Rozhovor: Na prvú o farbách

Starostlivosť a renovácia eurookien - Rozhovor s odborníkom Antonom Macangom

Starostlivosť a renovácia eurookien - Rozhovor s odborníkom Antonom Macangom

V tomto rozhovore budeme riešiť tému ,,Starostlivosť a renovácia eurookien". Preto som si tu pozvala aj Tóna, ktorý je odborník v tejto oblasti a má dlhoročné skúsenosti s renováciou eurookien a celkovo s drevom.

Na tento projekt budete potrebovať

Tenkovrstvé lazúry Nakupovať
Zosvetľovacie lazúry Nakupovať


Pozrite si rozhovor o renovácií drevených okien

Dobrý deň, drahí čitatelia! Vítam vás pri rozhovore, kde budeme hovoriť o renovácií eurookien a plastových okien. Preto som si tu pozvala aj Tóna, ktorý je odborník v tejto oblasti. Pracuje pre renomovanú značku ADLER. Tá sa zaoberá distribúciou, výrobou a technickou podporou. Ja som Alžbeta Mášová. Som členka tímu  efarby. Sme internetoví špecialisti na farby. Máme viac ako 30 ročné skúsenosti. A poskytujeme odborné poradenstvo. Dnešnou témou bude starostlivosť a renovácia eurookien. Tak sa poďme dozvedieť viac…

Ahoj, Tóno. Vítam Ťa u nás v efarby.

Ahoj. Dobrý deň všetkým.

Vieš nám povedať bližšie o renovácií eurookien? A čo je problém pri kúpe nového okna? 

Najväčší problém, ktorí ľudia robia najčastejšie je, keď si kúpia nové drevené eurookná, ktoré nedostatočne udržujú alebo vôbec neudržujú. Skúsenosť je taká, že za tieto nové okná zaplatíte veľa peňazí. Za niektoré okolo 15 - 20 000 € a dlhodobo sa o ne nestaráte. Kúpite si osobný automobil v hodnote napr. 15 000 € a o ten sa staráte každý týždeň. Umývate ho, vysávate, staráte sa o to auto. Ale na tie okná väčšinou ľudia toľko nedbajú a nestarajú sa o ne. Toto je jeden z najväčších problémov, s ktorým sa stretávame. A potom vznikajú problémy s tými oknami. Z exteriérovej časti povrchová úprava odchádza, či už je to vplyvom počasia alebo degradovania. A tým, že to okno neudržujem, tak časom ho musím zrenovovať alebo vymeniť za nové okno.

Zrenovované okno s produktami Adler

Vzorkovnica odtieňov Adler Pullex Top Lasur

Postup na renováciu eurookien

Čo potrebujeme na renováciu eurookien?

Potrebuješ výrobky, ktoré sú vhodné na renováciu eurookien. Ako je odstraňovač starých náterov Adler Abbeizer Expres. Ďalej škrabku na okno. Ňou zoškrabeš starú lazúru alebo farbu. Ďalej brúsny papier so zrnitosťou 150 až 180. Následne potrebuješ odmasťovač/čistič Adler Entfetter. Ďalej renovačný základ Adler Pullex Renovier Grund. A posledná časť, ktorú tam potrebuješ je Adler Pullex Top Lasur. To je vrchná lazúra. Použiješ ju ako finálnu vrstvu na tú povrchovú renovačnú úpravu. 

Aplikácia Adler Pullex Renovier Grund

Aký je správny postup, keď chceme renovovať úplne staré okná?

Okno treba vyčistiť. Jemne zbrúsiť povrch. Naniesť na to prípravok Abbeizer Expres, čo je odstraňovač starých náterov. Veľmi dobre pôsobí aj na tieto tipy lazúr. Po cca 15 minútach povrch nabopná. Škrabkou stiahneme farbu, ktorá nám z toho pôjde dole. Pokiaľ je okno čiastočne zdeformované alebo degradované, tak toto čistenie spravíme dvakrát po sebe. Tak, aby sme dali skoro celý povrch starej farby dole. Potom ho ešte jemne dobrúsime. Toto je taká základná predúprava pri renovácii dreveného okna. 

Renovujeme exteriérovú časť okenného rámu. Keď je okno vybrúsené a nachystané, treba ho opäť dobre vyčistiť, ofúkať. Aby sa tam nenachádzal žiadny prach. Vyčistíme ho s Adler Entfetter. A prichádza na rad renovačný základ Adler Renovier Grund. Je to základ, ktorý sa dodáva hlavne v béžovom odtieni. Vyrába sa aj v inom farebnom prevedení. Natrieme ho po celom obvode okna z exteriérovej strany 1 až 2 krát. Záleží, ako moc je drevené okno fľakaté po brúsení. Odstup medzi jednotlivými nátermi Adler Renovier Grund je 12 - 24 hodín. Následne ho necháme minimálne deň vysušiť. 

Keď sa odparí Renovier Grund, prichádza na rad náter Adler Top Lasur. Vo zvolenom farebnom odtieni, ktorý si zákazník vyberie alebo podľa odtieňa, podľa ktorého mal vyrobené to okno. Dávame ho v dvoch náteroch. Časové rozmedzie medzi prvým a druhým náterom je  12 - 24 hodín. Natierame ideálne, keď nie je dážď a veľmi vlhko. A tiež, keď nie sú letné horúčavy. To je zhruba všetko, čo sa týka bežnej renovácie dreveného okna.

Renovácia okna s produktami Adler

 Vlastne lazúra je polokrycia, pekne ukáže aj štruktúru dreva. A keď chceme plne kryciu farbu, tak čo použijeme?

 Pokiaľ chceme krycí odtieň, to už je jedno či chceme v odtieni RAL alebo NCS, použijeme ako konečný náter Adler Pullex Color namiesto Adler Pullex Top Lasur. 

Aplikácia Adler Pullex Color

Renovácia plastových okien

Sú zákazníci, ktorí chcú renovovať aj plastové okná. Aký postup a pomôcky potrebujú k tým plastovým oknám?

 K plastovému oknu nám treba 2 produkty. Jeden je Adler Entfetter, ktorý Vám odmastní a vyčistí okno a následne použijeme výrobok Adler VariColor vo zvolenom farebnom odtieni. Náter aplikujeme 2 krát.

Starostlivosť o eurookná 

Naši zákazníci často ani nevedia, že okrem skla sa treba postarať aj o rám okna. Čo majú použiť, aby predĺžili životnosť eurookien a predišli tým ich renovácii?

Akonáhle si kúpim nové okná, je potrebné sa o ne postarať. Je zaužívané, že sa okná umývajú dvakrát do roka. Najmä pred sviatkami. Je dobré, ak po umytí okna použijete Adler Windoor Care Set. Obsahuje 2 produkty. Jeden sa volá Adler Top Cleaner a druhý Adler Top Care. S Adler Top Cleaner ešte dočistíte okno pred nanesením Top Care. Top Care je olejček, ktorým doplníte stratené mikróny. Ktoré stratila povrchová úprava okna počas roka. Na okne vám každým rokom povrchová úprava stráca približne 5 mikrónov ročne. Renovačná sada predĺži životnosť okna niekoľkonásobne.

Sada na údržbu okien Adler Windoor Care Set

Na záver, máš aj praktickú skúsenosť s týmito farbami? Ako sú tvoji zákazníci spokojní s renováciou eurookien a údržbou?

Sú zákazníci, ktorí sa starajú pravidelne o okná. Používajú renovačné, údržbové sady a tí sú nesmierne spokojní. Vidia, že sa im okná dlhé roky neničia a nedegradujú. Potom sú zákazníci, ktorí sa o okná nestarajú a tí sú nútení po nejakom čase urobiť renováciu okien. A potom sami prechádzajú na starostlivosť o okná údržbovou sadou Windoor care set. Doba životnosti sa tým predlžuje vo veľkej miere.

Okná zrenovované produktami Adler
Okno zrenovované produktami Adler


Ďakujem Ti, že si prišiel a vidíme sa niekedy nabudúce.


Ja ďakujem za pozvanie. Ahoj.

A vy, naši milí čitatelia, ak potrebujete s niečím poradiť alebo si chcete zakúpiť spomínané produkty, tak možete na www.efarby.sk. Tam ich všetky nájdete. Ak potrebujete poradiť, možete nám zavolať na tel.číslo 041/202 8892. Alebo napísať na specialista@efarby.sk.
  • Najpredávanejší
Odobrať
ADLER

Adler Pullex Renovier Grund - polokrycí renovačný základný náter na zvetralý drevodom či okná

Ochranná krycia impregnácia na drevo určená pre sanáciu silno zvetralých povrchových úprav v exteriéri. Okrem impregnovania aj… Viac
+4 varianty
Odobrať
ADLER

ADLER PULLEX TOP LASUR - Tenkovrstvá lazúra na drevo

Tenkovrstvá lazúra na drevo do exteriéru, ktorá reguluje vlhkosť, vykazuje dobrú schopnosť penetrácie do dreveného podkladu a je… Viac
+59 variantov

od 17,49 € s DPH

20,32 €
  • Ušetríte 14%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    ADLER

    ADLER PULLEX COLOR - Ochranná farba na drevo do exteriéru

    Rozpúšťadlová, hodvábne matná, krycia farba na drevo v exteriéri. Vďaka vysokému obsahu sušiny je šetrná k životnému prostrediu.… Viac
    +265 variantov
    Odobrať
    ADLER

    VARICOLOR - Univerzálna matná farba na rôzne podklady

    Matná vrchná farba do interiéru i exteriéru s použitím na rôzne podklady. Má dlhodobú elasticitu, odolnosť voči korózií a… Viac
    +396 variantov
    Odobrať
    ADLER

    ADLER WINDOOR CARE-SET - Ošetrovacia sada na okná a dvere

    Ošetrovacia sada na okná a dvere s lazúrovacou alebo krycou povrchovou úpravou, ako aj záhradný nábytok - vyrobené z dreva,… Viac
    +1 variant

    22,40 € s DPH

    26,34 €
  • Ušetríte 15%
  • skladom

    U vás v utorok

    Odobrať
    ADLER

    ADLER ABBEIZER EXPRES - Odstraňovač starých náterov

    Vysoko účinný odstraňovač farieb s gélovou konzistenciou aj pre zvislé povrchy. Obzvlášť je vhodný na odstránenie náterov na báze… Viac
    +1 variant
    • Najpredávanejší
    Odobrať
    ADLER

    ADLER ENTFETTER - Odmasťovač

    Vodou riediteľný čistiaci odmasťovací prostriedok pre remeslo, domácnosť a priemysel. Vhodný je na oceľ, zinok, hliník, či plast… Viac
    +2 varianty

    od 8,63 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v utorok

    Janka Repáková