili na také miesto, ktoré bude príliš viditeľné, alebo, ak na neho majú náhradu, aby takýto diel vymenili.

Chatu odporúčame aj zatepliť. Dôvodom je nie len zateplenie ako také a teda aj celoročné obývateľný objekt, ale aj pocitová pevnosť stien (Zateplená stena sa až tak neohýba pri opretí sa o ňu). Veď z bežnej iba napr. 44 mm hrubejsteny získate + 100 mm zateplenie + 14 mm tatranský profil, ktorý zateplenie chaty v interiéri prekryje. Stena tak krásne narastie z 4,4 cm na krásnych 15,8 cm, čo je skutočné veľký rozdiel.

Čo na dobrechatky.sk nájdeme v skratke?

Na dobrechatky.sk nájdete ponuku montovaných záhradných chát a altánkov na jednom mieste s odklikmi priamo na popredných predajcov. Keďže na záhrade nesmie chýbať voda a žumpa, prinášam tiež kontakty na vŕtané studne podľa regiónov s pár tipmi, ako som ťahal vodu, až kým sa vrt neprečistil a tiež skvelý kontakt na betónové žumpy. Mám s nimi výbornú skúsenosť a preto ich ako spokojný zákazník odporúčam ďalej. Drevo je materiál, ktorý pracuje, a o ktorý sa treba starať. Prinášam preto základný prehľad typov náterov chaty a tiež praktické odkliky priamo na tieto produkty.

Dajte si tiež odber na moj instagram@dobrechatky.sk, kde mapujem reálny postup od prvého kosenia, až po súčasný stav záhradnej chatky a neustále pridávam nové a nové pohľady na aktuálnu situáciu na chate, na ktorej si, dúfam, už čoskoro užijeme pokoj a relax pri grilovačke alebo posedení v altánku spolu s rodinou a priateľmi.


Adrián ďakujeme ti za tvoje skúsenosti. Podelil si sa o skutočne hodnotné informácie, ktoré pri stavbe záhradnej chatky určite využije väčšina z nás. Prajeme ti, nech strávite s rodinkou v chatke nezabudnuteľne krásne chvíle.

Na náter záhradnej chatky boli použité tieto produkty:

Odobrať
Bochemie

Bochemit QB Hobby/Hobby - dlhodobá ochrana dreva

Bochemit QB Hobby je koncentrovaný fungicídny a insekticídny vodou riediteľný prípravok pre dlhodobú ochranu dreva a muriva v… Viac
+6 variantov
Odobrať
COLOR COMPANY

PROFILAK - Polyuretánový lak na parkety a nábytok

Jednozložkový polyuretánový lak na náter drevených parkiet, dreveného nábytku a iných drevených výrobkov v interiéri. Vyznačuje… Viac
+6 variantov
Odobrať
ADLER

ADLER PULLEX 3in1-LASUR - Olejová lazúra s impregnáciou a ochranou voči škodcom na drevenice

Univerzálna ochranná olejová lazúra na drevo na báze rozpúšťadla pre ošetrenie dreva a drevených prvkov v exteriéri. Lazúra tvorí… Viac
+50 variantov

od 15,99 € s DPH

skladom 1 variant

U vás vo štvrtok

Odobrať
COLOR COMPANY

HOBBYLAK - Interiérový lak na drevo

Vrchná interiérový lak určený na povrchovú úpravu dreva - obloženia stien, stropov, dverí a ostatných drevených výrobkov v… Viac
+6 variantov
Michal Fojcík

Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.