Rozhovor: Na prvú o farbách

Penetračný náter: Unikátna nekvapkajúca penetrácia

Penetračný náter: Unikátna nekvapkajúca penetrácia

V tomto rozhovore sa rozprávame o maľovaní a penetračnom nátere, konkrétne o nekvapkajúcej penetrácií. Povieme si, prečo je taká podstatná a dôležitá. Preto som k nám do efarby.sk pozvala pána Klementa, ktorý školí profesionálnych maliarov a predajcov pre značky Tikkurila a Flügger. Tieto informácie budú zaujímať najmä profesionálnych maliarov, ale aj bežných ľudí, ktorí sa rozhodli maľovať svojpomocne.

Na tento projekt budete potrebovať

Valčeky Nakupovať
Penetračné nátery na steny Nakupovať

Pozrite si náš rozhovor, kde sa rozprávame o penetračnom nátere - unikátnej nekvapkajúcej penetrácií Flügger Wall Sealer non-drip


Dobrý deň, milí čitatelia! Vitajte pri rozhovore, kde sa budeme rozprávať o maľovaní a penetračnom nátere, konkrétne o nekvapkajúcej penetrácií. Povieme si, prečo je taká podstatná a dôležitá. Preto som k nám do efarby.sk pozvala pána Klementa, ktorý školí profesionálnych maliarov a predajcov pre značky Tikkurila a Flügger
Tieto informácie budú zaujímať najmä profesionálnych maliarov, ale aj bežných ľudí, ktorí sa rozhodli maľovať svojpomocne. Moje meno je Janka Repáková a vítam Ťa tu, Honza, ahoj.

Ahoj, Jani. Dobrý deň všetkým.

Prečo je potrebné dávať penetračný náter pred natieraním farby? Na čo slúži?

V prvom rade by som chcel povedať, že hĺbková penetrácia je veľmi podceňovaná. Je potrebné penetrovať staré aj nové steny. Kvôli tomu, aby sa podklad zjednotil a následné maľovanie bolo jednoduchšie a hlavne efektívnejšie. Ide o to, že keď na stenu nedáme penetračný náter pred maľovaním, tak následné maľovanie je drahšie. Pretože je väčšia nasiakavosť povrchu, tým je väčšia spotreba farby, a preto to ekonomicky nie je výhodné. Ďalšia dôležitá vec je, že sa vytvorí akoby adhézny mostík, kedy sa tie nátery prepoja a sú súdržnejšie. Musím penetračný náter len vrelo doporučiť, pretože uľahčí celé maľovanie a natieranie.

Striekanie steny

Tak si môžme prejsť pár konkrétnych prípadov z praxe, ktoré môžu nastať.

Je možné, keď už sme viackrát po rokoch maľovali steny, aby sa nám na ďalší krát nestrhávala farba? Aby sme nemuseli škrabať celú stenu. Dá sa tomu nejak predísť?

Práve tým penetračným náterom sa tomu dá predísť. Keď stále na seba budeme dávať vrstvy farby, tak sa prestanú na seba viazať. Tým pádom, napr. pri treťom nátere sa farba začne olupovať. Keď budeme penetrovať, tak tých vrstiev môžme aplikovať viac. A nebudeme musieť oškrabávať stenu.

Asi každého profesionálneho maliara, ktorý príde na zákazku, tlačí čas. Niektorí tvrdia: “ Ja pridávam penetračný náter rovno do farby a funguje mi to!”
Je naozaj vhodné pridať penetráciu priamo do farby?

Nie, tí, ktorí to tvrdia, tak len preto, lebo si chcú prácu uľahčiť a obalamútiť zákazníka. Je rozdiel, keď do penetrácie pridáme trošku farby, to nevadí. Pretože tým penetračný náter jemne zbielime. Keď máme napr. červený sadrokartón alebo dvojštuk, tak chceme dať radšej jeden penetračný náter a dva nátery farby. A nie tri nátery farby, aby sme dosiahli biely výsledok.
No a keď dáme do farby penetráciu, tak tým ju len nariedime a nič iné. Rozhodne neodporúčam dávať penetráciu do farby!

Maľovanie steny

Ďalší prípad, napr. keď som maľovala steny pred tromi rokmi a dávala som penetračný náter priamo na stierku. Teraz chcem steny znova premaľovať, je potrebné znova dávať penetračný náter pred maľovaním?

Určite odporúčam znova dať penetráciu. Zcelíte povrch, znížite jeho nasiakavosť a tým pádom má následná farba vyššiu výdatnosť. Je vhodné dávať penetračný náter pred každým maľovaním.

Prerábame byt a elektrikári vysekané drážky zahádzali maltou a na vrch dali omietku, no neviem aký typ. A plánujem maľovať celý byt. Šmirgľom najskôr zarovnám omietky na drážkach a potom chcem namaľovať steny farbou.
Je potrebné dávať penetračný náter všade či stačí len na zatreté drážky?

V tomto prípade odporúčam dať najskôr penetráciu len na zatreté drážky a následne napenetrovať celé steny (znova aj zatreté drážky). Pretože tá čerstvá omietka na drážkach bude nasiakavať ďaleko viac než ostatné steny. Mohlo by sa stať, že by to zrazilo pigment a spravili by sa fľaky.

Maľovanie steny valčekom

Výnimočnosť penetrácie Flügger Wall Sealer non drip oproti iným penetráciám

Aký druh penetračného náteru je Wall Sealer non-drip od značky Flügger?

Je to veľmi kvalitná penetrácia. Na našom trhu ojedinelá. Je to matná akrylátová hĺbková penetrácia. Používa sa pred maľovaním a pred inštaláciou obkladu na akýkoľvek podklad.

Čím je výnimočná tento penetračný náter?

Výnimočná je tým, že nestrieka, nefrká, nekvapká, drží na valci, krásne sa roztiera a je s ňou perfektná práca.

žena s chlapcom spoločne natierajú stenu

Vieš nám povedať nejaký príklad? Máš s ňou aj ty osobnú skúsenosť?

Áno, napr. nedávno sme mali zákazku. Zákazník chcel vymaľovať strop a potreboval ho napenetrovať cez víkend. Maliari boli zrovna preč, tak som to šiel spraviť ja. Vzal som túto penetráciu Flügger Wall Sealer non-drip. Bol som normálne oblečený, neprezliekal som sa do pracovného oblečenia. Namočil som valček do vaničky s penetráciou a natrel som ňou celý strop. A ten zákazník sa pozerá, však ste si nič nezakryl, nemáte ani pracovný odev a vôbec nič nie je zašpinené. A ja vravím, že pri tejto penetrácií to ani nie je treba. A on ostal úplne v šoku uchvátený a pýtal sa ma, čo to mám za výrobok.

Miestnosť pripravená na maľovanie stien

A čo sa stane, keď penetrácia ostrieka a pokvapká napr. podlahu, okná atď.?

To je veľký prúser, nie každý si vie všetko dobre pozakrývať. Keď si niekto nezakryje napr. okná a penetruje v ich blízkosti, tak okná sú úplne doprskané. A keď sa to hneď zamokra neočistí a penetrácia tam zaschne, tak ten fľak z nej na okne ostane navždy.
Klasické penetrácie, ktoré sa používajú sú ako voda. Keď válcujeme, to aby sme mali na sebe skafander, lebo kvapká a ofrkáme ňou všetko. Lajk alebo hobby maliar nerád penetruje práve z tohto dôvodu.
Táto penetrácia má konzistenciu ako riedky med. Vôbec z valčeka nesteká. A keď prechádzame po stene, krásne sa roztiera. Nemusíme ju naháňať ako klasickú penetráciu, ktorá rýchlo steká po stene.

Striekanie farby na stenu

Príprava podkladu pred penetrovaním

Ako máme pripraviť podklad pred aplikáciou penetrácie?

Podklad musí byť suchý, nesmie byť prašný, nesmú tam byť nesúdržné častice (treba ich zoškrabať/odstrániť alebo opraviť). Pokiaľ je podklad čerstvý štuk, musíme počkať na jeho vyzretie. Pozor, nie vyschnutie, to je rozdiel. Vyzretie čerstvého štuku trvá cca tri týždne.

Penetračný náter vhodný na všetky podklady

Na aké povrchy môžme túto penetráciu aplikovať?

Prakticky na aký povrch chcete, na všetko. Je to penetačný náter na betón, na starú omietku, pod omietku, na stierku, na sadrokartón, tehlu, pod dlažbu, na osb dosku aj na fasádu.

Potrebné pomôcky na maľovanie

Ćím je najvhodnejšie penetráciu nanášať? Čo všetko budeme potrebovať aj k následnému maľovaniu?

Vaničku, válec, štetec, mriežku, tyč. Nepotrebujeme ani igelit pri tejto penetrácií. Až pri maľovaní. A na staré už maľované steny a stropy, kde farba stratila už svoju kvalitu je lepšie použiť štetku. 

Aplikácia penetračného náteru

Ako správne nanášať penetráciu Flügger Wall Sealer non-drip? Koľko vrstiev?

Odporúča sa 1 vrstva. Vo výnimočných prípadoch, kedy vieme, že moc vysoká nasiakavosť podkladu, tak aj 2 vrstvy, napr. ako sme jeden prípad už spomínali.

Milí diváci, u nás na efarby.sk máme kalkulačku spotreby pri každom produkte. Jednoducho si vieme vypočítať, koľko penetrácie potrebujeme. Stačí si zadať m2 plochy, ktorú budeme natierať a počet vrstiev. Kalkulačka nám hneď vypočíta, koľko penetrácie potrebujeme.

Žena s chlapcom pri maľovaní miestnosti

Penetračný náter - Ako dlho schne? Pozor, nestačí, že je penetračný náter na dotyk suchý

Za aký čas môžme začať maľovať steny po tejto penetrácii?

Odporúčam po 24 hodinách. Nestačí, keď len naoko uschne, čo bude po pár hodinách. Musí tam dôjsť k danej reakcií, aby penetrácia nadobudla svoje vlastnosti. čo nastane po 24 hodinách.

Takže nenechajte sa zmiasť, aj keď je leto, na steny svieti slnko a cítime, že sú steny suché už po pár hodinách ešte nenanášajte farbu, treba vydržať 24 hodín, nech nadobudne penetrácia svoje vlastnosti.

Presne tak, musíme počítať s chemickou reakciou. Nejde len o to povrchové vyschnutie. Ona na ten podklad pôsobí.

Žena s chlapcom namaľovali stenu

Ktoré farby je vhodné aplikovať na túto penetráciu?

Vodouriediteľné. Interiérové, farby na sokle, fasádne a pod. Ja napr. používam farby od značiek TikkurilaFlügger. Takže viem, že tieto krásne spolupracujú s penetráciou a výsledok je perfektný.

Prečo by si ľudia mali kúpiť penetračný náter Flügger Wall Sealer non drip práve od nás, z efarby.sk?

Každopádne poznám vás, spolupracujeme spolu dlho. Vaše profesionalita je suprová. Zákazníkovi dokážete nielen predať tovar, ale dokážate mu odborne vo všetkom poradiť. Takže tá vaša pridaná hodnota je fakt veľká. Naozaj stojí to za to, aby ľudia chodili k vám nakupovať.

Pár spoločne maľuje stenu

Ďakujeme krásne za Tvoje uznanie. Tak všetko dôležité o tejto téme sme si povedali. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si nám prišiel predstaviť túto penetráciu Flügger Wall Sealer Non dripp. Prajem Ti pekný deň!

Ja takisto moc ďakujem za pozvanie a budem sa tešiť nabudúce. Majte sa pekne!

A vy, drahí diváci! Keď si chcete kúpiť túto nekvapkajúcu penetráciu Flügger Wall Sealer non drip, tak môžte na www.efarby.sk. Ak máte akékoľvek otázky a potrebujete poradiť, neváhajte kontaktovať môjho kolegu Martina na tel.čísle 041/202 88 92. Alebo mu napíšte email na specialista@efarby.sk. Majte sa pekne! Dovidenia.

  • Najpredávanejší
Odobrať
FLÜGGER

WALL SEALER NON-DRIP - Nekvapkajúci penetračný náter

Transparentný základný náter s dobrou penetráciou, ktorý slúži ako náter pred maľovaním interiérovými nátermi. Je vhodný na savé… Viac
+3 varianty

od 6,19 € s DPH

7,62 €
  • Ušetríte 19%
  • skladom 2 varianty

    U vás vo štvrtok

    Odobrať
    FLÜGGER

    ACRYLIC PAINT - Matná akrylátová farba na steny a stropy

    Matná akrylátová farba na steny a stropy v interiéri v výbornou krycou schopnosťou a paropriepustnosťou. Použiteľná je na savé… Viac
    +2 varianty
    Odobrať
    FLÜGGER

    FLUREN 37 - Čistič stien a stropov

    Alkalický čistiaci prostriedok vhodný na čistenie povrchov stien a stropov, ktoré sa majú natierať interiérovými farbami alebo na… Viac
    +2 varianty

    od 5,97 € s DPH

    7,35 €
  • Ušetríte 19%
  • 1-2 dni

    U vás vo štvrtok

    Odobrať
    ANZA

    ANZA RILON CORNER ROLLER - Rám s valcom na rohy

    Anza špeciálny valec pre maľovanie rohov. Vhodné na použitie s predlžovacou tyčou Anza. Viac
    +1 variant
    • Veľmi kvalitný
    Odobrať
    ANZA

    ANZA PLATINUM FLAT BRUSH - Plochý štetec s najvyššou kvalitou

    Štetec so syntetickými vláknam navrhnutý pre najvyššiu kvalitu náteru, ktorý poskytuje vynikajúce krytie. Je zložený zo… Viac
    +3 varianty

    od 11,38 € s DPH

    skladom všetky varianty

    U vás v utorok

    Janka Repáková