Rozhovor: Na prvú o farbách

Bezúdržbový náter na drevo so životnosťou viac ako 8 rokov - Rozhovor s odborníkom

Bezúdržbový náter na drevo so životnosťou viac ako 8 rokov - Rozhovor s odborníkom

Prichádzame s ďalším videom, kde budeme riešiť bezúdržbový náter na drevo. Ich hlavnou výhodou je to, že ich nemusíme tak často obnovovať. Preto som si tu dnes pozvala Tóna, ktorý je odborník v tejto oblasti a má viac ako 20-ročné skúsenosti.

Na tento projekt budete potrebovať

Impregnácie na ochranu a prevenciu dreva Nakupovať
Lazúry na drevo podľa účelu Nakupovať
Tenkovrstvé lazúry Nakupovať


Pozrite si video nášho rozhovoru o bezúdržbových náteroch na drevo

Ahojte diváci, prichádzame s ďalším rozhovorom, kde budeme riešiť bezúdržbový náter na drevo. Preto som si tu prizvala Tóna, ktorý je odborník v tejto oblasti a má viac ako 20-ročné skúsenosti. Pracuje pre renomovanú značku Adler, ktorá sa zaoberá technickou podporou, distribúciou a výrobou bezúdržbového náteru na drevo.
Za nás efarby som tu ja, Alžbeta Mášová. Sme internetoví špecialisi na farby. Máme najširší sortiment farieb, olejov a lakov na slovenskom internete. A taktiež poskytujeme odborné poradenstvo. 
Takže tou dnešnou témou budú bezúdržbový náter na drevo. Málokto vie, čo si pod týmto pojmom predstaviť. Ich hlavnou výhodou je to, že ich nemusíme tak často obnovovať. Tak poďme sa o tom ďalej porozprávať.

Vítame Ťa tu, Tóno. Ahoj.

- Ahoj, ďakujem.

Životnosť bezúdržbového náteru na drevo

Prečo použiť takýto bezúdržbový náter?

- Hlavný dôvod je to, že je to typ náteru, ktorý z dlhodobého hľadiska netreba tak často obnovovať ako bežné typy náterov.

Na čo všetko môžem použiť tento náter na drevo?

- Dá sa použiť na rôzne typy prvkov, ktoré si ľudia vytvoria bežne v domácnosti alebo v stavebníctve. Aj pri bežnom používaní. Napr. na vyvýšené záhony, balkóny, drevené fasády, ploty, altánky. Rôzne iné veci, ktoré si ľudia z dreva vyrábajú.

Drevený záhradný domček natretý so Silverwood
Stena dreveného domčeka natretá so Silverwood

Čo je podľa teba najväčší problém pri starostlivosti o takéto drevo?

- Najväčší problém pri starostlivosti o drevo je, že ľudia sa z dlhodobého hľadiska nestarajú oň tak, ako je treba. A nesprávne pripravia povrch, ktorý idú ošetrovať.

Altánok natretý so Silverwood
Stĺpy altánky natreté so Silverwood

Ako musí byť správne pripravené dané drevo?

- Drevo musí byť dostatočne vysušené. Ak kúpime nové surovejšie drevo, tak aby malo v sebe vlhkosť okolo 15-17%. Drevo musí byť správne nabrúsené na ten náter. Čím hrubší brus, tým je priľnavosť povrchovky na ten podklad lepšia a trvácnejšia.

Rozdiel medzi tradičným náterom na drevo a bezúdržbovým náterom na drevo

Aký je hlavný rozdiel medzi bežnými nátermi na drevo a týmito bezúdržbovými nátermi na drevo? Napr., keď si porovnáme bežnú lazúru, lak s touto lazúrou?

- Hlavný rozdiel je, že bezúdržbový náter na drevo majú oveľa dlhšiu dobu životnosti do ďalšej renovácie. Z praktického hľadiska, náter bežných tenkovrstvových lazúr vydrží 4 až 5 rokov. A u bezúdržbových náteroch sa táto doba životnosti predlžuje až o násobok tej klasickej doby. Čiže aj raz toľko vydrží tento bezúdržbový náter na drevo.

Na čo je vhodný tento bezúdržbový náter?

Na aký typ dreviny môžem použiť tento náter?

- U nás sa najčastejšie používa smrek, smrekovec, borovica. Toto sú najčastejšie dreviny, na ktoré sa používajú. A môžem ho použiť na exotickú drevinu? Je to polemika. Skôr by som použil iný typ výrobku Je tento náter na drevo vhodný aj na pochôdné plochy, keby sme ho chceli dať napr. na terasu alebo na schody? Nepoviem, že nie. Ale nie je to ten úplne ideálny prípravok na pochôdzné plochy, na terasu sú určené iné typy výrobkov.

Nový zrub natretý so Silverwood

Môžem použiť bezúdržbový náter na drevo, ktoré je staré a už niečím natreté?

- Dá sa použiť aj na staré drevo. Zaleží, či je povrch dostatočne homogénny. Či má tá povrchovka, ktorá je natretá na tom dreve, silnú priľnavosť k povrchu. Keď tam dáme náter, aby nám nezišiel z toho dreva dole. Pokiaľ chcú ľudia docieliť, aby mali ten povrch v danom odtieni, ako sa tie bezúdržbové nátery robia. Aby dosiahli tie odtiene, tak vtedy je ideálnejšie to drevo vyčistiť úpne do surova a previesť ten náter komplet celý. Ale nevravím, že sa to nedá spraviť aj obnovením toho náteru, čo tam bol predtým. Takže tie varianty sú viaceré.

Šindle na drevenici natreté so Silverwood

Správny postup pri aplikácií bezúdržbového náteru na drevo

Aký je správny postup pri natieraní tohto náteru na drevo?

- Drevo si treba dostatočne pripraviť - nabrúsiť. A spraviť v prvý deň jeden náter. Nechať ho vyschnúť 12 - 24 hodín, pokiaľ je dobré počasie. A následne naniesť druhý náter a tým pádom končíme.

A je potrebné použiť aj impregnáciu?

- Pod tieto typ náteru na drevo netreba dávať impregnáciu, nakoľko v sebe obsahujú aj biocídne zložky.

Koľko náterov máme dať? Väčšina výrobcov odporúča dva. Stačí to aj pri týchto výrobkoch?

- Áno dva nátery s rozmedzím 12 až 24 hodín. A pokiaľ to pôjdeme už z dlhodobého hľadiska ošetrovať po xy rokoch, tak stačí potom spraviť len jeden korekčný náter.

A čím aplikovať tento náter na drevo? Štetcom, valcom alebo striekaním?

- Najlepšia varianta je použiť správny štetec a spravíť to ním.

Lavička natretá so Silverwood

Odtiene bezúdržbových náterov na drevo

A aký odtieň aplikovať?

- Odtieň záleží od typu dreviny, ktorý si zvolím. Odtiene sú 4 základné, v ktorých sa vyrábajú. Dva sú našedlé a jemno strieborné. A dva odtiene imitujú staré drevo. Je možnosť odtiene aj trošku zjemniť. Základ sa robí v týchto 4 odtieňoch: starošedá, smrek svetlý - žíhaný, hliníkovo sivá a strieborná.

Zrub natretý so Silverwood

A ako ich môžme zjemniť?

- Máme na to bezfarebnú bázu, ktorou určitým pomerom zriedíme ten produkt.

A čo, keby sme chceli použiť ten bezfarebný odtieň bez pigmentov?

- Toto nie je vhodný náter na bezfarebnú úpravu. Bezfarebná varianta slúži len na zjemnenie odtieňov, nie aby sa samostatne aplikovala. Na bezfarebnú úpravu sa používa iný typ výrobku.

Konkrétne produkty bezúdržbových náterov na drevo

U nás v efarby máme dva typy tohto bezúdržbového náteru na drevo. Jeden je Adler Pullex Silverwood. A druhý Adler Lignovit Platin. Vieš nám povedať, aký je medzi nimi rozdiel?

- Adler Pullex Silverwood je na rozpúšťadlovej báze. A Adler Lignovit Platin je na vodouriediteľnej báze. Čo sa týka kvality sú to dosť podobné produkty. A čo sa týka trvácnosti, tak takisto. Ja si myslím, že nie je medzi nimi rozdiel. Jediný rozdiel je, že jeden je robený na rozpúšťadlovej báze a druhý je vodouriediteľný.

Dlhotrvácna lazúra Adler Pullex Silverwood
Dlhotrvácna lazúra Adler Lignovit Platin

A na záver. Máš nejakú praktickú skúsenosť s týmito farbami? Sú s nimi zákazníci spokojní?

- Spokojných zákazníkov je veľké množstvo. Prišla doba, kedy ľudia začali používať tento typ bezúdržbových náterov na drevo. Prichádzajú nové nápady či už architektov alebo ľudí, ktorí sa o to drevo nechcú často strarať. Sú veľmi spokojní.

Ďakujeme Ti za dnešný rozhovor. Za to, že si prišiel a poskytol nám svoje tipy a rady. 

- Aj Ja ďakujem. Ahoj.

A vy, drahí čitatelia, ak máte ďalšie otázky, zavolajte na tel. číslo 041/202 88 92. Alebo nám napíšte na specialista@efarby.sk., kde vám poradí náš odborník na farby Martin. 
A ak máte záujem o tieto bezúdržbové nátery, môžte si ich kúpiť na www.efarby.sk.
Prajem vám pekný deň.


Zhrnutie

V článku sme sa dozvedeli, že existujú bezúdržbové nátery na drevo, ktoré majú životnosť raz tak dlhšie ako klasické lazúry na drevo. 

Sú vhodné na domáce dreviny, ako napr. smrek, smrekovec, borovica. Môžme ich aplikovať na drevené fasády, zruby, drevenice, ploty, altánky, šindle, lavičky a pod. Na výber máme zo 4 základných odtieňov a to starošedý, smrek svetlý žíhaný, hliníkovo sivý a strieborný. Odtieň si vieme zjemniť po určitom zriedení s bezfarebnou bázou. Samostatný bezfarebný odtieň sa nepoužíva ako funkčný ochranný náter, len na riedenie a zjemnenie základného odtieňa. Aplikujú sa v dvoch vrstvách po časovom odstupe 12 - 24 hodín. Samostatná impregnácia nie je potrebná, pretože tieto produkty obsahujú v sebe biocídne zložky, ktoré drevo efektívne chránia po celý dlhý čas.

Bezúdržbové nátery na drevo sú Adler Pullex Silverwood, ktorý je na rozpúšťadlovej báze. A Adler Lignovit Platin, ktorý je riediteľný vodou. Vďaka týmto produktom budeme "mať pokoj" od údržby cca 8 rokov.

Odobrať
ADLER

Adler Pullex Silverwood - efektná lazúra do exteriéru vytvárajúca vzhľad starého dreva

Ochranná impregnačná lazúra bez zápachu pre vytvorenie metalického efektu s obsahom biocídnych látok na ochranu dreva v exteriéri… Viac
+15 variantov
Odobrať
ADLER

Adler Lignovit Platin - vodouriediteľná lazúra s platinovým efektom do exteriéru

Tenkovrstvá metalická lazúra na drevo, ktorá pomocou špeciálnych pigmentov umožňuje tvorbu efektných metalických trblietavých… Viac
+16 variantov
Janka Repáková