Postupy

Rekonštrukcia kúpeľne: praktický sprievodca, ktorý vás prevedie celým procesom

Rekonštrukcia kúpeľne: praktický sprievodca, ktorý vás prevedie celým procesom

Renovácia kúpeľne môže byť poriadna výzva aj pre skúsených majstrov. Je tu niekoľko bodov, na ktoré je potrebné myslieť. Môžu sa tiež objaviť menšie či väčšie problémy, ktoré vám však pomôže zvládnuť dobrý plán. Ak vás čaká rekonštrukcia kúpeľne, v tomto praktickom sprievodcovi nájdete odpovede na mnohé otázky.

Na tento projekt budete potrebovať

Čistiace prostriedky do kuchyne a kúpeľne Nakupovať
Hydroizolácie Nakupovať
Biele interiérové farby do kúpeľne Nakupovať
Farebné interiérové farby do kúpeľne Nakupovať

Kúpeľňa je jednou z najdôležitejších miestností vo vašej domácnosti, zároveň je jednou z najviac prehliadaných, pokiaľ ide o renováciu. Dobre navrhnutá kúpeľňa však môže výrazne zmeniť celkový vzhľad a dojem z vášho domova a môže byť tiež skvelým miestom na relax a odpočinok po dlhom dni.


Ako oáza pokoja by mala kúpeľňa pôsobiť upokojujúco, no ako funkčný priestor musí byť praktická. Preto sa oplatí zainvestovať do renovácie či rekonštrukcie kúpeľne a prispôsobiť si jej dizajn vašim potrebám.


Renovácia kúpeľne môže byť poriadna výzva aj pre skúsených majstrov. Je tu niekoľko bodov, na ktoré je potrebné myslieť. Môžu sa tiež objaviť menšie či väčšie problémy, ktoré vám však pomôže zvládnuť dobrý plán. Ak vás čaká rekonštrukcia kúpeľne, v tomto praktickom sprievodcovi nájdete odpovede na mnohé otázky.

Chce to dobrý plán

Pred tým, ako sa pustíte do akéhokoľvek projektu prestavby domu, je najlepšie mať plán.

Dobrý plán je dôležitý pre to, aby ste zariadili kúpeľňu tak, aby ste sa v nej cítili príjemne.

rekonstrukcia-kupelne-plan


Popremýšľajte o vašich cieľoch, o tom, čo chcete zlepšiť, čoho sa zbaviť alebo čo pridať. To vám pomôže lepšie zvládnuť proces rozhodovania. Dobrý plán je tiež zárukou, že zostanete na správnej ceste a budete mať na pamäti celkový obraz.


Položte si základné otázky:


  • Aký je váš denný režim? Od toho bude závisieť rozloženie sanity aj nábytku.

  • Koľko môžete minúť? Urobte si rozpočet hneď na začiatku a držte sa ho. Určite nechcete prerušiť práce v polovici, pretože vám došli peniaze.

  • Koľko úložného priestoru potrebujete? Je jednoduchšie rozvrhnúť potrebný nábytok teraz, ako preň hľadať miesto neskôr.

  • Koľko ľudí bude miestnosť využívať? Budete sa musieť rozhodnúť: dvojité umývadlá a zrkadlá alebo jedno.

  • Čo sa vám nepáči na vašom súčasnom priestore? To vám pomôže predísť tomu, aby ste to nepreniesli do vašej novej kúpeľne.

Čo všetko bude vplývať na rekonštrukciu a cenu prerábky kúpeľne?

  1. Veľkosť kúpeľne

  2. Dizajn kúpeľne

1.Veľkosť kúpeľne

Vaše plánovanie by malo začať presným zmeraním miestnosti. Je totiž rozdiel, či rekonštruujete malú kúpeľňu v malom panelákovom byte, alebo veľkú kúpeľňu v rodinnom dome, kde môžete viac experimentovať.


Sotva nájdete to správne rozloženie nábytku a sanity, ak nepoznáte miery priestoru. Pre vás sú podstatné miery ako šírka a dĺžka a samozrejme aj výška miestnosti.


Tieto miery môžu ovplyvniť niektoré kroky počas rekonštrukcie kúpeľne, ako je napríklad búranie jadra. Odporúčame previesť kontrolné meranie a miery v pláne upraviť.


Mali by ste tiež poznať rozmery iných vecí, ako sú toaleta, vaňa alebo sprchový kút, umývadlo, skrinky a pod. Takto sa vyhnete problémom s kúpou niečoho v nesprávnej veľkosti a následným problémom s vrátením tovaru.

Sprchový kút vs. vaňa

Niekto je “sprchovací” typ, iný nedá dopustiť na večerný kúpeľ. Preto je dôležité zvážiť, komu bude kúpeľňa slúžiť. Každý, kto má malé deti, môže napríklad chcieť vaňu a mal by myslieť na ľahko čistiteľné a protišmykové povrchy.


Pri plánovaní novej kúpeľne je potrebné zvážiť aj rozmer vane. Rozdelenie vaní podľa veľkosti:


  • malé vane – ich rozmery sa pohybujú od 105×70 cm. Často sa používajú ako vaňa v práčovni, prípadne sa kombinujú so sprchovými kútmi.

  • štandardne veľká vaňa – pre pohodlný kúpeľ štandardne vysokých osôb je vhodné začať na dĺžke 150 cm. Štandardné vane majú rozmery 150×70, 160×70 a 170×70 cm.

  • veľké vane – rozmery sú väčšie ako pri štandardných vaniach, často viac ako 180×80 cm.

  • vane pre dvoch – ak máte radi pohodlie a máte k dispozícii dostatok miesta, môžete zvážiť vane pre dvoch s rozmermi až 190×120 cm.


Okrem veľkosti je rozhodujúci aj tvar vane. Ak v kúpeľni nemáte príliš veľa miesta na experimentovanie, pravdepodobne uvažujete nad tradičnou obdĺžnikovou vaňou. K dispozícii sú však aj oválne, okrúhle, rohové či vane v asymetrickom tvare.


Sprchový kút je alternatívou pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nechcú tráviť v kúpeľni viac času, ako musia. Malé kúpeľne so sprchovým kútom poskytujú viac priestoru na pohyb a pohodlné používanie zariadení a vybavenia.


Najpoužívanejším typom sprchového kúta sú polkruh a štvorec s rozmerom 90×90 cm s otváracími alebo zasúvacími dverami. Minimálny rozmer sprchového kúta, ktorý zabezpečí aký-taký komfort pri sprchovaní, je 80×80 cm. V našich domácnostiach, najmä v panelákových bytoch, nájdete aj verziu 80×90 cm.


Obdĺžnikové sprchové kúty majú zvyčajne väčšie rozmery v medziach od 80×100 až do 90×120 cm. Veľmi zaujímavým riešením sú kúty umiestnené v strede rovnej steny. Takéto riešenie môžete vidieť v kúpeľniach, kde nie je pre sprchu voľný kút. Takáto sprcha sa stane dominantou vašej kúpeľne.


Najnovší pojem v oblasti sprchových kútov je walk-in sprchový kút. Počuli ste už o tom? Je to sprchovací kút bez dverí a bočných stien, len s jednou širšou sklenenou stenou, ktorá zabraňuje unikaniu vody do priestoru kúpeľne. Odtok vody kúta môže byť riešený priestrannou vaničkou zapustenou do podlahy alebo sprchovým žľabom vo vyspádovanej podlahe.


A nakoniec je tu možnosť zabudovať sprchu do niky. Ide o výklenok v kúpeľni, ktorý je z troch strán tvorený murovanou stenou. Na vás je potom rozhodnutie, či do niky príde vanička alebo sprchový žľab, jednodielne či dvojdielne dvere, skladacie dvere alebo posuvné dvere.


Rovnako dôležité je aj rozhodnutie o farbe a priehľadnosti skla. Zatiaľ čo priehľadné číre sklo pôsobí veľmi elegantne a nenápadne, nepriehľadné sklá so štruktúrou prípadne so vzorom vnášajú do kúpeľne ďalší zaujímavý dizajnový prvok.

Extra príslušenstvo pre dokonalý relax

Správne zvolené kúpeľňové doplnky môžu premeniť priestor na kúpanie či sprchovanie na dokonalú relaxačnú oázu. Niekedy sú to maličkosti, ktoré však dokážu veľké veci. Napríklad:


  • vaňová zástena alebo záves, ktoré ponúkajú nekonečné farebné možnosti;

  • sprchová lavička alebo stolička;

  • záchytné tyče do sprchy alebo nad vaňu pre väčšiu bezpečnosť;

  • protišmykové podložky do vane alebo vaničky v sprchovom kúte;

  • jednoduché alebo moderné police či držiaky do sprchového kúta a nad vaňu, prípadne zvážte výklenky v stene, ktoré môžete oživiť LED podsvietením;

  • dažďová hlavica do sprchy;

  • masážny panel s tryskami do sprchy;

  • smart technológie do sprchy, audio panely, bluetooth a pod.


Zhrňme si výhody a nevýhody oboch možností:

Výhody vane:

  • Skvelá na relaxáciu a uvoľnenie boľavých svalov.

  • Ideálna na kúpanie malých detí.

  • Samostatne stojace jednotky je možné umiestniť takmer kdekoľvek, pretože sú dokončené zo všetkých strán.

  • Dostupné v rôznych veľkostiach, aby vyhovovali všetkým kúpeľniam.

  • Široká škála možností dizajnu (štýl, materiál, obkladačky do kúpeľne atď.)

  • K dispozícii je množstvo špeciálnych funkcií vrátane vzduchových trysiek, verzií s vírivkou atď.

  • Jednoduchšie čistenie a údržba.


Inšpirujte sa: Poznáte spôsoby, ako efektívne a jednoducho udržiavať svoju domácnosť čistú?


Nevýhody vane:

  • Pre starších ľudí a zranených môže byť ťažké dostať sa dovnútra a von.

  • Zaberá veľa miesta.

  • Vyžaduje veľa vody.

  • Potrebujete ohrievač vody s dostatočnou kapacitou na naplnenie vane horúcou vodou.

  • Naplnenie vane a kúpanie môže byť časovo náročné.

Výhody sprchovacieho kúta:

  • Použijete menej vody ako pri kúpaní vo vani.

  • Rýchle a pohodlné.

  • Ľahký prístup pre ľudí s problémami s pohybom. Môže byť tiež vybavený madlami, sedadlami a protišmykovými dlaždicami.

  • Malé rozmery, a preto vhodný do malej kúpeľne.

  • K dispozícii je viacero špičkových funkcií vrátane dažďových spŕch, trysiek a možností pary.

Nevýhody sprchy:

  • Nepraktické pre rodiny s deťmi.

  • Sprchové dvere vyžadujú viac čistenia a údržby, aby ste ich zbavili škvŕn od vodného kameňa a mydlových nečistôt.

  • Sprcha musí byť správne upevnená a napojená na vodovodné potrubie a kanalizáciu, musí byť tiež dostatočne utesnená. Ak sa to zanedbá, môže to mať za následok nadmerný únik vody a náročné opravy.

  • Po inštalácii sprchového kúta je potrebné nechať ho vyschnúť dlhší čas, kým ho budete môcť používať.

Kúpeľňa s toaletou?

Kúpeľňa s toaletou je častým riešením v rodinných domoch. V posledných rokoch takéto riešenie preniklo aj do panelákových bytov. Plán rekonštrukcie vašej kúpeľne by mal byť odpoveďou aj na to, či vaša vízia zahŕňa toaletu ako súčasť kúpeľne, alebo bude umiestnená v osobitnej miestnosti. To vám tiež naznačí, aké veľké zásahy do súčasnej kompozície vás čakajú.


Kombinovaná kúpeľňa s WC je zvyčajne oveľa väčšia ako samostatná kúpeľňa. Keď priestor otvoríte, môžete získať luxusnejší pocit, čo je ideálne, keď si chcete oddýchnuť a odpočinúť na konci dlhého dňa.


Ak uvažujete nad kúpeľňou spojenou s toaletou, môže vám to poskytnúť väčšiu flexibilitu pri práci s obmedzeným podlahovým priestorom alebo atypickým usporiadaním domácnosti.


Mnohé dispozičné riešenia vám umožnia skryť toaletu tak, aby to nebola prvá vec, ktorú uvidíte, keď otvoríte dvere. Máte tiež možnosť na oddelenie toalety od zvyšku kúpeľne využiť dekoratívnu stenu či zástenu, aj keď nebude celkom uzavretá. Oveľa ľahšie dosiahnete zladený dizajn v celej miestnosti využitím rovnakých farieb, obkladu, tapiet a pod.


Toaleta v kúpeľni však nedáva veľa možností na to, ako potlačiť nežiaduce pachy. To môže predstavovať problém, ak kúpeľňu v rovnaký čas používa viac ľudí. Osoba používajúca toaletu má tiež minimálne súkromie, keď sa niekto iný potrebuje v kúpeľni osprchovať, umyť si zuby alebo umyť ruky v umývadle.


Problémom tohto štýlu kúpeľne môže byť aj hygiena, pretože baktérie sa môžu šíriť do vzduchu pri každom spláchnutí toalety.

2. Dizajn kúpeľne

Toto je tá vzrušujúca časť! Teraz budete rozhodovať o tom, ako bude vyzerať vaša nová kúpeľňa, ktoré komponenty vymeníte za nové, aké farby použijete a ako si nastavíte rozloženie. Cieľom je rozhodnúť, ako bude vaša kúpeľňa vyzerať po dokončení rekonštrukcie. Tu je niekoľko aspektov, ktoré treba zvážiť:


  • Štýl vašej novej kúpeľne, farby a vzory.

  • Typ dlaždíc a obkladačiek do kúpeľne.

  • Umiestnenie okien a vetranie.

  • Sanita, armatúry a príslušenstvo.

  • Nábytok a osvetlenie.

  • Doplnky a dekorácie.

  • Typ a materiál dverí a pod.


Zamyslite sa nad tým, akú náladu chcete v kúpeľni dosiahnuť. Zvolená farebná schéma pomôže nastaviť tón vašej kúpeľne. Jasnejšie farby, ako je žltá, oranžová a zelená, môžu zlepšiť náladu, zatiaľ čo svetlejšie farby, ako sú biela a béžová, premenia vašu kúpeľňu na relaxačnú zónu.


Pri rozhodovaní o farebnej schéme si pomôžte pravidlom troch: vyberte si 3 kúpeľňové farby, ktoré spolu ladia, a rozložte ich v priestore v pomere 70-20-10. Takže najsvetlejšia farba pokryje približne 70 %, ďalšia 20 % a najvýraznejšia 10 %.


Keď už máte svoju farebnú schému, uistite sa, že farbu používate v celej miestnosti, nielen ako farbu na stenu, obklad a podlahu. Povedzme teda, že ste sa rozhodli pre výraznú zelenú farbu, uistite sa, že ju použijete aj na nábytku, kúpeľňovom závese, dekoráciách a doplnkoch.


Tip: Nie je farba ako farba - pre farby do kúpeľne je dôležitá najmä ich paropriepustnosť, ktorá môže pomáhať zabraňovať kondenzácii vody.


Dizajn kúpeľne nie je len o farbách, ale aj o jej usporiadaní. Tu je niekoľko ďalších tipov:


  • Pohľad od dverí – je to dôležitá súčasť dizajnu a môže to byť váš východiskový bod pre usporiadanie kúpeľne. Určite po vstupe do kúpeľne radšej ako prvú uvidíte vaňu alebo umývadlo, nie toaletu.

  • Vyberte si jeden kľúčový kus – či už je to voľne stojaca vaňa, moderná skrinka pod umývadlo alebo sprchovací kút s krásnymi obkladačkami do kúpeľne a okolo tohto kľúčového prvku rozmiestnite ďalší nábytok a predmety.

  • Nechajte si dostatok voľného priestoru – uistite sa, že okolo každého prvku je dostatočný priestor na jeho pohodlné používanie. Nezabudnite na otváranie dverí sprchového kúta. V stiesnenom priestore zvoľte posuvné dvere alebo dvere otvárajúce sa dovnútra.

  • Zavolajte si na pomoc dizajnérov – je prekvapujúce, ako sa dajú nápadito naplánovať a naplno využiť aj tie najmenšie kúpeľne.

Nastavenie rozpočtu pre rekonštrukciu kúpeľne

Koľko stojí rekonštrukcia kúpeľne v paneláku? To závisí od mnohých faktorov. Čím viac plánujete vo svojej kúpeľni urobiť, tým viac peňazí budete musieť minúť. Niečo také jednoduché ako výmena žiarovky alebo vodovodného kohútika, ak máte k tomu to správne náradie a pomôcky, nemusí byť vôbec drahé. Ak však budete meniť vaňu za sprchu, modernizovať obklad a nábytok, alebo dokonca búrať jadro, to si už vyžaduje vyšší rozpočet.

Čo zahrnúť do rozpočtu na prerábku kúpeľne:

Rekonštrukcia kúpeľne v paneláku bude zahŕňať vykonanie určitého množstva prác a nákup rôznych zariadení a vybavenia. Váš rozpočet by mal obsahovať odhad pre každý aspekt projektu:


  • Náklady na návrh a projekt, príp. na stavebné povolenie, ak je potrebné.

  • Búracie práce a náklady na odvoz stavebného odpadu.

  • Vybudovanie nových priečok, prípadne nivelizácia podlahy.

  • Stavebný materiál a spotrebný materiál (náradie, lepidlá, aplikačný materiál, farby, obklad, dlažba na podlahu a pod.)

  • Náklady na vodoinštalačný materiál a práce s tým spojené.

  • Elektroinštalačné práce a materiál.

  • Sprchový kút alebo vaňa, toaleta, umývadlo, príp. dvojité umývadlo.

  • Vodovodné batérie a ďalšie armatúry.

  • Nábytok a príslušenstvo.

  • Osvetlenie.

  • Dekorácie a doplnky.

  • Cena práce profesionálov alebo najatých pracovníkov.

  • Náklady na stratu príjmu, ak si musíte vziať voľno z práce.

  • Náklady na prípadné kontroly a revízie.


Aj rekonštrukcia malej kúpeľne je náročný projekt, preto treba počítať aj s nepredvídanými udalosťami. Odporúčame vyhradiť si určitú čiastku z rozpočtu na prípadné opravy alebo riešenia iných nečakaných problémov.


Koľko stojí rekonštrukcia a prerábka kúpeľne?

Podčiarknuté, spočítané: rekonštrukcia stredne veľkej kúpeľne sa môže pohybovať v rozmedzí od 2 000 € na základnú aktualizáciu dizajnu a nábytku až po 10 000 € na kompletnú renováciu zahŕňajúcu búranie jadra.


Konečná cena závisí aj od veľkosti kúpeľne, tiež od toho, či zvažujete prerábku kúpeľne svojpomocne, alebo ju zveríte profesionálom. A samozrejme od kvality všetkých použitých materiálov - či od náterov, dlažby až po nábytok a dvere.

Profesionáli alebo svojpomocne

Rozhodovanie o tom, ktoré časti renovácie kúpeľne si môžete urobiť sami a ktoré vyžadujú odbornú pomoc, je zásadným krokom v stanovení rozpočtu. Keď sa do renovácie pustite sami, môžete ušetriť peniaze, nie všetko sa však dá zvládnuť bez odborných znalostí. Napríklad elektrikárske a inštalatérske práce by mali byť pre zaistenie bezpečnosti ponechané na profesionálov.


Skúsenosti a zručnosť profesionálov sa vám zíde aj vtedy, ak chcete do svojej novej kúpeľne zakomponovať nový systém ventilácie alebo kúrenia. Viete napríklad, ako správne inštalovať podlahové kúrenie v kúpeľni?


Zaujímavosť: Vedeli ste, že aj počas sprchovania vám môže byť na nohy krásne teplučko? Spoznajte špecifiká podlahového kúrenia v kúpeľni.


Niektoré projekty, ako sú maľovanie alebo inštalácia nového príslušenstva, však zvládne aj sebavedomý kutil. Pamätajte, že ak si na seba vezmete viac, ako dokážete zvládnuť, môže vás to z dlhodobého hľadiska stáť viac, ak budete musieť zavolať profesionála, aby napravil vaše chyby. Buďte preto realistickí vo svojich schopnostiach a nebojte sa požiadať o pomoc, keď ju potrebujete.

Bytové jadro – búrať alebo nebúrať?

Likvidácia bytového jadra je prašný, časovo aj finančne náročný proces. Môže ale odhaliť prípadné problémy so zatekaním, plesňou, nevyhovujúcou elektroinštaláciou alebo iné skryté vady.


Ak váš rozpočet nestačí na búranie jadra, prípadne ak si na takýto rozsiahly projekt netrúfate, pre aktualizáciu starej kúpeľne postačí nový obklad, prípadne nová omietka či stierka, kvalitná hydroizolácia, tapeta či fototapeta. Z hygienického hľadiska to ale nie je ideálne riešenie.


Ak je jadro v poriadku, nemusí sa vybúrať celé, stačí ho obložiť sadrokartónom. Takýto krok však odporúčame konzultovať s odborníkom, pretože nie každé jadro je z hľadiska statiky na takútu úpravu vhodné.


Z toho nám vyplýva, že pri rozhodovaní zaváži aj typ bytového jadra. To môže byť:


  • Murované bytové jadro – je typické pre staršie tehlové bytové domy, ktoré boli postavené v prvej polovici 20. storočia. Tento typ jadra vyzerá jednoducho, ale patrí medzi náročnejšie rekonštrukcie.

  • Panelové bytové jadro – tvorí ho blok zo železobetónu, ktorý zahŕňa aj strop a podlahu. Takýto typ jadra je typický najmä pre bytové domy v Bratislave.

  • Umakartové bytové jadro – typické pre panelové byty zo 60. až 80. rokov 20. storočia. Základom niektorých bol kovový rám, niektoré boli celé z umakartu s laminátovým stropom. Tento typ bytových jadier v súčasnosti vôbec nespĺňa funkčnosť ani hygienické požiadavky na domácnosť.

Obklad stien a dlažba vhodné do kúpeľne

Časy, keď kúpeľne boli budované podľa jednej šablóny, sú dávno za nami. Dnes je na trhu rôzny obkladový materiál. Každý z nich má svoje jedinečné vlastnosti, pre ktoré ho možno budete chcieť použiť vo svojej kúpeľni.

Dlaždice na stenu

Porcelánové a keramické obklady sú pravdepodobne najbežnejšou voľbou do kúpeľne. Nie je to žiadnym prekvapením, pretože dlaždice veľmi dobre zvládajú vlhké prostredie. Stojí za zmienku, že väčšina dlaždíc sa dá použiť aj na podlahu. Týmto spôsobom môžete zladiť dlažbu s dlaždicami na stene.


Na trhu je obrovský sortiment dlaždíc, ktoré vyhovujú každému vkusu. Navyše sa veľmi jednoducho čistia a nevyžadujú zvláštnu starostlivosť.

PVC obloženie stien

Tento typ obkladového materiálu je ideálny pre rekonštrukciu kúpeľne, pretože dokáže šikovne zakryť poškodenú alebo nerovnú stenu. Výhodou tiež je, že PVC obklad môžete použiť na strop kúpeľne, ako aj na steny. Formát dosiek vám umožňuje inštalovať ich horizontálne alebo vertikálne.


Tu je však na mieste byť maximálne opatrní. Nie všetky PVC obklady sú totiž vhodné na použitie v kúpeľni, preto si to pred kúpou určite skontrolujte. Mali by byť vodotesné a odolné voči plesni a hnilobe.

Mramor alebo prírodný kameň

Mramor je krásny prírodný materiál, ktorý sa dá vyrobiť presne podľa vašich predstáv, pričom každý kus má skutočne jedinečný vzor a sfarbenie. Inštalácia mramorových kúpeľňových stien ako drahého a vysokokvalitného produktu zvýši celkovú hodnotu vašej nehnuteľnosti, vydrží roky a vyzerá úžasne v moderných aj tradičných kúpeľniach.


Mramor si však vyžaduje pravidelná údržbu vrátane častého opätovného utesňovania a starostlivého čistenia bez chemikálií. Je tu tiež problém, že skutočný mramor je veľmi ťažký, čo nie je vhodné na montáž na steny v každej kúpeľni.


Existujú aj iné druhy prírodného kameňa, ktoré možno použiť na steny kúpeľne namiesto mramoru. Medzi cenovo dostupnejšie patria kremeň, žula, Corian a vápenec. Tento štýl je vynikajúci na dosiahnutie rustikálneho alebo stredomorského vzhľadu, ale jeho inštalácia a údržba môže byť rovnako nákladná ako u mramoru – zvyčajne si vyžaduje odborného montéra na dokončenie profesionálnej inštalácie.

Betón alebo tehla

Betón je vhodný nielen na steny, ale aj na podlahu, pričom môžete ľahko dosiahnuť protišmykový povrch. Inštalácia je jednoduchá a toto riešenie patri všeobecne medzi tie najlacnejšie.


Môže byť leštený alebo textúrovaný a môžete si ho dokonca natrieť farbou na betón. Nevýhodou je, že betón je porézny, čo znamená, že môže absorbovať vodu a nečistoty. Tiež to nie je najlepší izolant, takže vaša kúpeľňa môže byť príliš horúca alebo príliš studená.


Ďalšou voľbou sú odhalené tehlové steny. Dodávajú miestnosti peknú textúru, ktorá vnesie do miestnosti osobitosť. Môže si to však vyžadovať trochu práce, kým odstránite vrstvy omietky, aby ste odhalili tehly.


Primárnym problémom je, že tehla je tiež porézna, takže ju musíte opatrne ošetrovať vodotesnými nátermi, aby ste zabránili vlhkosti a plesniam.

Nehrdzavejúca oceľ

Láka vás industriálny štýl? Zvážte panely z nehrdzavejúcej ocele. Poskytujú mimoriadne moderný vzhľad, či už ich použijete na obloženie sprchového kúta alebo celej steny. Nehrdzavejúca oceľ je mimoriadne pevný a odolný materiál.


Panely z nehrdzavejúcej ocele môžu vydržať aj niekoľko desaťročí, avšak počítajte s tým, že ich budete musieť každých pár rokov znova utesniť, aby ste udržali ich vodotesnú vlastnosť. Panely z ocele sa spájajú aj s rizikom, že ich trochu chladný vzhľad vás môže po rokoch omrzieť.

Sklo alebo sklolaminát

Sklolaminát je jednou z najlacnejších možností na renováciu kúpeľní. Pri sklolamináte nemusíte mať obavy z plesní a vlhkosti. Jeho inštalácia je navyše jednoduchá a nevyžaduje zvláštnu starostlivosť.


Problém so stenami zo sklolaminátu je ten, že sú náchylnejšie na poškodenie. Ak vznikne čo i len malá prasklina, bude sa ďalej šíriť, čo umožní prebytočnej vlhkosti preniknúť pod materiál.

Ak chcete niečo s vyššou kvalitou a ste ochotní za to zaplatiť o niečo viac, investuje do panelov zo skla. V týchto priestoroch sa používa tvrdené sklo, ktoré je špeciálne ošetrené, aby vydržalo aj náročnejšie podmienky. Sklenené steny sa ľahko udržiavajú a sú dostatočne pevné, aby vydržali dlhú dobu.


Či už chcete číre sklo, tónované alebo sklo so vzorom, vo forme veľkých panelov alebo malých mozaikových dlaždíc, existuje veľa možností, ako do vašej kúpeľne vniesť farbu a kreativitu pomocou skla.

Epoxidová živica

Ďalšou možnosťou je dekoratívna živica. Je ideálna na renováciu starých stien a podlahy, dokáže dokonale zakryť starý obklad a dlažbu, ktoré už nezodpovedajú vášmu vkusu. Navyše, pôvodné dlaždice ani nemusíte odstrániť.


Je však dôležité uistiť sa, že používate správny typ živice, aby ste predišli problémom súvisiacim s vodotesnosťou alebo predčasným opotrebovaním. Živica, ktorá je odolná voči vode alebo vlhkosti, sa nazýva „epoxidová živica“.

Drevo

Keďže ide o zónu s vysokou vlhkosťou, drevené obklady v kúpeľni sa nezdajú ako dobrý nápad, pretože para a voda môžu spôsobiť deformáciu, vlhkosť a hnilobu. Ak je vaša kúpeľňa dobre vetraná a drevo správne ošetríte základnými nátermi na báze oleja, olejmi na drevo a vodoodolnými lakmi alebo pololesklými farbami, môže to pomôcť zabrániť poškodeniu.


Vyvarujte sa použitiu dreva v okolí sprchového kúta a vane. Drevené panely môžu byť dobrou voľbou pre akcentový prvok v priestore.

Tapeta

Výhodou tapiet je, že sa dajú použiť na zakrytie povrchových nedokonalostí, čo je skvelé pre kúpeľne s nie celkom hladkými stenami. Hlavnou nevýhodou tapiet je, že kúpeľňa musí byť veľmi dobre vetraná, aby sa tapeta neodlupovala.


Ak sa rozhodnete pre tapetu do kúpeľne, ponuka bude skromnejšia, pretože nie každá tapeta môže byť vhodná do vlhkého prostredia. Do miestnosti s vysokou vlhkosťou voľte umývateľnú vinylovú tapetu. Použite ju skôr ako dekoračný prvok, nepočítajte s ňou v priestore sprchy alebo v okolí vane.

Farba do kúpeľne

Ak vyberáte farbu do kúpeľne, tak jedine takú, pri ktorej výrobca uvádza, že je vhodná do prostredia s vysokou vlhkosťou. V žiadnom prípade nemôžete použiť bežnú farbu na steny a stropy, hrozí tu riziko predčasného odlupovania.


Špeciálna kúpeľňová farba je určená na zabránenie rastu plesní a zvyčajne ide o emulziu na vodnej báze. Ľahko sa nanáša, stačí správne pripraviť povrch, a to nanesením vhodného podkladu odolného voči vlhkosti. Takéto farby sú umývateľné a vyžadujú veľmi malú starostlivosť.

Vodoinštalácia

Určite nechcete, aby vám v novej kúpeľni zle odtekala voda alebo pretiekla toaleta. Preto jednou z vecí, ktorým by ste pri renovácii kúpeľne mali venovať pozornosť, je vodoinštalácia.


Výmena a úprava vodovodných potrubí vás zrejme čaká vtedy, keď meníte vaňu za sprchový kút alebo naopak. Nevyhnete sa jej ani pri zmene usporiadania kúpeľne, ak do priestoru príde toaleta, ktorá v ňom doteraz nebola, alebo ak ste pre existujúcu toaletu našli vhodnejšie miesto.


Takéto zásahy môžu citeľne zvýšiť vaše náklady, preto, ak je to možné, navrhnite si rozloženie zariadení a vybavenia tak, aby vaňa, sprchovací kút, umývadlo aj toaleta boli v blízkosti už existujúceho vodovodného potrubia.

Vykurovanie v kúpeľni

Existuje niekoľko možností vykurovania kúpeľne. Množstvo potrebného tepla bude určené najmä veľkosťou kúpeľne. Priestor môžete vykurovať prostredníctvom jedného vykurovacieho telesa alebo kombináciou systémov. Napríklad:


  • Podlahové vykurovacie systémy sa stávajú čoraz bežnejším spôsobom pre zabezpečenie pasívneho zdroja tepla v miestnosti. Systémy je možné inštalovať do betónových podláh alebo položiť priamo pod dlažbu. Podlahové kúrenie môžete kombinovať s iným systémom vykurovania. Viete, ako kombinovať podlahové kúrenie s radiátormi?

  • Ventilátorové ohrievače sú ďalšou bežnou metódou. Nástenný ventilátorový ohrievač síce zabezpečí okamžité ohriatie vzduchu v miestnosti, na druhej strane vytvára prievan, ktorý môže na mokrom tele pôsobiť chladivo.

  • Elektrické sálavé ohrievače sú v dnešnej dobe menej bežné, ale infračervené vykurovanie nevytvára prievan a ohrieva povrch predmetov, na ktoré je nasmerované, takže je to efektívny spôsob, ako udržať teplo v malej kúpeľni.

  • Radiátorové vykurovanie môže byť súčasťou širšieho vykurovacieho systému domu a často sa inštaluje už počas výstavby. Môže však byť pridaný aj neskôr, v závislosti od dostupnosti.

  • Elektrické sušiče na uteráky sú dostupné v širokej škále štýlov a výkonu a dokážu okrem vysušenia mokrých uterákov aj zvýšiť teplotu vzduchu v malej kúpeľni.

Vetranie a ventilácia

Keďže ide o najvlhkejšiu miestnosť v dome, nedostatočné vetranie môže spôsobiť rôzne problémy od nadmernej vlhkosti, plesní, nepríjemného zápachu až po olupovanie farieb a tapiet, atď.


Ak súčasťou vašej kúpeľne je okno, vetranie je jednoduché. Niektoré kúpeľne využívajú na vetranie odsávanie alebo ventilátory. Výmenu existujúceho ventilátora je možné vykonať vlastnými silami, ale inštalácia nového si vyžaduje kvalifikovaného odborníka z dôvodu elektrických prác. Vyberte si jednotku so správnym odsávacím výkonom pre vašu miestnosť.


S nadmernou vlhkosťou a tvorbou plesní môžete okrem ventilácie bojovať aj pomocou hydroizolácie. Je to vodotesná vrstva, ktorá sa aplikuje na stavebný materiál a chráni ho pred vlhkosťou a vodou, ktorá sa v kúpeľni bežne vyskytuje. Nejde len o sprchový kút alebo vaňu. Pred vlhkosťou je potrebné chrániť celú kúpeľňu a toaletu v miestach, kde je zvýšené riziko zvýšenej vlhkosti pri bežnej každodennej prevádzke.

Elektroinštalácia

V závislosti od dispozície vašej novej kúpeľne možno budete musieť premiestniť elektrické vedenie. Elektrické rozvody v kúpeľni majú špeciálne požiadavky na bezpečnosť a je potrebné ich inštalovať opatrne.


Uistite sa, že ste si vybrali elektrické spotrebiče so správnym krytím (IP) pre zónu, v ktorej ich plánujete nainštalovať. Inú ochranu si vyžadujú rozvody v okolí sprchy či vane, iné napríklad pri dverách.


Vždy si naplánujte elektrické usporiadanie predtým, ako začnete penetrovať alebo impregnovať múry, obkladať steny a pokladať dlažbu na podlahu, pretože to značne uľahčí vedenie potrebných drôtov a káblov. Možno budete potrebovať nové zásuvky pre pridané dekoračné osvetlenie, ventilátor, elektrický sušič uterákov, radiátor, fén a pod.


Akékoľvek elektrické práce je najlepšie nechať na odborníkov. To platí najmä v tejto vlhkej oblasti, kde je vyššia pravdepodobnosť úrazu elektrickým prúdom pri nesprávnej inštalácii.


S elektroinštaláciou sa spája aj potreba revízie. Keďže elektroinštalácia je tzv. vyhradené technické zariadenie, každému jej uvedeniu do prevádzky (aj v prípade prerábky kúpeľne) musí predchádzať odborná prehliadka a odborná skúška – hovorovo revízia. Revíziu vykonáva kvalifikovaný revízny technik.


Táto vyhláška predpisuje aj interval následných pravidelných revízií. Pre murované obytné objekty je to každých 5 rokov, pre obytné objekty zhotovené z materiálov so stupňom horľavosti C, D, E a F1 (napr. drevodomy) sú to každé 2 roky. Aj keď aktuálnosť revízií vám pravdepodobne nebude nikto kontrolovať, problémy môžu nastať v prípade požiaru či úrazu po zásahu elektrickým prúdom.

Stavebné povolenie – kedy je potrebné pre rekonštrukciu kúpeľne?

Podmienky pre stavebné povolenie v prípade renovácie kúpeľne upravuje Zákon č. 50/1976 Z. z. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (Stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.


Ak pri obnove starého bytového jadra nezasahujete do nosných konštrukcií, vystačíte si s ohlásením stavebnému úradu. Ak pri rekonštrukcii len odstránite pôvodné umakartové priečky a nahradíte ich novými z odľahčených materiálov, ktoré budú inštalované na pôvodnom mieste, bez zmeny rozmerov a dispozície pôvodnej kúpeľne, nie je potrebné ani ohlásenie stavby. Takáto rekonštrukcia patrí medzi udržiavacie práce.


Ak však plánujete prepojiť kúpeľňu a WC budete musieť stavebnému úradu stavbu ohlásiť a predložiť statický posudok. Stavebné povolenie budete potrebovať aj vtedy, ak budete zasahovať do nosných stien. V neposlednom rade je potrebné o zásahoch a stavebných úpravách informovať aj susedov.


Ohlásenie a statický posudok od vás bude stavebný úrad vyžadovať aj vtedy, ak plánujete zväčšiť pôvodný rozmer dverí, prípadne ich presunúť niekde inde. Ak vaša renovácia zahŕňa aj takúto úpravu, možno sa oplatí porozmýšľať nad posuvnými dverami, ktoré nezasahujú do priestoru a šetria tak miesto. Poznáte aj ďalšie výhody posuvných dverí?

Ako postupovať pri rekonštrukcii kúpeľne?

  1. Odpojenie rozvodov elektriny a prívodu vody.

  2. Demolácia a odstránenie príslušenstva.

  3. Odstránenie starých dlaždíc, zvyškov lepidla a škárovacej hmoty, vyčistenie podlahy.

  4. Vodo a elektroinštalačné práce.

  5. Vyrovnanie podlahy pomocou cementového poteru alebo anhydritového samonivelizačného poteru a vyrovnávacej stierky.

  6. Inštalácia podlahového kúrenia, ak ho plánujete inštalovať pod betón. Ak priamo pod dlažbu, s týmto krokom ešte počkajte.

  7. Vyrovnanie stien a stropu pomocou sadrokartónových dosiek alebo omietky.

  8. Penetrácia a hydroizolácia podlahy a stien.

  9. Obloženie stien obkladačkami do kúpeľne, škárovanie, vymaľovanie stien, nalepenie tapety.

  10. Inštalácia podlahových dlaždíc či inej podlahovej krytiny, ktorá ide ruka v ruke s montážou podlahového kúrenia.

  11. Inštalácia sanity a armatúr do kúpeľne.

  12. Montáž nábytku a osvetlenia.

  13. Pridanie doplnkov a dekorácií do kúpeľne.

Ako vybrať nábytok do kúpeľne

Ak vo vašej novej kúpeľni použijete pôvodný nábytok, máte o starosť menej. Možno len potrebuje drobné opravy, nový náter alebo tapetu, ide však o drobné investície. Väčšia investícia je nákup nového nábytku, preto by ste si mali vybrať taký, ktorý dokonale dopĺňa charakter vašej kúpeľne, je kvalitný a sľubuje dlhú životnosť.


Premyslite si, na čo budete nábytok používať a čo všetko musíte doň uložiť. Potrebujete len miesto na toaletné potreby alebo aj na detské hračky do vane? Budete v kúpeľni skladovať aj čistiace prípravky? A čo uteráky, župany, mejkap či šperky?


Pred výberom kúpeľňového nábytku je dôležité zmerať priestor, ktorý máte k dispozícii. Ak uvažujete o kúpe kúpeľňových skriniek, mali by ste poznať aj limity pri veľkosti dvierok, aby ste sa uistili, že máte dostatok miesta na ich otváranie a zatváranie.


Pre menšie kúpeľne vytvárajú nástenné jednotky ilúziu priestoru. Ergonomicky navrhnutý modulárny kúpeľňový nábytok je vhodný aj do tých najmenších priestorov. Vo väčšej kúpeľni si môžete dovoliť aj väčšie kúpeľňové zostavy pozostávajúce z podlahových skriniek rôznych šírok a výšok, skrinky pod umývadlo, nástenných skriniek, skrinky so zrkadlom, regálov a políc.


Kúpeľňový nábytok by sa mal ľahko vyrovnať s vlhkým prostredím. Často sa vyrába z MDF alebo MFC a môže byť dokončený vinylom, akrylom alebo laminátom, ako aj drevenými dyhami. Na kúpeľňový nábytok sa používa aj drevo. Zvyčajne je skonštruované a dokončené tak, aby bolo odolné voči vlhkosti.


Pracovné dosky do kúpeľne môžu byť z luxusnejších materiálov, ako sú mramor, sklo alebo žula.


Na doladenie vzhľadu kúpeľne sa poobzerajte po praktických kúskoch, ktoré zároveň budú plniť aj dekoratívnu funkciu. Môžu to byť napríklad plávajúce police, vešiaky a háčiky, držiaky a sušiaky na uteráky, držiak toaletného papiera, sprchový záves, kôš na bielizeň a pod.


Tip: Viete, ako si vybrať vhodný kôš na prádlo?

Ako vybrať osvetlenie do kúpeľne?

Pridanie nového svietidla do vašej kúpeľne môže byť jednoduchý a cenovo dostupný spôsob, ako dodať vášmu priestoru nový svieži vzhľad. Aktualizácia osvetlenia môže vašu kúpeľňu okamžite rozjasniť a vytvoriť príjemnejšiu atmosféru.


Môžete si vybrať z rôznych možností, vrátane stropných svietidiel, nástenných a bočných svietidiel alebo dokonca svetelných pásov v závislosti od vášho štýlu a rozpočtu. Ak hľadáte energeticky účinnejšiu možnosť, môžete sa rozhodnúť aj pre LED svetlá, ktoré vám môžu znížiť účet za elektrinu.


Umiestnite svietidlá blízko vane a sprchy, aby ste zabezpečili dobrú viditeľnosť a zvýšili bezpečnosť. Svetlá v blízkosti zrkadla a umývadla sú užitočné pri nanášaní mejkapu a pod.

Najčastejšie chyby pri renovácii kúpeľne

Na záver prinášame 10 najbežnejších chýb pri prestavbe kúpeľne, ktoré robia majitelia domov alebo neskúsení renovátori.

Nesprávne usporiadanie kúpeľne

Zle naplánované usporiadanie môže byť v najlepšom prípade nepraktické, ale tiež môže viesť k vážnym problémom. Zvážte umiestnenie toalety a ďalšej sanity k existujúcemu odpadu a prívodu vody.

Toaleta blízko dverí

Umiestnenie toalety blízko dverí môže obmedziť súkromie a spôsobiť, že sa v intímnej chvíli budete cítiť nepohodlne. Nikto nechce vidieť toaletu ako to prvé, keď vojde do kúpeľne. Nielen, že je to nepríjemné, ale tiež to obmedzuje tok dopravy v miestnosti a mimo nej.

Slabá ventilácia

Kúpeľňa je najvlhkejšia miestnosť v byte či dome, takže ventilácia je nevyhnutná a mala by sa vždy zvážiť pri plánovaní rekonštrukcie alebo nového priestoru.

Nekvalitná armatúra a kovové prvky

Nedostatočná kvalita použitého kovu na armatúru a ďalšie prvky, ako aj ich nedostatočná povrchová úprava môže ovplyvniť fungovanie celého priestoru. Opakujúce sa opravy, ako aj používanie odhrdzovačov a ďalších špeciálnych prípravkov môžu citeľne zasiahnuť váš rodinný rozpočet.

Nedostatočné odtekanie vody

Nie je nič horšie ako sprcha, ktorá poriadne neodteká. Nesprávne riešený odtok a sklon dlažby môžu spôsobiť, že vaša kúpeľňa bude časom náchylnejšia na poškodenie vodou.

Nedostatočné osvetlenie alebo príliš veľa svetla

Osvetlenie kúpeľne by malo byť prispôsobiteľné, aby slúžilo mnohým účelom. Ak je svetlo príliš tmavé, alebo je nedostatočné, neuvidíte svoj odraz v zrkadle. Ak je príliš silné, môže byť úplne nevhodné pre večernú relaxáciu.

Príliš veľa do malého priestoru

Ak máte malú kúpeľňu a priestor je skutočne problém, hľadajte zariadenie s menšou hĺbkou a menšími rozmermi. Upustite od nábytku, ktorý nepotrebujte. Zrieknite sa doplnkov, ktorými kúpeľňu zbytočne preplníte. Usilujte sa zabezpečiť, aby bolo okolo vane, sprchy, toalety, umývadla a každého ďalšieho prvku dostatok miesta pre pohodlné používanie.

Nesprávny výber materiálu

Pokiaľ ide o výber materiálov pre vašu kúpeľňu, hlavnou prioritou by mala byť praktickosť. Ako najvlhkejšia miestnosť v domácnosti kúpeľňa potrebuje odolné prvky, ktoré sú trvácne a ľahko sa čistia.

Preceníte svoje schopnosti

Rekonštrukcia kúpeľne môže vyzerať jednoducho, pretože kúpeľne sú malé, avšak niektoré prestavby môžu byť pre domácich majstrov zložité a môžu vyžadovať technické zručnosti.

Nemáte záložný plán

Môžete mať akýkoľvek prepracovaný plán a najlepšieho dodávateľa v širokom okolí, nikto vám nezaručí, že sa počas renovácie nevyskytnú problémy. A tak sa môže 3–4 týždňová rekonštrukcia natiahnuť na dva mesiace.


Naplánujte si, ako zvládať hygienu bez fungujúcej kúpeľne. Zriaďte si umývaciu stanicu v kuchyni alebo v technickej miestnosti. Dohodnite sa so susedom, priateľmi či blízkymi, ktorí bývajú neďaleko. Navštívte posilňovňu alebo plaváreň, alebo využite sprchu v práci. Nakoniec môžete vyskúšať suché šampóny či iné “rýchle” pomôcky.

Na záver

Čo robí dobrú kúpeľňu dobrou? Tajomstvo spočíva v tom, že to závisí od vašich individuálnych potrieb. Každý človek bude mať iné priority, preto je potrebné ich brať do úvahy už pri návrhu novej kúpeľne.


Napríklad rodinná kúpeľňa môže potrebovať vaňu aj sprchu a veľa úložného priestoru, zatiaľ čo kúpeľňa pre jedného si vystačí s malou sprchou a toaletou.


Rozloženie je tiež kľúčové. Vyvarujte sa zásahov do konštrukcie len na základe túžby po dokonalej kúpeľne ako z časopisu. Skúste nájsť kompromisy, ktoré vám môžu ušetriť nejaké to euro. Ak ste v tejto oblasti nováčikom, určite sa obráťte na profesionálov. Aj tu platí pravidlo: radšej raz a kvalitne ako opakované zásahy a opravy nesprávne zrekonštruovanej kúpeľne.


Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO.

Kúpte si u nás hydroizoláciu do kúpelne

Odobrať
PARAMO

Tmel Lutex ATN asfaltový náter

Asfaltový náterový tmel určený predovšetkým na renovačné nátery striech a k hydroizolačným náterom základov stavieb. Hlavnou… Viac
+1 variant
Odobrať
JUB

HYDROSOL DECOR BASE - Dekoratívna vodotesná hmota

Vnútorná, predpripravená elastická hmota určená na dekoratívnu úpravu stenových a stropných povrchov, na ktorých je požadovaná… Viac
+2 varianty
Odobrať
JUB

HYDROSOL Express 1K - predpripravená vodotesná hmota

HYDROSOL Express 1K je vnútorná, predpripravená, vodotesná, elastická hmota na dekoratívne účely. Môžeme ju použiť na dekoratívnu… Viac
+1 variant
Odobrať
JUB

HYDROSOL - Tesniaca manžeta

HYDROSOL Tesniaca manžeta je trvalo elastické tesnenie pre vystuženie vodotesných hmôt v oblasti potrubných a iných prípojok. Je… Viac
+2 varianty
Odobrať
JUB

HYDROSOL - Vnútorný rohový prvok

Hydrosol vnútorný rohový prvok je elastické tesnenie pre vystuženie elastickej vodotesnej hmoty napr. Hydrosol Express 1K alebo… Viac
+1 variant

7,49 € s DPH

skladom všetky varianty

U vás v utorok

Odobrať
Den Braven

DEN BRAVEN - Tekutá lepenka

Ide o dvojzložkový, trvalo pružný, hydroizolačný náter, po vytvrdnutí vytvorí hydroizolačnú membránu. Tekutá lepenka je vhodná na… Viac
+3 varianty
Odobrať
JUB

HYDROSOL Polyurethane 2K - vodoodpudivý dvojkomponentný náter

HYDROSOL Polyurethane 2K je dvojkomponentný polyuretánový náter na vodnom základe, transparentného polomatného vzhľadu, ktorý je… Viac
+1 variant
Odobrať
JUB

HYDROSOL ELASTIC - Elastická vodotesná hmota

Elastic je priemyselne pripravená zmes na realizáciu elastickej hydroizolačnej hmoty na vodotesnú ochranu vertikálnych a… Viac
+1 variant
Odobrať
COLOR COMPANY

COLOR COMPANY - Adhézny mostík

Adhézny mostík je špeciálny náter určený na zvýšenie priľnavosti pre nenasiakavé a málo nasiakavé stavebné materiály v interiéri… Viac
+2 varianty
Odobrať
JUB

HYDROSOL Classic - vodotesná hmota

HYDROSOL Classic je priemyselne pripravená zmes na realizáciu hydroizolačnej hmoty na vodotesnú ochranu vertikálnych a… Viac
+2 varianty
  • Na tomto ušetríte
Odobrať
Pinty Plus

PINTY PLUS TECH SEALER - Tesniaci sprej na báze gumy

Sprej na báze gumy špeciálne vyvinutý pre vodotesné utesnenie škár a netesností. Ideálny je pre hydroizoláciu vonkajších povrchov… Viac
+2 varianty
Odobrať
COLOR COMPANY

EH 1K EXTERIÉR - Hydroizolačná hmota do exteriéru

Elastická hydroizolačná hmota vhodná na vodorovné aj zvislé plochy v exteriéri s tixotropnými vlastnosťami. Je určená pod… Viac
+3 varianty

Kúpte si u nás biele vode-odolné farby do kúpelne

Odobrať
Chromos-Svjetlost

LATEX STRONG BIOSILIKÁT - Umývateľná interiérová farba

Matná interiérová farba určená na ochranu silne zaťažovaných vnútorných stien. Má vysoké krytie, neutrálnu vôňu, vytvára… Viac
+1 variant
Odobrať
Tikkurila

FEELINGS MOISTURE STOP - Náter proti vlhkosti

Vodou riediteľný náter pohlcujúci vlhkosť, ktorý vytvára nepriepustný povrch. Je obzvlášť vhodný do vlhkých priestorov kuchýň,… Viac
+1 variant
Odobrať
Chromos-Svjetlost

KEMOPOL PREMIUM BIO SILIKÁT - Umývateľná silikátová interiérová farba

Silikátový veľmi dobre kryjúci náter na vnútorné steny. Vytvára pevný, elastický a umývateľný film, ktorý je možné otrieť mokrou… Viac
+1 variant
Odobrať
Q-Therm

Q-Therm - tepelnoizolačná stierkova hmota Q therm

Q-therm je vysoko kvalitná stierková hmota hustej konzistencie. Jej využitie je ideálne pri vnútornom zateplení obvodových stien… Viac
+1 variant
Odobrať
HG Helios Group

SPEKTRA Termo Top - tepelno izolačná farba na steny

Tepelno-izolačná farba na vnútorné steny.Obsahuje duté výplne, ktoré vytvárajú tepelnú bariéru, vďaka ktorej je povrch teplejší a… Viac
+1 variant
Odobrať
eFarby.sk

Set náradia na maľovanie interiérových stien a stropov

Komplexný a rozsiahly set na maľovanie interiérových stien a stropov v ktorom nájdete nielen pomôcky na maľovanie ako štetec,… Viac

53,99 €s DPH

skladom

U vás v utorok

Odobrať
JUB

JUPOL BLOCK - Špeciálna interiérová farba na blokovanie fľakov

Rýchloschnúca interiérová farba určená na obnovovacie nátery stien a stropov, ktoré sú zašpinené od sadzí, nasýtené dechtom, s… Viac
+3 varianty
Odobrať
BARVY A LAKY HOSTIVAŘ, a.s.

REMAL TERMOKOMFORT - termoizolačná farba na steny

Steny natreté touto farbou Vám teplo, ktoré vyrobíte, budú odrážať späť do miestnosti. Tým šetríte náklady za vykurovanie.… Viac
+1 variant
Odobrať
PRIMALEX

Primalex Essence - umývateľná interiérová farba

Umývateľná a hlboko matná farba vhodná najmä na miesta s vysokými nárokmi na odolnosť. Vhodná na maľovanie vnútorných stien a… Viac
+2 varianty
  • Najpredávanejší
Odobrať
JUB

JUPOL THERMO -Termoizolačná farba na steny

Vnútorná maliarska farba s obsahom dutých guľôčok, ktorými sa vytvorí tepelná zábrana, ktorá poskytuje na pocit teplejší a… Viac
+1 variant

43,56 € s DPH

57,60 €
  • Ušetríte 24%
  • skladom

    U vás v utorok

    Odobrať
    HG Helios Group

    SPEKTRA Latex - polomatná latexová farba

    Latexová polomatná farba pre náter vysoko exponovaných stien v predizbách, chodbách, aulách, schodiskách - nemocnice, školy a… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    eFarby.sk

    Set náradia na maľovanie interiérových farieb

    Či už idete maľovať umývateľnou farbou, protiplesňovou farbou alebo klasickou oteru vzdornou farbou, tak set náradia na maľovanie… Viac

    42,99 €s DPH

    skladom

    U vás v utorok

    Kúpte si u nás farebné vode-odolné farby do kúpelne

    Odobrať
    JUB

    JUPOL THERMO - Termoizolačná interiérová farba v jemných odtieňoch (zákazkové miešanie)

    Termoizolačná farba s obsahom dutých guľôčok, ktorými sa po celej hrúbka zaschnutého filmu vytvorí tepelná izolácia, ktorá… Viac
    +166 variantov
    Odobrať
    JUB

    JUPOL STRONG - Farebná umývateľná farba pre zaťažované povrchy (zákazkové miešanie)

    Vnútorná umývateľná maliarska farba určená na nátery zaťažených stenových povrchov v interiéri. Vytvára farebný matný film s… Viac
    +332 variantov
    Odobrať
    JUB

    JUPOL BIO SILICATE - Interiérová farebná farba pre alergikov (zákazkové miešanie)

    Vnútorná maliarska farba na dekoračnú ochranu stien a stropov v budovách architektonického dedičstva, občianskych a obytných… Viac
    +332 variantov
    Odobrať
    eFarby.sk

    Set náradia na maľovanie interiérových stien a stropov

    Komplexný a rozsiahly set na maľovanie interiérových stien a stropov v ktorom nájdete nielen pomôcky na maľovanie ako štetec,… Viac

    53,99 €s DPH

    skladom

    U vás v utorok

    Odobrať
    eFarby.sk

    Set náradia na maľovanie interiérových farieb

    Či už idete maľovať umývateľnou farbou, protiplesňovou farbou alebo klasickou oteru vzdornou farbou, tak set náradia na maľovanie… Viac

    42,99 €s DPH

    skladom

    U vás v utorok

    Odobrať
    PRIMALEX

    Primalex Ceramic - čistiteľná interiérová farba

    Umývateľná aj čistiteľná interiérová farba predstavuje modernú generáciu interiérových farieb. Minimalizuje prienik tekutých… Viac
    +27 variantov
    Odobrať
    Tikkurila

    FEELINGS EXTRA DURABLE - Polomatná latexová farba na steny a stropy (zákazkové miešanie)

    Latexová polomatná farba pre nátery stien a stropov v interiéri. Farba obsahuje prostriedok proti plesniam, vďaka čomu je vhodná… Viac
    +705 variantov
    Odobrať
    Dulux

    DULUX EASYCARE - Matná farebná interiérová farba

    Umývateľná interiérová farby s hydrofóbnymi vlastnosťami, ktorá vďaka špeciálnemu povrchu odpudzuje vodu a tekuté nečistoty.… Viac
    +40 variantov
    Odobrať
    Dulux

    DULUX COLOURS OF THE WORLD - Farebná umývateľná interiérová farba

    Farebná umývateľná interiérová farba s atraktívnymi odtieňmi inšpirovanými najkrajšími svetovými zákutiami. Farebné odtieni sú… Viac
    +42 variantov
    Odobrať
    Tikkurila

    OPTIVA 20 SEMI MATT - Polomatná umývateľná farba (zákazkové miešanie)

    Umývateľná polomatná interiérová farba pre náter stien a stropov v interiéri - v obytných, kancelárskych, verejných i… Viac
    +789 variantov
    Odobrať
    Tikkurila

    OPTIVA 3 CERAMIC SUPERMATT - Umývateľná farba s hlboko matným efektom (zákazkové miešanie)

    Latexová vodouriediteľná farba v širokej škále jemných, pastelových a trendových odtieňov pre skrášlenie vášho interiéru. Vhodná… Viac
    +792 variantov
    Odobrať
    JUB

    JUPOL CITRO - Farebná protiplesňová interiérová farba (zákazkové miešanie)

    Vnútorná interiérová farba vhodná pre ochranu stien a stropov v priestoroch, kde dochádza k zvýšenej tvorbe plesní z dôvodu… Viac
    +747 variantov
    Michal Fojcík

    Páči sa mu tvoriť a nachádzať nové možnosti . Veľmi rád spolupracuje so šikovnými ľuďmi, ktorí vedia čo je to štartovať novú myšlienku z garáže.